Dengan peranti Synology NAS, anda boleh menyambung ke terowong Rangkaian Peribadi Maya (VPN) (melalui klien VPN) atau menyediakan pelayan VPN anda sendiri melalui Synology. Menyediakan VPN untuk Synology akan memastikan data anda disimpan selamat. Dalam artikel ini, kami memberitahu anda cara menyiapkan VPN pada Synology dan menyenaraikan lima perkhidmatan VPN terbaik (Semua dengan OpenVPN).

Synology adalah firma Taiwan yang mengkhusus dalam Penyimpanan Kawasan Rangkaian (NAS). Walaupun bukan cara paling murah untuk membuat pelayan VPN anda sendiri, Synology pasti di bahagian atas permainannya. Ia menawarkan banyak bahawa anda akan sukar ditarik untuk mencapai sebaliknya. Ini termasuk segala-galanya dari NAS mudah untuk hampir semua berkaitan web.

Tetapi, mengapa anda perlu bersusah payah dengan sambungan VPN pada peranti NAS anda? Nah, ada beberapa faedah. Dengan menggunakan penyimpanan NAS dengan pelayan VPN Ia akan:

 • Penyulitan VPN melindungi daripada penyegaran dan penyadapan penyadapan, untuk mengelakkan pihak ketiga daripada mencegat dan membaca fail anda..
 • VPN menghalang sniffer paket dari membaca data yang dihantar.
 • Ia membolehkan anda menggunakan plugin berkaitan geolokasi kerana sesetengah mungkin disekat di lokasi anda.

Malangnya, terowong VPN mempunyai overhead, yang pada akhirnya akan melambatkan sambungan anda. Walau bagaimanapun, ia bernilai dagangan sedikit kelajuan untuk meningkatkan keselamatan apabila anda mengakses data sensitif. Walau bagaimanapun, jika anda mendapat perkhidmatan VPN yang cepat, jumlah sambungan anda diperlahankan dapat diabaikan, kerana VPN menyediakan pelayan pantas. Juga, sebagai peranti Synology boleh menyambung ke pelayan OpenVPN, anda sepatutnya dapat menyambungkan NAS VPN anda dengan majoriti pembekal terkemuka.


Bagaimana Menyediakan VPN pada Synology

Jika anda ingin menyediakan klien VPN pada Synology, anda perlu mengikuti langkah asas yang digariskan di bawah. Peranti Synology menyokong semua 3 protokol VPN utama: PPTP, L2TP, dan OpenVPN. Untuk tujuan keselamatan dan privasi, kami sangat mengesyorkan memilih OpenVPN. Untuk persediaan OpenVPN untuk Synology anda perlu:

 1. Muat turun fail konfigurasi yang diperlukan dari pembekal VPN anda. Jika anda tidak pasti apa fail konfigurasi yang anda perlukan, tanya kepada pembekal anda. Anda memerlukan fail .ovpn untuk sama ada sambungan UDP atau TCP bergantung kepada yang anda ingin gunakan (kami mengesyorkan UDP kerana ia lebih cepat dan lebih stabil). Anda juga akan memerlukan fail .crt dan .key. (Jika VPN anda tidak dapat memberi anda akses kepada fail ini, anda mungkin perlu melanggan perkhidmatan VPN yang lain.)

 2. Buka Panel Kawalan Synology anda

 3. Sekarang klik "Rangkaian"

 4. Pilih "Antara Muka Rangkaian" tab di bahagian atas menu

 5. Klik "Buat" dan pilih "Buat profil VPN"

 6. Pilih "OpenVPN (melalui mengimport fail .ovpn)"

 7. In umum tetapan masukkan - Nama profil: (buat ini apa sahaja yang anda suka). Nama pengguna: Nama pengguna VPN anda dari semasa anda melanggan. Kata laluan: kata laluan VPN anda dari semasa anda melanggan.

 8. Import fail .ovpn: Pilih fail .ovpn yang anda muat turun dari pembekal anda

 9. Sijil CA: Pilih ca.crt yang anda dapat dari pembekal anda

 10. Sijil klien: Pilih fail .crt yang anda dapat dari pembekal anda

 11. Kunci pelanggan: Pilih .key yang anda dapat dari pembekal anda

 12. Dalam tetingkap seterusnya, klik kotak pilihan di sebelah: "Gunakan gateway lalai atau rangkaian jauh.""Benarkan peranti rangkaian lain untuk berhubung melalui sambungan internet pelayan Synology ini."Dan:"Sambung semula apabila sambungan VPN hilang."

 13. Anda kini perlu melihat sambungan yang baru dibuat dalam senarai. Pilihnya, dan klik "Sambungkan".

 14. Apabila sambungan ditubuhkan, anda akan melihat kotak muncul yang menunjukkan sambungan aktif dengan data yang dihantar.

Ingat ini adalah garis asas, pembekal VPN anda seharusnya dapat membantu anda dengan menyediakan maklumat khusus untuk persediaan anda.

VPN Terbaik untuk Synology 2020

VPN terbaik untuk Synology disenaraikan di bawah. Cukup pilih salah satu perkhidmatan ini dan sambungkan ke pelayan NAS Synology anda, persediaan terhad diperlukan! Klik melalui laman web penyedia untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan mereka. Jika anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai mana-mana perkhidmatan di bawah ini, klik pautan untuk melihat tapak web pembekal atau semak ulasan VPN terperinci kami.

 1. ExpressVPN

  - VPN Cepat yang telah wujud selama bertahun-tahun! Pelayan di lebih daripada 90 buah negara

 2. NordVPN

  - adalah perkhidmatan VPN yang selamat, ia menawarkan panduan mendalam tentang cara menyediakan NordVPN dengan Synology, dan ia telah secara konsisten pelayan cepat

 3. CyberGhost VPN

  - adalah perkhidmatan VPN yang mudah digunakan, menawarkan penyulitan kuat, dan ia murah

 4. VPNArea

 5. PrivateVPN

  - kerana namanya mencadangkan ia adalah perkhidmatan VPN peribadi dan ia adalah yang paling murah dalam senarai

 1. ExpressVPN

  - VPN Cepat yang telah wujud selama bertahun-tahun! Pelayan di lebih daripada 90 buah negara

 2. NordVPN

  - adalah perkhidmatan VPN yang selamat, ia menawarkan panduan mendalam tentang cara menyediakan NordVPN dengan Synology, dan ia telah secara konsisten pelayan cepat

 3. IPVanish

  - adalah perkhidmatan yang cepat dengan pelayan di lebih daripada 60 buah negara

 4. VyprVPN

  - adalah perkhidmatan VPN teratas dengan penyulitan yang kuat dan ciri privasi yang hebat

 5. PrivateVPN

  - kerana namanya mencadangkan ia adalah perkhidmatan VPN peribadi dan ia adalah yang paling murah dalam senarai

Pertimbangan VPN Synology

Nota mengenai PIA VPN dan Synology

Pada masa penulisan, banyak pengguna dalam Forum Akses Persendirian (PIA) mengadu masalah, masalah bug dan konfigurasi dengan PIA. Oleh itu, saya kini mengesyorkan agar anda menjauhkan diri dari PIA jika anda mahu menggunakan VPN dengan peranti Synology. Pengguna juga mengadu panggilan panjang dan ditarik dengan jabatan sokongan, yang menjadikan reputasi PIA sedikit baik.

Beberapa pengguna mengulas di forum bahawa ejen sokongan tidak dapat menyelesaikan masalah mereka kerana mereka tidak dilatih untuk menyokong dan menyelesaikan masalah Synology. Begitu juga, saya membayangkan bahawa kakitangan Synology tidak dilatih untuk menyokong PIA VPN, jadi ia sedikit paradoks.

Walau bagaimanapun, jangan salah faham saya. Saya sebenarnya suka PIA VPN dan berfikir bahawa ia mempunyai banyak tawaran. Yang mengatakan, saya tidak akan menggunakannya dalam senario yang merangkumi Synology disebabkan oleh aduan dan masalah biasa yang dilaporkan oleh berbilang pengguna. Jika anda ingin membaca lebih lanjut tentang isu-isu ini, anda boleh mencari benang di laman web dan forum PIA VPN.

Kesimpulannya

Pada hari ini dan umur, anda tidak boleh terlalu berhati-hati. Saya menyokong penggunaan terowong VPN setiap kali anda menghidupkan komputer atau peranti mudah alih anda, seperti langkah berjaga-jaga. Seperti yang mereka katakan, satu ons pencegahan bernilai satu paun penawar. Ia sentiasa lebih baik untuk kekal selamat dengan terowong VPN berbanding dengan risiko pihak ketiga mencuri data anda.

Pada peranti NAS, jika anda menyalin atau memuat turun sejumlah besar data atau arkib, sebaiknya menggunakan VPN. Data semacam ini mungkin termasuk beberapa maklumat (fail teks, imej peribadi, video, dan lain-lain) yang anda tidak mahu penggodam atau organisasi kerajaan melihat. Terakhir, ingat untuk menggunakan OpenVPN bila mungkin. Ia lebih kuat daripada Sambungan Protokol Pemantauan Point-to-Point (PPTP) dan Protokol Penjajaran Melek 2 (L2TP), yang merupakan satu-satunya protokol yang kedua yang serasi dengan Synology.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me