Sama ada anda seorang veteran berpengalaman atau peminat kasual, jika anda bermain permainan PC, kemungkinan anda telah mendengar Steam. Steam pada asalnya dibina oleh Valve sebagai platform permainan untuk memotong permainan multiplayer dalam talian. Walau bagaimanapun, hari-hari ini lebih banyak lagi. Steam telah menjadi hab maya untuk pemain PC yang menawarkan banyak tajuk seperti Fallout 4. Ia membolehkan mereka untuk melayari forum, berbual, memuat turun dan membeli permainan baru, mengatur pasukan, dan menguruskan fail permainan di seluruh sistem yang berbeza. Anda mungkin sudah biasa dengan permainan Valve yang terkenal seperti Portal, Counter-Strike, Kiri 4 Mati, Pasukan Kubu, Half-Life dan banyak lagi..

Malangnya, Steam mengalami masalah yang sama menjengkelkan seperti platform berbilang pemain lain, seperti Xbox Live. Platform ini dibuat oleh perniagaan besar yang ada untuk menghasilkan wang. Oleh itu, terdapat beberapa sekatan yang ketat dan sekatan muat turun. Ini wujud daripada keperluan undang-undang, untuk membantu perniagaan mengelakkan isu liabiliti. Untuk itu, ia cukup biasa untuk platform permainan moden untuk menyekat kandungan ke kawasan geografi tertentu.

Syukurlah, terowong Rangkaian Peribadi Maya (VPN) boleh membantu mengurangkan beberapa kerengsaan yang dibuat oleh sekatan ini.

 1. ExpressVPN

  - Kilat cepat | Aplikasi untuk semua platform 24/7 sokongan sembang hidup

 2. NordVPN


  - Kilat cepat | Aplikasi untuk semua platform | 24/7 sokongan

 3. CyberGhost VPN

  - Mudah digunakan | Pelayan di 60 buah negara | $ 2.75 sebulan

 4. VPNArea

 5. PrivateVPN

  - Mudah digunakan | Pelayan di lebih daripada 50 buah negara | Hebat untuk streaming dalam HD

 1. NordVPN

  - Kilat cepat | Aplikasi untuk semua platform | 24/7 sokongan

 2. IPVanish

  - Pelayan di 60 negara | Sambungan cepat | Tiada dasar log

 3. Ivacy

  - Apl untuk semua platform | Nilai untuk wang | Pelayan di seluruh dunia

 4. PrivateVPN

  - Mudah digunakan | Pelayan di lebih daripada 50 buah negara | Hebat untuk streaming dalam HD

 5. ExpressVPN

  - Kilat cepat | Aplikasi untuk semua platform 24/7 sokongan sembang hidup

VPN Terbaik untuk Steam: Perbandingan Side-by Side

Buka kandungan dengan VPN untuk Steam

Terowong VPN membantu menyekat kandungan asing melalui ciri yang dipanggil pelindung alamat IP. Ciri pelekat membolehkan komputer atau peranti anda "meminjam" alamat IP dari pelayan VPN asing. Pelayan VPN, yang menjadi tuan rumah alamat anda yang dipinjam, memperoleh data bagi pihak anda dan kemudian memajukan data tersebut ke peranti anda. Dalam arah sebaliknya, pelayan VPN menghantar data dari peranti anda ke pelayan destinasi (pelayan Steam, dalam hal ini) dari alamat IPnya sendiri. Pelayan destinasi tidak dapat melihat alamat IP sebenar anda. Oleh itu, ia kelihatan kepada pelayan Steam bahawa mereka hanya berinteraksi dengan pelayan VPN.

Oleh kerana alamat IP diedarkan oleh rantau geografi, mungkin untuk mengelakkan penapisan kandungan dan sekatan akaun. Pelayan proksi berfungsi dengan cara yang sama. Bagaimanapun, terowong VPN lebih unggul kerana mereka menyulitkan data, menjadikannya tidak boleh dibaca kepada pihak ketiga. Pelayan proksi tidak. Atas sebab itu, saya akan mengesyorkan melekat dengan terowong VPN jika anda ingin mengakses Steam. Walau bagaimanapun, demi kepentingan pendedahan penuh, saya harus terlebih dahulu menawarkan amaran mengenai Steam VPNs.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, periksa panduan Pelayan proksi kami, di mana kami melihat pelayan proksi dan bagaimana ia berbeza dengan VPN.

Adakah Steam Ban Me Untuk Menggunakan VPN?

Seperti kebanyakan platform permainan dalam talian yang lain, Steam tertakluk kepada peraturan yang ketat dan sekatan pelesenan. Ini memaksa ia untuk menghadkan liabiliti dan menghalang pengguna daripada menggunakan sambungan proksi dan terowong VPN. Sekali lagi, ini tidak biasa di kalangan platform permainan. Syukurlah, pemain PC tidak dibebani sebagai pemain konsol. Sebagai contoh, pada Xbox 360, Microsoft menulis sistem operasi untuk sengaja meninggalkan fungsi VPN. Dengan cara itu, pengguna tidak boleh menyambung konsol ke terowong VPN secara langsung (walaupun ada cara lain untuk menggunakan VPN dengan konsol).

Pada PC atau Mac, bagaimanapun, ia tidak dapat dilaksanakan (atau mungkin juga) untuk tidak membenarkan penggunaan terowong VPN. Oleh itu, pengguna Steam mempunyai masa yang lebih mudah untuk membuka kunci kandungan yang telah dibatasi geo. Walau bagaimanapun, saya perlu memberi amaran kepada anda: jika anda terperangkap memuat turun permainan (dan bahan lain) pada sambungan VPN, anda menjalankan risiko Steam yang mengharamkan akaun anda. Semuanya dinyatakan dalam terperinci dalam Perjanjian Pelanggan Steam. Lebih khusus, perhatikan seksyen 3-A: Kebenaran Pembayaran.

SSA dengan jelas menyatakan perkara berikut:

"Anda bersetuju bahawa anda tidak akan menggunakan proksi IP atau kaedah lain untuk menyembunyikan tempat kediaman anda, sama ada untuk menghalang sekatan geografi pada kandungan permainan, untuk membeli pada harga yang tidak berkenaan dengan geografi anda, atau untuk sebarang tujuan lain. Jika anda melakukan ini, Valve boleh menamatkan akses anda ke Akaun anda. "

Jika anda masih mahu menggunakan terowong VPN, teruskan dengan berhati-hati. Nampaknya ada toleransi untuk penggunaan terowong VPN, bergantung pada sebab anda menggunakannya, apa yang anda lakukan, dan sama ada anda terjebak atau tidak. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa sebab pasti yang akan menyebabkan akaun terlarang apabila menggunakan terowong VPN. Apabila menyambung ke Steam, pastikan anda tidak menggunakan terowong VPN atau proksi untuk tujuan berikut tanpa memahami risiko larangan:

 • Untuk menghalang sekatan geografi pada kandungan permainan

 • Untuk membeli permainan dan media pada harga yang tidak terpakai di rantau anda

 • Untuk sebarang tujuan yang boleh membahayakan pengguna Valve lain

Istilah "kandungan permainan" agak kelabu dan samar-samar. Apabila saya mula-mula mendengar istilah itu, saya langsung memikirkan pembelian permainan, kandungan yang boleh dimuat turun dan kegunaan lain yang serupa. Walau bagaimanapun, terdapat banyak akaun yang diharamkan kerana pengguna yang dihubungkan ke kawasan di mana permainan video mempunyai tarikh pelepasan lebih awal. Walaupun permainan secara teknikalnya sah di rantau mereka (akhirnya), pengguna masih dihukum.

Oleh itu, jika anda tidak mahu menjalankan risiko untuk menghalang akaun anda, sebaiknya jangan menggunakan terowong VPN dengan akaun Steam anda, terutamanya ketika cuba mengakses permainan yang tidak tersedia di kawasan anda. Terlalu banyak pengguna cuba menggunakan VPN Rusia untuk Steam untuk mengakses kandungan secara haram sebelum ia dikeluarkan di Rusia, dan akaun mereka diharamkan sebagai hasilnya.

Pelayan Berkongsi dan Alamat IP Dikongsi

Langganan VPN purata anda, tanpa mengira penyedia yang anda pilih, biasanya menggunakan alamat IP yang dikongsi. Ini bermakna ramai pengguna lain boleh mengakses internet dengan alamat IP yang sama yang dihoskan pada pelayan VPN. Ini membantu melindungi nama pengguna yang tidak dikenali. Sekiranya lengan panjang undang-undang cuba untuk mengesan aktiviti dalam talian pengguna, itu mustahil untuk mengesan sambungan kembali kepada pengguna sebenar kerana dua sebab.

Pertama, kebanyakan penyedia VPN tidak menyimpan fail log aktiviti pengguna. Oleh itu tidak akan ada jejak kertas untuk diikuti. Kedua, kerana berbilang pengguna berkongsi alamat yang sama, ia akan menjadikannya lebih sukar untuk menjadi sifar di mana pengguna sebenarnya mengakses sumber web tertentu dari alamat IP dikongsi. Walau bagaimanapun, apabila cuba mengakses sumber internet yang cuba mengehadkan, menyekat atau menyekat sepenuhnya penggunaan terowong VPN, alamat yang dikongsi biasanya bukan pilihan terbaik anda.

Alamat IP yang dikongsi sering "disenaraihitamkan" oleh pembekal khidmat, dan biasanya alamat yang paling terkenal. Ini disebabkan oleh kesan "tetangga buruk", di mana seseorang yang berkongsi alamat IP yang dihoskan oleh VPN anda (atau pengguna terdahulu) menyalahgunakan alamat IP untuk e-mel spam, serangan Pengedaran Disamakan Perkhidmatan (DDoS) atau penyalahgunaan lain. Sebaliknya, ini boleh menyebabkan alamat IP itu ditandakan sebagai alamat yang berbahaya atau tidak sah, dan sering menyebabkan applet pengesahan Captcha muncul sebelum anda boleh mengakses laman web. Oleh itu, walaupun alamat IP yang dikongsi menawarkan nama yang tidak dikenali, lebih sering disenaraihitamkan.

Terdapat dua cara untuk mengelakkan masalah ini. Penyelesaian pertama ialah menggunakan penyedia VPN yang menawarkan alamat IP yang berdedikasi, yang bermaksud bahawa tidak ada pengguna lain yang akan menggunakan alamat IP yang anda langgan. Ini lebih baik daripada alamat yang dikongsi jika anda tidak mahu perkhidmatan - seperti Steam - untuk mengharamkan akaun anda. Pilihan yang terbaik, walaupun, dari segi risiko terendah larangan akaun, adalah menggunakan pelayan peribadi anda sendiri. Sekiranya anda pengguna wap Tegar dan benar-benar mahukan pelayan peribadi, anda boleh melakukan salah satu perkara berikut:

 • Sediakan pelayan VPN Linux yang dibina di rumah untuk mengakses kandungan permainan apabila anda berada jauh dari rumah

 • Pajakan pelayan berdedikasi / peribadi di awan

Opsyen ini tidak semudah melanggan perkhidmatan VPN, tetapi ia adalah alternatif yang sangat berkesan.

Kesimpulannya

Terowong VPN kekal sebagai cara terbaik untuk menyekat kandungan dengan selamat. Mereka jauh lebih unggul daripada sambungan proksi berkat penyulitan mereka. Itulah sebabnya ramai pemain masih beralih kepada perkhidmatan VPN untuk menyekat kandungan permainan asing dan menyambung ke pelayan multiplayer asing. Walau bagaimanapun, berhati-hati: jika anda menggunakan terowong VPN dengan Steam untuk membuka kunci kandungan permainan atau memuat turun permainan yang tidak tersedia di rantau anda, akaun anda boleh diharamkan.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai VPN terpantas untuk permainan dan menggunakan VPN di platform lain, lihat panduan di bawah:

 • VPN Xbox One
 • VPN Ps4
 • Permainan VPN
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me