Sekiranya anda pengguna Mac, maka anda mungkin tahu bahawa macOS disertakan dengan program cadangan yang dikenali sebagai Time Machine. Ini hebat, tetapi Mesin Waktu keluar hanya memulangkan data anda kepada pemacu fizikal luaran atau sistem NAS tempatan yang menyokong protokol Masa Mesin.


Amalan sandaran data yang baik, bagaimanapun, mengikuti peraturan 3-2-1 keemasan di mana sekurang-kurangnya tiga salinan data anda disimpan untuk memastikan terhadap sebarang bentuk kerugian.

Formula tradisional adalah untuk menyimpan satu salinan pada peranti anda (salinan asal), menyimpan satu salinan secara tempatan tetapi tidak dilampirkan pada komputer anda (seperti NAS atau cakera keras luaran) dengan selamat dari mana-mana virus yang mungkin menjejaskan komputer anda, dan untuk menyimpan salinan dalam talian yang lain.

Lagipun, pemanduan tempatan boleh dicuri, hilang dalam kebakaran, rosak oleh air, atau siapa tahu apa!

Perkhidmatan dan produk sandaran Awan berikut menyokong sokongan automatik dan automatik dari data Mesin Masa anda ke akaun awan untuk menyediakan perlindungan 3-2-1 yang teguh.

Anda harus sedar bahawa ia boleh menyebabkan duplikasi antara data yang disandarkan oleh Mesin Masa dan data yang anda muat naik ke akaun awan anda dengan cara yang biasa. Untuk mengelakkan duplikasi ini memakan ruang pelayan awan yang berharga anda mungkin ingin mengecualikan beberapa folder daripada dimuat naik oleh Mesin Masa atau perisian sandaran anda.

5 Best Backup Mesin Terbaik

Di bawah ini kami telah menyenaraikan lima back up mesin masa terbaik. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang perkhidmatan ini, tatal di bawah untuk membaca ringkasan setiap perkhidmatan atau klik ke laman web mereka menggunakan pautan di bawah.

 1. Saya memandu

  - mesra pengguna | Kos efektif | Penyulitan akhir-ke-akhir

 2. IBackup

  - Aplikasi mudah alih | Tumpuan perniagaan | | Penyulitan akhir-ke-akhir

 3. CloudBerry

  - Pilihan penyediaan | Freemium | Sokongan Mesin Masa

 4. DollyDrive

  - Mac & fokus iOS | | DollyClone | Mesra pengguna

 5. Menghantar

  - Panik Penyegerakan | Sokongan untuk 11 perkhidmatan awan | Penyulitan e2e sisi pelanggan

5 sandaran terbaik untuk Mesin Masa - Ringkasan

Lihat senarai perkhidmatan sokongan mesin masa terbaik di bawah, klik ke laman web untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan mereka.

1. IDrive

IDrive mungkin dengan harga yang berpatutan, tetapi ia tidak berhemat pada ciri-ciri

 • Harga

  Dari $ 17.38
  setiap tahun

IDrive adalah penyedia sandaran harga yang berpatutan yang menggunakan penyulitan sisi klien yang kuat ke akhir. Ia mempunyai penyegerakan fail dalam talian, pelbagai sandaran peranti, versi penyusunan fail sehingga 30 versi terdahulu. Kami khusus seperti hakikat bahawa IDrive menyokong sandaran cloud Linux melalui GUI atau pakej skrip.

Untuk mengelakkan duplikasi fail, IDrive tidak memasukkan folder data Mesin Masa dari sandaran secara lalai. Ia boleh dengan mudah dimasukkan, bagaimanapun, dengan pergi ke Tetapan -> Fail / folder yang dikecualikan daripada sandaran -> Fail / Folder dengan nama separa, dan menghilangkan folder Backups.backupdb.

Sandaran Mesin Masa anda kemudiannya akan disimpan ke penyimpanan IDrive anda menggunakan laluan yang telah anda konfigurasikan dalam tetapan Mesin Masa pada Mac anda.

2. IBackup

IBackup terutamanya memberi tumpuan kepada perniagaan, menawarkan penyulitan e2e yang kuat dan pemulihan bencana

 • Harga

  Dari $ 9.95
  / bulan

Pembekal awan ini mempunyai tumpuan yang kuat pada sandaran data perniagaan kecil. Oleh itu, senarai ciri-cirinya termasuk perkara-perkara seperti sandaran lengkap, pelan pemulihan bencana (DR), pelbagai sub akaun, HIPAA, Sarbanes-Oxley, GLBA dan SEC / FINRA pematuhan dan banyak lagi.

IBackup, bagaimanapun, dapat digunakan dengan sempurna sebagai perkhidmatan sandaran peribadi, dan semua orang akan mendapati apl mudah alih iOS dan Androidnya berguna. Secara lalai, data disulitkan sisi pelayan menggunakan AES-256, tetapi adalah mungkin untuk menggunakan kunci penyulitan peribadi yang tidak disimpan di IBackup’bukan pelayan.

Untuk membolehkan sandaran Mesin Masa menggunakan akaun IBackup anda, buka klien desktop Mac, pergi ke Tetapan, dan pastikan sandaran Masa Mesin dipilih.

3. CloudBerry

Cloudberry sepenuhnya disesuaikan, dengan pilihan hosting dan pelbagai pelayan yang berbeza

 • Harga

  Dari $ 49,99
  setiap tahun

Cloudberry Explorer adalah perisian percuma (dengan versi Premium Pro tersedia) yang membolehkan anda menguruskan dan membuat sandaran fail ke akaun Amazon S3, Microsoft Azure, Google Cloud, dan Openstack. Cloudberry juga menawarkan perkhidmatan berlangganan penuh host menggunakan pilihan pembekal SaaS awan ini.

Sama ada hanya menggunakan perisian freeware dengan perkhidmatan awan peribadi anda atau Cloudberry’perkhidmatan berlangganan, Cloudberry menyokong Backup Mesin Masa ke awan.

Ini memerlukan lebih sedikit konfigurasi daripada dengan dua perkhidmatan di atas, tetapi arahan jelas tersedia di laman web. Ia pada asasnya hanya untuk memilih Mesin Masa anda’pemacu sandaran luar’s folder Backups.backupdb root sebagai Sumber Cadangan anda.

4. DollyDrive

DollyDrive mempunyai ciri proprietari tersendiri untuk membuat sandaran seluruh sistem anda - DollyClone

 • Harga

  Dari $ 5.00
  / bulan

DollyDrive adalah perkhidmatan sandaran awan yang direka dari asas untuk macOS. Ia melakukan semua perkara biasa yang anda harapkan dari perkhidmatan tersebut, dan ia mempunyai aplikasi iOS untuk mengakses dan menguruskan fail anda dari mana-mana sahaja.

Lebih luar biasa, DollyDrive menawarkan ciri yang bernama DollyClone yang mencipta sandaran lengkap keseluruhan sistem anda. Sama seperti Mesin Masa, kecuali cadangan ini disimpan ke awan. Oleh itu, sementara DollyDrive tidak’t menyandarkan data Mesin Masa sebenar anda ke awan, ia mencapai kesan yang sama.

Anda tentu saja boleh menggunakan DollyClone di samping Mesin Masa itu sendiri untuk menyandarkan semua data anda secara tempatan.

5. Menghantar

Menghantar jauh dari orang ramai kerana ciri Panik Syncnya

 • Harga

  Dari $ 0.00
  / bulan

Transmit adalah pelanggan FTP dengan sokongan terbina dalam untuk 11 perkhidmatan awan paling popular, dari perkhidmatan yang difokuskan pengguna seperti Dropbox dan Google Drive ke perkhidmatan SaaS seperti Amazon S3 dan Microsoft Azure. Walau bagaimanapun, tiada sokongan iCloud.

Apa yang set Transmit selain dari juta pelanggan FTP lain di luar sana terdapat ciri Panik Syncnya. Seperti namanya, ini menyediakan sandaran masa nyata data anda dengan menyegerakkannya kepada awan pilihan anda. Dan kerana ia menyokong penyegerakan dari cakera keras luaran dan pemacu NAS, anda boleh menggunakannya untuk menyandarkan semua data secara automatik dari pemacu Mesin Masa anda.

Pemikiran Akhir

Anda tidak boleh mempunyai terlalu banyak salinan data penting anda, dan Mesin Masa menyediakan tahap perlindungan yang sangat tinggi terhadap bencana dengan menyandarkan segala-galanya pada Mac anda. Perkhidmatan dan produk di atas membolehkan anda menyelamatkan tahap perlindungan Mesin Masa ke awan supaya tidak kira apa yang berlaku anda akan dapat melakukan pemulihan sistem penuh. Dan itu membawa banyak ketenangan fikiran.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me