Kebanyakan Macs hari ini mempunyai pemacu SSD bersaiz sederhana, oleh itu biasanya tidak lama sebelum kita perlu memulihkan fail dan aplikasi untuk memberi ruang kepada yang kita perlukan. Dan walaupun anda mempunyai ruang cakera ekar setempat, penting untuk membuat cadangan data anda untuk mencegah kerugian. Dalam artikel ini, kami menyenaraikan 6 backup storan awan terbaik untuk pengguna Mac.


Kami adalah ProPrivacy! Tidak seperti laman web lain, kami hanya mengesyorkan penyelesaian penyimpanan awan Mac yang menghormati privasi anda. Dalam amalan, ini bermakna semua perkhidmatan storan awan menyediakan penyulitan akhir-ke-hujung pelanggan selamat. Ini bermakna anda menyulitkan dan menyahsulit fail anda pada peranti anda sendiri dan bukannya mempercayai pihak ketiga yang berpotensi tidak boleh dipercayai untuk melakukannya untuk anda. Perkhidmatan di bawah ini menawarkan penyimpanan sandaran sehingga 5GB percuma, jadi anda boleh menjamin data anda secara percuma.

Malah, walaupun anda mempercayai pihak ketiga (kenapa anda?), Jika ia memegang kunci penyulitan peribadi ke data anda maka ia boleh digodam atau dipaksa untuk menyerahkan kunci kepada agensi seperti NSA.

Jadi, apakah penyimpanan Cloud yang terbaik untuk penyelesaian Mac yang menghormati privasi anda? Teruskan membaca!

Apakah penyelesaian sandaran terbaik awan untuk Mac?

 1. Tresorit

  - Zero-knowledge | Switzerland | Penyulitan akhir-ke-akhir

 2. Sync.com

  - Zero-knowledge | Vault | Versi fail

 3. SpiderOak

  - Zero-knowledge | Disokong oleh Edward Snowden | Penyulitan akhir-ke-akhir

 4. Nextcloud

  - Sumber terbuka | Pilihan hosting | Penyegerakan Selektif

 5. iCloud

  - mesra pengguna | integrasi macOS | Pilihan penyimpanan dalam talian sahaja

5 Backup Cloud Terbaik untuk Mac: Analisis mendalam

1. Tresorit

Tresorit menawarkan 3GB percuma, mempunyai penyulitan end-to-end terbina dalam, dan mudah digunakan

 • Harga

  Dari $ 0.00
  / bulan

Laman utama Tresorit

Tresorit adalah pembekal storan awan Switzerland yang dikenali sebagai dedikasi untuk privasi. Perkhidmatan pengetahuan sifar, Tresorit menggunakan penyulitan end-to-end yang mantap untuk memastikan bahawa ia tidak dapat mengakses data anda. Tresorit menyediakan sokongan merentas platform yang kukuh untuk Windows, Linux, dan sudah tentu, macOS.

Apl tersedia untuk iOS dan Android, tetapi ini tidak menyegerakkan folder secara automatik dari peranti mudah alih.

Fail-fail pelanggan disulitkan menggunakan cipher AES-256-CFB dengan HMAC SHA-512 untuk pengesahan integriti. Penukar kunci enkripsi dijamin menggunakan RSA-4096. Tresorit menyokong versi fail pada pelan berbayarnya, bermakna anda sentiasa boleh memulihkan fail yang tidak dipadam secara kekal.

Tresorit dalam banyak cara ialah versi iCloud yang lebih fokus pada privasi - ia’s hebat untuk penyegerakan dan perkongsian fail, tetapi tidak begitu berguna untuk membebaskan ruang pada Mac anda. Ia menawarkan ciri penyegerakan terpilih untuk folder, bagaimanapun, jadi jika anda memuat naik fail dari komputer lain maka anda tidak perlu menyegerakkan keseluruhan kandungan folder Tresorit anda ke Mac anda.

Jika anda ingin maklumat lanjut mengenai perkhidmatan ini membaca ulasan Tresorit kami.

2. Sync.com

Sync.com menawarkan pengguna penyimpanan 5GB secara percuma dan ia mempunyai ciri-ciri keselamatan yang hebat!

 • Harga

  Dari $ 5.00
  / bulan

laman web synkm

Sync.com adalah perkhidmatan penyimpanan awan sifar yang berpusat di Kanada. Pengguna Mac dilayan dengan baik oleh sokongan platformnya untuk semua suspek biasa, walaupun kami kecewa kerana ia tidak memberikan sokongan untuk Linux selain dari portal webnya.

Seperti yang diharapkan daripada jenis perkhidmatan ini, Sync.com menyokong sepenuhnya pemformatan fail, perkongsian pautan dilindungi kata laluan yang selamat, dan perkongsian folder. Ia juga akan dengan senang hati memuat naik foto dan video dari telefon anda ke akaun Cloud anda, walaupun kami mendapati kekurangan kawalan berbutir untuk proses ini sedikit mengecewakan.

Paling penting bagi pengguna yang ingin membebaskan ruang pada Mac mereka, Sync.com’Ciri-ciri Vault membolehkan anda memuat naik fail hanya ke awan. Versi tempatan fail tetap pada peranti asal yang dimuat naik dari, tetapi ia tidak diselaraskan secara automatik ke peranti lain melainkan anda memilih khusus untuk Segerakkan di luar talian.

Data adalah disulitkan ke akhir dengan menggunakan AES-256-GCM cipher yang diamankan dengan kunci peribadi RSA-2048 dan kata laluan anda. Ini hebat, tetapi hakikat bahawa Sync.com adalah produk sumber tertutup dari sebuah syarikat yang berpangkalan di negara rakan pengawasan Five Eyes bimbang kami sedikit.

Baca ulasan Sync.com kami untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai perkhidmatan mereka.

3. SpiderOak

SpiderOak adalah perkhidmatan yang sangat selamat dan ia menawarkan percubaan percuma 21 hari untuk perkhidmatan premiumnya

 • Harga

  Dari $ 5.75
  / bulan

Laman utama SpiderOak

Kebaikan

 • “Tiada pengetahuan” penyegerakan awan dan perkongsian
 • Enkripsi e2e kuat (apl sahaja, bukan dalam penyemak imbas)
 • Versi fail
 • Bin item yang dipadamkan membolehkan storan fail dalam talian sahaja

Keburukan

 • Bukan sumber terbuka
 • Berasaskan di Amerika Syarikat
 • Aplikasi mudah alih adalah terhad

Disyorkan oleh pemberi maklumat NSA Edward Snowden, SpiderOak boleh dikatakan pembekal storan awan yang berpusatkan privasi tertinggi di luar sana. Ia menggunakan penyulitan end-to-end yang kuat dalam aplikasinya (menggunakan cipher AES-256-CFB dan pengesahan hash HMAC SHA-256), walaupun antara muka webnya memerlukan menyerahkan kunci penyulitan utama anda kepada SpiderOak’pelayan s.

Sokongan desktop merentas platform untuk macOS, Windows, dan Linux adalah kuat, walaupun fungsi apl iOS dan Androidnya terhad. SpiderOak One menawarkan versi pemformatan fail dan pilihan perkongsian fail, tetapi ciri penonjolannya adalah bahawa fail yang dipadamkan setempat dalam folder penyegerakan anda tidak akan dipadamkan secara automatik dalam talian.

Mereka bukannya disokong oleh item Barang Dihapus khas di mana mereka boleh dipulihkan pada bila-bila masa. Fail-fail ini disimpan selama-lamanya, walaupun mereka mengira terhadap had storan anda (anda boleh, tentu saja, membebaskan ruang dengan Mengosongkan tong, setelah fail tidak dapat dipulihkan).

Walaupun mungkin bukan tujuan yang dimaksudkan, ciri ini membolehkan anda menyimpan ruang cakera dengan memotong fail secara lokal tetapi mengekalkannya secara dalam talian untuk pemulihan kemudian.

Keprihatinan utama kami dengan SpiderOak adalah aplikasinya bukan sumber terbuka, masalah yang dikompaun oleh SpiderOak sebagai syarikat AS dan oleh itu tertakluk kepada pengawasan domestik gaya NSA yang menakutkan.

Lihat ulasan SpiderOak kami jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan ini.

4. Nextcloud

Nextcloud adalah perkhidmatan storan awan yang menjadi tuan rumah yang menjadikannya lebih selamat

 • Harga

  Dari $ 0.00
  / bulan

Walaupun semua perkhidmatan di atas menawarkan penyulitan end-to-end pelanggan, mereka juga semua produk sumber tertutup. Ini bermakna bahawa keperluan untuk kepercayaan tidak dikeluarkan sepenuhnya. Orang-orang di luar sana yang tidak mempercayai sesiapa (dan mengapa kamu perlu?) Boleh membuat sandaran dan menyegerakkan perkhidmatan awan mereka sendiri menggunakan perisian Nextcloud sumber terbuka.

Menubuhkan akaun Nextcloud yang dihoskan sepenuhnya menggunakan salah satu perkhidmatan storan Awannya adalah mudah, tetapi orang-orang yang serius mengenai privasi akan mahu menjadi tuan rumah sendiri pada perkakasan mereka sendiri atau di ruang pelayan mereka mempunyai kawalan penuh ke atas.

Penyulitan sisi pelayan (AES-128-GCM dengan pengesahan HMAC SHA1 untuk terbitan utama) adalah pilihan, bagaimanapun, dan kini disenaraikan sebagai berada di dalam “alpha” atau “ujian” fasa walaupun sangat kuat dalam semua dokumentasi Nextcloud.

Nextcloud mempunyai ciri bin yang secara lalai mempunyai had masa dan saiz yang menghadkan kegunaannya untuk simpanan dalam talian sahaja. Tetapi hei, keseluruhan titik Nextcloud adalah bahawa anda bertanggungjawab! Pentadbir akaun boleh mengalih keluar sebarang sekatan, membolehkan anda menggunakan ciri ini untuk folder sandaran yang dipadamkan ke Awan.

Anda juga boleh menyimpan ruang cakera dengan mengkonfigurasi klien Mac untuk menyegerakkan hanya folder yang dipilih. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan ini, lihat kajian Nextcloud kami.

5. iCloud

iCloud adalah perkhidmatan simpanan proprietari Apple, memberi tumpuan kepada kemudahan

 • Harga

  Dari $ 0.00
  / bulan

laman utama iCloud

Apple agak agresif untuk mendorong pengguna ke arah penyelesaian storan awan sendiri, iCloud, dan ramai pengguna Mac yang agak difahami hanya pergi dengan aliran. Ini dalam banyak cara tidak ada perkara buruk kerana iCloud’s integrasi dengan macOS Sierra dan kemudian membuat Store di iCloud dan Optimalkan ciri Penyimpanan sangat mudah digunakan.

Simpan di iCloud membolehkan anda memindahkan semua fail, foto, dan mesej ke storan dalam talian sahaja, manakala Optimalkan Penyimpanan menjimatkan ruang dengan secara automatik mengeluarkan filem iTunes dan rancangan TV sebaik sahaja mereka ditonton.

Untuk menyimpan ruang cakera, iCloud sukar ditewaskan. Alasan yang terakhir pada senarai ini, bagaimanapun, adalah bahawa tidak ada cara mudah untuk mengakhiri keakhiran menyulitkan fail anda sebelum disimpan di Apple’pelayan s. Sesungguhnya kekurangan kawalan berbutir di mana fail yang dimuat naik bermakna anda tidak boleh menyulitkannya pada fail fail demi fail sebelum disimpan dalam iCloud.

Apple mempunyai lebih daripada satu yang terakhir yang ditanam reputasi untuk melindungi penggunanya’ privasi, tetapi harus diingat bahawa ia adalah syarikat AS yang tertakluk kepada Surat Keselamatan Negara (dengan mengiringi perintah lelucon) dan sejenisnya. Ia juga bekerjasama sepenuhnya dengan NSA adalah program pengawasan massa PRISM.

iCloud juga tidak mempunyai ciri utama yang terdapat dalam kebanyakan penyelesaian penyimpanan awan Mac pihak ketiga: versi fail. Ini menyimpan pelbagai versi fail yang lalu supaya ia dapat pulih pada satu titik kemudian. Ini adalah penting untuk memulihkan fail yang telah rosak atau dijangkiti dengan malware seperti ransomware, tetapi juga boleh menjadi lifesaver jika anda ingin mengubah perubahan pada dokumen anda.

Pemikiran Akhir

Sungguh memalukan bahawa tiada perkhidmatan awan yang berfokus pada privasi yang kami sedari menyediakan di mana sahaja berhampiran sebagai sokongan yang baik untuk memunggah fail ke awan seperti yang berasal dari Apple, Dropbox, Microsoft, dan Google. Pada masa akan datang, kami berharap ini mungkin berubah. Nextcloud membolehkan anda membuat juri-rig penyelesaian, tetapi ia harus dikatakan agak canggung.

Isu-isu privasi dengan menggunakan Dropbox, OneDrive atau Google Drive boleh dikurangkan dengan berat dengan menyulitkan fail sendiri sebelum memuat naiknya menggunakan perisian seperti VeraCrypt, tetapi ini memperkenalkan gangguannya sendiri. Ini adalah harga privasi.

iCloud sendiri tetap menjadi cara paling mudah untuk menjimatkan ruang cakera dengan menyimpan fail-fail dalam talian anda sahaja, tetapi kami tidak akan berasa selesa mencadangkan produk dari syarikat AS dengan rekod prestasi untuk membantu perisik kerajaannya terhadap pelanggannya.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me