Apabila anda membeli perkhidmatan VPN, ia sentiasa merupakan idea yang baik untuk memastikan ia berfungsi dengan betul.


VPN berkualiti yang baik harus menyediakan perisian yang berfungsi dengan lancar untuk memberikan privasi dan keselamatan digital yang kuat. Walau bagaimanapun, selalu ada peluang bahawa perisian VPN menghadapi masalah. Sekiranya itu berlaku, VPN boleh memberikan jaminan keselamatan yang salah setiap kali ia dihubungkan.

Walaupun anda telah melanggan salah satu VPN terbaik di pasaran, kami akan menasihatkan hanya dengan menganggap ia berfungsi. Untuk menjadi selamat, anda harus memastikan bahawa VPN sebenarnya melakukan perkara yang perlu dilakukan.

Nasib baik, semak untuk melihat sama ada VPN anda berfungsi tidak terlalu sukar. Sekiranya anda menemui masalah, panduan ini akan membantu anda memasangnya supaya VPN memberikan anda privasi digital yang anda perlukan.

Uji VPN untuk kebocoran DNS

Apabila anda melayari internet, anda mesti membuat permintaan Server Nama Domain untuk mengakses laman web yang anda ingin lawati. Biasanya, ISP anda mengendalikan permintaan tersebut. Apabila anda menggunakan VPN yang boleh dipercayai, permintaan DNS dikendalikan oleh pelayan yang dimiliki oleh VPN (atau sekurang-kurangnya proksi yang selamat kepada pelayan pihak ketiga). Ini menghentikan ISP anda daripada mengetahui laman web yang anda lawati.

Sekiranya VPN anda mencetuskan permintaan DNS ke ISP anda, bahawa VPN gagal melindungi privasi anda kerana (walaupun menyulitkan trafik anda) ISP anda masih dapat menjejaki tapak web yang anda lawati.

Memeriksa untuk melihat sama ada anda mengalami kebocoran DNS cukup mudah kerana terdapat perkhidmatan dalam talian yang memberitahu anda pelayan apa yang menangani permintaan tersebut. Untuk maklumat terperinci tentang perlindungan kebocoran DNS sila lawati panduan kami. Untuk menguji kebocoran DNS, ikuti langkah berikut:

 1. Navigasi ke ipleak.net tanpa VPN anda dan buat nota pelayan yang disambungkan oleh peranti anda. Permintaan DNS akan dikendalikan oleh ISP anda, dan alamat IP untuk sambungan anda akan mendaftar sebagai kepunyaan ISP anda.

 2. Sambung ke pelayan VPN.

 3. Buka tetingkap inkognito dalam pelayar anda (ini menghalang masalah caching).

 4. Navigasi ke ipleak.net sekali lagi. Hasilnya sekarang akan menunjukkan kepada anda pelayan mana yang sedang digunakan semasa anda tersambung ke VPN. Jika anda melihat alamat IP atau alamat DNS yang dimiliki oleh ISP anda: VPN anda bocor. VPN yang berfungsi dengan betul akan merosakkan semua alamat anda. Itu bermakna tiada alamat yang anda lihat akan menjadi milik ISP anda.

Jika anda mengalami kebocoran DNS, anda perlu memasangnya - kerana VPN tidak menyediakan privasi. Untuk butiran lengkap tentang cara menampal kebocoran DNS sila lihat panduan penuh kami.

Imej alamat IP

Uji VPN untuk kebocoran alamat IP

Apabila anda menggunakan VPN, tugasnya adalah untuk menyembunyikan alamat IP sebenar anda (lokasi) dan memberikan anda alamat IP jauh di lokasi pilihan anda. Kebocoran IP berlaku apabila alamat IP sebenar anda masih diteruskan ke tapak web yang anda lawati; walaupun anda bersambung dengan perisian VPN. Kebocoran IPv4 lurus adalah jenis kebocoran yang paling teruk yang boleh anda alami kerana ini bermakna bahawa VPN benar-benar gagal merosakkan lokasi anda.

Sekiranya anda mengalami kebocoran IPv4, perisian VPN anda tidak menyembunyikan lokasi anda dari laman web yang anda lawati. Ini bermakna laman web ini mengetahui dengan tepat di mana anda berada. Ia juga memudahkan para pihak yang berminat (pemegang hak cipta, sebagai contoh) untuk mengesan siapa anda.

Untuk maklumat lanjut tentang kebocoran IP, sila lawati panduan kebocoran IP utama kami. Untuk menguji sistem anda untuk kebocoran IP sila ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Navigasi ke ipleak.net tanpa VPN dan semak alamat IP anda. Anda perlu membuat nota alamat IPv4 dan alamat IPv6 anda (jika ada). Kebanyakan ISP hanya menyediakan IPv4. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan anda mempunyai sambungan IPv6; jadi anda mesti menyemak.

 2. Sambung ke pelayan VPN.

 3. Buka tetingkap inkognito dan navigasi ke ipleak.net.

 4. Bandingkan alamat IPv4 dan IPv6 kepada yang anda dapatkan dengan VPN dimatikan. Semua alamat IP kini harus dimiliki oleh pembekal VPN anda. Tiada alamat IP sebenar anda yang boleh dilihat dan alamat IP harus mendaftar sebagai lokasi terpencil yang anda pilih dalam aplikasi VPN anda.

Jika anda mengalami kebocoran IPv4 yang lurus: VPN anda tidak berfungsi dan anda perlu menyahpasang perisian dan memasangnya semula untuk memastikan ia berfungsi dengan betul. Adalah penting untuk menggunakan uninstaller seperti Revo yang menghapuskan perisian VPN dengan teliti dari semua direktori pada cakera keras anda. Juga, keluarkan mana-mana klien VPN yang bercanggah dan ketuk pemandu yang telah anda pasang - untuk memastikan tiada apa-apa yang tidak serasi yang menyebabkan masalah ini.

Sekiranya selepas memasang semula VPN, anda masih mengalami kebocoran IPv4 - klien VPN tidak berfungsi dan anda harus mendekati pembekal anda untuk kembali wang anda (ini tidak sepatutnya berlaku dengan mana-mana VPN yang kami cadangkan di ProPrivacy.com). Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila semak panduan ini mengenai kebocoran IP. Sekiranya anda mengesan kebocoran IPv6, baca bahagian di bawah.

Imej IPv6

Bagaimana untuk membetulkan kebocoran IPv6

Tidak seperti kebocoran IPv4, kebocoran IPv6 boleh menjadi pelanggan dengan mudah. IPv6 sedang dalam proses sedang dilancarkan, dan, pada masa ini (dan ke masa hadapan), mungkin akan kembali ke IPv4 untuk memperbaiki kebocoran VPN disebabkan oleh sambungan IPv6. Sekiranya anda mengesan kebocoran IPv6 tindakan terbaik adalah untuk melumpuhkannya:

 1. Navigasi ke panel kawalan anda.

 2. Rangkaian Terbuka dan Perkongsian .

 3. Klik pada Tukar tetapan penyesuai di anak tetingkap tetingkap kiri.

 4. pada sambungan rangkaian tempatan anda dan klik sifat.

 5. Nyahtanda kotak untuk IPv6 dan klik OK.

Sambungan IPv6 kini dilumpuhkan yang bermaksud sambungan anda akan kembali kepada IPv4 dan anda tidak akan lagi mengalami sebarang kebocoran IPv6 (termasuk kebocoran IPv6 WebRTC).

kebocoran webrtc

Uji VPN untuk kebocoran WebRTC

Bug WebRTC adalah masalah berasaskan pelayar yang menyebabkan data dibocorkan ke laman web yang anda lawati. Kebocoran WebRTC membolehkan laman web yang anda lawati untuk mengesan alamat IP sebenar anda. Oleh sebab WebRTC berasaskan pelayar, ia boleh dengan mudah diperbetulkan dengan beberapa cara:

 1. Pasang pelanjutan Chrome atau Firefox yang direka untuk menyekat permintaan WebRTC. Kami mengesyorkan blok WebRTC Mudah.

 2. Lumpuhkan semua sambungan WebRTC dari dalam pelayar anda (kedua-dua Firefox dan Chrome membenarkan anda melumpuhkan WebRTC).

Untuk maklumat lebih lanjut tentang membetulkan kebocoran WebRTC sila lawati panduan kami.

Menguji VPN untuk Perisian Malware

Satu kajian yang diterbitkan pada 2016 oleh CSIRO mendedahkan bahawa sejumlah besar VPN (terutamanya VPN percuma) mengandungi malware. Di antara klien VPN yang menyinggung, semua jenis spyware yang tidak diingini, mengesan perpustakaan, dan kod jahat yang tidak diingini yang lain ditemui dikebumikan di dalam aplikasi.

Sesiapa sahaja yang memuat turun VPN yang tidak diketahui secara langsung dari kedai aplikasi adalah sangat disyorkan untuk mengimbas perisian untuk perisian hasad sebelum memasangnya. CSIRO bergantung kepada alat percuma dalam talian VirusTotal untuk memeriksa aplikasi VPN untuk perisian hasad, dan kami mengesyorkan agar anda melakukan perkara yang sama. Untuk melakukannya, hanya pergi ke laman web, pilih fail untuk VPN yang anda ingin periksa dan lakukan imbasan.

jumlah virus

Ingat bahawa walaupun perlindungan anti-virus seperti Malwarebytes adalah baik (dan akan mengimbas seluruh sistem anda); VirusTotal mengimbas sekumpulan perkhidmatan anti-virus dalam talian. VirusTotal sebenarnya lebih baik untuk mengimbas fail individu untuk kod bermasalah.

Akhir sekali, sila ingat bahawa VPN percuma adalah cara mudah untuk membuka diri kepada isu keselamatan yang teruk. Majoriti mempunyai kelemahan yang sangat serius, dasar privasi yang dahsyat, penyulitan yang lama (atau tidak sama sekali), dan mungkin mengandungi pengesanan perpustakaan, spyware, dan malware. Atas sebab ini, adalah penting jika anda memutuskan untuk menggunakan VPN percuma, anda hanya melekat pada salah satu perkhidmatan kami yang disyorkan.

Kredit imej: Profit_Image / Shutterstock.com, legdrubma / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me