Apa itu Tor?

Tor adalah rangkaian anonim yang menyediakan perisian direka untuk membolehkan anda mengakses internet tanpa nama. Tidak seperti VPN, di mana pembekal VPN mengetahui alamat IP sebenar anda dan dapat melihat trafik internet anda di titik keluar (pelayan VPN). Dengan Tor, isyarat anda diarahkan melalui beberapa node, yang masing-masing hanya menyedari alamat IP 'di depan' nod dan 'di belakang'nya, sehingga tidak ada sesiapa yang boleh mengetahui keseluruhan laluan antara komputer anda dan laman web yang anda cuba sambungkan. Anda boleh menggunakan VPN dengan Tor, sebagai artikel VPN Tor kami.

Nama Tor berasal dari akronim The Onion Router, yang dibangunkan oleh Tentera Laut Amerika Syarikat dan merujuk kepada cara penyulitan data berlapis, dienkripsi ulang beberapa kali ketika ia melewati antara nod yang dipilih secara rawak.

Oleh itu, Tor dianggap sebagai cara yang sangat selamat untuk mengakses internet sambil mengekalkan identiti sebenar anda tersembunyi.

Tor disokong oleh banyak kumpulan kebebasan awam, termasuk Electronic Frontier Foundation (EFF), dan telah dipuji secara meluas kerana membenarkan pembangkang, pemberi maklumat dan pekerja hak asasi manusia mengakses internet, menyatakan pandangan mereka, bercakap dengan wartawan, dan sebaliknya terlibat dalam aktiviti politik yang telah diharamkan oleh rejim penindasan mereka sendiri.

Ia sememangnya membolehkan para penjenayah bertindak tanpa hukuman, dan secara umum membolehkan akses ke pasar bawah tanah Silk Road, yang hanya berfungsi apabila dihubungkan dengan Tor. Mereka yang berminat dengan etika ketidaktahuan dalam internet harus terus mencari artikel yang akan datang mengenai subjek ini.


Tor vs VPN

Seperti yang anda dapat lihat, tujuan Tor sangat serupa dengan tujuan utama VPN - untuk mengekalkan ketiagaan dalam talian pengguna internet dan mengelakkan firewall. Seperti VPN, ia juga boleh digunakan untuk memalsukan lokasi geo oleh pengguna terus menyambung semula sehingga nod keluar di negara yang diingini (agak mudah jika anda mahu nod keluar, kurang mudah untuk negara-negara kecil dengan infrastruktur yang kurang).

Walau bagaimanapun, bukan sahaja teknologi yang digunakan agak berbeza, tetapi mereka juga agak berbeza digunakan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ini, lihat panduan kami tentang cara kerja VPN untuk mengetahui lebih lanjut.

Kelebihan Tor

  • Tiada siapa yang boleh mengesan anda ke IP luaran yang anda lawati
  • Rangkaian yang diedarkan - hampir mustahil untuk ditutup atau menyerang secara bermakna

Kelemahan Tor

  • Sangat lambat, kadang-kadang menyakitkan begitu - kerana data anda secara rawak melantun melalui beberapa nod, masing-masing boleh di mana saja di dunia
  • Tidak sesuai untuk pemfilteran P2P - sementara tidak ada cara untuk menghalang anda daripada menggunakan BitTorrent atas Tor (dan orang yang melakukannya), kedua-duanya sangat perlahan dan sangat buruk. Ia melambatkan rangkaian keseluruhan untuk setiap pengguna lain, bagi sesetengah mereka akses ke internet melalui Tor mungkin kritikal dan mungkin kepentingan
  • Walaupun ia boleh, pada cubit, digunakan untuk spoofing lokasi (lihat di atas), Tor adalah cara yang sangat fiddly dan tidak cekap untuk pergi mengenainya. Di samping itu, kelambatan Tor bermaksud bahawa menggunakan perkhidmatan untuk menyalurkan perkhidmatan media geo-terhad tidak dapat dilaksanakan.

Kelebihan VPN

  • Cepat - pada amnya anda akan melihat sedikit kelembapan untuk kelajuan sambungan internet mentah anda apabila menggunakan perkhidmatan VPN
  • Lokasi spoofing sangat mudah - kebanyakan pembekal VPN menawarkan pelayan di banyak lokasi di seluruh dunia. Oleh kerana sambungan ini pantas, VPN sangat sesuai untuk kandungan media geografi yang terhad dalam resolusi yang lebih tinggi
  • Ideal untuk penyebaran P2P - sementara banyak pembekal melarangnya, ramai yang ditubuhkan dengan pemfailan dalam fikiran

Kekurangan VPN

  • Pembekal VPN boleh melihat aktiviti internet anda - dan di banyak negara diperlukan oleh undang-undang untuk menyimpan rekod itu, yang mungkin diserahkan kepada pihak berkuasa atau peguam hak cipta. VPN juga terdedah kepada serangan serbuan oleh pihak polis dalam usaha untuk mendapatkan maklumat yang mungkin mengandunginya. Itulah sebabnya penting untuk memilih pembekal yang tidak menyimpan log (dan berada dalam kedudukan untuk memastikan janji ini). Sudah tentu, walaupun penyedia VPN berjanji untuk tidak menyimpan log, anda terpaksa hanya mempercayai kata-kata
  • Kos wang (walaupun biasanya kurang dari $ 10 sebulan, atau kurang jika anda membeli secara pukal)

Bagaimana kerja Tor

Seperti yang kita katakan di atas, Tor menyampaikan data antara beberapa nod yang dipilih secara rawak, menyulitkannya setiap kali. Setiap nod tahu di mana isyarat berasal dan nodnya akan pergi, tetapi tidak dapat melihat keseluruhan laluan (litar).

htw1

Litar relay ini secara rawak ditetapkan semula setiap 10 minit supaya tindakan anda tidak dapat dikaitkan dengan tindakan terdahulu.

htw2

Setiap nod dikendalikan oleh sukarelawan, dan dengan itu lebih ramai sukarelawan ada, lebih selamat rangkaian keseluruhan Tor.

htw3

Oleh itu sukarela untuk menjalankan nod keluar adalah perkhidmatan hebat kepada masyarakat Tor dan menyerang tamparan yang bermakna untuk kebebasan dan menentang penindasan penindasan. Ia juga tidak sukar untuk ditubuhkan. Walau bagaimanapun, menjalankan nod keluar bermakna aktiviti pengguna Tor yang lain, termasuk aktiviti yang sangat menyalahi undang-undang, akan muncul dari alamat IP anda. Ini mungkin membawa kepada masalah, tapi syukurlah ada cara untuk meminimumkan risiko yang terdapat pada laman web projek projek.

Memasang Tor

Memasang Tor sangat mudah hari ini (ia digunakan untuk menjadi lebih rumit), dan ia boleh didapati untuk Windows, OSX, Linux / Unix dan Android.

Anda hanya perlu memuat turun dan jalankan pakej Tor, yang akan mengekstrak diri ke direktori pilihan anda (tiada fail pemasangan tambahan akan ditambahkan ke komputer anda).

tor 3

Klik dua kali pada Mula dan dialog sambungan akan bermula.

pic_1

Setelah disambungkan, klien Tor memulakan versi Disesuaikan Firefox Portable. Bukan sahaja ini sangat ringan, tetapi ia membolehkan anda membawa versi Tor dengan anda pada batang USB (contohnya), jadi anda boleh dengan mudah mengakses internet tanpa nama dari mana-mana PC.

tor 2

Anda kini boleh melayari internet secara tanpa nama! Perkhidmatan Tor boleh dihidupkan dan dimatikan menggunakan ikon Bawang, atau disesuaikan menggunakan menu lungsur ikon.

Tor juga menyediakan versi disesuaikan dari distro berasaskan CD / USB Linux Tails Live, jadi anda boleh boot terus ke OS yang selamat.

Kesimpulannya

Kelebihan hebat dari Tor adalah bahawa anda tidak perlu mempercayai orang lain - penggunaan internet anda sepenuhnya tanpa nama. Walau bagaimanapun, ia sangat perlahan. Sebagai akibat daripada ini, ia tidak sesuai untuk kebanyakan aktiviti yang paling popular orang mahu menggunakan VPN untuk, seperti kandungan media yang disiarkan dan streaming geo-larangan. Sekiranya anda ingin kekal tanpa nama sementara, lihat VPN terbaik kami untuk panduan tapak torrent untuk maklumat lanjut.

Selagi tidak boleh dipercayai penyedia VPN log digunakan, maka VPN adalah penyelesaian yang sangat selamat dan persendirian yang memberikan prestasi dan fleksibiliti yang lebih besar daripada Tor yang dapat menawarkan.

Jika, sebaliknya, anda adalah pemberi maklumat mafia atau pembangkang yang hidup di bawah rejim di mana ia akan menjadi sangat berbahaya untuk ditangkap aktiviti berprestasi (seperti menulis blog politik), maka Tor adalah penyelesaian yang paling selamat.

Ingatlah bahawa tidak ada perkara seperti jaminan tanpa nama, 100% laluan yang anda ambil. Selalunya, sekurang-kurangnya berpotensi, kelemahan dalam sebarang susunan keselamatan, dan individu sering memberi identiti sebenar mereka melalui corak dan kesilapan.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me