Setakat yang paling selamat dan peribadi untuk berkomunikasi dengan orang lain adalah berbisik di telinganya.


Walau bagaimanapun, dalam dunia yang berkaitan dengan hyper ini, ini jarang praktikal, tetapi lebih selamat daripada yang anda boleh bayangkan.

Keperluan untuk berkomunikasi dengan selamat dan persendirian dengan individu lain secara eksponen meningkat terima kasih kepada ledakan teknologi.

Walaupun penting untuk memastikan data anda selamat, tetapi juga mencipta cabaran yang teruk dalam rutin anda.

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan cara untuk melindungi komunikasi dalam talian anda dengan mudah.

Komunikasi telefon dan SMS tidak selamat

Perkara pertama untuk difahami ialah teknologi komunikasi yang lebih tradisional tidak selamat. Saya yakin anda semua tahu dari rancangan TV yang kami tonton semula ketika kami anak-anak yang panggilan telefon boleh "wiretapped."

Sulitkan Telefon Sms Comm

Walaupun tanggapan telefon "dawai" kini kelihatan agak aneh, keupayaan untuk mendengarkan panggilan anda adalah sangat hidup dan sekarang. Sesungguhnya kemajuan dalam teknologi sekarang menjadikannya sangat mudah untuk mengumpulkan sejumlah besar data telefon dengan sedikit atau tidak diperlukan usaha.

Kerajaan kini secara rutin menyimpan dan memantau data telefon anda. Ini termasuk data telefon mudah alih dan data SMS. Koleksi pukal biasanya hanya melibatkan metadata.

Ini cukup buruk, tetapi kerana panggilan telefon dan mesej SMS tidak disulitkan, ia juga mudah untuk mengakses kandungannya.

Dengan kata lain, kerajaan dan penjenayah lain boleh mendengar panggilan telefon anda dan membaca mesej teks anda. Penyelesaiannya adalah untuk menyulitkan komunikasi anda supaya hanya anda dan penerima yang dimaksudkan boleh menyertai perbualan dan / atau membaca mesej yang anda hantar.

Komunikasi yang disulitkan

Analogi yang paling mudah untuk penyulitan ialah kunci. Sekiranya anda mempunyai kekunci yang betul, maka ia mudah dibuka. Jika anda tidak mempunyai kunci yang betul, maka anda boleh cuba memecahkan kunci. Kepada semua maksud dan maksud, penyulitan yang baik adalah mustahil untuk pecah.

Jika kita berfikir tentang komutasi yang selamat, idea itu menjadi lebih rumit. Setiap orang yang anda ingin berkomunikasi perlu membuka kunci. Cara paling mudah untuk mencapai ini adalah untuk mengamanahkan pihak ketiga (seperti pembekal e-mel) untuk mengendalikan perbualan anda pada pelayan terpusat yang anda semua mempunyai akses ke.

Ini memberikan tahap keselamatan tertentu kerana setiap peserta dalam perbualan akan menyambung dengan selamat ke pelayan tersebut (kemungkinan besar menggunakan HTTPS). Perbincangan sebenarnya itu sendiri (dan rekodnya) juga mungkin disulitkan untuk memastikan penggodam dan pelakon jahat yang lain tidak boleh mendengar ... Tetapi ...

Masalah dengan Komunikasi yang Disulitkan

Untuk ini, untuk bekerja, anda perlu mempercayai tuan rumah pihak ketiga untuk mengamankan (mengunci) penukaran. Ini bermakna bahawa tuan rumah mempunyai kunci, dan boleh "membuka" perbualan apabila ia mahu (atau diperlukan).

Mesej yang disulitkan

Iaitu, ia boleh mendengar di dalamnya dan akses semua rekodnya pada masa akan datang. Dalam hal perbualan teks, ini hampir selalu bermaksud ia dapat mengakses semua kandungan mesej anda. Kebanyakan perkhidmatan e-mel dan pemesejan mempunyai dasar privasi yang ketat yang menjanjikan untuk tidak menyalahgunakan kedudukan kuasa ini. Tetapi sejak kedudukan kuasa ini ada, ia dapat dieksploitasi.

Hampir setiap hari kita membaca tentang penggodam yang menjejaskan kononnya perkhidmatan dalam talian yang selamat, dan agensi penguatkuasaan undang-undang secara rutin memberikan subpoenas yang sah mengikat dan perintah mahkamah kepada perkhidmatan komunikasi untuk maklumat yang dimiliki oleh pengguna mereka.

Jadi komunikasi yang dihoskan dan disimpan oleh pihak ketiga tidak semestinya dianggap benar.

Komunikasi yang disulitkan akhir-ke-akhir

Penggera yang meluas pada skala pengawasan dalam talian telah mempercepatkan pembangunan penyelesaian kepada masalah di atas. Dan kunci kepada penyelesaian sedemikian ialah enkripsi akhir-ke-akhir (e2e).

Ini bermakna anda menyulitkan komunikasi dengan kunci anda. Mereka hanya boleh disahsulit oleh orang yang anda pilih untuk berkongsi kunci anda. Ini menghilangkan keperluan untuk mempercayai mana-mana pihak ketiga untuk memastikan data anda selamat.

Cabaran teknikal yang besar adalah mencari cara untuk berkongsi kunci anda dengan selamat dan mengesahkan bahawa orang yang anda fikir anda berkongsi dengan orang itu benar-benar orang itu. Namun begitu, penyulitan akhir-ke-akhir adalah satu-satunya cara untuk menjamin komunikasi benar-benar selamat.

Sumber terbuka

Sumber terbuka

Perisian sumber terbuka adalah perisian yang kod sumbernya telah tersedia secara umum oleh pemegang hak ciptanya. Ini bermakna ia boleh diaudit secara bebas untuk kesilapan dan memastikan bahawa ia tidak melakukan sesuatu yang tidak sepatutnya.

Dengan kod sumber tertutup, tidak ada cara untuk mengetahui kod yang benar-benar dilakukan, dan begitu kod sumber tertutup tidak boleh dipercayai untuk memastikan komunikasi anda selamat. Atas sebab ini, anda hanya perlu percaya apl dan program sumber terbuka untuk memastikan perbualan anda selamat dan peribadi. Untuk perbincangan lanjut tentang perkara ini, sila lihat Mengapa Sumber Terbuka sangat Penting.

Jenis-jenis Komunikasi Selamat

Terdapat tiga cara anda boleh berkomunikasi dengan selamat di internet. Sekurang-kurangnya paling selamat adalah:

 • E-mel disulitkan ke hujung ke hujung
 • VoIP yang disulitkan dari hujung ke hujung (telephony internet)
 • Pemesejan disulitkan dari hujung ke hujung

E-mel yang disulitkan ke hujung-ke-akhir

E-mel tradisional adalah salah satu cara yang paling selamat untuk berkomunikasi. Ada cara untuk memperbaiki keadaan ini, tetapi walaupun itu, e-mel sebaiknya dielakkan sekiranya keselamatan adalah yang paling penting. Sebagai seorang cryptographer terkenal dan penyokong privasi Bruce Schneier pernah berkata:

Dikunci E-mel

"Saya baru-baru ini sampai pada kesimpulan bahawa e-mel pada asasnya tidak selamat. Perkara yang kami kehendaki daripada e-mel, dan sistem e-mel, tidak mudah serasi dengan penyulitan. Saya menasihati orang yang mahukan keselamatan komunikasi tidak menggunakan e-mel, tetapi sebaliknya gunakan pelanggan mesej yang disulitkan seperti OTR atau Isyarat. "

Ini nasihat yang baik, dan saya akan membincangkan OTR dan Isyarat kemudian. Yang menyatakan, e-mel adalah kejahatan kehidupan moden yang perlu, jadi anda harus cuba memastikannya secukupnya.

Untuk melakukan ini, anda mempunyai tiga pilihan:

 • Gunakan PGP untuk menyulitkan e-mel dengan perkhidmatan e-mel sedia ada anda
 • Beralih kepada perkhidmatan e-mel peribadi yang selamat yang menawarkan penyulitan e2e
 • Serahkan pelayan e-mel anda sendiri.

PGP

Pgp Online

Kelebihan:
 • Percuma!
 • Sebagai selamat sebagai e-mel akan pernah mendapat
 • Bekerja dengan perkhidmatan e-mel sedia ada anda
Keburukan:
 • Kurva pembelajaran yang sangat curam
 • Semoga berjaya mendapatkan orang lain untuk menyertai anda!

PGP adalah protokol percuma dan sumber terbuka untuk e-mel penyulitan yang selamat, dan ia boleh digunakan dengan pembekal e-mel anda yang sedia ada. Jika dilakukan dengan betul, ia akan menyulitkan kandungan e-mel anda dengan selamat, tetapi tidak metadata seperti yang anda hantar kepada mereka dan kapan.

Jika dilakukan dengan betul, PGP sudah pasti cara yang paling selamat untuk menghantar e-mel. Tetapi sedikit "jika dilakukan dengan betul" adalah pembunuh. Menggunakan PGP adalah rumit dan mengelirukan walaupun lebih cekap dari segi teknikal di kalangan kita.

Ini bukan sahaja mudah untuk membuat kesilapan yang boleh menjejaskan keselamatan e-mel anda tetapi juga menjadikannya sangat tidak mungkin bahawa anda akan dapat mengikat banyak kawan, kolej, dan rakan-rakan anda ke dalam kegilaan PGP.

Mesej Dikunci

Tetapi ia adalah cara yang paling selamat untuk menghantar e-mel yang dibuat.

Sambungan pelayar Mailvelope membuat penggunaan PGP lebih mudah tetapi mengalami kelemahan yang sama sebagai kriptografi berasaskan penyemak imbas lain (lihat di bawah). Walau bagaimanapun, ini mengurangkan ini dengan membolehkan anda mengesahkan pasangan kunci dengan membandingkan cap jari dengan pengirim.

Ini tidak menyelesaikan masalah sepenuhnya jika pemaju Mailvelope mula menolak kemas kini yang berniat jahat tetapi pergi jauh ke arahnya. Dan walaupun mungkin cara paling selesa untuk melakukan PGP, ia masih agak sakit di pantat untuk digunakan.

Perkhidmatan E-mel Privasi Selamat

ProtonMail Webshot

Kelebihan:
 • Mudah dan senang digunakan
 • Lebih selamat dan peribadi daripada e-mel biasa
 • Metadata tersembunyi (bergantung kepada perkhidmatan)
 • Boleh menghantar e-mel yang disulitkan kepada bukan pengguna (bergantung kepada perkhidmatan)
Keburukan:
 • Kriptografi penyemak imbas tidak begitu selamat
 • Anda mungkin perlu membayarnya

ProtonMail adalah perkhidmatan e-mel yang pertama untuk ditawarkan penyulitan e-mel hujung ke hujung yang benar yang mudah dan mudah digunakan sebagai Gmail. Walau bagaimanapun, ia mempunyai persaingan yang sangat baik.

Sebagai tambahan untuk menyulitkan kandungan mesej dengan selamat, banyak perkhidmatan ini akan meminimumkan metadata yang dihantar dengan melucutkan alamat IP dari e-mel. Sangat ganjil adalah hakikat bahawa beberapa perkhidmatan ini juga membenarkan anda menghantar e-mel yang disulitkan kepada orang lain yang tidak menggunakan perkhidmatan tersebut.

Satu keburukan kepada semua perkhidmatan mel privasi ini adalah bahawa, semasa mereka berada jauh lebih selamat daripada e-mel biasa, mereka berada di tempat yang selamat seperti PGP secukupnya. Bagi ramai, perdagangan ini antara kesemua keselamatan dan kemudahan perkhidmatan ini memberi kemudahan.

Kelemahan besar yang lain ialah mendapatkan yang terbaik daripada perkhidmatan ini, anda perlu menggigit peluru dan benar-benar membayar untuk mereka. Walau bagaimanapun, pada pandangan saya, bertukar untuk mendapatkan perkhidmatan e-mel peribadi adalah salah satu perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan keselamatan komunikasi sehari-hari anda.

Sila lihat Pilihan E-mel Privasi Selamat untuk melihat terperinci beberapa perkhidmatan ini dan untuk perbincangan lengkap tentang mengapa cryptography pelayar tidak begitu selamat.

E-mel yang dihoskan sendiri

Mailcow Encyclpted Encyclopedia

Kelebihan:
 • Anda 100% mengawal e-mel anda!
Keburukan:
 • Sukar untuk dilakukan
 • Sukar untuk mendapat hak
 • Perlu penyelenggaraan yang teratur
 • Dapat memberikan rasa aman palsu

Pilihan yang lebih ekstrem untuk sama ada di atas adalah untuk mengehos sendiri pelayan e-mel anda sendiri. Ini boleh jadi dilakukan pada PC anda sendiri, atau pada pelayan yang disewa. Ini cukup menjamin bahawa Google dan sebagainya tidak akan mengintip e-mel anda (sekurang-kurangnya secara langsung - mereka masih dapat membaca e-mel yang tidak diskript yang dihantar kepada pengguna perkhidmatan mereka).E-mel yang dihoskan sendiri

Menyediakan dan mengekalkan pelayan e-mel anda sendiri, bagaimanapun, adalah tugas yang tidak remeh walaupun lebih cenderung secara teknikal. Dan sebagai Hillary Clinton belajar dengan cara yang sukar, memastikan bahawa ia selamat adalah lebih sukar. Malah, jika tidak dilakukan dengan betul, maka menjalankan pelayan e-mel anda sendiri boleh berbahaya kerana ia memberikan rasa aman palsu.

Itu bukan untuk mengatakan tidak mustahil, dan terdapat banyak fanatik privasi di luar sana yang bersumpah dengan hosting sendiri e-mel mereka.

Perisian seperti Mail-in-a Box dan Mailcow membuat kerja lebih mudah dengan mengautomasikan proses, tetapi untukKeselamatan maksimum, anda perlu membina pelayan anda sendiri dari awal. Tutorial cemerlang mengenai cara melakukan ini boleh didapati di sini dan di sini.

VoIP disulitkan dari hujung ke hujung

VOIP

Suara melalui Protokol Internet (VoIP) membolehkan anda bercakap dengan orang lain melalui internet dengan cara yang sama seperti menggunakan telefon biasa - sering dengan bonus membenarkan perbualan video.

Tidak seperti perkhidmatan hosting VoIP seperti Skype (yang dikenali untuk menukar penukaran ke NSA), aplikasi VoIP yang disulitkan dari hujung ke hujung memastikan bahawa hanya anda dan mengesahkan peserta yang telah anda jemput dapat mendengar atau melihat apa yang dikatakan.

Isyarat

Webshot isyarat

Kelebihan:
 • Open Source dan diaudit sepenuhnya
 • Menggunakan penyulitan yang kuat dengan Kerahsiaan Maju Perfect
 • Sekarang tersedia sebagai fail .apk, jadi tidak perlu kerangka kerja Google Play Services
 • Kedai hampir tidak ada metadata
 • Sembang kumpulan disulitkan
Keburukan:
 • Kenalan dipadankan menggunakan nombor telefon sebenar
 • (tetapi nombor ini tidak didedahkan kepada Isyarat)

Isyarat secara meluas dianggap sebagai standard emas untuk mesej teks selamat (lihat di bawah), tetapi ia juga mempunyai keupayaan VoIP, termasuk panggilan video. Sehingga Mac 2017, suara dan panggilan video Isyarat dilindungi menggunakan protokol Isyarat yang sama yang menjamin mesej teks.

Jitsi

Jitsi Webshot

Kelebihan:
 • Sumber terbuka
 • Selamat
 • Semua fungsi Skype
Keburukan:
 • Bukan Isyarat

Jitsi adalah perisian percuma dan sumber terbuka yang menawarkan semua fungsi Skype di desktop. Kecuali semua perbualan VoIP dienkripsi menggunakan ZRTP. Ini termasuk panggilan suara, persidangan video, pemindahan fail dan pemesejan.

Kali pertama anda berhubung dengan seseorang, ia boleh mengambil masa satu atau dua minit untuk menyediakan sambungan yang disulitkan (yang ditetapkan oleh padlock). Tetapi penyulitan kemudiannya telus. Sebagai pengganti Skype lurus untuk desktop, Jitsi mencabar untuk dikalahkan.

Pemesejan disulitkan dari hujung ke hujung

Isyarat secara meluas dianggap sebagai cara yang paling selamat lagi dicipta untuk berkomunikasi dengan jarak jauh. Protokol Pemesejan Off-the-Record (OTR), bagaimanapun, juga sangat baik.

Isyarat

Kelebihan:
 • Open Source dan diaudit sepenuhnya
 • Menggunakan penyulitan yang kuat dengan Kerahsiaan Maju Perfect
 • Sekarang tersedia sebagai fail .apk, jadi tidak perlu kerangka kerja Google Play Services
 • Kedai hampir tidak ada metadata
 • Sembang kumpulan disulitkan
Keburukan:
 • Kenalan dipadankan menggunakan nombor telefon sebenar
 • (tetapi nombor ini tidak didedahkan kepada Isyarat)

Walaupun versi desktop memang wujud, Isyarat ialah aplikasi mudah alih. Ia menggantikan aplikasi pemesejan teks lalai telefon anda dan menggunakan senarai kenalan biasa telefon anda. Sekiranya kenalan juga menggunakan Isyarat, maka sebarang mesej yang dihantar kepada atau diterima daripada mereka adalah disulitkan dengan selamat dari hujung ke hujung.Komunikasi yang disulitkan

Sekiranya kenalan tidak menggunakan Isyarat, maka anda boleh menjemput mereka untuk menggunakan aplikasinya, atau menghantar mesej teks yang tidak diskriptikan melalui SMS biasa. Keindahan sistem ini ialah Isyarat hampir telus digunakan, yang sepatutnya memudahkan anda meyakinkan rakan, keluarga dan rakan sekerja untuk menggunakan aplikasinya!

Sesetengah boleh mempertimbangkan hakikat bahawa Isyarat menggunakan senarai kenalan telefon anda untuk memadankan anda dengan pengguna Isyarat lain risiko privasi, tetapi kenalan anda tidak didedahkan kepada Isyarat. Malah, hanya maklumat metadata Isyarat kekal "tarikh dan masa pengguna yang didaftarkan dengan Isyarat dan tarikh terakhir sambungan pengguna ke perkhidmatan Isyarat."Tuntutan ini telah terbukti di mahkamah.

Pada masa lalu, ketergantungan Isyarat pada rangka kerja Perkhidmatan Google Play untuk menolak mesej pemberitahuan fanatik privasi yang bersangkutan, tetapi kini secara rasmi tersedia sebagai fail .apk. Jadi tidak perlu kerangka kerja Google Play Services.

OTR

Panduan Komunikasi Disulitkan Pidgin Messenger

Kelebihan:
 • Sumber terbuka
 • Selamat
 • Kenalan dikenal pasti oleh nama samaran
Keburukan:
 • Terutamanya desktop sahaja (kecuali Adium)
 • Tidak selamat seperti Isyarat

Protokol OTR tidak selamat seperti yang digunakan oleh Sinyal tetapi masih sangat selamat. Ia telah dibangunkan sebagai plugin untuk messenger Pidgin, tetapi boleh digunakan sebagai plugin untuk aplikasi messenger lain seperti Miranda IM. OTR juga disokong secara asli oleh utusan lain seperti Jitsi (untuk teks), Adium dan Gibberbot (yang dibangunkan oleh The Guardian Project).Pasangkan

OTR digunakan terutamanya oleh aplikasi messenger desktop, walaupun Jitsi kini tersedia untuk Android dan iOS. Terima kasih kepada Jabber / XMPP, aplikasi yang paling serasi OTR boleh bercakap dengan lancar.

Satu potensi kelebihan OTR ialah nama samaran mengenal pasti kenalan daripada dipadankan menggunakan nombor telefon dunia sebenar. Kami tidak menganggap ini menjadi masalah penting dengan Isyarat.

Addendum

Nota pada aplikasi yang menggunakan protokol Isyarat

Isyarat telah menjadi standard emas bagi penghantaran mesej yang disulitkan dari hujung ke hujung yang selamat. Reputasi ini telah menggalakkan beberapa syarikat yang agak tidak dapat dibunyikan untuk bermitra dengannya untuk melindungi privasi dan keselamatan pengguna mereka dengan protokol Isyarat yang mendasarinya.

WhatsApp, Facebook Messenger, dan Skype kini semua menggunakan protokol Isyarat untuk menyulitkan mesej menyulitkan. Secara teori, ini bermakna andasurah ini kegemaran aplikasi pemesejan boleh berkomunikasi antara satu sama lain sama seperti selamat seolah-olah menggunakan aplikasi Isyarat itu sendiri ....Logo WhatsApp Messenger Skrin

Kecuali hakikat bahawa aplikasi ini adalah perisian tertutup sumber tertutup, jadi ada tidak ada cara untuk mengetahui dengan pasti bahawa mereka tidak menghantar salinan penyulitan pengguna kembali ke Facebook atau Microsoft. Dan walaupun mereka tidak lagi, kod jahat boleh dengan mudah dimasukkan ke dalam kemas kini masa depan.

Aplikasi Isyarat sebenar, sebaliknya, secara eksklusif menggunakan kod sumber terbuka yang telah diaudit yang mana anda boleh menyusun semula untuk diri sendiri sekiranya anda ingin.

Walau bagaimanapun, anda mungkin mempunyai sekumpulan rakan dan rakan sekutu yang sudah menggunakan WhatsApp, Facebook Messenger, dan Skype, dan yang tidak mungkin beralih ke Sinyal pada bila-bila masa tidak lama lagi. Walaupun beberapa isu teori, hakikat bahawa mereka kini menggunakan penyulitan Isyarat hujung ke hujung adalah kemenangan penting untuk privasi dan keselamatan.

Nota mengenai Telegram Messenger

Pesanan Telegram terkenal kerana penggunaan luas oleh ISIL. Malah, ketenaran ini telah memunculkan konsep yang popular bahawa Telegram sangat selamat dan peribadi, dan anda akan sering melihat ia disyorkan dalam artikel seperti ini.

Ini malang kerana ia bukan pandangan yang dikongsi oleh pakar privasi dan keselamatan. Seperti Isyarat, Telegram mengesahkan pengguna menggunakan nombor telefon mereka, tetapi tidak seperti Isyarat, Telegram Messenger LLP menyimpan maklumat ini.

Telegram Webshot

Ini bermakna ia boleh (dalam teori) mengaitkan perbualan yang disulitkan tanpa akhir ke akhir dengan pengguna individu. Adakah ia akan mendedahkan maklumat ini kepada kerajaan? Mungkin tidak, tetapi siapa tahu?

Yang lebih membimbangkan ialah hakikat itu Telegram menyimpan maklumat ini pada pelayannya. Oleh itu ia terdedah kepada penggodaman dan pengawasan. Di Rusia tahun lepas, dua akaun Telegram aktivis digodam, mungkin oleh perkhidmatan keselamatan Rusia dengan kerjasama penyedia mudah alih aktivis.

Tuntutan privasi dan keselamatan Telegram adalah pilihan Chat Rahsia. Ini menggunakan penyulitan end-to-end untuk membolehkan perbualan peribadi dan selamat. Telegram telah banyak dikritik kerana tidak membolehkan Sembang Rahsia secara lalai. Kecuali anda secara khusus mengaktifkan Chat Sentiasa, mesej yang dihantar menggunakan Telegram tidak selamat.

Logo Telegram

Ini bermakna bahawa Telegram Messenger LLP dan penggodam boleh mengaksesnya. Apabila digabungkan dengan kaedah Telegram mengesahkan pengguna menggunakan nombor telefon mereka, ini menjadikannya sangat mudah bagi kerajaan untuk merebut akaun dan mengakses mesej yang tidak disenarai.

Di samping itu, penyelidik adalah kritikan terhadap penyulitan yang digunakan oleh Telegram. Daripada menggunakan standard penyulitan yang dicuba, diuji, dan sepenuhnya diaudit, Telegram menggunakan protokol penyulitan MTProtonya sendiri. Penyulitan roll-anda sendiri secara meluas dianggap sebagai tidak penting oleh pakar keselamatan.

Untuk membuat perkara lebih buruk, walaupun pelanggan Telegram adalah sumber terbuka terutama, ia mengandungi beberapa elemen (disebut gumpalan binari) yang tidak. Sesetengah pakar juga mengkritik Telegram kerana lambatnya menerbitkan versi terkini kod sumber terbukanya. Ini adalah masalah keselamatan, seperti yang berlakukod e boleh diubahsuai tanpa sesiapa yang menyedarinya.

Jadi untuk memotong cerita panjang, saya buat tidak mengesyorkan menggunakan Telegram jika privasi dan keselamatan adalah keutamaan untuk anda.

Kesimpulan mengenai Komunikasi yang Disulitkan

Inovasi seperti ProtonMail dan Sinyal mempunyai kesan besar terhadap landskap komunikasi yang disulitkan. Kebangkitan penyulitan end-to-end, secara amnya, dan Isyarat khususnya, bermakna bahawa kini kini mungkin untuk bercakap dari jauh ke orang lain dengan lebih selamat dan persendirian daripada sebelumnya.

Walaupun tidak tanpa masalah, hakikat itu aplikasi messenger yang paling terkenal di dunia sekarang menggunakan penyulitan akhir-ke-akhir ihsan protokol Isyarat sangat penting. Ini bermakna walaupun mereka tidak sedar, komunikasi sehari-hari orang biasa juga lebih selamat daripada apa yang pernah mereka.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me