Mempunyai a kata laluan yang kuat sangat penting (atau pengurus kata laluan yang kuat).


Lebih penting daripada menggunakan perkhidmatan VPN!Pemeriksa Kekuatan Kata Laluan

Jangan percaya saya? Teruskan membaca panduan ini.

Tetapi pertama, gunakan pemeriksa kekuatan kata laluan ini lihat betapa kuat kata laluan anda!
(Jangan risau kita tidak mencatatkan mana-mana cek / data kekuatan kata laluan)

Meter Kata Laluan

Skor terperinci akan datang ke sini

Mengenai Kekuatan Kekuatan Kata Laluan ini

Walaupun agak asas, pemeriksa kekuatan kata laluan kami berfungsi dengan baik ketika memeriksa kekuatan kata laluan anda. Dengan mengklik "tunjukkan saya mengapa", anda akan dapat melihat faktor-faktor yang kami telah dianalisis dan pentingnya kekuatan kata laluan anda. Walaupun, seperti yang saya jelaskan di bawah, tiada pemeriksa kekuatan kata laluan adalah ideal, ia harus memberikan petunjuk baik sama ada kata laluan yang anda gunakan harus ditingkatkan atau tidak.

Walaupun alat ini tidak semestinya menganalisis terhadap serangan kamus (lihat lebih lanjut mengenai ini di bawah), ia menganggap bilangan aksara yang serupa (mis. Huruf kecil) sebelum satu sama lain, yang merupakan petunjuk kata yang digunakan.

Selain itu, kerana kami tidak mempunyai data mengenai sistem atau keperibadian anda, kami tidak dapat menyemak sama ada kata laluan anda yang mungkin berkaitan dengan anda dan meneka.

Kekuatan kata laluan sebenar - adalah pemeriksa kekuatan kata laluan yang tepat?

Pendek kata, tidak. Alat kami adalah mudah dan tidak cuba untuk memecahkan kata laluan anda dalam apa cara (yang akan menjadi ujian sebenar). Selain itu, anda akan mendapati banyak kekuatan dam lain dalam talian, dan anda mungkin akan mendapat hasil yang tidak konsisten dengan kebanyakannya. Ini sebenarnya telah ditunjukkan oleh penyelidik di Universiti Concordia di Montreal.

Seharusnya anda masih menggunakannya? Ya! Walaupun hasil yang diperolehi mungkin berbeza-beza, pemeriksa kekuatan kata laluan memberikan petunjuk yang baik, dan seperti yang ditunjukkan dalam penyelidikan oleh Microsoft, dapat membantu mendorong orang untuk menggunakan kata laluan yang lebih kuat. Tepat mengapa kami cuba mendidik anda mengenai topik ini.

Apa yang menjadikan Kata Laluan Kuat?

Kata laluan yang kuat harus mempunyai tahap entropi yang tinggi. Dalam istilah awam, ia adalah jumlah gangguan yang ada. Bukan sahaja kata laluan anda diisi dengan nombor rawak, aksara, dan huruf, tetapi juga panjang. Penjana kata laluan berkualiti tinggi, seperti KeePass, akan membantu anda menghasilkan kata laluan yang tepat.

Password Cracking

Kaedah Cracking Kata Laluan

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana kata laluan retak. Terdapat tiga kaedah utama yang perlu anda cari. Saya akan menggunakan gembok 4 digit untuk mencuba dan mewakili teori-teori ini.

Serangan Tentera Brute

Serangan berlakunya kekerasan adalah yang paling sederhana tetapi mengambil masa yang paling lama. Ia melibatkan berbasikal melalui setiap pilihan yang mungkin berturut-turut. Dengan gembok kami, ia akan bermula pada 0000, meneruskan ke 0001, kemudian 0002, dan sebagainya sehingga mencapai 9999 atau membukanya - untuk sejumlah 10,000 kombinasi mungkin.

Walaupun dengan padlock ini akan mengambil banyak masa, dengan alat yang biasa, seperti John the Ripper, komputer rumah purata akan memecahkan ini jauh di bawah satu minit.

Itulah sebabnya penting untuk menggunakan pelbagai nombor, huruf, dan aksara. Jika, sebagai contoh, anda tahu bahawa kata laluan hanya mempunyai huruf kecil, maka untuk setiap posisi anda hanya perlu mencuba 26 pilihan. Sekiranya ia boleh menjadi lebih rendah dan lebih tinggi, ini secara automatik akan bertukar menjadi 52. Dengan nombor, ini meningkat kepada 62. Oleh itu, jika bukan nombor sahaja, mangga kami juga mempunyai huruf kecil dan huruf besar, anda perlu mencuba maksimum 14776336 (62 ^ 4) kombinasi untuk memecahkannya. Komputer masih akan retak dalam beberapa saat, tetapi anda tidak akan mempunyai peluang!

Serangan Kamus

Serangan Kamus berfungsi sama dengan serangan kekerasan. Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada meneka watak tunggal, ia juga akan mencuba kata-kata dari kamus tertentu (biasanya kamus tradisional yang tipis).

Dalam kes gembok kami, kami boleh mempunyai kamus numerik yang mengandungi item berikut 0000,1111, 2222, ..., 9999, 42, 69, 1234, dan mungkin beberapa kombinasi bilangan yang lebih biasa. Kerana kita cenderung memilih kata laluan yang mudah diingat, serangan kamus boleh jauh lebih cepat.

Serangan Sosial

Serangan sosial mengambil sistem dan maklumat peribadi anda untuk cuba dan membantu mempercepat proses serangan kamus. Katakan saya tahu anjing anda dipanggil Pickle, ibu anda Jane dan anda dilahirkan pada 01/07/1980, saya akan memberikan data ini keutamaan yang lebih tinggi.

Dengan gembok itu, saya akan meneka dengan segera 1980 dahulu. Kemudian saya akan bergerak ke ibu kelahiran tahun anda atau mungkin tahun yang anda pakai Pickle. Jika mereka tidak berfungsi, saya juga boleh melihat pengeluar padlock dan lihat jika mereka mempunyai gabungan lalai yang mereka hantar dan cuba.

Secara keseluruhannya, jika anda mempunyai kata laluan mudah, ia tidak akan mengambil masa lama untuk retak!

Kekuatan Kata Laluan oleh XKCD

Walaupun tidak benar-benar tepat (kerana ia tidak menyumbang untuk retak kamus), komik entropi kata laluan XKCD ini, membantu mewakili salah tanggapan umum yang mengelilingi kekuatan kata laluan.

Petua Keselamatan Kata Laluan

Berikut adalah beberapa petua mudah untuk membantu anda dengan kekuatan dan keselamatan kata laluan anda:

  • Gunakan pengurus kata laluan untuk menyimpan dan membuat kata laluan yang sangat kuat
  • Jangan tulis kata laluan anda di mana-mana sahaja (terutama tidak dalam fail perkataan yang disebut passwords.doc!)
  • Tukar kata laluan utama anda dengan kerap
  • Jangan gunakan kata laluan yang sama dua kali
  • Jangan tinggalkan peranti anda tanpa pengawasan
  • Jangan berkongsi kata laluan dengan sesiapa pun
  • Elakkan kata laluan yang dahsyat, cliched dan berlebihan!

Recap Kekuatan Kata Laluan

Dengan berita kata laluan yang bocor dan retak muncul setiap bulan, mempunyai kata laluan yang kuat tidak pernah menjadi lebih penting. Mudah-mudahan, panduan ringkas ini membantu anda memahami lebih lanjut tentang kekuatan kata laluan dan telah memberikan bantuan dan maklumat yang diperlukan untuk tetap lebih selamat dalam talian (dan, tentu saja, mempunyai kata laluan yang baik disebabkan oleh pemeriksa kekuatan kata laluan kami).

Jika anda ingin menerima lebih banyak berita hebat seperti ini setiap minggu, maka pastikan anda mendaftar ke surat berita kami.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me