Dalam tutorial ini, kita mengambil langkah demi langkah melihat bagaimana untuk menubuhkan KeePass 2.x. Sila semak Tinjauan KeePass penuh kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pengurus kata laluan sumber terbuka yang popular ini yang mengamankan kata laluan anda menggunakan penyulitan end-to-end yang kuat.


KeePass adalah program Windows sahaja, tetapi port serasi tersedia untuk macOS, Linux, Android, dan iOS. Tutorial ini meliputi KeePass sendiri, port desktop seperti KeePassXC untuk Windows, macOS, dan Linux, berfungsi dengan cara yang sangat serupa.

Kami mungkin melihat KeePassXC dengan lebih terperinci dalam artikel masa depan, dan pengguna Android boleh menyemak ulasan KeePass2Android kami.

Bagaimana untuk menubuhkan pengurus kata laluan KeePass

1. Muat turun, pasang dan jalankan versi terkini KeePass 2.x. KeePass1.x kini wujud hanya untuk sebab keserasian mundur. Banyak perniagaan, sebagai contoh, memerlukan keserasian ke belakang ini, tetapi tidak ada sebab bagi pengguna baru untuk memilihnya.

2. Pergi ke Fail -> Baru ... (atau klik ikon di bar tugas tetingkap utama), klik dan pilih lokasi untuk fail .kdbx baharu anda..

Fail .kdbx ini ialah bekas yang disulitkan yang menempatkan kata laluan anda yang disimpan. Kerana ia di-dan-tersendiri dengan selamat disulitkan, anda boleh menyimpannya dengan selamat di mana-mana sahaja. Jika anda merancang untuk menyegerakkan kata laluan merentasi peranti, maka anda juga boleh menyimpannya ke folder penyimpanan awan sekarang.

3. Buat kata laluan utama. Atau lebih baik lagi, frasa laluan induk (kalimat yang terdiri daripada beberapa kata yang dipisahkan oleh ruang).

Kata laluan induk ini melindungi semua kata laluan anda yang lain dan harus menjadi kata laluan yang anda perlu ingat lagi! Oleh itu, ia perlu menjadi kuat, tetapi juga satu yang anda tidak akan lupa. KeePass menyediakan bar kualiti yang dianggarkan berguna untuk menggalakkan anda memilih kata laluan utama yang kuat.

Sekiranya anda melupakannya, maka game-over sejauh mengakses kata laluan anda yang disimpan adalah berkenaan. Jika anda memerlukan sandaran, tulis kata laluan ke bawah pada sedikit kertas dan simpan di luar talian di tempat yang selamat.

Jika anda gembira dengan menggunakan kata laluan utama untuk mengamankan fail .kbdx anda, kemudian klik OK. Untuk keselamatan 2FA tambahan, tandakan kotak pilihan Tunjukkan kotak pakar.

Serta kata laluan, anda boleh mengikat fail utama dan / atau Akaun Pengguna Windows anda ke kunci induk komposit.

Kami akan membuat fail utama tetapi tidak akan mengikat fail .kbdx ke Akaun Pengguna Windows kerana kami ingin mengakses pangkalan data KeePass kami dari peranti bukan Windows.

Jika mencipta fail utama, maka hanya ikuti arahan. Apabila anda selesai, tekan OK. Pastikan menyimpan fail kunci ini di tempat yang selamat di luar talian. Untuk menggunakan pangkalan data KeePass pada peranti lain, fail utama mesti hadir, tetapi tidak pernah memindahkannya secara dalam talian. Anda boleh memindahkan luar talian menggunakan kad memori, tongkat USB, kabel USB, dan sebagainya.

4. Anda boleh mengetik dengan tetapan pangkalan data jika anda suka, atau hanya tekan OK untuk pergi dengan lalai.

Anda akan diberikan pilihan untuk mencetak butiran pangkalan data penting (mengisi kata laluan dengan tangan). Jika anda melakukan ini, kemudian simpan cetakan di tempat yang selamat di luar talian.

5. Klik dua kali fail pangkalan data .kbdx anda untuk membukanya. Masukkan kata laluan anda dan (jika digunakan) jalan ke mana fail .keykey yang disimpan. Jika anda menetapkan Akaun Pengguna Windows apabila anda membuat pangkalan data maka anda mesti log masuk ke dalamnya untuk membuka fail.

KeePass mengingat baru-baru ini membuka pangkalan data, menjadikan proses ini agak tidak menyakitkan dalam penggunaan sehari-hari.

6 (pilihan). Pergi ke Fail -> Import ... untuk mengimport kata laluan daripada pengurus kata laluan yang lain. KeePass menyokong fail yang dieksport dari pengurus kata kunci yang paling popular, Firefox, dan Chrome.

Pangkalan data KeePass anda kini sedia untuk digunakan! Anda boleh menguruskan kata laluan dan memotong-dan-paste mereka di mana sahaja yang anda mahu. Tetapi untuk mendapatkan yang terbaik dari KeePass anda benar-benar mahu melaksanakan integrasi penyemak imbas ...

Integrasi penyemak imbas

Penyepaduan penyemak imbas dicapai dengan menggunakan kombinasi plugin + add-on browser. Ada yang lain, tetapi kami mengesyorkan KeePassHTTP-Connector.

1. Muat turun plugin KeePassHttp dan salin ke folder pemasangan KeePass anda (C: \ Program Files (x86) \ KeePass Password Safe 2 secara lalai).

2. Pasang add-on penyemak imbas KeePassHTTP-Connector untuk Firefox dan / atau Chrome.

Klik kiri pada mana-mana nama pengguna atau kata laluan dalam laman web untuk KeePassHTTP-Connector untuk mengisi auto butir-butir dari pangkalan data KeePass anda yang terbuka. Sebagai alternatif, anda boleh klik kanan untuk lebih banyak pilihan.

Jika anda tidak gembira dengan KeePass, kenapa tidak menyemak beberapa pengurus kata laluan alternatif?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me