Panduan Kodi ini akan menunjukkan kepada anda cara untuk aliran lebih, lebih murah dan lebih mudah!

Biasanya, anda boleh membelanjakan kira-kira seratus ringgit sebulan untuk sekumpulan saluran murah yang anda tidak peduli.

Bagi orang yang anda benar-benar peduli, anda mungkin terjebak menonton iklan untuk satu pertiga masa. Itu tidak betul!

Kodi adalah program streaming popular yang boleh dipasang pada hampir setiap peranti di pasaran. Sama ada PC, Mac, peranti Android, Apple TV atau Raspberry Pi, anda boleh yakin bahawa anda boleh menikmati manfaat streaming program ini.

Sama ada anda seorang guru berteknologi atau anda seorang pemula yang lengkap apabila ia datang kepada teknologi, kami panduan ringkas akan bantu anda mulakan dan menstrim dalam masa yang singkat.


Apa itu Kodi?

Kodi adalah pemain media sejak tahun 2002 ketika pertama kali dipanggil Xbox Media Player, atau XBMP untuk pendek. Seperti namanya, pemain media dicipta untuk konsol permainan video Xbox generasi pertama. Setahun kemudian, perkataan "pemain media" dilemparkan ke sisi dan dinamakan semula kepada Pusat Media Xbox, nama yang lebih sesuai untuk keupayaannya.

Walau bagaimanapun, pusat media tidak akan kekal di platform Xbox selama-lamanya, dan pada tahun 2008, program itu dinamakan semula kepada XBMC. Ini dilakukan untuk menghapuskan nama Xbox, sementara masih mengekalkan beberapa penjenamaan yang diketahui oleh pengguna lama.

Pada tahun 2010, pasukan XBMC menambah elemen utama yang pengguna Kodi mungkin tidak menghargai hari ini, tetapi satu yang membantu memudahkan dan mempopularkan keupayaan pusat media. Kemajuan ini dikenali sebagai Add-on Repository. Sebagai tambahan pengguna mula berkembang popular, tidak ada sumber di mana untuk mendapatkan mereka semua dari. Pasukan ini membuat repositori rasmi di mana pengguna akhirnya dapat memuat turun semua tambahan kegemaran mereka langsung dari pemaju itu sendiri.

Akhirnya, pada tahun 2014, program XBMC dinamakan semula kepada Kodi, berikutan pertikaian undang-undang mengenai namanya dan asal-usul Xbox. Ramai pengguna sekolah lama masih menggunakan nama XBMC untuk tujuan nostalgia, tetapi selepas perubahan nama, pemaju Kodi mula menyelaraskan pengalaman pengguna yang membolehkannya menjadi lebih mesra pengguna, dan oleh itu, sangat popular.

Mengapa ia begitu popular??

Belum lama dahulu, semua yang anda akan dengar ialah Netflix. Ramai orang teruja bahawa mereka boleh menyusu syarikat kabel mereka dan menggantikannya dengan langganan $ 8 sebulan kepada Netflix. Tetapi Netflix masih jawapan kepada setiap impian pemotong tali?

Apa yang pernah bermula sebagai perkhidmatan yang hebat, pengguna Netflix akhir-akhir ini telah mengadu pada banyak forum dan blog yang pemilihannya bukanlah apa yang dahulu.

Ini kerana Netflix menyentuh banyak tawaran streaming video dengan studio apabila mereka tidak mengetahui nilai sebenar dan populariti penstriman video dalam talian. Sebaik sahaja Netflix mula mendapat perhatian, studio mula menuntut lebih banyak wang atau ditinggalkan untuk membentuk perkhidmatan penstriman mereka sendiri. Satu lagi negatif adalah bahawa negara-negara tertentu tidak mempunyai akses kepada filem atau rancangan tertentu di kawasan mereka yang membawa kepada masyarakat berpecah.

"Anda perlu mendapatkan Kodi " kini merupakan istilah yang sangat popular untuk sebab itu. Mengapa membayar perkhidmatan seperti Netflix yang tidak mempunyai semua rancangan dan filem yang anda mahukan? Terutama di negara-negara seperti Kanada mempunyai kira-kira 55% kandungan yang dimasuki oleh Amerika Syarikat. Pasti, anda boleh memintas ini dengan mendapatkan VPN yang berfungsi dengan Netflix, tetapi yang ingin membayar untuk melanggan Netflix, Amazon Prime, Hulu dan HBO Now, hanya untuk mempunyai akses kepada semua filem dan menunjukkan mereka ingin menonton?

Kodi menawarkan para penggunanya hampir setiap rancangan filem dan TV yang pernah dibuat di bawah satu bumbung. Ia juga menyediakan penggunanya keupayaan untuk menyiarkan sukan langsung, rancangan TV langsung, dan banyak lagi ciri - semuanya secara percuma.

Walaupun program ini benar-benar percuma, ia mempunyai pakej yang boleh anda beli untuk bayaran bulanan yang dapat meningkatkan pengalaman tontonan anda.

Adakah Kodi sah?

Pendek kata, ya!

Di sinilah kawasan kelabu di sekitar program ini wujud. Kodi sendiri adalah pusat media yang membolehkan pengguna untuk memasang pelbagai add-on dan plugin. Bergantung kepada add-on yang anda pasangkan, anda mungkin mempunyai keupayaan untuk menyalurkan sumber media tertentu dan di sinilah persoalan tentang kesahihan.

Kodi, dengan sendirinya, adalah 100% sepenuhnya UNDANG-UNDANG. Isu-isu yang mempunyai hak cipta atau kesahihan bermula apabila anda menggunakan add-on tertentu yang membolehkan anda mengakses aliran langsung sukan, atau menonton filem secara percuma. Dengan kandungan streaming yang anda belum bayar, anda mungkin melanggar undang-undang berkenaan dengan pelanggaran hak cipta.

Bergantung kepada negara dan undang-undangnya, terdapat beberapa laporan di mana pengguna telah menerima notis pelanggaran hak cipta daripada penyedia perkhidmatan internet mereka (ISP) kerana aktiviti penstriman mereka. Salah satu cara untuk mengelakkan masalah undang-undang ialah membeli langganan add-on yang menyiarkan pakej saluran udara tertentu untuk bayaran bulanan.

Walau bagaimanapun, ramai pengguna Kodi masih memilih untuk menyiarkan video mereka secara haram. Kami tidak membiarkan sebarang aliran haram; Walau bagaimanapun, kami akan mengesyorkan agar anda melindungi diri anda dan sambungan internet anda.

Bagaimana Menghindari Mendapatkan Surat Amaran dengan VPN

Untuk mengelakkan mendapat surat amaran daripada ISP mereka, ramai pengguna Kodi mula menggunakan Rangkaian Peribadi Maya (VPN) yang membolehkan pengguna menyembunyikan identiti dan aktiviti dalam talian mereka.

Terdapat banyak VPN di luar sana untuk Kodi, dan anda mungkin ingin menyemak senarai Kodi VPN kami yang terbaik untuk mencari yang paling relevan pada masa membaca, untuk gambaran ringkas, melihat kedudukan terkini di bawah.

 1. ExpressVPN - VPN terpantas yang kami uji, menyekat segala-galanya, dengan perkhidmatan yang menakjubkan sepanjang masa
 2. NordVPN - Jenama besar dengan nilai yang sangat baik, dan harga bajet
 3. PrivateVPN - Salah satu VPN paling murah di luar sana, tetapi masih merupakan perkhidmatan yang baik
 4. CyberGhost VPN - VPN peringkat atas lama, dengan harga dan kelajuan yang hebat
 5. IPVanish

Bagaimana untuk memasang Kodi

Sekarang datang bahagian yang menyeronokkan: memasang Kodi pada peranti anda. Seperti yang disebutkan dalam pengenalan, salah satu faedah yang besar dalam perisian ini ialah ia boleh dipasang pada hampir setiap peranti di pasaran. Sama ada anda ingin menggunakan komputer anda yang sedia ada, atau jika anda mempunyai tongkat Amazon Fire TV, atau seseorang mendapat kotak Android pada Krismas lepas, anda boleh yakin bahawa Kodi akan berjalan dengan sempurna pada peranti anda.

Adalah penting untuk diingat bahawa kebanyakan peranti mempunyai sistem pengendalian yang berbeza supaya pemasangan pada beberapa platform mungkin lebih mudah daripada yang lain.

Untuk membuat proses ini sedikit lebih mudah, kami telah membina panduan untuk setiap platform yang menjalankan Kodi. Hanya pilih peranti yang ingin anda gunakan untuk menonton semua filem dan pertunjukan kegemaran anda dan kami akan membantu anda memulakannya.

Pada Windows

Untuk memasang Kodi pada komputer atau tablet Windows anda, pergi ke halaman muat turun Kodi rasmi dan pilih ikon Windows. Sebaik sahaja anda memilih ikon, anda harus melihat imej berikut di bawah:

Pemasangan Windows Kodi

Dari sudut ini, anda perlu mengikuti dua langkah mudah untuk menyelesaikan pemasangan:

 1. Abaikan versi Nightly, dan sebaliknya pilih dari salah satu pilihan pelepas. Jika anda menggunakan peranti mudah alih Windows, seperti telefon bimbit atau tablet, pilih Gedung Windows. Jika tidak, jika anda menggunakan PC, pilih pilihan Installer (32bit) untuk memulakan.
 2. Setelah fail .exe yang boleh dipasang telah dimuat turun ke komputer anda, klik dua kali untuk membuka program.
 3. Klik butang Seterusnya untuk pergi ke halaman Perjanjian Lesen.
 4. Sekali di sana, anda boleh memilih untuk membaca perjanjian itu dan pilih "Saya Setuju" jika anda ingin meneruskan pemasangan.
 5. Skrin seterusnya hanya akan meminta anda untuk memasang tambahan yang diperlukan.
 6. Kini skrin seterusnya menawarkan pengguna keupayaan untuk memilih mana yang mereka mahu untuk dipasang Kodi. Jika anda ingin memilih lokasi yang berbeza daripada butiran yang diberikan, pilih butang Semak imbas dan pilih lokasi baharu. Jika tidak, tekan Next untuk meneruskan jika anda ingin Kodi dipasang di lokasi lalai (pengguna baru harus memilih pilihan ini).

Dan itu sahaja! Kodi akan mula memasang dan anda akan dapat memasang semua add-on kegemaran anda untuk memulakan pengalaman penstriman baharu anda. Sila lawati Panduan Multimedia Junkies Kodi kami untuk meneruskan persediaan.

Pada Mac

Untuk memasang Kodi pada komputer Mac anda, pergi ke atas halaman muat turun Kodi rasmi dan pilih ikon Mac. Sebaik sahaja anda memilih ikon, anda harus melihat imej berikut di bawah:

Pemasangan Kodi Mac

Dari sudut ini, anda perlu mengikuti dua langkah mudah untuk menyelesaikan pemasangan:

 1. Abaikan versi Nightly, dan sebaliknya, pilih Pemasang dari kategori Lepas.
 2. Seret Kodi ke dalam folder aplikasi anda untuk memulakan proses pemasangan.

Dan itu sahaja! Kodi akan mula memasang dan anda akan dapat memasang semua add-on kegemaran anda untuk memulakan pengalaman penstriman baharu anda.

Di Linux

Memasang Kodi pada peranti Linux anda sangat berbeza dari bagaimana anda akan memasang program pada peranti Windows atau Mac.

Kodi 17 Krypton, versi terbaru Kodi, dimasukkan ke dalam repositori Ubuntu. Oleh itu, memasang versi Kodi terkini mestilah cukup mudah dan mudah dipasang jika anda melakukannya di Ubuntu atau distro berasaskan Ubuntu.

Anda akan membuka terminal menggunakan Ctrl + Alt + T dengan papan kekunci anda. Seterusnya, anda perlu menaipkan empat baris kod di bawah:

 1. sudo apt-get install software-properties-common
 2. sudo add-apt ppa: team-xbmc / ppa
 3. kemas kini sudo apt-get
 4. sudo apt-get memasang kodi

Jika anda mengikuti arahan ini dengan berhati-hati mengenai distro Ubuntu anda, kini anda kini boleh menggunakan Kodi pada peranti Linux anda.

Di Amazon Fire TV Stick

Memasang Kodi di Amazon Fire TV atau Fire TV Stick sebagai Amazon menjalankan sistem operasi tertutup yang disebut "Fire OS".

 1. Masuk ke dalam Tetapan TV / Pemaju TV Kebakaran anda dan dayakan Aplikasi dari Sumber Tidak Diketahui.
 2. Kembali ke skrin utama anda dan pergi ke kawasan carian dan ketik - ES Explorer - pilih Explorer dan pasangnya dengan mengklik butang "Muat turun".
 3. Mulakan aplikasi ES Explorer dan masukkan alamat ke Pengurus Muat Turun - http://mirrors.kodi.tv/releases/android/arm/kodi-17.3-Krypton-armeabi-v7a.apk dan tukar nama ke KODI
 4. Klik butang Muat turun dan mula memuat turun KODI.
 5. Selepas muat turun selesai, anda akan meneruskan ke skrin pemasangan. Klik butang memasang dan izinkan Kodi dipasang sepenuhnya sebelum anda meneruskan.
 6. Keluar dari skrin utama anda dan pastikan anda mempunyai Kodi disenaraikan di bahagian aplikasi anda. Lancarkan Kodi dan pastikan ia berfungsi dengan betul.

Pada Raspberry Pi

Memasang Kodi pada Raspberry Pi akan memerlukan beberapa perkara sebelum anda boleh membuatnya berfungsi. Beberapa perkara yang anda perlukan adalah Model Raspberry Pi B + atau yang lebih baru, anda memerlukan kabel HDMI, penyesuai kuasa USB 2A, dan kad MicroSD (8 GB atau lebih disarankan untuk pengalaman yang lancar).

Jika Raspberry Pi anda berjalan dengan sistem operasi Raspbian Jessie, anda boleh memasang Kodi dengan beberapa kod pendek dan pendek dan ia akan menjadikan hidup anda lebih mudah. Oleh itu kami mengesyorkan memasang Raspbian Jessie kemudian meneruskan dengan memasang Kodi.

Selepas memasang Raspbian membuka tetingkap terminal dan masukkan yang berikut:

 1. sudo apt-get memasang kodi
 2. sudo nano / etc / default / kodi
 3. Tukar tetapan ENABLED kepada 1.
 4. Tekan ctrl-z untuk menyelesaikannya dengan menyimpan dan keluar untuk semua perubahan anda.

Sekarang anda boleh menjalankan Kodi dengan klik tetikus di desktop, atau membuka pusat terminal dan menaip di: kodi.

Pada Peranti Android

Tutorial kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh memasang Kodi pada kotak Android anda dalam masa kurang dari 5 minit supaya anda dapat dengan cepat menikmati semua filem kegemaran anda, rancangan TV, sukan langsung dan banyak lagi bentuk audio & media video.

Terdapat banyak kotak TV Android di pasaran yang sudah mempunyai Kodi dan banyak alat tambahnya yang telah dipasang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tindakan keras untuk menjual peranti-peranti ini yang sebelum ini dimuatkan dengan perisian. Sebaliknya, pengguna mungkin perlu memasang Kodi sendiri. Jangan risau, panduan ringkas ini akan membantu anda memulakan dengan cepat.

Apakah kotak Android terbaik??

Terdapat beratus-ratus kotak dan peranti yang dijual dengan sistem operasi Android. Jadi yang mana satu adalah yang sesuai untuk anda?

Tidak ada jawapan yang betul atau salah untuk soalan ini kerana banyak kotak Android yang anda temukan di laman web seperti Amazon, boleh menjalankan Kodi dan menstrimkan video dengan sangat baik.

Berikut adalah tangkapan skrin hasil carian yang anda akan dapati apabila menaip "kotak Android" di Amazon:

Peti Multimedia Android

Seperti yang dapat anda lihat, terdapat kira-kira 12,000 hasil untuk istilah carian ini jadi lebih baik membaca beberapa ulasan pengguna dan membuat keputusan dari sana.

Cara Pasang Kodi pada mana-mana Kotak Android

Jika kotak Android anda tidak datang dengan Kodi sebelum dipasang, tidak perlu risau kerana proses pemasangan sangat mudah.

 1. Buka aplikasi Gedung Google Play.
 2. Dalam bar carian, cukup ketik Kodi.
 3. Apa yang anda ingin lakukan ialah memilih pilihan pertama yang dibangunkan oleh pemaju rasmi, Yayasan XBMC.
 4. Sebaik sahaja anda melawat halaman seterusnya ini, tekan butang Pasang hijau dan anda akan mempunyai versi stabil Kodi yang dipasang pada peranti Android anda.

Kodi Remotes

Dari telefon pintar

Salah satu perkara hebat yang dilakukan oleh telefon pintar ialah mereka menghapuskan kekacauan dari kehidupan kita. Ingat kalkulator? Siapa yang membeli perkara itu lagi apabila anda mempunyai aplikasi pada telefon anda? Begitu juga, telefon pintar anda kini dapat menggantikan jauh di rumah anda jadi mengucapkan selamat tinggal kerana perlu membeli bateri itu berulang-ulang sekali lagi.

Apl Remote Kodi terbaik untuk Android

Berikut adalah beberapa berita hebat: anda tidak perlu mencari mana-mana aplikasi jauh pihak ketiga kerana pemaju Kodi telah membangunkan aplikasi jauh rasmi untuk peranti Android. Hanya buka Google Play Store anda dan muat turun Kore dengan asas XBMC, dan bukan Synapse Synapse.

Berikut adalah beberapa ciri-ciri Kore:

 • Kawal Kodi dengan mudah
 • Pilih dari beberapa tema yang menarik secara visual
 • Lihat apa yang sedang dimainkan, serta apa-apa maklumat yang berkaitan
 • Muat turun sarikata untuk dipaparkan di skrin
 • Hantar video YouTube ke paparan Kodi anda

Bagaimana cara menyediakan Kore Kodi

Langkah 1: Persediaan

Pastikan peranti anda sedang berjalan Kodi, serta aplikasi Kore pada telefon anda.

Seterusnya, pastikan kedua-dua telefon anda dan peranti Kodi anda disambungkan ke rangkaian yang sama. Aplikasi ini tidak berfungsi sebagai alat kawalan jauh jika ia disambungkan ke perkhidmatan data selular anda dan mesti disambungkan ke rangkaian Wi-Fi.

Langkah 2: Menyambungkan Kore dan Kodi

Sebaik sahaja anda membuka aplikasi Kore untuk kali pertama, anda akan diminta untuk menambah pusat media. Hanya tekan butang Seterusnya dan aplikasi akan mula mencari peranti Kodi anda.

Proses ini perlu beberapa saat dan anda perlu disambut dengan skrin, "Pusat media dijumpai". Cuma pilih peranti Kodi anda dan teruskan ke butang Seterusnya.

Nota: jika anda mempunyai lebih dari satu peranti Kodi, anda mesti melakukan langkah-langkah ini untuk setiap peranti pada kesempatan berasingan.

Dan itu sahaja! Telefon pintar Android anda kini dapat mengawal peranti Kodi anda dengan mudah.

Tidak berfungsi?

Jika telefon pintar anda tidak dapat menyambung ke peranti pusat media anda, anda mungkin perlu mengaktifkan beberapa pilihan di Kodi supaya ia dapat mengenali program dan peranti lain.

Tatal ke dan pilih tab Tetapan (mungkin terletak di bawah kawasan Sistem dalam versi Kodi yang lebih lama), dan kemudian pilih pilihan Perkhidmatan.

Anda kemudian akan mempunyai pilihan untuk memilih Kawalan Jauh dan anda mesti membenarkan kedua-dua pilihan. Sekiranya sambungan jauh tidak berfungsi untuk anda sebelum ini, kemungkinan bahawa tetapan Kodi anda tidak membenarkan sistem lain mempunyai kawalan ke atas program Kodi anda.

Tetapan Kawalan Jauh

App Kodi Jauh Terbaik untuk iOS

Walaupun platform iOS tidak mempunyai remote Kore yang sama bahawa platform Android menikmati, IOS masih mempunyai Kodi jauh rasmi yang dipanggil Official Kodi Remote oleh joethefox.

Berikut adalah beberapa ciri-ciri rasmi Kodi Remote:

 • Kawal Kodi dengan mudah
 • Pilih dari beberapa tema yang menarik secara visual
 • Lihat apa yang sedang dimainkan, serta apa-apa maklumat yang berkaitan

Cara Pasang dan Konfigurasi Kodi Remote App Rasmi Kodi

Langkah 1: Persediaan

Pastikan peranti anda sedang berjalan Kodi, serta apl jauh rasmi pada telefon anda.

Seterusnya, pastikan kedua-dua telefon anda dan peranti Kodi anda disambungkan ke rangkaian yang sama. Aplikasi ini tidak berfungsi sebagai alat kawalan jauh jika ia disambungkan ke perkhidmatan data selular anda dan mesti disambungkan ke rangkaian Wi-Fi.

Langkah 2: Menghubungkan Remote Resmi dan Kodi

Sebaik sahaja anda membuka aplikasi buat kali pertama, anda akan disambut dengan halaman kosong. Pastikan anda klik butang Tambah Host untuk mula menyambung kedua-dua peranti.

Skrin seterusnya akan meminta banyak pilihan rumit yang melibatkan alamat Host dan MAC. Walau bagaimanapun, tidak perlu risau. Hanya tekan kekunci pilihan; "Cari Kodi", dan secara automatik akan mengisi maklumat ini untuk anda.

Sebaik sahaja anda memukul Simpan, kini anda kini dapat menggunakan alat kawalan jauh.

Tidak berfungsi?

Sama seperti panduan jauh Android, pemasangan Kodi anda mungkin menghalangi telefon pintar anda daripada ditemui.

Tatal ke dan pilih tab Tetapan (mungkin terletak di bawah kawasan Sistem dalam versi Kodi yang lebih lama), dan kemudian pilih pilihan Perkhidmatan.

Anda kemudian akan mempunyai pilihan untuk memilih Kawalan Jauh dan anda mesti membenarkan kedua-dua pilihan. Sekiranya sambungan jauh tidak berfungsi untuk anda sebelum ini, kemungkinan bahawa tetapan Kodi anda tidak membenarkan sistem lain mempunyai kawalan ke atas program Kodi anda.

Tetapan Kawalan Jauh

Dari Penyemak Imbas Web

Walaupun kebanyakan pengguna Kodi cenderung menggunakan program ini di televisyen skrin besar mereka, ada kalanya anda perlu mengaksesnya melalui komputer anda. Ini boleh bermakna apa-apa dari membolehkan main balik untuk menjadualkan tontonan masa depan semasa anda berada di komputer anda untuk benar-benar menstrim kandungan pada komputer anda sendiri dari peranti Kodi anda.

Ini mungkin bukan ciri yang terlalu popular, tetapi mempunyai ciri tambahan tidak akan menyakitkan lagi.

Cara Kawal Kodi Menggunakan Penyemak Imbas Web

 1. Pergi ke Tetapan
 2. Pilih Tetapan Perkhidmatan
 3. Pilih Kawalan
 4. Pilih Benarkan kawalan jauh melalui HTTP

Nota: Nilai lalai untuk nama pengguna dan port harus "kodi" dan "8080".

Cara Cari Alamat IP Kodi Peranti Anda

 1. Pergi ke Tetapan
 2. Pilih Maklumat Sistem
 3. Pilih Ringkasan

Di sini anda akan melihat alamat IP anda yang harus ditulis di tempat untuk langkah seterusnya.

Menyambung Melalui Pelayar Web Anda

Buka penyemak imbas anda dan, dalam bar alamat, ketik:

http: // kodi-IP-address: port

Sudah tentu, gantikan perkataan 'port' dengan 8080 dan 'kodi-IP-address' dengan alamat IP yang anda tulis pada langkah sebelumnya.

Kodi Remotes Terbaik

Salah satu daripada banyak aduan orang yang ada dengan kotak Kodi mereka ialah adalah mustahil untuk menaip tajuk filem atau televisyen panjang dengan jarak jauh. Ini kerana pengguna perlu menatal ke setiap huruf secara individu, klik masukkan, dan kemudian terus menatal ke huruf seterusnya. Ini sangat mengecewakan, tetapi ia adalah masalah yang mudah diselesaikan dengan beberapa bantuan dari jarak jauh kodi terbaik yang tersedia.

Penyelesaian 1: Remote Kodi dengan Keyboard Mini

Kodi jauh

Walaupun masih mengekalkan saiz minimum yang sama sebagai alat kawalan jauh, FeBite MX3 Pro remote juga mempunyai papan kekunci tanpa wayar licin dan backlit di bahagian belakang jauh. Ini menjadikan lebih mudah untuk menaip nama-nama filem dan rancangan kegemaran anda, tanpa perlu berjuang dengan jarak jauh tetap.

Salah satu faedah tambahan ialah unit ini dilengkapi dengan dongle USB wayarles kecil yang boleh dipasang ke peranti Android anda, Smart TV, HTPC, Windows & Komputer Mac, dan banyak lagi peranti. Anda tidak perlu memprogram jauh lagi, hanya palam mudah dan mainan hampir $ 15.

Satu-satunya negatif unit ini ialah kawalan tetikusnya agak lambat dan sengit, jadi jika fungsi tetikus adalah sesuatu yang anda inginkan, maka penyelesaian seterusnya mungkin lebih baik untuk anda.

Penyelesaian 2: Pengawal Papan Kekunci Mini Tanpa Wayar

Pengawal Kodi

Sekiranya anda lebih suka dengan saiz yang jauh lebih kecil daripada jauh kecil untuk menaip, maka REIIE H9 + Wireless Mini Handheld Remote Keyboard adalah pilihan yang sesuai untuk anda.

Sementara remote FeBite MX3 Pro termasuk ciri tetikus yang terhad, peranti pegang tangan ini termasuk pad sentuh yang sesuai untuk navigasi seperti tetikus dengan sentuhan ujung jari.

Sama seperti jauh FeBite, papan kekunci ini menggunakan dongle USB tanpa wayar yang menggunakan teknologi tanpa wayar 2.4GHz supaya anda boleh duduk di atas sofa dan tidak bimbang tentang sebarang kabel. Palamkan dongle USB ke dalam peranti Kodi anda yang mempunyai port USB dan anda dapat menggunakannya dengan serta-merta.

Bermain Kandungan

Muzik

Sebelum kita memainkan muzik dari Kodi, kita perlu tahu cara memasang muzik ke dalam Perpustakaan.

Langkah 1

Dalam menu Laman Utama, pilih Muzik dan kemudian Masukkan bahagian fail.

Kodi Music Step 1

Langkah 2

Sebaik sahaja anda berada dalam penyemak imbas, pilih Tambah Muzik pilihan.

Muzik Langkah 2

Langkah 3

Setelah tetingkap dibuka, pilih Semak imbas, atau anda boleh mencari secara manual dan menambah sumber anda dengan kotak dan ketik laluan di sana.

Muzik Langkah 3

Langkah 4

Dalam tetingkap baru ini, pilih jalan di mana fail muzik anda berada dan pilih okey butang di sebelah kanan.

Langkah 5

Selepas anda memukul OK, anda akan ditanya sama ada anda ingin menambah sumber media anda ke perpustakaan, jika anda memukul YES, ia akan memuat naik semua fail muzik dalam folder itu, jika anda menekan NO, anda boleh memilih fail media secara manual 'd suka memuat naik melalui Pelayar Fail Muzik.

Jika anda melanda YES, ia akan mengimbas pustaka anda dan apabila selesai, anda boleh menyemak pustaka anda untuk semua fail anda. Anda boleh menyusunnya dalam Menu dengan bahagian Kategori (contohnya kategori-->Artis).

Sebaik sahaja anda telah memuat naik muzik anda, anda kini boleh mendengar semua lagu anda dan membuatnya teratur dengan kemas di satu tempat.

Video

Salah satu perkara hebat mengenai Kodi adalah kemudahan digunakan untuk main balik video. Dalam pecahan pendek ini, kami akan membimbing anda melalui paparan skrin Kodi supaya anda boleh menjadi pakar hanya dalam beberapa minit.

Untuk menggunakan paparan skrin untuk melaksanakan pelbagai fungsi main balik, cukup tekan Enter atau M pada papan kekunci anda, atau butang OK pada jarak jauh anda. Sebaik sahaja anda melakukan ini, paparan berikut harus dipaparkan:

Videobar

Di bawah ini kami akan menyiarkan nombor dan huruf yang sepadan:

1. Sebelum A. Pemuat turun sari kata (melalui pengaya)
2. Rewind B. Tetapan video
3. Main / Jeda C. Tetapan audio dan sarikata
4. Berhenti D. Penanda buku
5. Fast Forward E. Menu DVD (jika memainkan semula cakera DVD atau ISO)
6. Seterusnya 7. Bar skru (sentuhan / boleh diklik)

Foto

Sama seperti muzik dan video, Kodi membolehkan anda melihat semua gambar kegemaran anda dan paling mengasyikkan. Anda boleh melihatnya dari:

 • Sistem perkongsian fail komputer anda
 • HDD Luaran, Kamera dengan port USB, kekunci USB
 • Pembaca kad (bergantung kepada peranti)
 • Telefon dengan kabel USB
 • Foto yang disimpan secara langsung pada pemacu keras peranti Kodi
 • CD / DVD / Blu-ray (bergantung pada peranti)

Meningkatkan prestasi main balik

Adakah pengalaman main balik video anda mengalami masalah penampan? Sekiranya anda seorang pengguna Kodi yang kerap, kemungkinan anda mempunyai popcorn atau set kerusi anda, dan anda sudah bersedia menonton filem, hanya untuk mengalami masalah penimbunan klasik.

Tidak perlu risau. Kami telah mendapat anda dilindungi di bahagian seterusnya panduan kami.

Kosongkan Cache Anda

Setiap kali anda menstrim video menggunakan Kodi, atau mana-mana laman web lain untuk perkara itu, RAM pada peranti anda biasanya akan menjimatkan beberapa saat video. Ini dilakukan untuk memastikan video anda berjalan dengan lancar sekiranya anda terputus dari internet.

Di luar kotak, Kodi hanya akan menyimpan 60MB cache. Bagi mereka yang membaca panduan ini yang tidak memahami unit pengukuran ini, ia pada asasnya bermaksud bahawa Kodi hampir tidak akan menyimpan apa-apa cache kerana 60MB adalah jumlah data video yang kecil.

Cara Hapus Cache Anda

Terdapat banyak program tambahan yang akan dicadangkan oleh pengguna Kodi, namun kami akan tetap menggunakan Alat Penyelenggaraan yang paling biasa digunakan, kerana masih berfungsi hingga ke hari ini.

Untuk memasang Alat Penyelenggaraan, anda mesti terlebih dahulu menambah Repositori Fusion. Sekiranya anda telah memasang plugin seperti 1Channel dan Exodus, maka kemungkinan anda sudah mempunyai Repositori Fusion pada sistem anda.

Apabila ini selesai, anda perlu mengikuti arahan ini untuk memasang add-on:

 1. Dari skrin utama Kodi, pergi ke Program dan pilih Mendapatkan lebih banyak
 2. Tatal ke senarai untuk mencari Alat Penyelenggaraan dan pilihnya
 3. Klik butang pemasangan dan tunggu pemberitahuan kejayaan

Sekarang, ikuti langkah mudah ini untuk mengosongkan cache, menggunakan add-on ini:

 1. Dari skrin utama Kodi, pergi ke Program dan pilih Alat Penyelenggaraan
 2. Pilih Penyelenggaraan Am ikon
 3. Pilih Kosongkan cache

Tahniah! Anda kini telah membersihkan cache anda dan anda sepatutnya dapat menikmati kurang buffering.

Kodi Builds

Kodi membina adalah versi Kodi yang dibangunkan oleh komuniti dan sering datang dengan tema yang akan mengubah kulit anda, dan juga datang dengan sejumlah besar pengaya yang paling popular.

Kodi membina adalah penyusun tambahan untuk keupayaan muat turun yang lebih mudah supaya anda tidak perlu memuat turun setiap add-on secara individu. Walaupun anda mungkin mencari binaan yang anda suka, itu tidak selalu bermakna ia terkini dengan versi Kodi semasa, jadi sentiasa periksa binaan anda sebelum memuat turun dan pastikan ia serasi dengan versi terkini.

Walaupun mereka kadang-kadang berada di belakang satu atau dua versi, mereka masih sangat membantu untuk pengalaman Kodi anda. Kami mengesyorkan merebut Kodi membina kerana ia akan menghilangkan banyak masa dari pemasangan tulang terdedah. Kami akan mengesyorkan menyemak kodi ini membina pos untuk maklumat terkini mengenai mana yang dipilih.

Kodi Skins

Kodi dilengkapi dengan kulit yang dipasang apabila anda mula mendownloadnya dipanggil Confluence, dan walaupun ia adalah kulit lalai, ia juga salah satu yang lebih baik di luar sana.

Walau bagaimanapun, jika anda masih berminat untuk menukar rupa lalai Kodi, anda boleh mengikuti langkah-langkah yang sangat mudah di bawah:

Buka Kodi > Sistem > Tetapan > Rupa > Kulit > Mendapatkan lebih banyak

Di sini anda akan menemui banyak pilihan kulit untuk dipilih. Mari lihat beberapa kulit di bawah dan pergi melalui positif dan negatif supaya anda boleh memilih kulit terbaik untuk pengalaman Kodi anda.

1. ReFocus

Fokus semula

ReFocus adalah salah satu daripada kulit yang direka dengan lebih indah dan kaya yang tersedia dan menawarkan satu pilihan penyesuaian. Anda boleh menyesuaikan segala-galanya dari item rumah, sokongan sentuhan, widget kulit, pengedit karya seni, dan banyak lagi!

2. Aeon Nox

Aeon

Aeon Nox adalah salah satu kulit yang paling popular di dalam masyarakat, dan kedua hanya untuk Confluence, kulit lalai.

Dengan susun aturnya yang ringan, ia berjalan dengan lancar pada semua peranti yang mampu Kodi dan tidak menggunakan banyak sumber sistem.

Ia juga mempunyai rupa yang sangat elegan untuknya, tetapi juga mempunyai ciri penyesuaian mudah jika anda ingin menukar susun atur untuk yang sesuai dengan anda.

3. Eminence

Eminence

Eminence adalah kulit yang sangat rapi, dan agak menyerupai susun atur Netflix. Eminence adalah salah satu daripada kulit yang lebih mudah di luar sana kerana ia tidak mempunyai banyak pilihan penyesuaian.

Kesederhanaannya menarik bagi mereka yang tidak peduli untuk menyesuaikan susun atur mereka dan ingin melompat terus ke pengalaman menonton pilihan mereka. Sekiranya anda menikmati susun atur yang bersih dan tidak menjaga penyesuaian, Eminence adalah kulit yang sempurna untuk anda dan yang kami sangat mengesyorkan.

4. Xperience 1080

Xperience

Xperience 1080 adalah kulit berasaskan panel yang lebar penuh. Dengan susun atur yang sangat bersih dan kesamaannya dengan skrin X-Box One, ia sangat mesra pengguna dan digunakan oleh ramai dalam komuniti Kodi.

Ciri-cirinya termasuk: menyesuaikan item rumah, menu mendatar, logo TV, dan beberapa ciri kecil lain juga. Kelemahan utama untuk kulit ini ialah ia menawarkan sokongan sentuhan yang sangat separa.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me