Router stok terhad, dan mendapatkan persediaan terbaik dan prestasi daripada mereka boleh menjadi sangat sukar.

Firmware tersuai, seperti DD-WRT menjadikan proses lebih mudah, dan memberikan anda banyak pilihan tambahan juga; dengan itu menjadikan router $ 100 standard menjadi penghala super yang sesuai untuk mana-mana rumah atau pejabat.

Dengan panduan router DD-WRT ini, anda akan meningkatkan julat wayarles anda, kadar pemindahan data, membuat penyelesaian NAS, menyediakan Perkhidmatan VPN, dan lebih lagi dalam masa yang singkat. Sebahagian daripada ini, anda bahkan boleh melaksanakan tanpa DD-WRT.

Tidak ada masa untuk membaca semua ini hari ini? Saya akan mencadangkan sekurang-kurangnya membaca pengenalan supaya anda dapat mengetahui apa perniagaan "DD-WRT" ini.

Apakah Penghala DD-WRT?

Nama DD-WRT berasal dari dua sumber. WRT bermaksud Wireless Router dan pertama kali dicipta oleh Linksys WRT54G yang terkenal. Ini adalah penghala pertama yang digunakan untuk pembangunan DD-WRT dan telah menjadi kejayaan ikonik sejak itu. DD berasal dari kod bandar Jerman untuk Dresden di mana BrainSlayers, pasukan pembangunan awal, hidup.


Dalam intinya, DD-WRT adalah sekeping firmware yang anda boleh pasang pada penghala anda untuk meningkatkan keupayaannya. Ia setanding dengan memasang sistem operasi yang berbeza pada komputer anda untuk meningkatkan fungsi dan tujuannya. Memandangkan saya akan menunjukkan kepada anda dalam panduan ini, anda akan dapat meningkatkan rangkaian wayarles anda, dilengkapi dengan alat perkhidmatan yang lebih baik dan banyak lagi. Lihatlah kandungan di bawah untuk melihat bagaimana ia dapat disesuaikan.

Seting di bawah adalah apa yang saya cadangkan untuk persekitaran yang berbeza. Jangan bimbang jika anda tidak pasti apa yang ada di sini, mereka dijelaskan dengan lebih terperinci lagi.

Mengapa DD-WRT?

Ramai daripada anda mungkin berfikir: mengapa saya memerlukan DD-WRT, tidak akan firmware router standard saya menyelesaikan semua keperluan saya?

Malangnya tidak.

Walaupun firmware yang disediakan oleh syarikat penghala telah bertambah baik sejak bertahun-tahun, mereka umumnya tidak mempunyai ciri-ciri yang luas. Ini adalah kerana majoriti pengguna tidak memerlukan fungsi ini, dan oleh itu, ia tidak memberi makna kewangan untuk mereka membangunkannya.

Lebih lama lagi, kerana pengguna komputer seperti diri anda telah menjadi lebih bijak dan lebih bijak, mereka memutuskan bahawa mereka mahu lebih banyak dan router DD-WRT sentiasa menjadi langkah pertama. Dalam aspek ini, syarikat-syarikat router telah tertinggal. Oleh sebab itu, ramai di antara mereka (router Buffalo, Linksys router, dan sebagainya) kini telah mula menjual router DD-WRT!

DD-WRT datang dalam banyak perisa dan saiz, dari mikro DD-WRT ke mega DD-WRT, tetapi tidak kira berapa saiz yang anda gunakan, alat-alat tambahan pasti akan menjadikan router standard anda menjadi superhub.

Beberapa kelebihan DD-WRT

Berikut adalah beberapa ciri yang membuktikan bahawa peningkatan kepada DD-WRT akan membantu meningkatkan kebolehan WiFi dan peranti internet anda, sama ada anda tinggal bersendirian atau menjalankan perniagaan. Ini hanya satu coretan kecil dari semua yang mungkin, dan bahkan panduan keseluruhan ini tidak meliputi semua kemungkinan dan tetapan.

 • Kawalan Mutu Perkhidmatan (Kawalan DD-WRT QoS)- membolehkan anda mengawal peruntukan jalur lebar anda. Anda boleh dengan mudah membahagikan lalu lintas anda antara rangkaian, mendedikasikannya ke perisian, peranti, dan banyak lagi.
 • Plug and Play Universal (UPnP) - satu protokol yang mudah membolehkan perkongsian peranti dalam rangkaian untuk perkongsian fail, media, pencetak dan sebagainya yang cepat dan mudah.
 • Storan yang dilampirkan rangkaian (NAS) - sambungkan cakera USB dan cakera keras ke penghala anda supaya anda boleh menggunakannya sebagai pemacu rangkaian yang boleh diakses oleh semua orang
 • Pencetak rangkaian - Seperti dengan cakera keras, anda boleh melampirkan pencetak yang kemudiannya boleh diakses dari seluruh rangkaian
 • DNS caching / DNSmasq - mempercepat carian dan resolusi nama hos untuk meningkatkan kelajuan sambungan ke tapak web kegemaran anda
 • Penjejakan tanpa wayar- belok penghala ke repeater tanpa wayar untuk memperluaskan julat isyarat WiFi anda
 • Grafik prestasi lanjutan- DD-WRT menyediakan penjejakan rangkaian lanjutan dan paparan untuk penyelesaian masalah dan analisa yang lebih baik.
 • Laraskan kuasa antena- salah satu daripada banyak cara anda boleh meningkatkan julat wayarles anda
 • VPN- anda boleh menggunakan penghala DD-WRT anda sebagai pelanggan VPN supaya semua peranti dalam rangkaian WiFi anda dilindungi. Ini juga menyediakan keupayaan pembuka kunci geo untuk peranti yang tidak menyokong klien VPN (mis. Roku dan AppleTV).

Jadi secara ringkas, mengapa DD-WRT? Kerana pengeluar penghala sendiri mengesyorkannya jika anda ingin mendapatkan yang terbaik dari penghala anda!

Penghala yang Serasi DD-WRT

Sebaik sahaja anda memutuskan bahawa anda ingin mendapatkan lebih banyak daripada penghala anda, sudah tiba masanya untuk turun ke perniagaan.

Halangan pertama ialah memilih penghala anda.

Sekiranya anda mempunyai orang tua yang terletak di dalam rumah, maka anda boleh melihat halaman pangkalan router mereka untuk mengetahui sama ada mungkin untuk memasang DD-WRT di atasnya. Anda juga boleh menggunakan senarai penghala DD-WRT untuk mencari router untuk diri sendiri. Walaupun sangat hampir sama, kami akan mencadangkan yang terkini kerana ia disimpan lebih terkini dengan maklumat.

Anda akan melihat banyak laman web yang menggunakan ikon Linksys WRT54G / WRT54GL ikonik untuk mewujudkan penghala super, namun ia sangat ketinggalan zaman, tidak mempunyai sebarang port USB, dan oleh itu ia tidak jauh dari router DD-WRT yang terbaik lagi.

Sebaliknya, untuk demonstrasi saya, saya akan menggunakan Asus RT-AC56U. Ia mempunyai pemproses yang hebat, banyak RAM dan memori Flash, dan 2 port USB yang membantu meningkatkan praktikalnya secara eksponen, dan anda boleh merangkul Amazon untuk hanya $ 100. Ia juga dual-band (rangkaian router 2.4GHz dan 5GHz) yang membolehkan kelajuan pemindahan dan sambungan rangkaian yang lebih baik.

Sekiranya anda mempunyai belanjawan yang lebih rendah (atau lebih tinggi), sila lihat router terbaik kami untuk senarai DD-WRT untuk penghala yang kami cadangkan.

DD-WRT vs OpenWRT vs. Tomato

DD-WRT bukan satu-satunya firma perisian router sumber terbuka di pasaran, dan secara teknikal ia bukan yang terbaik dalam semua aspek. Walau bagaimanapun, ia adalah yang mempunyai sokongan komuniti terbesar, kebanyakan kemas kini, dan, dan oleh itu adalah yang paling mesra pemula.

Secara peribadi, saya mendapati firmware penghala Tomato lebih baik, tetapi anda memerlukan lebih banyak pengetahuan teknikal untuk menanganinya, dan anda tidak akan sentiasa mencari jawapan di internet. Router OpenWRT adalah yang paling berkuasa tetapi juga memerlukan kemahiran komputer yang sangat baik. Atas sebab-sebab ini, DD-WRT menang hari ini.

Panduan DD-WRT - Notasi

Untuk membantu membuat navigasi dan memahami arahan dalam panduan ini lebih mudah, saya telah menggunakan notasi berikut.

Item Menu - item menu dalam huruf miring dan anak panah -> digunakan untuk denotasi sub-menu

Butang - apa-apa yang anda perlu klik adalah berani

'Petikan Tunggal' akan digunakan untuk menunjukkan bahagian pada halaman

Italics digunakan untuk kepingan kod yang anda perlu masukkan.

Berikut adalah contoh yang akan memberitahu anda CPU dan kelajuan Flash penghala anda

 1. Pergi ke Pentadbiran -> Perintah
 2. Masukkan yang berikut dalam kotak 'Perintah': nvram mendapatkan clkfreq
 3. Klik Jalankan Perintah

Inilah yang anda lihat
Notasi Panduan

Bermula dengan DD-WRT

Cara Pasang DD-WRT

Memasang DD-WRT pada penghala anda adalah langkah pertama dan riskiest.

Saya perlu memberi amaran kepada anda bahawa memasang DD-WRT akan membatalkan jaminan anda, dan anda juga boleh "bata" ia, a.k.a. membuatnya menjadi kelas berat seksi.

Untungnya anda juga boleh membeli router dengan DD-WRT yang dipasang di Amazon jika anda tidak suka mengambil risiko. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan syarikat-syarikat seperti FlashRouters dan Sabai, yang akan memasangnya untuk anda dan juga memberi anda jaminan dan sokongan.

Di mana hendak memuat turun DD-WRT

Anda akan terkejut, tetapi walaupun muat turun firmware DD-WRT boleh sedikit masalah. Semasa di laman web DD-WRT terdapat pangkalan data DD-WRT yang membantu anda mencari firmware untuk penghala anda, biasanya biasanya sudah ketinggalan zaman dan kadang-kadang tidak termasuk semua yang disenaraikan pada halaman peranti yang disokong.

Bagi AC56U, kami mendapat FlashRouters untuk menyediakan kami dengan binaan stabil yang terbaik, tetapi anda juga boleh mencari Wiki dan forum DD-WRT, dan membina laman FTP beta. Cadangan bina stabil terkini oleh FlashRouters ialah R28493M (12/10/15), dan anda boleh memuat turun dari sini. Sebaik sahaja dimuat turun, ikuti langkah-langkah di bawah.

 1. Buat semula 30-30-30. Tekan butang set semula selama 30 saat (anda mungkin perlu pen untuk ini). Tanpa membiarkannya pergi, cabut kuasa selama 30 saat. Pasangkan semula kuasa, dan terus menekan butang selama 30 saat lagi. Ini membantu memadam memori penghala untuk memasang bersih.
 2. Sambungkan penghala anda ke komputer anda dengan kabel Ethernet.
 3. Buka pelayar anda dan ketik 192.168.1.1 ke dalam bar alamat
  1. Jika diminta, butiran log masuk router akan menjadi butiran lalai (amnya nama pengguna: admin, kata laluan: admin)
  2. Jika alamat IP di atas tidak berfungsi, rujuk manual router anda
 4. Di sebelah kiri menu navigasi ke Pentadbiran dan kemudian klik tab Tegar Firmware di bahagian atas.
 5. Untuk 'Fail Perisian Tegar Baru', pilih fail yang telah anda muat turun pada permulaannya. Klik Muat naik dan tunggu penghala anda untuk reboot sendiri. Anda akan dapat memberitahu, ketika lampu mula berkedip di depan, dan anda akan dapat mengaksesnya menggunakan alamat IP penghala yang disebutkan di atas.
 6. Adakah satu lagi 30-30-30 menetapkan semula.
 7. Sekarang pergi ke 192.168.1.1 (alamat IP lalai DD-WRT) dan anda akan melihat perkara berikut. Butiran log masuk lalai DD-WRT cenderung untuk dipadankan dengan penghala, tetapi bukan hanya harus anda, tetapi anda perlu mengubah ini.
  Selamat DD-WRT
 8. Itulah anda selesai dengan peningkatan firmware DD-WRT.

Sekiranya pada bila-bila masa anda perlu melakukan reset DD-WRT kerana anda telah membuat kesilapan dan penghala tidak bertindak balas, kemudian melakukan tetapan 30-30-30.

Menukar Tetapan Asas

Sekarang bahawa anda telah memasang firmware, tugas utama adalah mengubah semua teras dan tetapan penting, termasuk konfigurasi titik akses wayarles.

 1. Seperti yang terperinci dalam arahan terdahulu, anda akan digesa untuk menukar nama pengguna dan kata laluan DD-WRT anda dengan serta-merta. Saya cadangkan anda menulis ini di suatu tempat, seperti dalam pengurus kata laluan, supaya anda tidak terkunci secara tidak sengaja. Sekiranya anda mahu, anda boleh mengubahnya di kemudian hari di bawah Pentadbiran -> Tab Pengurusan.
 2. Tukar 'Nama Rangkaian Tanpa Wayar (SSID)' anda dalam menu Tanpa Wayar di bawah Tab Tetapan Asas. Jika anda mempunyai lebih daripada satu rangkaian tanpa wayar (yang anda akan dengan AC56U) maka beri nama-nama yang berbeza supaya anda dapat membezakan antara mereka dengan mudah. Terapkan Tetapan sekali dilakukan.
  Tetapan Wayarles DD-WRT
 3. Di bawah tab Keselamatan Tanpa Wayar, gunakan kata laluan untuk kedua-dua rangkaian. Saya cadangkan menggunakan Mod Keselamatan Peribadi WPA2, dengan Algoritma AES WPA.
  Tetapan Keselamatan Wayarles DD-WRT
 4. Dalam Persediaan, saya juga mengesyorkan menubuhkan pilihan 'Nama Penghala' dan 'Nama Tuan Rumah', tetapi ini tidak penting.
 5. Anda kini perlu mempunyai penghala berfungsi yang boleh anda gunakan sama seperti mana-mana router lain di pasaran. Sebelum kita memulakan konfigurasi penghala dan menambah loceng dan wisel, saya akan mengesyorkan untuk melihat-lihat di dalam menu dan mendapatkan rasa untuk firmware.

Menyandarkan dan Memulihkan DD-WRT anda

Bermain di sekitar dengan penghala anda, memperbaiki tetapan dan meningkatkan kemampuannya selalu menyenangkan. Walau bagaimanapun, di suatu tempat di sepanjang garis anda mungkin membuat kesilapan, dan anda akan mahu mempunyai sandaran supaya anda hanya dapat mengembalikan sistem, dan tidak perlu melewati semua tetapan sekali lagi. Semasa menulis panduan ini, dan melakukan semua tetapan, saya terpaksa melakukan dua daripada ini mengembalikan diri saya - kedua-duanya kerana kesilapan yang bodoh!

Untuk membuat sandaran, pergi ke Pentadbiran -> Sandaran, dan klik Sandaran. Kemudian muat turun fail ke tempat yang selamat di komputer anda.

Untuk memulihkan DD-WRT ke titik sandaran, pergi ke lokasi yang sama. Di bawah 'Restore Settings' cari fail yang disandarkan dan klik Pulihkan.

Seperti dengan membuat sandaran firmware DD-WRT anda, saya juga mengesyorkan bahawa anda mempunyai sandaran sistem komputer anda, kerana kehilangan semua fail anda jauh lebih dahsyat daripada kehilangan beberapa tetapan DD-WRT.

Meningkatkan Julat Tanpa Wayar anda

Terdapat beberapa kaedah utama untuk meningkatkan kelajuan wayarles anda dan pemindahan. Di bawah, saya menutup pilihan yang paling popular. Daripada jumlah ini, ada yang berkaitan dengan firmware, sementara beberapa memerlukan perkakasan tambahan.

Mencari Router anda

Cara yang ideal untuk mendapatkan liputan optimum di rumah atau pejabat anda ialah dengan mencari penghala anda di pusat tindakan. Cari pusat fizikal harta anda, dan lihat bagaimana ia memberi kesan kepada liputan anda. Dinding, terutama yang konkrit, boleh menjadi penghalang besar, jadi cuba alihkan penghala anda.

Malangnya, Penyedia Perkhidmatan Internet anda (ISP) mungkin tidak mempunyai modem anda di lokasi yang sesuai untuk ini. Jika anda ingin menyimpan modem dan penghala anda di lokasi yang sama, anda boleh membeli extender kabel sepaksi (atau minta ISP anda untuk melakukan ini untuk anda). Jika anda tidak keberatan, kedua-dua berada di tempat yang berbeza (atau mahu mereka berada di tempat yang berbeza), anda boleh membeli kabel Ethernet.

Jika anda benar-benar tidak dapat atau enggan untuk memindahkan penghala anda, maka langkah seterusnya akan membantu anda.

Gunakan Saluran Kosong

Walaupun frekuensi wayarles dirujuk sebagai 2.4Ghz dan 5Ghz, mereka sebenarnya berbeza sedikit dari frekuensi ini dengan tujuan. Ini kerana setiap frekuensi utama terdapat sejumlah saluran. Saluran ini boleh dibayangkan sebagai bilangan lorong di lebuh raya. Semakin banyak kereta ada di lorong, semakin lambat ia cenderung. Mencari yang kosong (atau sekurang-kurangnya yang paling empunya) sangat mudah, dan ia dapat membantu meningkatkan julat dan kadar pemindahan anda.

 1. Muat turun aplikasi Wifi Analyzer untuk peranti anda. Saya cadangkan yang berikut; Wifi Analyzer untuk Android, AcrylicWiFi untuk Windows, Pengimbas WiFi untuk Mac. Malangnya, belum ada pilihan yang baik untuk iOS.
 2. Gunakan aplikasi atau perisian untuk mengimbas kejiranan anda. Saya mendapati bahawa saluran 5GHz hampir tidak digunakan, jadi saya mempunyai pilihan pilihan saya. Seperti yang dapat anda lihat dalam imej di bawah, saluran 2.4GHz mempunyai lalu lintas yang lebih banyak. Saya dengan jelas menggunakan saluran yang sangat sesak (SuperNet) dan saya lebih baik dengan nombor saluran yang lebih tinggi.
  Penganalisis WiFi
 3. Saya menukar nombor saluran rangkaian saya di Wayarles -> Tetapan Asas ke Saluran 13.
 4. Anda juga boleh memilih Auto, tetapi secara peribadi saya mendapati bahawa orang tidak pernah menukar saluran mereka supaya ini tidak diperlukan.

Tetapan Wayarles Lanjutan

Mengubah saluran, seperti yang diterangkan sebelum ini, adalah salah satu cara yang paling mudah dan paling pasti untuk mendapatkan isyarat yang lebih baik. Walau bagaimanapun, terdapat banyak tetapan lanjutan yang boleh diuji dengan. Keadaan ini bergantung kepada situasi, dan beberapa daripada mereka, seperti meningkatkan Kuasa TX, dapat mengurangkan hayat router anda. Atas sebab ini, anda bukan sahaja perlu melakukan beberapa ujian yang teliti pada setiap konfigurasi yang anda cuba, tetapi juga perlu diingat bahawa yang lain, lebih kecil, akibatnya mungkin mengakibatkan.

Bandwidth vs. Throughput

Sebelum saya menjelaskan cara menguji lebar jalur dan keluaran anda, penting untuk saya jelaskan perbezaan antara kedua-dua. Bandwidth adalah kelajuan tetap yang anda bayar dan terima dari ISP anda: dalam kes saya, muat turun 30Mbps dan muat naik 3Mbps. Throughput adalah jumlah sebenar data yang dapat ditangani oleh router anda. Pada RT-AC56U yang kami uji, maksimum teori ialah 867Mbps.

Oleh itu, jika anda hanya berminat menggunakan router untuk mengakses internet, maka saya akan menasihatkan supaya tidak bermain dengan Pengaturan Lanjutan (melainkan jika anda mempunyai sambungan internet yang sangat cepat). Walau bagaimanapun, jika anda merancang untuk menggunakannya untuk penyimpanan, percetakan, filem streaming atau tujuan dalaman yang lain, maka ia mungkin berbaloi.

Menguji Bandwidth dan Throughput anda

Menguji lebar jalur anda adalah yang paling mudah dari kedua-dua. Kepala ke TestMy.net. Anda perlu melihat kelajuan di rantau yang anda bayar. Sekiranya ini tidak berlaku, anda mungkin ingin mempertimbangkan perkataan dengan ISP anda. Fakta yang diketahui bahawa kelajuan dapat berubah-ubah, tetapi dalam banyak kes (terutama di Amerika) terdapat laporan penyedia internet tidak menyampaikan janji-janji mereka.

Untuk ujian throughput, anda perlu memuat turun Test Through TamoSoft. Anda perlu menjalankan pelayan pada komputer yang bersambung dengan penghala dengan kabel Ethernet. Kemudian pada komputer riba, anda perlu menjalankan perisian klien. Masukkan alamat IP yang disediakan oleh pelayan, kemudian laksanakan ujian penghala. Ini akan memberi anda kelajuan penghantaran router anda.

TX Power, Transmission, dan lain-lain

Jika selepas menguji tetapan anda, anda memutuskan bahawa anda memerlukan sambungan yang lebih besar, maka anda mungkin akan mula melihat perubahan tetapan wayarles lanjutan. Seperti yang disebutkan ini rumit dan boleh menyebabkan masalah. Oleh kerana dengan tetapan lalai kita melihat 500Mbps pada komputer kita dan 100Mbps pada telefon kita (yang merupakan had disebabkan perkakasannya), kami tidak fikir ini adalah perlu dan tidak mungkin anda sama ada.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin melakukan ini, maka cadangan terbaik akan menuju ke forum DD-WRT dan meminta orang yang ramah di sana. Apabila anda berbuat demikian, pastikan anda menyenaraikan semua peranti dan keperluan anda supaya mereka boleh menyesuaikan spesifikasi kepada anda.

Apabila membincangkan lanjutan julat rangkaian tanpa wayar dan kelajuan, anda akan sering berjumpa Afterburner. Afterburner adalah teknologi unik yang disokong oleh peranti pilih dan disyorkan bahawa anda telah mematikan secara lalai.

Antena dan Penyambung WiFi

Salah satu cara paling cepat dan paling mudah untuk mendapat sambutan yang lebih baik pada peranti anda adalah dengan menggunakan antena wayarles.

Jika anda menggunakan penghala yang kami cadangkan kemudian, malangnya, anda tidak akan dapat melampirkan antena tambahan kepadanya. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menyambungkannya ke komputer desktop anda, selagi anda sudah mempunyai kad WiFi yang dimasukkan ke dalamnya. Walaupun mudah dilakukan, menyambungkan antena ke komputer anda mungkin penyelesaian praktikal dan kos efektif yang paling sedikit kerana ia hanya akan membantu satu peranti.

Oleh itu, jika anda masih bergelut dengan liputan tanpa wayar yang baik, dan anda telah mencuba dua langkah di atas, maka ia patut mendapat antena pengganti untuk penghala anda. Anda boleh mendapatkan ini agak murah dari Amazon. Terdapat tiga perkara untuk dipertimbangkan jika anda akan mendapat satu:

 • Spesifikasi teknikal. Pastikan anda mendapat spesifikasi teknikal yang lebih baik daripada antena sedia ada.
 • Directionality. Sesetengah antena seperti Asus WL-ANT-157 menyediakan julat yang semakin meningkat, tetapi mereka menumpukan isyarat supaya ini hanya berjalan dalam satu arah.
 • Sambungkan dengan wayar. Sesetengah antena bersambung ke antena anda dengan dawai, ini bermakna anda boleh bergerak sedikit demi sedikit. Ada juga yang mempunyai pangkalan magnet untuk meletakkannya di tempat lain lebih mudah.

Cara lain anda boleh memperluaskan isyarat anda adalah dengan menggunakan Extender Range WiFi. Dengan penyambung jarak jauh yang terbaik, anda hanya perlu pasangkannya menjadi soket kuasa, lakukan lima minit penyediaan dan anda akan selesai. Ramai orang memilih pilihan ini kerana ia memerlukan sedikit ruang dan sangat cepat dan mudah untuk ditubuhkan.

Gunakan router ganti sebagai Repeater DD-WRT

Sekiranya anda sudah mempunyai penghala yang sedia ada, tetapi merancang untuk mendapatkan yang baru juga, maka selagi yang sedia ada anda menyokong DD-WRT, anda boleh menggunakannya sebagai pengulang DD-WRT. Apa ini bermakna, anda boleh meletakkannya di lokasi yang sama sekali berbeza dengan penghala utama anda dan ia akan menyampaikan isyarat wayarles.

Untuk menetapkan penghala yang lemah sebagai pengulang ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Pasang DD-WRT pada penghala, seperti langkah-langkah sebelumnya
 2. Navigasi ke Persediaan -> Persediaan Asas. Di sana, Matikan 'Jenis Sambungan' anda, kerana penghala tidak akan dipasang ke penghala utama atau modem anda.
 3. Tukar 'Penghala' dan 'Nama Hos' seperti yang ditunjukkan dalam Menetapkan DD-WRT. Kami mengesyorkan menggunakan nama yang sama dengan '-2' yang dilampirkan kepadanya.
 4. Tukar digit terakhir 'Alamat IP Router Lokal'. Umumnya IP ditugaskan ke peranti secara automatik, dan anda ingin mengelakkan perlanggaran dan menyebabkan dua peranti tidak mempunyai isyarat tanpa wayar supaya kami mengesyorkan untuk memilih nombor yang agak tinggi seperti 50.
 5. Ubah Jenis DHCP ke 'DHCP Forwarder'.
 6. Masukkan alamat IP penghala utama anda (biasanya juga modem anda) di bawah 'DHCP Server'. Secara umumnya, ini harus 192.168.1.1. Untuk mengetahui dengan tepat yang mana, berunding dengan manual anda untuk peranti ini. Simpan perubahan.
 7. Pergi ke tab Keselamatan dan matikan semua tetapan keselamatan (nyahtanda semua), kerana penghala utama anda akan mengendalikan semua keselamatan. Hit Simpan.
 8. Pergi ke tab Wireless, dan ubah 'Mod Tanpa Wayar' sama ada 'Repeater' atau 'Repeater Bridge'. Setelah selesai, klik Simpan.
  1. 'Repeater' hanya akan membantu menyampaikan isyarat wayarles anda, ini adalah pilihan terbaik jika anda hanya menyambungkan ke peranti anda secara wayarles
  2. Memilih 'Repeater Bridge' membolehkan anda menggunakan port Ethernetnya. Ini bermakna anda boleh memalamkan TV Pintar, konsol permainan atau peranti lain untuk anda. Ini akan membolehkan peranti ini mempunyai sambungan internet yang lebih cepat. Ini juga akan membolehkan peranti ini melihat peranti lain di rangkaian seperti penyelesaian storan bersambung rangkaian.
 9. Tukar 'Nama Rangkaian Tanpa Wayar (SSID)' anda untuk sama persis dengan tetapan pada penghala utama anda. Jika penghala utama anda mempunyai kedua-dua 2.4Ghz dan 5Ghz maka rangkaian, kemudian pastikan anda melakukan ini untuk kedua-duanya. Hit Simpan lagi.
 10. Pergi ke Wayarles -> Tab Keselamatan Tanpa Wayar dan tukar tetapan untuk dipadankan dengan router utama rangkaian anda. Hit 'Simpan' dan, akhirnya, 'Guna tetapan'.

Jika selepas bereksperimen dengan semua tetapan ini, anda masih belum dapat mencapai julat penghala wayarles terbaik yang anda mahu, maka anda sentiasa boleh membina sendiri.

Overclocking DD-WRT (Meningkatkan Kuasa Anda)

Seperti dengan komputer, ia boleh mengatasi overclock router supaya ia dapat melakukan lebih banyak operasi sesaat, dan memberi anda prestasi yang lebih baik. Walau bagaimanapun, tidak seperti komputer, melainkan jika anda sangat berhati-hati, anda tidak boleh menggunakan apa-apa penyejukan kepada sistem. Jadi anda perlu berhati-hati untuk terlalu panas dan stabil.

Saya telah menetapkan penghala saya kepada kekerapan CPU 1200Mhz dan kekerapan memori 800Mhz, berbanding dengan standard default 800/600. Suhu siap sedia dengan cara ini adalah 67C, berbanding dengan standard 63C. Ini adalah suhu stabil yang baik, dan walaupun mungkin untuk overclock lebih banyak, saya tidak melihat keperluan untuk itu. Suhu stabil 70C dan ke atas mungkin menyebabkan masalah atau jangka hayat yang berkurangan.

Untuk overclock, jangan gunakan alat overclocking terbina dalam yang terdapat di bawah Pentadbiran -> Pengurusan! Setiap profesional dalam industri bersumpah terhadap ini, dan tidak pasti mengapa ia tidak dilaksanakan dengan lebih baik atau dikeluarkan. Sebaliknya, ikuti langkah-langkah ini.

 1. Pergi ke Pentadbiran -> Perintah
 2. Ke dalam kotak masukkan di bawah, yang akan menunjukkan tetapan semasa (memori 800Mhz CPU / 600Mhz secara lalai) nvram mendapatkan clkfreq
 3. Masukkan perintah berikut nvram set clkfreq = 1200,800

  dan klik Simpan Permulaan

 4. Pergi ke Pentadbiran -> Pengurusan dan pada klik bawah Reboot Router.
 5. Setelah penghala anda reboot, ulangi langkah 2 anda harus melihat 1200/800
  Overclocking DD-WRT
 6. Jika anda ingin sesuatu yang lebih rendah, maka saya cadangkan untuk 1000/666 apabila anda menetapkan frekuensi anda

Melampirkan Peranti Luar

Dengan menggunakan penghala dengan port USB, atau dua, anda boleh menyambungkan peranti ke peranti yang membolehkan anda menjadikannya lebih berguna di rumah, dan di pejabat anda.

Menggunakan DD-WRT untuk NAS

NAS ditakrifkan sebagai Simpanan Dilampirkan Rangkaian. Pada dasarnya, ini bermakna bahawa dengan melampirkan cakera keras luaran atau USB stick kepadanya, anda akan dapat mengakses semua fail di atasnya selagi peranti anda disambungkan ke rangkaian WiFi. Apa yang lebih baik ialah jika anda menyediakan FTP, yang kami tunjukkan kemudian, maka anda boleh mengaksesnya di mana-mana di seluruh dunia selagi anda bersambung dengan internet.

Inilah cara untuk menetapkannya.

 1. Pasang storan USB anda ke penghala dan hidupkannya (jika belum). Gunakan port USB3.0 untuk ini.
 2. Navigasi ke router WebGUI anda dengan memasukkan 192.168.1.1 ke dalam bar alamat penyemak imbas anda (kecuali anda mengubahnya).
 3. Pergi ke Perkhidmatan -> USB
 4. Dayakan 'Sokongan Teras USB', 'Sokongan Storan USB' dan 'Pemacu Automatik'. Jika anda mempunyai port USB ganti dan mahu menyambungkan pencetak untuk pencetakan tanpa wayar, anda boleh mendayakan 'Sokongan USB Printer' juga. Klik Simpan dan kemudian Terapkan Tetapan.
 5. Butiran tentang peranti storan USB anda hendaklah muncul di bahagian 'Maklumat Cakera'. Sekiranya mereka tidak, mulakan semula penghala dan muatkan semula halaman tersebut
  Perkhidmatan DD-WRT USB
 6. Klik pada NAStab. Dayakan SAMBA, pilih String Server (nama), dan tambah Workgroup anda. Untuk mengetahui atau mengubah kumpulan kerja anda, anda boleh melakukannya di lokasi berikut:
  1. Di Windows pergi ke Panel Kawalan -> Sistem
  2. Di OSX pergi ke Keutamaan Sistem -> Rangkaian -> AirPort -> Advanced -> Menang
  3. Di Linux / Ubuntu untuk memasang Samba, buka tetingkap terminal dan mengeluarkan arahan: sudo apt-get install samba smbfs

   (anda perlu memasukkan kata laluan sudo anda).
   Pergi ke fail /etc/samba/smb.config dan cari baris 'workgroup = WORKGROUP'.

 1. Di bawah 'Perkongsian Fail', klik Tambah Saham, pilih peranti storan atau partition peranti dari menu lungsur 'Path', dan pilih nama untuk storan. Sekiranya anda mahukan semua orang yang menyertai rangkaian untuk mengakses storan NAS kemudian semak 'Awam', dan tentukan sama ada kebenaran Baca / Tulis atau Baca Sahaja.
 2. Jika anda lebih suka untuk menyekat akses kepada pengguna bernama, kemudian klik Tambah Pengguna dan isikan butirannya, memastikan 'Samba' diperiksa. Ulangi bagi setiap pengguna yang diberi kuasa (atau kurang selamat, terus berkongsi butiran akaun Pengguna tunggal dengan semua pengguna yang dibenarkan).
 3. Simpan dan Terapkan Tetapan
  Perkhidmatan DD-WRT NAS
 4. Pemacu NAS anda kini boleh diakses melalui Rangkaian anda:
  1. Di Windows, pergi ke Start -> Rangkaian -> [Nama router] -> [pemacu atau nama partition]
  2. Di OSX pergi ke Pengurus Fail -> Folder kongsi atau folder Rangkaian -> [Nama router] -> [pemacu atau nama partition]
  3. Di Linux / Ubuntu ikuti arahan ini.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, sistem NAS ini boleh ditubuhkan dengan mana-mana pemacu storan luaran atau tongkat kilat USB. Dalam sesetengah kes, selepas anda menggunakan tetapan dan reboot router, anda mungkin mendapat amaran "Filesystem tidak disokong". Sekiranya ini berlaku, anda perlu memformat pemacu anda untuk menjadi salah satu sistem fail berikut: ext2, ext3, NTFS atau VFAT.
DD-WRT NAS Filesystem tidak disokong

Sesetengah DD-WRT membina juga menyokong melampirkan pemacu multibay, jika anda ingin menyediakan persediaan RAID enabled. Malangnya, anda tidak boleh menyambungkan pemacu USB setiap port USB dan menjalankannya dalam konfigurasi RAID 1. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan DD-WRT anda sebagai sistem NAS, maka idea yang lebih baik untuk mendapatkan sistem NAS yang berdedikasi.

Melampirkan Pencetak ke DD-WRT anda

Melampirkan pencetak ke penghala DD-WRT anda hanya sedikit lebih rumit daripada persediaan NAS sebelumnya. Anda perlu memastikan bahawa pencetak anda USB2.0 + disokong atau tidak berfungsi.

Sesetengah pencetak moden membenarkan anda membaginya menggunakan WiFi, tetapi saya mahu memastikan rangkaian WiFi saya sebagai jelas mungkin. Ada juga yang membolehkan anda menggunakannya melalui port ethernet, tetapi saya rasa bahawa port USB lebih mudah.

 1. Palamkan kabel pencetak ke dalam port USB penghala. Saya cadangkan port USB2.0 kerana ia lebih baik untuk keserasian dan ia tidak memerlukan sambungan besar sama ada.
 2. Buka panel DD-WRT di 192.168.1.1
 3. Pergi ke Perkhidmatan -> USB. Sekiranya belum, dayakan 'Sokongan teras USB' dan juga 'sokongan pencetak USB'. Kemudian Terapkan Tetapan.
 4. Pencetak anda kini sudah siap, tetapi kami juga perlu menyediakan komputer anda supaya dapat mengaksesnya

Pencetak Dikongsi DD-WRT dengan Windows 7 dan seterusnya

 1. Klik Menu Mula dan kemudian Peranti dan Pencetak
 2. Klik Tambah rangkaian, pencetak wayarles atau Bluetooth.
 3. Klik pada Tambah pencetak menggunakan alamat TCP / IP atau nama hos
 4. Masukkan 192.168.1.1 sebagai nama hos, kecuali anda telah mengubahnya. Nyahpilih pilihan 'Pencari pencetak dan pilih pemilih untuk menggunakan' secara automatik.
 5. Mempunyai kopi semasa Windows cuba untuk mengesan pencetak anda. 90% dari masa ia masih akan gagal, tetapi jangan bimbang, klik Seterusnya.
 6. Pilih pencetak dan model pencetak anda dari senarai.
 7. Berikan nama pencetak anda
 8. Jika pencetak telah bekerja setakat ini tanpa masalah, jangan risau menggantikan pemandu jika versi baru dikesan.
 9. 'Cetak laman ujian' untuk memastikan semuanya berfungsi dengan betul, kemudian klik 'Selesaikan' dan selesai!

Penerima 3G / 4G / Modem

Jika anda bergerak banyak untuk bekerja, kemungkinan besar anda akan mempunyai penerima USB 3G (atau 4G) atau WiFI hotspot. Jika atas sebab tertentu anda menginginkan sesuatu yang lebih mampu daripada hotspot anda atau hanya lebih banyak fungsi maka anda boleh memasukkan dongle USB 3G ke router anda. Walaupun ini bermakna bahawa anda perlu membawa router, dan sumber kuasa di sekitar, kami telah mendengar bahawa kontraktor suka melakukan ini kerana serba boleh yang disediakannya. Pada dasarnya, mereka membuat penghala WiFI mudah alih.

Walau bagaimanapun, kerana ini adalah proses yang sangat jarang dan rumit, hanya beberapa orang yang mencari, saya tidak akan menyelidiki sendiri. Sekiranya anda berminat, lihat pautan berikut. DD-WRT Modem 3G yang disokong, Modem Telefon / USB Modem sebagai WAN dan jika anda berada di GiffGaff mereka telah menyesuaikan prosesnya kepada anda.

Secara peribadi, jika ini adalah sesuatu yang anda berminat, maka saya lebih suka mengesyorkan anda mendapatkan 4G USB Dongle dan kemudian gunakan DD-WRT sebagai pengulang seperti yang diterangkan sebelumnya.

Mengakses Penghala DD-WRT anda

Mengakses DD-WRT melalui WebGUI, seperti yang saya lakukan untuk sebahagian besar tutorial ini, adalah cara yang paling mudah dan paling mudah. Malangnya, WebGUI mempunyai batasan-batasannya, dan kadang-kadang anda perlu masuk ke dalam sistem yang lebih dalam. Kedua-dua SSH dan Telnet sesuai untuk ini dan SCP dan FTP dan sesuai untuk mengakses fail-fail di router jauh dari sini. Untuk memutuskan antara protokol yang digunakan untuk akses fail jauh, saya akan mengesyorkan membaca artikel hebat ini oleh CodeGuru.

SSH dan Telnet

Kedua-dua SSH (Secure SHell) dan akses Telnet diaktifkan dengan cara yang sama. Oleh itu, saya telah menggabungkan kedua-dua mereka. Telnet digunakan untuk mengakses penghala setempat, sementara SSH sesuai untuk akses jarak jauh dan lebih mudah untuk pemindahan fail juga. Sudah tentu, kaedah paling mudah untuk pemindahan fail tempatan adalah membuat NAS, seperti yang diterangkan sebelum ini.

 1. Pergi ke Perkhidmatan -> Perkhidmatan dan tatal ke bawah berhampiran bahagian bawah
 2. Di sini anda boleh mengaktifkan SSH dan Telnet
 3. Untuk SSH, anda mempunyai pilihan mendefinisikan pelabuhan serta mewujudkan Kekunci Kebenaran. Saya secara peribadi terjebak dengan log masuk nama pengguna dan kata laluan, bagaimanapun, untuk tahap keselamatan yang paling tinggi, saya juga menyarankan mencadangkan Kunci Kuasa. Setelah selesai klik Simpan dan Terapkan Tetapan.
  DD-WRT SSH dan Telnet
 4. Pergi ke Pentadbiran -> Pengurusan, dan di sana anda boleh membolehkan SSH dan Pengurusan Telnet sekarang.
 5. Sekiranya anda ingin mengakses DD-WRT anda secara luaran, anda perlu menyiapkan port-forwarding pada modem anda untuk pelabuhan yang telah anda pilih untuk digunakan untuk SSH. Walaupun port 22 dan 23 biasanya digunakan, saya akan mengesyorkan menggunakan sesuatu di atas 1024 untuk menjadikannya lebih sukar bagi sesiapa yang cuba mengakses rangkaian anda.

Di Windows, anda boleh menggunakan arahan arahan untuk mengakses melalui Telnet. Anda juga perlu memastikan bahawa anda telah mendayakan Telnet Client. Untuk melakukan ini pergi ke Panel Kawalan -> Program -> Hidupkan dan matikan ciri Windows. Tunggu senarai untuk memuatkan, pilih 'Telnet Client' dan klik okey.

 1. Mula Prompt Perintah dengan mengklik Butang Windows, ketikkan di bawah, dan tekan enter.cmd
 2. Typetelnet
 3. Mulakan sambungan ke penghala anda dengan menaip terbuka 192.168.1.1 [23], ubah alamat IP dan port dengan sewajarnya jika anda telah memilih nilai lain
 4. Butiran log masuk ialah nama pengguna: root dan kata laluan: seperti yang ditentukan pada permulaan. Jangan bimbang jika kata laluan anda tidak muncul semasa anda menaipnya; ini adalah ciri perisian keselamatan.
 5. Itu sahaja, anda masuk.
  Mengakses DD-WRT Melalui Telnet di Windows

Anda juga boleh menggunakan PuTTY untuk Telnet atau SSH ke dalam penghala. SSH juga dilengkapi dengan SCP (Salinan Selamat), ini bermakna anda boleh menggunakan program seperti WinSCP untuk mengakses sistem fail pada router anda.

 1. Untuk mengakses penghala anda melalui WinSCP, masukkan butiran seperti di atas, di bahagian yang betul dan klik Log masuk.
 2. Jika ini adalah kali pertama anda, anda mungkin mendapat amaran kunci keselamatan, dalam kes ini hanya menerimanya.
  Mengakses DD-WRT Melalui WinSCP

FTP

Untuk mendayakan FTP pada penghala DD-WRT anda, anda memerlukan langkah-langkah berikut sebaik sahaja peranti storan USB anda dipasang ke dalam penghala anda.

 1. Menjalankan Langkah 1 hingga 6 untuk menubuhkan sistem simpanan NAS
 2. Di bawah Perkhidmatan -> NASdo tetapan berikut
  1. Dayakan ProFTPD (menukar port seperti yang anda lihat patut) dan Dayakan Akses WAN
  2. Dayakan Akses WAN
  3. Saya cadangkan tidak membenarkan Log masuk Anonim. Untuk Pengesahan menggunakan senarai kata laluan adalah lebih mudah, tetapi kaedah Radius memberikan keselamatan yang paling.
 3. Di bawah Pengguna masukkan Nama Pengguna, Kata Laluan yang selamat, dan pilih pemacu yang ingin dikongsi serta FTP.
 4. Klik Simpan kemudian Terapkan Tetapan.
  Persediaan FTP DD-WRT
 5. Pergi ke Pentadbiran-> Perintah masuk ke berikutwanf = `nvram get wan_iface` iptables -I INPUT 2 -i $ wanf -p tcp --dport 21 -j logdrop iptables -I INPUT 2 -i $ wanf -p tcp -m state --state NEW - dport 21 -m limit --limit A / minute --limit-burst B -j logaccept

  Tukar nilai yang anda anggap sesuai:

  1. A (2) - bilangan tekaan yang dibenarkan setiap minit selepas B (3) bilangan percubaan awal yang tidak berjaya - ini akan melambatkan dan membatasi sesiapa yang cuba memecah masuk
  2. Anda juga boleh menggunakan kod berikut sebagai ganti, tetapi ini akan menjadi kurang selamat digunakan -I INPUT 1 -p tcp --dport 21 -j logaccept
 6. Simpan sebagai Permulaan, Terapkan Tetapan, dan Reboot Router
 7. Pelayan FTP anda sekarang akan berjalan pada DD-WRT anda

Mengakses pemacu menggunakan FTP

 1. Muat turun Pelanggan FTP. WinSCP untuk Windows, FileZilla untuk Mac, ES Explorer File untuk Android dan Pengurus FTP untuk iOS semua sangat sesuai - tetapi anda mungkin mempunyai pilihan anda sendiri.
 2. Apabila diminta, masukkan tetapan penghala seperti yang telah anda tetapkan sebelumnya
 3. Jika anda ingin mengaksesnya secara luaran, anda perlu tahu alamat IP anda (sebelum ini) yang boleh anda temukan dengan menggunakan IPLeak.net.
  1. Jika anda menggunakan modem sebelum penghala anda, anda juga perlu menyiapkan port ke hadapan ini berbeza-beza oleh ISP & Modem jadi lihat dokumentasi yang mereka berikan kepada anda.
  2. Jika anda ingin melakukan ini semasa menggunakan VPN, anda perlu memilih salah satu yang membenarkan penghantaran port.
 4. Itulah yang anda disambungkan

Tetapan Akses Terperinci

Kawalan Sekatan / Kawalan Ibu Bapa

Di rumah, anda mungkin ingin menetapkan sekatan akses untuk mengehadkan kandungan yang dapat diakses oleh ahli keluarga anda, terutama anak anda. Walaupun saya percaya bahawa mendidik mereka lebih penting, terdapat banyak topik yang tidak boleh dipersetujui oleh sesiapa sahaja yang boleh menghalang seseorang daripada tersandung.

Di pejabat, anda mungkin ingin menapis penapisan supaya pekerja tidak menggunakan masa kerja untuk mengakses Facebook, Twitter, dan media sosial yang lain melainkan jika ia adalah tugas mereka untuk melakukannya.

Secara peribadi, saya mempunyai sekatan akses yang ditetapkan sebagai kaedah penapisan sendiri. Saya tahu bahawa terdapat beberapa laman web yang saya lawati, seperti 9GAG, yang tidak produktif, dan saya tidak boleh mengaksesnya pada siang hari.

 1. Pergi ke Sekatan Akses -> Akses WAN
 2. Anda boleh mempunyai sehingga 8 dasar yang ditetapkan
 3. Sediakan dasar akses. Untuk senarai pelanggan, anda boleh menggunakan alamat MAC, Alamat IP atau spesifikasi IP-range. Saya akan mengesyorkan menggunakan tetapan MAC kerana ini adalah yang paling sukar untuk diatasi. Anda boleh mengetahui alamat MAC peranti yang disambungkan dengan menavigasi ke Pentadbiran -> WOL.
  Pentadbiran DD-WRT WOL
 4. Untuk Hari dan Times, tentukan apabila anda ingin sekatan akses menjadi aktif
 5. Dengan bahagian 'Perkhidmatan Diblokir', anda boleh menentukan sama ada terdapat sebarang perkhidmatan tertentu yang anda mahu blok seperti permainan, atau Yahoo.
 6. Dalam dua bahagian terakhir, anda boleh menyekat laman web dengan kata kunci atau URL tertentu. Saya akan mengesyorkan menggunakan penyekatan URL kerana ia lebih tepat dan mengelakkan menyekat laman web yang mungkin diperlukan untuk kerja atau pendidikan.
  Sekatan Akses DD-WRT

WiFi tetamu

Jika anda sering mempunyai rakan, pelawat atau rakan perniagaan yang berkunjung maka kemungkinan besar anda akan memberikan mereka akses WiFi. Kelebihan membuat rangkaian tetamu ialah anda boleh menyesuaikannya mengikut keperluan anda. Sebagai contoh, anda boleh mempunyai sekatan akses dan tetapan privasi yang berbeza. Oleh kerana kedua-dua rangkaian berasingan, anda juga akan lebih selamat, dan anda juga boleh menyesuaikan penggunaan jalur lebar supaya rakan anda tidak mula memasuki semua kelajuan muat turun anda.

Anda boleh membuat rangkaian tetamu untuk kedua-dua rangkaian 2.4Ghz dan 5Ghz.

 1. Pergi ke Wayarles -> Tetapan Asas
 2. Untuk kekerapan yang anda ingin tetamu dapat mengakses klik Tambahdi bawah 'Virtual Interfaces'. Secara peribadi, saya hanya mempunyai rangkaian tetamu 2.4Ghz kerana saya mendapati ini lebih daripada mencukupi. Anda juga boleh menambah lebih daripada satu rangkaian maya untuk setiap frekuensi, tetapi saya tidak dapat memikirkan sebab yang baik ini mungkin berguna. Klik

  Simpan
  Rangkaian Tamu DD-WRT dan Antara muka Virutal

 3. Pergi ke Wayarles -> Keselamatan Tanpa Wayar dan memberikan rangkaian kata laluan kepada tetamu, ini adalah pilihan, tetapi saya sentiasa cuba untuk menghadkan siapa yang boleh mengakses rangkaian supaya saya tahu bahawa jiran saya tidak akan membebaskan atau pelanggan kedai kopi di sebelahnya tidak akan menggunakannya sama ada. Klik Terapkan Tetapan.
 4. Kini anda akan mahu mewujudkan sebuah jambatan. Jambatan apa, adakah ia membolehkan anda untuk memisahkan kedua-dua rangkaian supaya anda dapat mengawalnya secara berasingan. Saya juga akan menunjukkan bagaimana anda boleh memberi keutamaan lebar jalur tanpa wayar rangkaian bukan tetamu.
 5. Pergi ke Persediaan -> Rangkaian
 6. Buat jambatan DD-WRT baru dengan mengklik Tambah dan sebut saja br1, klik Simpan
 7. Untuk IP menentukannya sebagai 192.168.2.1 dan Subnet Mask harus 255.255.255.0, klik Simpan kemudian Terapkan Tetapan
 8. Klik Tambah di bawah 'Menetapkan ke Jambatan'
 9. Pilih br1, yang baru anda buat sebagai jambatan pelanggan dan wl0.1 sebagai rangkaian. Tinggalkan Prio sepertimana dan kemudian

  Terapkan Tetapan
  Rangkaian Persediaan DD-WRT

 10. Di bahagian bawah untuk 'DHCPD', Tambah DHCP Server baru. Pilih br1 dalam drop down, dan biarkan tetapan lain sebagai lalai. Terapkan Tetapan sekali lagi.
  Rangkaian Persediaan DD-WRT 2
 11. Anda kini mempunyai dua rangkaian berasingan. Walau bagaimanapun, anda masih mahu memberi keutamaan rangkaian utama kerana ia lebih penting.
 12. Pergi ke NAT / QoS -> QoS (Kualiti Perkhidmatan).
 13. Dalam QoS Dayakan dan untuk Port pilih LAN & WLAN dari menu drop-down.
 14. Di bawah Netmask Priority, masukkan 192.168.1.1/24 dan 192.168.2.1/24 (atau IP yang telah anda tentukan dengan sewajarnya).
 15. Untuk rangkaian utama 192.168.1.1, pilih keutamaan premium dan untuk keutamaan pukal pilih sekunder.
 16. Gunakan tetapan
  DD-WRT NAT QoS

 17. Pergi ke Pentadbiran -> Perintah dan masukkan yang berikut
 18. iptables -t nat -I POSTROUTING -o `get_wanface` -j SNAT - untuk` nvram get wan_ipaddr` iptables -I FORWARD -i br1 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -I FORWARD -p tcp --tcp - SYN, RST SYN -j TCPMSS - palang-mss-to-pmtu iptables -I FORWARD 1 -i br0 -o br1 -j DROP iptables -I FORWARD 1 -i br1 -o br0 -j DROP
 19. Klik Simpan Firewall dan anda sudah selesai

Jika anda ingin rangkaian tetamu mempunyai lebar jalur tetap, sebagai contoh, anda perlu mempunyai garis dasar apabila menguji produk, maka anda boleh melakukannya dengan cara berikut setelah anda melakukan perkara di atas:

 1. Pergi ke NAT / QoS -> QoS
 2. Dalam bahagian 'Pengaturan QoS' masukkan kelajuan maksimum dan muat turun maksimum yang disediakan oleh ISP anda
 3. Dalam 'Rangkaian Keutamaan', untuk rangkaian yang anda ingin mempunyai kelajuan yang terhad, tetapkan keutamaan kepada Manual
 4. Masukkan kelajuan Up dan Downlink yang anda ingin capai.
 5. Klik Terapkan Tetapan dan anda sudah selesai.
  Had Bandwidth DD-WRT

HotSpot Tetamu

DD-WRT membolehkan anda menggunakan empat titik hab yang sangat mudah dan berguna untuk persekitaran komersil. Ini adalah Sputnik, Hotspot System, Wifidog, dan Chilispot. Anda boleh mencari ini di bawah Perkhidmatan -> Hotspot. Saya akan masuk ke dalam beberapa detail untuk setiap satunya, namun, saya hanya akan masuk ke dalam persediaan Sistem Hotspot kerana saya dapati ini yang paling mudah digunakan dan dilaksanakan.

Sputnik

Sputnik i, seperti sistem HotSpot, dan dalam beberapa kes, Chilispot berfungsi sebagai pembekal pengurusan berbayar. Ini bermakna mereka akan mengendalikan skrin percikan anda, lokasi yang berlainan, dan banyak lagi untuk bayaran bulanan atau setiap pembelian.

Kami mendapati Sputnik agak menjengkelkan untuk persediaan, tetapi ia memberikan anda beberapa tetapan yang baik dan akan mengehadkan semua penggunaan WiFi ke skrin percikan Sputnik. Ini bermakna bahawa untuk mengubah tetapan DD-WRT anda perlu disambungkan dengan kabel Ethernet.

Sistem Hotspot

Saya dapati sistem HotSpot menjadi yang paling mudah untuk digunakan dan digunakan. Perkhidmatan ini membolehkan anda mengecaj pelanggan untuk WiFi di mana syarikat mengambil sedikit peratusan pembayaran. Anda juga boleh menyediakan pengguna dengan sambungan WiFi percuma dan mempunyai skrin percikan yang meminta mereka untuk mengikuti anda di rangkaian sosial anda, anda perlu membayar harga bulanan kecil untuk ini.

 1. Daftar untuk akaun di hotspotsystem.com, pastikan anda membuat nota ke Pengendali Operator anda dan ID lokasi anda
 2. Dalam DD-WRT pergi ke Perkhidmatan -> Hotspot
 3. Dayakan HotSpotSystem
 4. Masukkan butiran anda dan klik Terapkan Tetapan
 5. Ini akan mewujudkan rangkaian tetamu automatik dan anda juga akan dibentangkan dengan skrin percikan ketika melog masuk. Jika anda ingin menukar skrin percikan ini, anda boleh melakukannya melalui laman web Sistem HotSpot. Anda boleh mengubah segala-galanya dari warna, imej, butang-butang ke apa sahaja yang anda mahu.
  Sistem Hotspot DD-WRT

Wifidog

Wifidog dan Chilispot adalah kedua-dua sumber terbuka, yang bermaksud bahawa jika anda mahu, anda boleh menyediakan pelayan untuk ini sendiri, yang bermaksud anda tidak memerlukan sambungan internet. Wifidog adalah yang paling rumit, dan sekurang-kurangnya bercakap mengenai pilihan, jadi saya akan mengesyorkan mengelakkannya dan memilih Chilispot bukan.

Chilispot

Chilispot adalah perkhidmatan hotspot DD-WRT yang paling mudah disesuaikan di luar sana. Pertama, anda boleh menggunakan perkhidmatan seperti Wi-Fiplanet dan EngageHotspot untuk mempunyai laman dan sistem percikan web berasaskan web. Kerja-kerja ini serupa dengan sistem HotSpot, tetapi mereka kurang komersial dan oleh itu ia akan mengambil sedikit kerja untuk mendapatkannya dengan baik, dan keperluan anda. Ini juga bermakna perkhidmatan ini jauh lebih murah daripada Sistem Hotspot. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang menyiapkan, dengan menonton video YouTube ini.

Kedua, anda boleh menyiapkan Chilispot dengan pelayan Debian anda sendiri, dan dengan itu menyimpan segala yang ada di dalam kawalan anda juga. Persediaan ini memerlukan banyak pengalaman teknikal, dan berada di luar skop panduan ini juga.

Penapisan Mac

Sekiranya anda mahu, anda juga boleh mengehadkan akses ke rangkaian anda melalui peranti. Semua peranti moden mempunyai sesuatu yang dipanggil alamat MAC (Media Access Control), yang seperti alamat rumah dan unik untuk setiap peranti. Sebaik sahaja anda mengetahui alamat MAC peranti, anda boleh menyekat aksesnya ke rangkaian anda.

Pertama, anda perlu mencari alamat MAC peranti yang anda mahu benarkan atau blok. Di bawah ini, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh melakukan ini menggunakan DD-WRT, tetapi anda juga boleh menggunakan Google bagaimana untuk mencarinya dalam tetapan peranti anda.

 1. Pergi ke Status -> LAN
 2. Di bahagian bawah halaman, anda dapat melihat peranti yang disambungkan dan nama mereka
  LAN Wayarles DD-WRT

Sekarang bahawa anda telah menentukan alamat MAC peranti, anda boleh menyekatnya atau membenarkannya. Contohnya, saya akan menyekat peranti Android yang ditunjukkan dalam imej sebelumnya.

 1. Pergi ke Wayarles -> Penapis MAC
 2. Edit senarai penapis MAC untuk rangkaian wayarles yang anda mahu hadkan kepada akses. Anda hanya boleh melakukan ini untuk rangkaian sebenar dan bukan untuk rangkaian maya.
  Senarai Penapis Alamat MAC
 3. Masukkan alamat MAC pada peranti, dan klik Simpan. Anda juga boleh memilih butang Senarai MAC Pelanggan Klien untuk memilih dengan cepat pelbagai peranti.
 4. Pilih Dayakan, kemudian tentukan sama ada anda mahu membenarkan hanya peranti ini, atau blok peranti ini
 5. Klik Terapkan Tetapan dan anda sudah selesai
  Penapis MAC DD-WRT

Aplikasi dan Tetapan Tambahan

Seperti yang dinyatakan pada permulaan panduan ini, salah satu kelebihan terbesar DD-WRT adalah tetapan tambahan dan tetapan yang membolehkan anda lakukan. Walaupun saya telah menjelaskan kebanyakan pilihan sebelum ini, bahagian ini didedikasikan untuk beberapa persediaan yang lebih unik.

Pelanggan VPN

Oleh kerana penjenamaan kami mungkin telah memberikannya, kami suka VPN. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh memasang Pelanggan OpenVPN DD-WRT pada penghala anda. Anda boleh menetapkan sama ada PPTP atau klien OpenVPN, bagaimanapun, kerana OpenVPN jauh lebih selamat, dan apa yang selalu kami rekomendasikan, inilah yang akan saya tunjukkan penyediaan. Sekiranya anda ingin, anda juga boleh menubuhkan pelayan VPN DD-WRT. Walau bagaimanapun, saya tidak akan menutup ini.

Sebelum memulakan, anda tentu akan memerlukan akaun VPN. Saya telah memilih untuk menggunakan ExpressVPN untuk demonstrasi ini, kerana ia telah dipilih sebagai salah satu VPN terbaik untuk DD-WRT. Walau bagaimanapun, kebanyakan penyedia VPN melakukan persediaan sokongan pada DD-WRT. Saya mesti menyebutkan, bahawa router OpenVPN boleh ditubuhkan dalam beberapa cara, jadi rujuk kepada pembekal VPN anda sebelum bermula kerana arahan mereka mungkin berbeza-beza, dan sekiranya anda perlu mengikuti mereka.

 1. Muat turun fail persediaan .ovpn untuk pelayan yang ingin disambungkan ke penyedia VPN anda, dan buka dalam Notepad atau Notepad++
 2. Dalam DD-WRT pergi ke Perkhidmatan -> VPN dan dayakan Pelanggan OpenVPN
 3. Salin tetapan dari fail .ovpn ke konsol DD-WRT mengikut cadangan penyedia VPN anda.
 4. Klik Terapkan Tetapan.
  VPN DD-WRT
 5. Pergi ke Persediaan -> Persediaan Asas dan tatal ke bawah ke bahagian Tetapan Pelayan Alamat Rangkaian (DHCP).
 6. Untuk Statik DNS 1 dan 2, masukkan tetapan DNS Google: 8.8.8.8 dan 8.8.4.4. Jika penyedia VPN anda mempunyai tetapan pelayan mereka sendiri, kemudian masukkan alamat untuk ini.
  1. Atas alasan keselamatan, anda mungkin ingin menggunakan OpenDNS atau OpenNIC.
 7. Pergi ke Status -> OpenVPN
 8. Anda harus melihat skrin status sambungan yang berjaya, serta statistik mengenai sambungan anda, dan log data untuk penyelesaian masalah.
  Status VPN DD-WRT

Jika menjalankan klien VPN pada penghala anda adalah salah satu kebimbangan utama anda, maka saya akan mengesyorkan untuk mendapatkan sesuatu yang lebih kuat sebagai router VPN terbaik yang memerlukan banyak kuasa pemprosesan.

Pelanggan VPN: Dual Gateway / Routing Berbasis Dasar

Sekiranya anda ingin, anda boleh menetapkan router anda sebagai Double Gateway. Ini menggunakan routing berasaskan dasar, dan ia membenarkan sesetengah peranti anda untuk menggunakan sambungan VPN, sementara yang lain menggunakan sambungan biasa anda. Ini boleh menjadi sangat berguna jika anda menikmati menggunakan Hulu, Netflix atau BBC iPlayer pada peranti media anda (kerana ini kini menyekat VPN) tetapi secara semula jadi anda mahu seluruh sambungan anda menjadi selamat dan terjamin.

 1. Pastikan anda telah menyediakan sambungan VPN seperti pada bahagian sebelumnya, dan pastikan ia berfungsi
 2. Pergi ke Status -> LAN dan cari alamat IP setempat pada peranti yang ingin anda gunakan sambungan VPN
  1. Dalam kes saya, saya mahu telefon Android saya dengan IP 192.168.1.123 untuk menggunakan sambungan VPN
  2. Menetapkan laluan berasaskan dasar hanya boleh dilakukan secara eksklusif dan anda perlu mengetahui alamat IP semua peranti yang anda ingin sambungannya melalui VPN
 3. Pergi ke Perkhidmatan -> VPN
 4. Masuk ke Perbatuan berasaskan Dasar masukkan "192.168.1.123/32", pastikan anda menggunakan IP anda masing-masing. Jika anda perlu menyediakan pelbagai peranti, masukkan setiap IP pada baris baru. Klik Terapkan Tetapan
  Routing Based Policy DD-WRT
 5. Pergi ke Pentadbiran -> Perintah
 6. Masukkan yang berikut dan klik Simpan Firewall. Anda perlu memasukkan ini untuk setiap alamat IP yang anda mahu gunakan dual-gateway withiptables -I FORWARD -s 192.168.1.123 -o $ (nvram get wan_iface) -j DROP
 7. Jika anda perlu meneruskan port khusus melalui VPN juga, maka anda juga perlu memasukkan yang berikut ke dalam 'Firewall Commands': iptables -I FORWARD -i tun1 -p udp -d 192.168.1.123 --dport 8080 - j ACCEPT iptables -I FORWARD -i tun1 -p tcp -d 192.168.1.123 --dport 8080 -j ACCEPT iptables -t nat -I PREROUTING -i tun1 -p tcp --dport 8080 -j DNAT --to-destination 192.168 .1.123 iptables -t nat -I PREROUTING -i tun1 -p udp --dport 8080 -j DNAT --to-destination 192.168.1.123
 8. Anda perlu memasukkan tiga baris di atas untuk semua IP dan pelabuhan yang anda ingin gunakan dan ke depan, menggantikan nombor IP dan port dan perlu
  DD-WRT Dwi Routing Rules Peraturan
 9. Sebaik sahaja anda telah menyimpan firewall reboot router anda. Pada setiap peranti pergi ke IPleak.net dan pastikan mereka mempunyai alamat IP luaran yang anda harapkan

SmartDNS

Seperti VPN, perkhidmatan DNS Pintar membolehkan anda mengatasi kandungan terhad secara geografi. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perbezaan dan kesamaan kedua-dua, pada halaman ini. Walaupun hakikatnya ia tidak berfungsi dengan Netflix lagi, terdapat banyak laman web yang terhad yang membolehkan anda mengakses. Saya mengesyorkan Blockless kerana ia mempunyai harga yang hebat, dan menyediakan perkhidmatan keseluruhan yang serba lengkap. Malangnya, pada masa ini, saya tidak mengetahui sebarang perkhidmatan DNS Smart percuma yang sah dan tidak akan menjual data anda.

Sebaik sahaja anda telah mendaftar ke Blockless, menyediakan perkhidmatan DNS Pintar pada DD-WRT, adalah sangat mudah, dan adalah seperti berikut.

 1. Dapatkan nilai DNS Utama dan Sekunder dari Blockless (108.171.182.159 dan 108.171.177.124 pada masa penulisan)
 2. Pergi ke Persediaan -> Persediaan Asas
 3. Di bawah Tetapan Pelayan Alamat Rangkaian (DHCP), masukkan tetapan DNS dalam 'Statik DNS 1' dan 'Statik DNS 2'
 4. Klik

  Terapkan Tetapan
  Tetapan Statik DNS DD-WRT

 5. Pergi ke laman web Blockless dan sahkan alamat IP anda

Jika anda ingin menggunakan OpenDNS atau OpenNIC untuk tujuan keselamatan dan keselamatan, maka anda boleh menetapkannya dengan cara yang sama, hanya gunakan IP DNS yang relevan dalam medan DNS Statik.

Penghantaran - Torrents

Jika anda seorang peminat torrenting, maka anda boleh memasang klien torrent yang dipanggil Transmisi pada router anda. Ini bermakna bahawa anda boleh memuat turun torrents tanpa meninggalkan komputer anda dihidupkan dan, sememangnya, membolehkan anda mempunyai nisbah pembenihan yang lebih baik juga. Saya harus menyebutkan bahawa di sini di ProPrivacy kami tidak membenarkan penggunaan torrenting untuk tujuan haram. Walau bagaimanapun, terdapat banyak sebab yang sah untuk menggunakan pelanggan torrent.

Untuk dapat Transmission berjalan dan berjalan, anda perlu menjalankan beberapa langkah sebelumnya, tetapi jangan risau saya merujuknya dengan sewajarnya. Anda juga akan memerlukan tong USB, atau cakera keras luaran, yang idealnya diformatkan ke FAT32.

 1. Dayakan Sokongan USB seperti bahagian NAS.
 2. Pergi ke Perkhidmatan -> NAS
 3. Dayakan Transmisi Daemon di bahagian 'Bittorrent'
 4. Untuk direktori, masukkan laluan untuk pemacu yang anda ingin gunakan. Secara umumnya, ini akan menjadi / mnt / sda1
 5. Klik Terapkan Tetapan dan anda sudah selesai

Sekarang bahawa anda mempunyai transmisi dan menjalankan anda juga perlu dapat mengaksesnya dengan cepat, untuk membuat proses mudah.

 1. Untuk mengakses Transmisi dari Komputer anda pergi ke 192.168.1.1:9091
  Pelanggan Transmisi
 2. Untuk menggunakannya, klik butang folder di mana anda boleh masukkan URL lokasi torrent atau muat naik fail torrent.
 3. Untuk destinasi, anda akan mahu menetapkannya kepada / mnt / sda1 / Muat Turun.
 4. Anda boleh membuat folder tujuan di atas sebagai lalai dengan mengklik butang tetapan pembaziran di bahagian bawah halaman
 5. Itulah muat turun anda sekarang akan bermula. Halaman hanya mengemas kini secara berkala, jadi anda perlu menunggu beberapa saat sebelum muncul dan kemajuan berlaku.
 6. Sekiranya anda mempunyai NAS diaktifkan, sebaik sahaja muat turun selesai, anda boleh dengan mudah memindahkan fail ke komputer anda apabila anda memerlukannya.
 7. Di Android, anda boleh menggunakan Transmisi Jauh untuk mengakses sistem, untuk telefon iOS, anda perlu menggunakan akses web atau BarMagnet jika ia dipadam. Di laman web penghantaran rasmi, anda juga boleh memuat turun aplikasi untuk banyak perkhidmatan lain seperti XMBC (sekarang Kodi), Blackberry, RSS, dll..

Untuk mendapatkan maklumat tentang keselamatan semasa menjijikkan, lihat VPN terbaik kami untuk panduan tapak torrent.

DLNA

DLNA, atau Perikatan Rangkaian Digital Hidup seperti yang dipanggil, adalah piawaian digital yang memudahkan penyiaran kandungan media merentas peranti di rangkaian. Standard ini mempunyai banyak pendukung, tetapi terdapat banyak orang yang tidak berguna. Sebabnya, dengan teknologi moden, mudah untuk mengakses pemacu NAS pada router anda dan mengalirkan kandungan dengan mudah. Walau bagaimanapun, dalam pengalaman saya, saya dapati DLNA praktikal, terutamanya apabila saya mahu menstrim filem pada Xbox saya atau touchpad yang lebih tua.

Untuk menetapkan DLNA DD-WRT ikuti langkah-langkah berikut, selepas itu, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mengaksesnya dari pelbagai peranti.

 1. Pergi ke Perkhidmatan -> NAS
 2. Dayakan miniDLNA
 3. Pilih pilihan yang anda mahu, dan tetapkan laluan ke / mnt / sda1
 4. Klik Terapkan Tetapan, dan anda sudah selesai

Dengan mendirikan DLNA anda kini boleh mengaksesnya dari kebanyakan peranti yang disambungkan ke rangkaian WiFi anda. Klik melalui pautan yang berkaitan di bawah untuk lebih banyak panduan tentang cara menyediakan DLNA dengan peranti anda.

 1. Windows
 2. OSX
 3. peranti iOS
 4. Xbox One
 5. Kerana anda hanya perlu menggunakan Pemain Media anda

Penyimpanan Awan

Malangnya, salah satu kelemahan DD-WRT berbanding firmware router tradisional, adalah kekurangan sistem storan awan yang khusus. Serta satu set aplikasi bersatu dan penyediaan mudah, kedua-dua firmware Linksys dan AsusWRT menyediakan keupayaan ini. Walaupun, ya, mungkin menggunakan sistem FTP dan menubuhkan sekumpulan kod, ini bukan urusan sebenar sahaja.

WebServer

Sekiranya anda mahu, anda juga dapat menyediakan Webserver DD-WRT, yang membolehkan anda menjadi tuan rumah laman web, berkongsi fail dengan rakan sekerja, dan menjalankan beberapa aktiviti berkaitan laman web yang lain. Saya akan menunjukkan kepada anda asas-asas penubuhan Pydio, namun, anda mungkin ingin menyemak panduan pentadbiran mereka untuk melihat apa lagi yang boleh anda gunakan untuk.

 1. Pertama, anda perlu memformat cakera keras luaran anda atau cakera USB. Oleh kerana anda perlu membuat dua sekatan, saya akan mengesyorkan menggunakan wizard Pembahagian MiniTool untuk melakukan ini (Gnome for Mac). Buat dua bahagian berikut, selepas memformatkannya:
  1. Label Partition: meninggalkan kosong, Saiz Partition: 512MB, Sistem Fail: Swap Linux, ClusterSize: Default
  2. Label Partition: JFFS, Saiz Pemisah: baki pemacu, Sistem Fail: Ext3, ClusterSize: Default
 2. Sediakan sistem NAS seperti yang telah diterangkan sebelumnya.
 3. Apabila anda memasukkan pemacu USB ke penghala anda. Ia mesti secara automatik melancarkan swap dan / jffs partition. Buat salah satu "Saham fail" di bawah tab Nas laluan / jffs dan namakannya JFFS
  DD-WRT JFFS dan Swap Mounted
 4. Pergi ke Perkhidmatan -> Webserver. Dayakan Lighttpd. Anda boleh meninggalkan tetapan kerana mereka berada. Jika anda hanya ingin mengakses pelayan web tempatan, kemudian Matikan Akses WAN.
  Perkhidmatan DD-WRT Webserver
 5. Muat turun versi terkini Pydio dalam format .zip
 6. Selepas mengekstrak, salin sistem fail ke folder jffs / www pada batang USB yang dipasang pada penghala.
 7. Pergi ke 192.168.1.1:81 untuk mengakses pelayan web.
 8. Klik "Klik di sini untuk meneruskan" untuk memulakan persediaan anda. Ikuti tiga langkah mudah, satu-satunya tetapan yang perlu anda ketahui ialah untuk konfigurasi Pangkalan Data anda perlu menggunakan SQLite 3.
  Pydio

Anda kini mempunyai pelayan web yang boleh diakses, yang mana banyak orang boleh mengakses. Jika anda ingin ia boleh didapati dari mana-mana sahaja di seluruh dunia, anda perlu mempunyai WAN yang dibolehkan dalam persediaan Webserver. Jika anda mempunyai penghubung anda yang disambungkan ke modem, anda juga perlu menyiapkan port forwarding untuk pelabuhan 81, ke penghala DD-WRT anda. Anda kemudian boleh mencari IP anda menggunakan perisian laman web seperti ipleak.net dan sambung menggunakan you.re.ip.ere: 81. Kecuali jika anda mempunyai IP statik (mungkin anda tidak), anda juga perlu menyediakan DDNS.

Sama seperti akses FTP dan SSH, jika anda ingin melakukan ini semasa menjalankan VPN, anda perlu memilih salah satu yang membolehkan port forwarding.

DDNS

Komputer anda dan peranti lain pada rangkaian anda dikenal pasti di internet dengan alamat IP (Internet Protocol). ISP anda memberikan ini kepada anda secara automatik sehingga kebanyakan masa anda tidak perlu bimbang mengenainya. Walau bagaimanapun, kerana cara kerja ISP, mereka mungkin memberikan alamat IP baru sekarang dan kemudian. Kekerapan berbeza-beza oleh pembekal, tetapi melainkan jika anda mempunyai IP statik, ia akan berubah pada satu ketika.

Apabila IP anda berubah, anda tidak akan melihat apa-apa perbezaan kerana ia tidak mempunyai kesan yang signifikan terhadap kerja dalaman sistem anda. Walau bagaimanapun, apabila anda cuba mengakses penghala anda dari lokasi luaran maka anda akan sentiasa perlu mengetahui IP anda, atau anda tidak akan dapat menyambung kepadanya. Ini berlaku untuk FTP, WebServer, setup DNS Pintar, dan beberapa senario lain.

Untuk mengatasinya, anda perlu menyediakan sistem DDNS (Dynamic DNS). Sistem DDNS akan memberi anda alamat web seperti thisismyrouter.noip.me dan dengan menjalankan program kecil pada komputer anda (atau DD-WRT dalam kes ini), webaddress yang disediakan akan sentiasa mengarahkan anda ke alamat IP yang betul.

Sekiranya anda telah membeli (atau merancang) domain daripada NameCheap, maka anda akan dapat mendirikan DDNS menggunakan sistem mereka. Walau bagaimanapun, saya akan di bawah andaian bahawa anda tidak mempunyai domain yang anda boleh gunakan sekarang, dan saya akan menggunakan perkhidmatan DDNS percuma oleh NoIP.

 1. Buat akaun dengan NoIP. Jika anda akan menggunakan pelan percuma, pastikan anda memperbaharuinya setiap 30 hari
 2. Pergi ke Hos / Redirect dan klik Tambah A Host
  1. Beri diri anda nama hos, pilih Host Jenis DNS Host (A), alamat IP anda akan diisi secara automatik, dan Tugas ke Kumpulan adalah pilihan
  2. Klik Tambah hos
 3. Dalam DD-WRT pergi ke Persediaan -> DDNS
 4. Pilih No-IP dari senarai drop-down dan masukkan butiran anda dari No-IP
 5. Jangan gunakan cek IP luar harus ditukar kepada Tidak jika anda penghala tidak bersambung terus ke internet (iaitu di sebalik penghala atau modem lain)
 6. Klik

  Terapkan Tetapan
  DD-WRT DDNS

 7. Apabila anda pergi ke yourddns.noip.me (domain DDNS yang telah anda pilih), anda akan dapat mengakses penghala anda. Pastikan anda menambah mana-mana port yang berkaitan untuk mengakses, cth. untuk webserver saya akan menggunakan yourddns.noip.me:81

Perkhidmatan lain yang boleh anda gunakan bukannya NoIP adalah Dynu dan ChangeIP.

Privoxy Adblocking

Kami telah mengesyorkan menggunakan adblockers pada komputer anda dan memasang beberapa pemalam pada pelayar anda (Chrome, Firefox), bagaimanapun, kadang-kadang mungkin lebih praktikal untuk menjalankan perkhidmatan adblocking pada router anda. Malangnya, plugin dan apa-apa boleh menjadi masalah pada peranti mudah alih, terutama pada iOS. Ini memberikan satu lagi sebab yang baik untuk menjalankan Adblocker pada router anda secara langsung, semua peranti yang disambungkan kepadanya akan mempunyai iklan yang disekat di atasnya. Saya akan memberi anda cara yang cepat dan mudah untuk menubuhkan Privoxy (DD-WRT Adblocker terbina dalam) dan jika anda ingin lebih banyak bantuan, anda boleh meninggalkan komen atau melawat laman web Privoxy untuk maklumat lanjut.

 1. Pergi ke Perkhidmatan -> Adblocking
 2. Dayakan Privoxy
 3. Dayakan mod Telus. Sekiranya terdapat sebarang peranti yang tidak anda kehendaki, masukkan alamat IP tempatan mereka. Sebagai contoh, apabila saya melakukan ujian kualiti di sesetengah laman web saya perlu mempunyai pengiklanan yang dapat dilihat, oleh kerana itu, saya telah memasukkan IP tempatan saya yang laptop, yang telah saya tetapkan kepada statik 192.168.1.25
 4. Anda boleh meninggalkan tetapan lain kerana mereka berada
 5. Klik Terapkan Tetapan dan anda sudah selesai
  Privoxy DD-WRT Adblocking

Pemantauan Rangkaian

Sekiranya anda mempunyai muat turun bulanan, atau memuat naik had yang diberikan kepada anda oleh ISP anda, atau ingin mengetahui berapa banyak internet yang anda gunakan, maka anda boleh menganalisis statistik data anda menggunakan DD-WRT. Menggunakan bar Status, anda juga boleh menganalisis beberapa faktor lain, dan mengetahui sama ada terdapat sebarang masalah lain dengan rangkaian anda, atau penambahbaikan yang boleh dibuat.

 1. Jika anda ingin melihat berapa Bandwidth yang digunakan anda boleh menggunakan Status - Bandwidth Tab.
  1. Dalam Perkhidmatan -> Perkhidmatan jika anda membolehkan Kaunter Lalu Lintas WAN (Daemon ttraff) anda juga akan dapat melihat pecahan bulanan di bawah Status -> Tab WAN.
   Pemantauan Lalu Lintas DD-WRT
 2. Dalam Status -> Tanpa wayar, anda dapat melihat peranti mana yang disambungkan ke setiap rangkaian tanpa wayar, jadi jika terdapat lebih banyak peranti yang dipaparkan maka anda menjangkakan, maka anda mungkin mempunyai beberapa masalah
  Status Tanpa Wayar DD-WRT

Anda juga boleh menggunakan YAMon untuk mendapatkan statistik dan pengelompokan yang lebih baik pada penggunaan trafik rangkaian anda.

Jika anda ingin mempunyai pemantauan rangkaian yang lebih mendalam, dan juga melihat pemecahan penggunaan data oleh perisian, maka saya akan mengesyorkan memuat turun Glasswire, yang akan melakukan itu dan banyak lagi.

WiFi Dilindungi Persediaan (WPS)

WPS merujuk kepada sistem yang membolehkan anda dengan mudah menyambungkan peranti ke penghala anda. Anda mungkin melihatnya sebelum itu apabila anda menyambung ke rangkaian wayarles, ia membenarkan pilihan untuk sambungan cepat dengan menekan butang WPS pada penghala. Malangnya, secara amnya sistem ini sangat mengerikan untuk keselamatan router anda. Untungnya, WPS DD-WRT tidak dilaksanakan dalam kebanyakan binaan sehingga anda tidak perlu risau.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bentuk komersil, seperti pada router Buffalo, di mana pilihan untuknya wujud. Sekiranya anda mendapat salah satu daripada ini, saya akan mengesyorkan untuk menyahaktifkannya dengan serta-merta.

Panduan DD-WRT yang pasti

Saya sangat berharap agar anda menikmati membaca panduan saya dan telah menemui sesuatu yang berguna untuk dilaksanakan dan membantu anda membuat router WiFi yang terbaik.

Sekiranya anda tidak pernah bermain dengan DD-WRT sebelum ia adalah cara yang baik untuk menghabiskan beberapa jam dan memperbaiki rumah anda. Bagi anda yang sudah mempunyai DD-WRT, saya berharap beberapa arahan saya membantu meningkatkan persediaan anda. Jika anda telah menemui

Jika anda mendapati panduan ini membantu, saya akan menghargai bahagian di rangkaian sosial kegemaran anda. Dan jika anda menghadapi masalah, jangan ragu untuk meninggalkan komen, dan saya akan cuba dan membantu sebanyak mungkin.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me