Panduan Privasi Media Sosial

Media sosial adalah bahagian yang penting, kehidupan hari ini walaupun kebanyakan daripada kita melihat untuk mengehadkan masa yang kita habiskan dengannya, ia masih sangat tertanam dalam kehidupan kita. Itulah sebabnya mengapa privasi media sosial adalah sesuatu yang perlu diberikan perhatian setiap orang. Risiko tidak berbuat demikian adalah hebat, penggodam, penipu, bekas rakan kongsi, pencuri identiti, pemangsa seksual, ada banyak orang yang kita mungkin mahu menghalangi kehidupan dalam talian kita.

Dalam panduan privasi media sosial ini, kami akan menggariskan bahaya dan menyediakan tindakan langkah demi langkah untuk membantu anda melindungi diri anda dan memastikan keselamatan sosial anda selamat.

Gambaran Keseluruhan Privasi Media Sosial

Perlu diingatkan bahawa walaupun platform media sosial cenderung menawarkan banyak fungsi untuk mengunci profil dan meningkatkan privasi, mereka jarang mengaktifkan tetapan tersebut secara lalai. Terdapat beberapa sebab untuk ini...

  • Tapak dan aplikasi secara semulajadi lebih menarik dan menarik kepada pengguna baru apabila keadaan menjadi mudah.
  • Ia bukan dalam kepentingan syarikat media sosial untuk menjaga segala-galanya secara peribadi. Maklumat lebih banyak tersedia secara bebas - lebih banyak maklumat yang dapat mereka jual kepada pengiklan.
  • Membuat jawatan dan gambar lalai untuk akses "awam" bermakna lebih mudah bagi orang untuk menggunakan platform untuk mengintip kehidupan orang lain - yang menjadikan platform ini menarik banyak orang.

Dengan itu, syarikat media sosial cuba mengekalkan platform mereka secepat mungkin, dan mereka cenderung untuk menyediakan pengguna dengan pelbagai pilihan untuk memberi mereka kawalan ke atas privasi mereka.


Nasihat Umum

Kata Laluan Yang Baik dan Penjana Kata Laluan

Kata laluan selamat

Walaupun liputan akhbar yang luas mengenai hacks, penipuan dan serangan siber, tinjauan yang dijalankan oleh The Telegraph pada awal tahun 2017 mendedahkan bahawa banyak pengguna internet terus menggunakan kata laluan yang tidak selamat bagi akaun dalam talian mereka. Beberapa kata laluan dalam sepuluh teratas termasuk 123456, qwerty dan kata laluan.

Kata laluan anda adalah kunci kepada akaun dalam talian anda dan membuat mereka mudah meneka membuka anda kepada semua jenis masalah.

Sudah tentu, menjana dan mengingati kata laluan yang kompleks dan unik untuk setiap akaun dalam talian tunggal adalah lebih mudah dikatakan daripada dilakukan.

Salah satu cara untuk menghasilkan kata laluan yang panjang dan kompleks adalah dengan menggunakan frasa yang tidak dapat dilupakan secara peribadi yang terdiri daripada beberapa perkataan (kadang-kadang menambah nombor dan tanda baca jika perkhidmatan memerlukannya).

Ia sangat mudah untuk dibaca dengan frasa rawak ini secara individu, dan mereka sukar untuk retak dari perspektif teknikal.

Sekiranya anda tidak pernah digodam sebelum ini, anda telah menjadi sangat bertuah kerana dua pertiga daripada orang dewasa AS telah mempunyai privasi media sosial mereka yang melanggar beberapa waktu. Ini mungkin giliran anda tidak lama lagi, dan, jika anda menggunakan "123456" atau "kata laluan" untuk melindungi maklumat peribadi anda - anda sebahagiannya disalahkan!

Pengurus Kata Laluan

Pengurus Kata Laluan

Seterusnya, mari kita melihat bagaimana anda boleh menguruskan semua kata laluan yang kompleks dan unik anda.

Bentuk pengurus kata laluan yang paling asas adalah jenis yang dibina ke dalam pelayar web anda. Contohnya adalah Keychain iCloud Apple Smart Locker Apple Chrome. Anda tidak akan ragu-ragu kenal dengan ini sejak mereka sering bertanya jika anda mahu penyemak imbas web anda "menyimpan kata laluan anda."

Menyimpan kata laluan dalam penyemak imbas adalah mudah, tetapi sering tidak selamat. Jika anda berkongsi komputer tanpa log masuk anda sendiri, tentunya idea yang tidak baik.

Menggunakan pengurus kata laluan berasaskan pelayar bukan pengganti untuk menggunakan penyelesaian pengurusan kata laluan yang khusus dan khusus. Seorang pengurus kata laluan yang baik akan membantu anda menghasilkan kata laluan yang selamat dan menyimpannya dengan selamat disulitkan dengan selamat. Digunakan dengan betul, ini bermakna anda boleh menjadi lebih selamat dengan membuat kata laluan unik yang berasingan untuk semuanya tanpa ingatan yang luar biasa.

Berikut adalah beberapa pilihan yang anda mungkin cuba:

KeePass

KeePass adalah pengurus kata laluan sumber terbuka dengan ciri-ciri yang luas. Walau bagaimanapun, ia bukanlah perkara yang paling mudah bagi orang yang tidak berteknologi untuk ditubuhkan. Di samping itu, ia benar-benar percuma dan alat yang sempurna jika anda ingin menguruskan beberapa kata laluan.KeePass

KeePass terintegrasi dengan semua pelayar web dan peranti mudah alih yang terkemuka, dan, kerana ia adalah sumber terbuka - ia menawarkan akses kepada rangkaian pemalam tambahan yang luas seperti sokongan biometrik dan integrasi untuk perkhidmatan sandaran dalam talian.

KeePass digambarkan sebagai pasport selamat, dan itulah tepatnya. Walaupun pendekatan mendesaknya menghantui anda kerana ia adalah percuma, ia patut dilakukan ujian.

LastPass

LastPass adalah salah satu pengurus kata laluan yang paling terkenal di dunia. Ia boleh didapati sebagai produk percuma dan tawaran komersial murah. Produk percuma mempunyai sekatan tertentu, tetapi masih banyak ditawarkan. Versi berbayar menambah fungsi tambahan yang berguna seperti penyimpanan dalam talian yang disulitkan dan sokongan untuk pengesahan dua faktor.

Di mana LastPass benar-benar cemerlang adalah mudah digunakan. Ini menjadikannya pilihan terbaik untuk pemula. Malangnya, selalu terdapat pertukaran antara kemudahan dan keselamatan, dan adil untuk mengatakan bahawa ahli privasi tidak suka sesetengah kompromi yang telah dipilih oleh firma, seperti membuat ciri Akses Kecemasan untuk membolehkan orang mendapatkan semula akses kepada mereka akaun jika mereka kehilangan kata laluan utama mereka.

StickyPassword

StickyPassword adalah penyelesaian pengurusan kata laluan lain dengan pilihan versi percuma atau premium. Ciri-ciri seperti sandaran awan, penyegerakan dan sokongan premium, menjadikannya bernilai mencecah sedikit bayaran pada versi premium.

StickyPassword mempunyai sokongan yang sangat baik untuk pengimbasan cap jari dan merupakan penyelesaian yang luar biasa untuk kedua-dua komputer desktop dan komputer riba serta peranti mudah alih. Enkripsi adalah gred tentera, dan penyegerakan Wi-Fi tempatan memastikan segala-galanya selamat.

Walaupun aplikasi pengurus kata laluan tidak penting dalam privasi privasi media sosial, ia memudahkan lebih banyak kata laluan kompleks unik untuk setiap akaun. Dengan banyak pilihan percuma yang tersedia, ada baiknya menetapkan beberapa masa untuk menguji satu keluar.

Pengesahan Dua Faktor

Pengesahan dua faktor adalah kaedah yang digunakan secara meluas untuk membuat akaun dalam talian lebih selamat. Ia digunakan oleh bank, laman media sosial, dan semua jenis perkhidmatan dalam talian lain.

Dua faktor pengesahan

Ia hampir pasti bahawa anda sudah menggunakannya dalam beberapa cara. Penjelasan paling mudah ialah menggunakan sesuatu yang anda miliki dan juga sesuatu yang anda tahu. Tanpa kedua-dua bahagian tersebut, anda tidak boleh mendapat sebarang akses.

Analogi yang sering digunakan untuk ini adalah apabila anda menggunakan kad tunai di ATM. "Perkara yang ada" adalah kad, dan "sesuatu yang anda tahu" ialah kod PIN. Hanya dengan kad, anda tidak boleh menarik wang dari mesin, dan yang sama akan dikenakan sekiranya anda hanya memegang PIN.

Banyak laman web dan perkhidmatan dalam talian menggunakan prinsip ini untuk membolehkan anda menambahkan keselamatan tambahan ke akaun anda. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa dalam kes media sosial, mengaktifkan pengesahan dua langkah seperti ini digalakkan, tetapi biasanya pilihan. Oleh itu, ia adalah ciri yang cepat dan mudah untuk memperkuat keselamatan anda yang memastikan tiada siapa yang boleh menggodam akaun anda dengan meneka kata laluan. Pelaksanaan berbeza-beza di platform media sosial yang berbeza...

Facebook TFA

Di Facebook: Terdapat pelbagai pilihan. Untuk mencari mereka, log masuk ke akaun anda, pergi ke "Tetapan" yang diakses melalui anak panah ke bawah di bahagian atas sebelah kanan halaman, dan kemudian klik pada "Keselamatan dan Masuk." Sekarang klik butang "Edit" di sebelah kanan " Gunakan pengesahan dua faktor "untuk mengakses semua pilihan.

Pilihan paling mudah membolehkan anda menggunakan telefon bimbit anda sebagai "item" kedua dalam proses pengesahan dua faktor. Anda boleh memilih untuk menerima mesej SMS yang mengandungi kod unik atau menggunakan ciri Generator Kod (tersembunyi di aplikasi mudah alih Facebook) untuk menghasilkan kod apabila anda memerlukannya. Dalam kedua-dua kes, anda tidak boleh log masuk dari tempat yang baru tanpa kedua-dua kata laluan dan kod anda.

Facebook menawarkan pelbagai pilihan pengesahan dua langkah lanjutan, termasuk kata laluan satu kali untuk aplikasi Facebook pada konsol permainan dan peranti lain. Plus integrasi dengan kunci keselamatan sejagat. 2FA adalah mudah untuk menubuhkan dan dengan serta-merta meningkatkan privasi media sosial anda dengan menjadikannya jauh lebih sukar bagi penggodam untuk memasuki akaun anda.

Anda akan mendapat panduan untuk semua pilihan Facebook di sini.

Twitter TFA

Di Twitter:Seting adalah serupa tetapi kurang canggih. Prinsipnya adalah sama; anda membekalkan Twitter dengan nombor telefon bimbit dan mengaktifkan pengesahan dua faktor. Ini memaksa Twitter untuk menghendaki kod laluan satu kali (dihantar melalui SMS ke nombor itu) setiap kali anda log masuk.

Untuk mengakses tetapan ini, anda perlu log masuk ke akaun anda pada komputer. Menu tetapan berada di sebelah kanan atas. Klik "Tetapan dan Privasi" dan kemudian tandakan kotak yang mengatakan "Sahkan permintaan log masuk."

Apabila anda melakukan ini, perlu menyemak menu "Mudah Alih" untuk menyemak semula bahawa anda mempunyai set nombor telefon yang betul - jika tidak, kod log masuk anda boleh dihantar ke nombor yang salah. Jika anda menghadapi masalah mencari pilihan atau ingin menyediakan pengesahan dua faktor menggunakan aplikasi mudah alih Twitter, ada panduan di sini.

Instagram TFA

Instagram:Di sini pengesahan dua langkah hampir sama. Walau bagaimanapun, kerana Instagram adalah terutamanya aplikasi mudah alih, anda mesti melaksanakan keselamatan tambahan dari telefon anda.

Buka apl Instagram dan pergi ke profil anda. Akses menu tetapan dengan mengetikkan "tetapan" sapu. Ketik "Pengesahan dua faktor" dan aktifkan "Memerlukan kod keselamatan." Sekali lagi, anda perlu memastikan Instagram mempunyai nombor mudah alih yang betul anda, atau anda boleh mengunci diri daripada akaun anda. Sekiranya anda mempunyai masalah mencari pilihan, ada panduan bagaimana untuk melakukannya di sini.

Pengesahan dua faktor juga boleh didapati pada Snapchat. Seperti rangkaian lain, ciri ini memerlukan anda untuk menerima satu kod nombor satu melalui SMS. Untuk menukar ciri ini, buka Snapchat pada peranti mudah alih anda dan ketik ikon Snapchat di sebelah kiri atas. Seterusnya, ketik ikon "seting" di sebelah kanan atas, pilih "Pengesahan Masuk" dan ikut arahan. Anda juga boleh menggunakan Google Authenticator (lebih lanjut mengenai ini nanti).

Perlu mengambil masa untuk mengaktifkan pengesahan dua langkah pada semua akaun media sosial anda. Ia hanya mengambil masa beberapa minit, dan, boleh dikatakan cara paling mudah untuk meningkatkan keselamatan anda dengan ketara.

Privasi Facebook

Privasi Facebook

Bahaya Facebook

Penjahat sering menggunakan Facebook untuk mendapatkan maklumat mengenai kehidupan dan lokasi orang. Walaupun begitu, kajian menunjukkan bahawa peratusan pengguna yang signifikan masih gagal untuk menyesuaikan tetapan privasi mereka secukupnya. Ini menakutkan memandangkan terdapat 270 Juta akaun palsu atau penipuan di platform. Jadi apa bahaya utama Facebook?

Kebanyakan orang ingin berkongsi foto, status, dan pengalaman, dengan rakan dan keluarga mereka - tetapi tidak dengan seluruh dunia. Bahaya bermula dengan pengguna yang gagal menyemak tetapan keselamatan mereka dan memilih untuk berkongsi dengan khalayak yang jauh lebih luas daripada yang selamat untuk melakukannya.Bahaya Facebook

Malangnya, bahaya tidak hanya berkaitan dengan foto yang dikongsi. Jumlah akaun palsu di atas platform menunjukkan berapa banyak orang penjahat yang beredar di Facebook. Sesetengah orang mungkin menonjol sebagai rakan anda selepas meng klon akaun mereka. Itulah sebabnya anda mesti sentiasa waspada jika anda mendapat permintaan rakan dari seseorang yang anda fikir anda sudah berteman.

Niat pengguna tidak jujur ​​bervariasi. Ada yang meragut rangkaian untuk orang yang bercuti. Dan, pada hujung spektrum yang lebih gelap adalah penipu dan pemangsa seksual menggunakan platform untuk menjadi mangsa orang yang lemah. Sebagaimana yang saya bincangkan di dalam panduan saya untuk keselamatan dalam talian untuk kanak-kanak, terdapat beberapa statistik mengejutkan yang mengelilingi bahagian anak-anak muda yang didatangi oleh orang asing dalam talian dan bilangan remaja yang pergi menemui orang-orang asing dalam kehidupan sebenar.

Bahaya media sosial sangat nyata, itulah sebabnya penting untuk meningkatkan privasi media sosial anda...

Tetapan Privasi Facebook

Mari kita periksa bagaimana "dikunci" profil Facebook anda. Jika anda tidak pernah mengubah tetapan privasi anda sebelum ini, anda mungkin terkejut untuk mengetahui betapa banyaknya kehidupan anda di khalayak ramai.Tetapan Privasi Facebook

Log masuk ke Facebook di komputer anda dan pergi ke halaman profil anda. Klik ikon "..." (tiga titik) ke bahagian kanan bawah gambar header anda dan pilih "Lihat sebagai ..." Anda kemudian akan melihat profil anda sebagai "Awam." Ini membolehkan anda melihat semua pengguna Facebook rawak akan lihat jika mereka menjumpai anda melalui kemudahan carian Facebook.

Jika anda telah berusaha untuk mengunci akaun anda sebelum ini, anda hanya dapat melihat imej header anda dan gambar profil semasa anda. Walau bagaimanapun, lebih daripada mungkin anda juga akan mendapati bahawa terdapat beberapa foto, komen, dan mungkin juga status yang dapat dilihat oleh dunia. Dalam banyak kes, apa yang anda lihat mungkin mengejutkan anda. Jika anda tertanya-tanya mengapa ini - terdapat banyak sebab yang mungkin. Anda mungkin mempunyai album foto (seperti muat naik telefon pintar) di mana foto secara automatik ditetapkan kepada paparan "awam", atau anda mungkin telah membuat akaun anda dengan cara yang orang lain dapat menyiarkan pada garis masa anda tanpa kebenaran.

Jika anda salah seorang daripada mereka yang menyembunyikan beberapa aktiviti daripada "rakan" tertentu di Facebook, anda juga boleh menggunakan pilihan di bahagian atas skrin ini untuk melihat profil anda sebagai "kawan tertentu, jadi anda boleh mengesahkan apa yang mereka lihat.

Berbekalkan maklumat ini, anda akan mempunyai idea yang baik tentang apa yang perlu anda lakukan untuk mula meningkatkan privasi media sosial anda di Facebook, jadi mari kita lalui tetapan yang paling penting.

Tetapan Privasi dan Pilihan Peralatan

Kebanyakan tetapan utama ditemui dalam pilihan "Tetapan dan Alat Privasi". Anda dapat dengan ini dengan mengklik anak panah kecil kecil di penjuru kanan sebelah atas laman web Facebook, mengklik "Tetapan" dan kemudian memilih "Privasi" di sebelah kiri.Tetapan Privasi dan Alat Facebook

Di dalam tetapan, di sebelah kanan, anda boleh memilih siapa yang dapat melihat siaran masa depan anda (memilih dari "Awam," "Kawan," "Kawan (kecuali orang tertentu)" dan pelbagai pilihan tersuai lain.) Anda boleh membuat pilihan yang sama mengenai siapa boleh menghubungi anda melalui Facebook - dan siapa yang boleh melihat anda melalui alamat e-mel atau nombor telefon anda.

Ia sebenarnya agak mudah untuk mengunci privasi Facebook anda. Mula dengan mengehadkan penglihatan pos kepada rakan pilihan anda, mengehadkan "permintaan rakan" kepada "kawan kawan" dan menyekat siapa yang boleh memandang anda sehingga hanya "kawan-kawan." Ini menjadikan anda sebagai peribadi kerana mungkin berada di Facebook. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa tidak ada cara untuk pergi "off grid" di Facebook. Jika ini adalah yang anda suka, yang terbaik adalah untuk mengelakkan platform sama sekali.

Setelah mengubah perkara ini, anda mungkin berfikir anda sudah selesai, tetapi ada satu lagi langkah penting. Selepas menukar tetapan anda gunakan fungsi "view as ..." yang diterangkan di atas untuk memeriksa sama ada masih terdapat beberapa kandungan yang boleh dilihat secara umum. Anda akan mendapati bahawa mengubah tetapan tersebut tidak membantu menyembunyikan apa sahaja yang anda kongsi secara umum pada masa lalu.

Untuk membetulkannya, kembali ke pilihan "Tetapan dan Alat Privasi" dan gunakan ciri "Hadkan jawatan terakhir", yang sepatutnya membolehkan anda menyekat orang awam (atau "kawan kawan") daripada melihat jawatan lama. Sekali lagi, semestinya menyemak fungsi "lihat sebagai ..." - sehingga anda gembira dengan apa yang dilihat oleh orang awam apabila mereka tiba di profil anda. Sekiranya perlu, anda boleh pergi ke mana-mana jawatan dan gambar individu yang lain dan mengubah secara langsung penglihatan anda mengikut keperluan anda. Sila ambil perhatian bahawa, mengikut pautan ini, profil dan gambar semasa anda sentiasa tersedia untuk pandangan awam.

Adalah penting untuk diingati bahawa mengkaji semula tetapan privasi Facebook anda bukanlah sesuatu yang harus anda lakukan sebagai tugas satu kali. Kadang-kadang Facebook mengubah tetapan privasi lalai mereka dan membuat mereka kurang peribadi - jadi ia patut memeriksa tetapan anda dari semasa ke semasa.

Perkara-perkara lain yang perlu dipertimbangkan

Terdapat beberapa tetapan penting lain yang perlu dipertimbangkan, tetapi sebelum itu, ia patut dipertimbangkan dengan jelas daripada "kawan" anda.

Jika anda seorang yang beratus-ratus (atau beribu-ribu) rakan Facebook, anda mungkin ingin mempertimbangkan kebijaksanaan membuat persahabatan dalam talian anda dengan mudah. Bukan sahaja anda berpotensi berkongsi minutiae kehidupan sehari-hari anda dengan kalangan yang luas, tetapi anda juga memberi semua kawan kawan anda tetingkap ke dalam hidup anda. Ini mungkin tidak mengganggu anda, tetapi ia perlu difikirkan. Sekiranya anda mahukan privasi media sosial sebenar, ia harus bermula dengan menjadi pelindung tentang siapa yang anda ingin masukkan ke dalam "bulatan" dalam talian anda.

Pilihan Timeline dan Tagging

Facebook Timeline dan Tagging

Seterusnya, ia patut melihat pilihan "Timeline dan Tagging" anda, terletak di bawah tetapan privasi di menu sebelah kiri yang sama.

Di sini, anda boleh memilih siapa yang boleh menghantar kepada garis masa anda, sama ada anda perlu menyemak siaran mereka sebelum diterbitkan, dan siapa yang dapat melihatnya sebaik sahaja mereka selesai. Kebanyakan pilihan ini mempunyai pemilihan "hanya saya" supaya anda dapat mengawal sepenuhnya apa yang akan ditambahkan ke kehadiran Facebook anda. Ini bukan tetapan lalai, jadi anda perlu bermain-main dengan tetapan anda untuk menghentikan orang daripada menambah kandungan memalukan tentang anda tanpa pengetahuan anda.

Ia juga bernilai melihat pilihan "Penyekatan" untuk menambah orang yang anda tidak mahu pergi berhampiran profil Facebook anda. Jika anda pernah diganggu, diganggu - atau dibuat merasa tidak selesa oleh sesiapa di Facebook - sentiasa menambahnya ke senarai yang diblokir anda.

Mengunci Aplikasi anda

Satu lagi tetapan Facebook yang penting untuk dilihat adalah di menu kiri - dalam bahagian "Apps".Aplikasi Facebook

Seperti yang anda ketahui, beribu-ribu aplikasikan ke Facebook. Ramai yang menarik permainan, atau popular "kuil Simpsons yang mana anda?", Contohnya.

Masalah dengan banyak aplikasi ini ialah mereka meminta akses yang signifikan ke akaun Facebook anda. Selalunya orang tidak menyedari betapa banyak privasi yang mereka berkompromi apabila mereka membiarkan permainan mengakses profil mereka.

Untuk melihat semua aplikasi yang mempunyai beberapa tahap akses ke akaun Facebook anda, lihat di bahagian kanan skrin apabila anda masuk ke menu "Apps" di bawah "Tetapan." Bagi setiap aplikasi, anda boleh mengklik ikon pensel kecil untuk melihat bahagian mana profil anda ia mempunyai akses berterusan. Dalam banyak kes, anda mungkin akan terkejut untuk mengetahui.

Kaedah terbaik untuk menangani perkara ini adalah menghapus semua aplikasi yang tidak lagi digunakan dan untuk melihat dengan baik apa kebenaran yang anda berikan kepada orang yang ingin anda simpan. Jika anda merasakan aplikasi mencerobohi tidak semestinya pada privasi anda, maka hapuskannya.

Sentiasa memberi pertimbangan yang serius kepada tradeoff antara menyediakan akses Facebook ke aplikasi dan permainan dan menjejaskan privasi anda. Adakah benar-benar bernilai berkongsi semua yang anda hantar dengan syarikat yang tidak berwajah demi bermain permainan dalam talian selama beberapa minit di sana sini? Selalunya tidak!

Privasi Twitter

Privasi Twitter

Bahaya Twitter

Twitter adalah binatang yang berbeza untuk Facebook, tetapi banyak bahaya tetap sama. Apabila ia datang kepada privasi di Twitter, anda mempunyai satu keputusan asas untuk membuat - sama ada untuk membuat tweet anda secara peribadi dan, oleh itu, hanya dapat dilihat oleh orang yang mengikuti anda - atau tweet secara umum dan membenarkan semua orang untuk mengikuti akaun anda.

Titik keseluruhan Twitter adalah untuk berkongsi pemikiran dan perasaan dengan dunia. Banyak orang bangga dengan bilangan pengikut yang mereka miliki dan gembira apabila jumlah itu meningkat.Bahaya Twitter

Ini memperkenalkan bahaya yang sama kepada mereka yang hadir di Facebook. Jika anda memilih untuk mencatatkan butiran percutian anda dan anda membenarkan sesiapa sahaja untuk melihat tweet anda - anda berpotensi untuk mengiklankan rumah kosong anda kepada pencuri. Pada dasarnya, lebih banyak maklumat peribadi yang anda pilih untuk dikongsi, lebih banyak anda mengompromikan privasi anda. Oleh itu, jika anda mempunyai akaun Twitter, itu terbuka kepada sesiapa sahaja yang anda mesti membuat panggilan pertimbangan tentang apa yang anda mahu dedahkan. Contohnya, anda mungkin ingin menahan diri daripada berkongsi kampung halaman anda di profil Twitter anda.

Satu bahaya Twitter khusus yang menyentuh berita terus-menerus adalah risiko trolling dalam talian, buli, dan tingkah laku mengancam. Ini sering diarahkan kepada selebriti, ahli politik dan orang berprofil tinggi lain, tetapi sesiapa pun mungkin menjadi mangsa. Satu laporan dari tahun 2017 mendedahkan bahawa ahli-ahli politik wanita UK menerima lebih 25,000 mesej kesat dalam hanya enam bulan. Walaupun ada kemungkinan untuk menyekat pengguna Twitter, tidak ada keraguan bahawa tingkah laku semacam itu dari trolls boleh menyebabkan kebimbangan dan tekanan yang besar.

Satu lagi bahaya datang dalam bentuk mesej langsung (DM). Selalunya, pengguna Twitter boleh menerima mesej langsung, termasuk pautan web, yang membawa kepada tapak web yang terlibat dalam tingkah laku jenayah seperti penipuan atau pancingan data. Ia masuk akal untuk menjadi sangat berhati-hati terhadap mesej langsung daripada orang yang tidak dikenali, terutamanya yang mempunyai pautan yang membawa kepada laman web yang tidak diketahui.

Tetapan Privasi Twitter

Sebelum kita mula mencuba ke dalam menu tetapan, penting untuk menekankan bahawa kunci privasi Twitter terletak pada keputusan peribadi anda tentang apa yang hendak dikongsi. Jika akaun anda terbuka untuk dilihat oleh semua, dan anda memilih untuk mencatatkan tweet tentang lokasi semasa anda, anda mendedahkan di mana anda berada kepada sesiapa yang peduli untuk mengetahui - dan anda perlu memutuskan sama ada anda selesa dengan itu.Tetapan Privasi Twitter

Begitu juga, jika anda ingin terlibat dalam perbincangan politik di Twitter (dan ramai orang lakukan!) Itu adalah sepenuhnya kepada anda sejauh mana yang anda ingin berkongsi pandangan anda. Sekiranya pandangan tersebut cukup kontroversial untuk mencetuskan reaksi yang kuat dari pengguna Twitter yang lain, anda boleh membuka diri untuk melengkapkan dan menyalahgunakan orang yang mempunyai pendapat yang berbeza. Sudah tentu, wajar untuk mengatakan bahawa "perdebatan" semacam ini adalah sebahagian daripada rayuan Twitter.

Memilih sama ada untuk Tweet atau secara Umum

Seperti yang dibahas di atas, keputusan utama yang perlu anda buat mengenai privasi Twitter adalah sama ada anda mahukan akaun awam atau orang yang "dikunci" untuk pengikut di kalangan anda.Tweet Privasi

Untuk mengakses tetapan ini, pergi ke menu "Profil dan tetapan" di Twitter. Ini diakses (di laman web Twitter) melalui ikon di sudut kanan atas. Ia juga mungkin untuk mengakses pilihan ini melalui aplikasi mudah alih Twitter (lihat maklumat lanjut di sini).

Di dalam bahagian "Privasi dan Keselamatan", anda akan dapati pilihan untuk "Lindungi Tweets Anda." Pilihan ini TIDAK dipilih secara lalai sebagai Twitter menjadikan semua tweet awam kecuali anda mengubah tetapan ini.

Sekiranya anda membuat keputusan untuk menjadikan pilihan "Lindungi Tweets anda", tweet anda hanya dapat dilihat oleh pengikut. Dan siapa saja yang ingin mengikuti anda mesti menunggu sehingga anda menerima permintaan mereka. Ini mengunci akaun anda hanya kepada orang yang anda mahu ikuti anda. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa setiap orang yang mengikuti anda sebelum ini anda mengaktifkan pilihan masih dapat melihat tweet anda melainkan jika anda memilih untuk menghalangnya (lihat di bawah).

Untuk bacaan selanjutnya, anda akan menemui artikel Twitter yang menerangkan perbezaan antara akaun awam dan dilindungi di sini.

Tetapan Privasi Tambahan

Pada menu "Privasi dan keselamatan" yang sama, anda akan menemui beberapa tetapan tambahan yang mungkin anda ingin tweak untuk meningkatkan privasi anda.

Yang bernilai mengambil perhatian khusus ialah pilihan "Tweet dengan lokasi", yang mengawal sama ada anda menambah lokasi pada tweet anda. Dalam kebanyakan kes, adalah penting untuk menukar ini jika anda tidak mahu mengiklan di mana anda berada. Sekiranya anda mempunyai tetapan ini pada masa lalu dan memutuskan untuk menghentikan perkongsian, terdapat pilihan untuk "Memadamkan maklumat lokasi" dari tweet terdahulu anda.

Sekiranya anda cuba menyimpan profil yang rendah di Twitter dan ingin menjadikannya lebih sukar bagi orang untuk mencari anda, anda juga boleh menyahtanda dua kotak pada skrin ini yang membolehkan orang ramai mencari anda menggunakan alamat e-mel dan nombor telefon anda.

Pilihan "Menerima Mesej Langsung dari sesiapa pun" adalah satu lagi yang anda mungkin ingin memastikan tidak dikalahkan. Ini akan menghalang penipu dan penipu menghantar mesej langsung yang menjemput anda ke laman web yang cerdik. Dengan meninggalkan ini yang tidak dilepaskan, anda memastikan bahawa hanya pengikut anda yang boleh menghantar mesej langsung kepada anda.

Terdapat juga beberapa pilihan lain dalam bahagian ini yang patut dipertimbangkan, seperti tidak membenarkan orang menandai anda dalam foto, dan mengawal betapa mudahnya bagi orang untuk menambah anda ke akaun pasukan Twitter.

Menyekat Orang di Twitter

Sekiranya anda ingin menyekat orang di Twitter sepenuhnya atas apa jua sebab - terdapat dua cara mudah untuk melakukannya.Twitter Block People

Kaedah pertama adalah untuk melawat profil mereka di laman web ini, klik ikon kecil "tiga titik" berhampiran bahagian atas kanan, dan klik pada "Blok." Setelah anda melakukan ini, mereka tidak akan dapat mesej atau mengikuti anda . Terdapat lebih banyak butiran tentang implikasi menghalang orang di Twitter di sini.

Satu perkara yang perlu diingat jika anda menyekat seseorang itu pengguna yang disekat masih boleh melihat tweet anda jika anda mempunyai profil umum dan mereka log keluar dari akaun mereka. Jika ini menjadi kebimbangan, anda perlu mempertimbangkan sama ada anda lebih baik menukar ke akaun "dilindungi", seperti yang diterangkan sebelum ini.

Anda juga boleh menyekat pengguna semasa anda menjelajah Twitter dengan mengklik anak panah kecil kecil di sebelah tweet orang lain dan memilih "Blok" pilihan dari sana.

Aplikasi berkaitan Twitter

Seperti Facebook, Twitter membolehkan sambungan dari pelbagai aplikasi pihak ketiga. Ini terdiri daripada aplikasi yang menghubungkan ke bahagian komen akhbar dengan membenarkan anda untuk "mendaftar dengan Twitter" - ke alat Twitter dan aplikasi mudah alih yang membolehkan anda membuat siaran ke Twitter tanpa menggunakan laman web Twitter atau aplikasi rasmi.Twitter Linked Apps

Anda dapat melihat aplikasi apa yang mempunyai akses ke akaun Twitter anda dengan melawat bahagian "Apps" dalam menu tetapan yang sama. Ia berbaloi melihat rupa yang baik melalui senarai dan menggunakan pilihan "membatalkan akses" untuk sebarang aplikasi yang anda tidak kenali atau tidak lagi menggunakan.

Apabila anda memautkan aplikasi ke Twitter, anda memilih untuk mendapat akses kepada aplikasinya. Dalam sesetengah kes, akses minimum, tetapi dalam kes lain, apl diberikan hak untuk membuat tweet bagi pihak anda. Oleh itu, untuk memaksimumkan privasi anda, anda harus meminimumkan bilangan aplikasi yang mempunyai akses apa pun.

Beberapa Pemikiran Akhir

Tweak tetapan Twitter anda untuk meningkatkan privasi anda adalah pekerjaan yang cepat, dan yang patut dilakukan. Semasa berada di sana, anda juga harus mengaktifkan "pengesahan dua langkah."

Sama ada anda memilih untuk pergi ke akaun "dilindungi" penuh (idea yang baik jika anda ingin mengekalkan aktiviti Twitter anda di antara anda dan sekumpulan kecil rakan dan keluarga), atau hanya melakukan sedikit kawalan ke atas akaun awam, pilihan ada di sana - menjadikannya mungkin menggunakan Twitter tanpa menjejaskan privasi anda.

Privasi Instagram

Privasi Instagram

Bahaya Instagram

Instagram adalah perkhidmatan yang menarik ketika datang ke privasi media sosial kerana dapat dikatakan bahwa mayoritas pengguna secara aktif mencari pandangan, suka dan pengikut baru - ke tahap yang lebih tinggi daripada di Twitter.

Ramai pengguna menambah pelbagai hashtags ke jawatan Instagram mereka dengan harapan dapat meningkatkan jangkauan mereka untuk mempunyai jawatan mereka dilihat oleh khalayak yang paling luas mungkin. Ini agak lalat dalam menghadapi keinginan untuk privasi! Yang berkata, terdapat tetapan dalam pengguna Instagram yang boleh dikaji semula. Terdapat juga pilihan untuk mengunci akaun Instagram supaya ia hanya dapat dilihat oleh pengikut yang anda berikan secara peribadi.Bahaya Instagram

Apabila ia datang kepada bahaya Instagram, ia sangat mirip dengan Twitter. Bahaya termasuk risiko dari trolls dan penjahat dan bahaya untuk mendedahkan terlalu banyak maklumat tentang diri anda. Sama seperti rangkaian sosial yang lain, tahap privasi keseluruhan anda bergantung pada apa yang anda memutuskan untuk berkongsi sebanyak seting yang anda pilih. Oleh itu mari kita beralih ke tetapan tersebut sekarang.

Tetapan Privasi Instagram

Tetapan privasi Instagram diakses melalui aplikasi mudah alih Instagram. Untuk mengakses tetapan, buka apl Instagram dan ketik bahagian "Profil" (ikon orang kecil di bahagian bawah kanan). Kemudian ketik ikon kecil "cog" yang muncul di sebelah butang "Edit profil" untuk mengakses menu tetapan.

Memilih Akaun Awam atau Swasta

Akaun peribadi di Instagram adalah sama seperti akaun yang dilindungi di Twitter. Sekiranya anda memilih akaun peribadi, tiada sesiapa akan dapat melihat kandungan anda kecuali anda meluluskannya sebagai pengikut. Sama dengan Twitter, orang yang mengikuti anda pada ketika anda menukar akaun anda kepada peribadi akan kekal sebagai pengikut yang sah kecuali anda menghalangnya. Untuk bertukar ke akaun peribadi, hanya aktifkan pilihan "Akaun peribadi" di bahagian bawah bahagian "Akaun" pada menu tetapan.Akaun Swasta Instagram

Sama ada anda memilih akaun peribadi bergantung pada cara anda ingin menggunakan Instagram. Dengan akaun peribadi, anda mengunci sesiapa sahaja yang anda tidak membenarkan secara khusus. Ini sempurna jika anda hanya ingin berinteraksi dengan sekumpulan kecil pengikut, seperti keluarga dan rakan-rakan. Walau bagaimanapun, bagi ramai, ini bertentangan dengan tujuan Instagram. Pilihan adalah milik anda.

Tetapan Privasi lain di Instagram

Berbanding dengan rangkaian lain, tidak banyak yang dapat anda kendalikan di Instagram ketika datang ke privasi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pilihan tambahan yang anda ingin pertimbangkan...

Keselamatan Instagram

Dalam bahagian "Foto anda" pada tetapan, anda boleh mengawal sama ada orang boleh menambah foto ke profil anda dengan menandakan anda ke dalamnya. Sekiranya anda mahukan "kuasa veto" atas foto-foto ini sebelum diterbitkan, kemudian pilih pilihan "Tambah Secara Manual". (Perhatikan bahawa "Tambah Secara Automatik" ialah tetapan lalai.)

Dalam "Pengaturan Kisah" anda boleh mengawal siapa yang boleh membalas cerita Instagram harian anda - dan juga menentukan sama ada pengikut anda boleh berkongsi cerita anda lagi. Ini adalah satu lagi pilihan yang dibenarkan secara lalai yang anda mungkin mahu mematikan jika anda ingin meningkatkan privasi anda.

Menyekat Orang di Instagram

Menyekat dalam Instagram berfungsi dengan sangat sama dengan menyekat Twitter.Pengguna Disekat Instagram

Semasa melayari suapan Instagram anda, ketik nama pengguna sesiapa sahaja yang anda mahu bloki. Ini akan membawa anda ke halaman profil mereka. Seterusnya, ketik ikon "tiga titik" yang kecil di bahagian atas kanan profil mereka dan pilih pilihan "Blok" merah.

Anda akan diminta mengesahkan selepas anda menyekat setiap pengguna. Anda juga dapat menyemak senarai pengguna yang disekat dalam menu tetapan utama.

Beberapa Pemikiran Akhir

Seperti dengan Facebook dan Twitter, ia berupaya mengaktifkan pengesahan dua langkah pada akaun Instagram anda, tanpa mengira apa yang anda memutuskan untuk lakukan mengenai tetapan anda yang lain.

Lebih dari itu, anda pasti bagaimana anda ingin menggunakan Instagram - tetapi walaupun anda merancang untuk menjadi bintang Instagram atau jenama yang berpengaruh - ia masih mungkin untuk meningkatkan privasi anda dan menjadi lebih bijak tentang apa yang anda ingin kongsi.

Privasi Snapchat

Privasi Snapchat

Bahaya Snapchat

Snapchat adalah rangkaian sosial yang sangat berbeza, yang direka di sekitar jenis interaksi yang lebih cepat antara rakan-rakan, dan bukannya idea untuk membina garis masa semua aktiviti bersejarah anda.

Snapchat telah berkembang dengan cepat, setelah bermula sebagai platform untuk mesej yang akan "merosakkan diri" dengan cepat selepas mereka dilihat. Banyak ciri telah ditambah sejak pelancaran, dan banyak lagi ditambah sepanjang masa. Sekarang mungkin untuk menyimpan "cerita" hidup di rangkaian selama 24 jam dan untuk menyelamatkan "terkunci" ke kawasan simpanan peribadi. Walau bagaimanapun, prinsip asas Snapchat sebagai rangkaian sosial yang "tidak kekal" masih berlaku (Anda akan dapati buku asas yang hebat di Snapchat dan evolusi yang berterusan di sini).Bahaya Snapchat

Ketidaktahuan mesej ini, ditambah dengan populariti Snapchat dalam kalangan generasi muda, menjadikan Snapchat satu platform yang sangat membimbangkan untuk ibu bapa dengan anak-anak yang menggunakannya. Perkhidmatan lokasi Snapchat (Peta Snap) adalah kebimbangan khusus, seperti apabila diaktifkan, dapat membuatnya sangat mudah bagi pengguna lain untuk menentukan lokasi seseorang. Syukurlah, ciri ini dinyahdayakan secara lalai, tetapi jika anak-anak anda menggunakan Snapchat, ia pasti bernilai diperiksa mereka tidak mengaktifkannya.

Bahaya Snapchat adalah serupa dengan rangkaian sosial lain, termasuk risiko buli dan trolling dalam talian. Apa yang menjadikannya unik adalah sifat sementara mesej di platform, dan hakikatnya ia sangat popular dengan anak-anak, namun sering diabaikan oleh orang yang lebih tua - mencipta risiko bahawa remaja mungkin menggunakan sesuatu yang ibu bapa mereka tidak benar-benar memahami.

Atas sebab ini, mungkin anda perlu memeriksa pengaturan privasi bagi pihak anak-anak anda (jika anda adalah orang tua), bukan untuk akaun anda sendiri.

Tetapan Privasi Snapchat

Tetapan privasi kunci dalam Snapchat berkaitan dengan siapa yang dapat melihat apa yang anda siarkan. Ia mungkin untuk mengkonfigurasi aplikasi untuk membuat semua yang anda siarkan dapat dilihat oleh sesiapa di platform. Syukurlah, tetapan lalai agak lebih ketat daripada itu. Kecuali anda cuba membina jenama peribadi, atau menjalankan Snapchat bagi pihak syarikat, ada sedikit sebab mengapa anda perlu berkongsi perkara yang secara meluas.

Untuk menyemak tetapan ini, ketik ikon Snapchat di bahagian atas sebelah kiri aplikasi. Seterusnya, ketik ikon "seting" di bahagian atas sebelah kanan. Tatal ke bawah bahagian bertanda "Siapa boleh ..."

Snapchat

Dalam bahagian ini, anda boleh mengawal siapa yang dapat melihat siaran anda atau menambah anda di rangkaian. Dalam kebanyakan kes, anda perlu memilih "Kawan saya" untuk pilihan "hubungi saya" dan "melihat cerita saya". Kecuali anda benar-benar mahu menunjukkan lokasi anda, yang terbaik adalah meninggalkan "Lihat lokasi saya" pada tetapan "saya sahaja". The Verge menggambarkan ciri lokasi Snapchat "ancaman privasi terbesar" rangkaian seperti yang dibincangkan di sini. Jadi sila berfikir dengan teliti sebelum mengaktifkan ini untuk penonton yang lebih luas. Jika anda membuat keputusan untuk membenarkan orang melihat lokasi anda, sebaiknya simpannya kepada sekumpulan kawan dan keluarga yang terpilih.

Ciri akhir dalam bahagian ini ditandakan "lihat saya dengan cepat." Ini agak seperti bagaimana Facebook mencadangkan orang yang anda mungkin tahu. Ini berguna untuk membantu "rakan kawan" untuk mencari anda, tetapi untuk privasi maksimum, sebaiknya nyahaktifkan ciri ini.

Menyekat orang di Snapchat

Pada menu tetapan yang disebut di atas, anda akan melihat seksyen "Dimatikan", di mana sesiapa sahaja yang anda pilih untuk menyekat pada platform akan dipaparkan dalam senarai.

Untuk menyekat seseorang di Snapchat, ketik ke profil mereka dari tetingkap aplikasi Snapchat utama. Ketik ikon "tiga baris" di sebelah kiri atas, kemudian pilih "blok" dari menu yang muncul.

Beberapa Pemikiran Akhir

Satu langkah tambahan untuk mendapatkan privasi di Snapchat adalah untuk mengelakkan daripada membenarkan aplikasi mengimbas melalui kenalan pada peranti anda untuk mencadangkan lebih banyak sambungan yang mungkin. Walau bagaimanapun, kerana tetapan ini terlibat sebagai sebahagian daripada persediaan awal, ada kemungkinan bahawa anda (atau anak anda) telah membenarkan ini berlaku.

Oleh itu, sebagai sebahagian daripada pembersihan privasi untuk Snapchat, adalah bernilai melihat senarai kenalan (atau berbuat demikian dengan anak anda) dan mengeluarkan sesiapa yang tidak sepatutnya berada di sana.

Akhir sekali, seperti yang telah dibincangkan di awal artikel, ia berupaya mengaktifkan pengesahan dua langkah untuk log masuk ke akaun Snapchat anda untuk meningkatkan peluang anda untuk tidak digodam.

Privasi Google

Privasi Google

Google adalah gergasi internet, tetapi bukan rangkaian sosial. Walaupun begitu, lebih daripada satu bilion mempunyai akaun Google atau Gmail, dan, digabungkan dengan penggunaan harian carian Google yang meluas - ini bermakna sebahagian besar pengguna internet menyerahkan sejumlah besar maklumat ke Google setiap hari. Ini tidak dapat dielakkan kesan privasi mereka.

Dalam seksyen yang berikut, kami melihat beberapa risiko yang berkaitan dengan Google dan akaun Google dan mencadangkan beberapa tetapan yang mungkin ingin anda semak semula jika anda mahu mengambil alih kawalan.

Mengalihkan Diri Anda dari Hasil Carian Google

Adakah anda pernah Googled sendiri? Apa yang anda dapati akan bergantung kepada seberapa aktif anda dalam talian, dan bagaimana nama anda tidak jelas. Jika anda mempunyai nama "salah satu jenis" - kemungkinan besar anda akan mendapati diri anda berada di atau di dekat bahagian atas hasil carian. Manakala, jika anda mempunyai nama yang lebih biasa - atau berkongsi nama dengan seseorang dengan sedikit ketenaran dalam talian - anda mungkin perlu mencari sedikit lebih sukar untuk mencari diri sendiri.

Walau apa pun, anda mungkin tertanya-tanya apa yang boleh anda lakukan jika sesuatu muncul di Google yang anda rasa kompromi privasi anda - sesuatu yang anda lebih suka telah dialih keluar.Google Removal

Malangnya, ia tidak semudah memutuskan anda mahu sesuatu yang hilang dari internet, dan meminta Google untuk mengeluarkannya. Dalam nasihat rasmi Google untuk menguruskan reputasi dalam talian anda, syarikat itu mencadangkan bahawa pelabuhan pertama anda adalah menghubungi pemilik mana-mana laman web kandungannya.

Akaun Google

Walau bagaimanapun, jika pemilik laman web tidak dapat membantu - Google mampu menghapus maklumat tertentu dari hasil carian (jika anda dapat meyakinkan firma bahawa kandungan tersebut menyebabkan anda mengalami masalah tulen). Jenis kandungan Google akan dikeluarkan dari hasil carian termasuk perkara seperti butiran perubatan, nombor ID kerajaan dan imej yang menyinggung. Lihat sini untuk maklumat lanjut.

Terdapat dua mata untuk diperhatikan di sini. Yang pertama adalah bahawa walaupun Google boleh mengeluarkan sesuatu dari hasil carian, mereka tidak dapat mengalih keluar kandungan sebenar yang dipersoalkan dari laman web sebenar yang mereka tinggalkan. Kedua, seperti yang anda lihat dari dasar penyingkiran Google, terdapat sekumpulan keadaan yang terhad di mana perusahaan akan bertindak atas permintaan penyingkiran. Walaupun demikian, jika anda merasakan terdapat maklumat mengenai anda dalam hasil carian Google yang tidak seharusnya, maka itu patut digunakan hak anda untuk dilupakan.

Akaun Google dan Risiko Mereka

Jika anda menggunakan ketetapan internet, kemungkinan bahawa Google mempunyai banyak maklumat yang berpotensi memberi kesan negatif terhadap privasi anda.

Untuk tujuan panduan ini, kami menumpukan pada akaun Google dan akaun Gmail. Walau bagaimanapun, ia juga perlu diperhatikan bahawa jika anda menggunakan Google untuk mencari sesuatu dalam talian - semasa anda log masuk ke salah satu akaun anda menggunakan tetapan lalai - Google mungkin mempunyai catatan panjang dan terperinci mengenai sejarah carian anda. Jika ini adalah sesuatu yang membuat anda berasa tidak selesa, anda harus menyemak panduan ini untuk melihat dan memadam sejarah carian anda.Aktiviti Google

Jika anda menggunakan Gmail, Google Drive, dan / atau Google Apps (terutamanya dengan penyemak imbas Chrome) Google dapat mengesan banyak perkara yang anda lakukan dalam talian. Jadi, mari kita lihat dengan lebih dekat risiko yang ditimbulkan oleh akaun Google...

Ia adalah fakta yang terkenal Google mempunyai keupayaan untuk membaca semua mesej Gmail dan dokument Google Drive anda. Malah, sehingga baru-baru ini, Google menggunakan kandungan e-mel untuk menyasarkan pengiklanan (salah satu daripada banyak sebab mengapa kadang-kadang kelihatan seperti penyemak imbas web anda tahu lebih baik daripada yang anda ketahui sendiri!)

Ini tidak bermakna bahawa pekerja Google sedang duduk untuk membaca e-mel anda - sekurang-kurangnya kami tidak berharap. Walau bagaimanapun, kemampuan berada di sana, dan ia merupakan risiko yang jelas kepada individu yang berpengalaman privasi. Baru-baru ini telah mengesahkan bahawa Google boleh melihat dokumen yang disimpan dan dikongsi dalam Dokumen Google, serta dalam Gmail. Secara kebetulan, ini adalah supaya Google boleh menyingkirkan kandungan haram - tetapi ini juga bermakna bahawa Google bukan platform khusus untuk e-mel atau penyimpanan dokumen dalam talian.

Malangnya, tidak ada cara mudah untuk menjadikan perkhidmatan Google ini lebih peribadi dan selamat. Ia datang kepada berapa banyak yang anda percayai syarikat itu dan betapa selesa dengan pengorbanan privasi yang perlu anda buat. Sekiranya anda lebih suka berpindah dari Gmail, berasa bebas untuk membaca panduan kami untuk mendapatkan perkhidmatan e-mel yang selamat dan selamat.

Pengesah Google

Google menyediakan pelbagai pilihan untuk melakukan pengesahan dua faktor di Gmail, akaun Google, dan perkhidmatan dalam talian lain. 2FA boleh disediakan sama ada menggunakan mesej SMS, dengan mencetak kod untuk apabila telefon anda tidak tersedia, dengan menggunakan kekunci keselamatan USB atau dengan menggunakan aplikasi berguna yang disebut Google Authenticator.Pengesah Google

Google Authenticator adalah aplikasi untuk peranti mudah alih yang terus mencipta dan mengemas kini kod log masuk sekali sahaja. Anda akan mendapat maklumat di sini. Anda boleh menggunakannya sebagai langkah kedua untuk log masuk ke Google dan banyak akaun dalam talian.

Jika anda menggunakan banyak laman web yang memerlukan log masuk dan membenarkan pengesahan dua faktor, Pengesah Google boleh menjadi sangat berguna untuk keselamatan tambahan. Untuk menggunakannya, pengguna memasukkan nama pengguna dan kata laluan mereka yang biasa, dan kemudian hanya merujuk kepada telefon atau tablet mereka untuk kod laluan satu saat yang terakhir. Ia sangat mudah untuk disiapkan, hanya memerlukan anda untuk mengimbas kod bar untuk setiap laman web yang anda ingin pasangkan.

Ia tidak penting untuk menggunakannya untuk akaun Gmail anda, tetapi ia adalah cara yang baik untuk meningkatkan keselamatan anda di platform. dan lain-lain lagi seperti produk kewangan - yang sering mendapat sokongan Google Authenticator.

Kesimpulan Privasi Media Sosial

Media sosial dan privasi bukan bedfellows semulajadi. Maklumat dalam panduan ini direka untuk membantu anda membuat kompromi sedar privasi semasa masih tersambung secara sosial. Tidak lama lagi untuk bekerja melalui langkah-langkah untuk setiap platform, yang bermakna anda dapat dengan cepat meningkatkan privasi dalam talian anda. Walau bagaimanapun, ingatlah bahawa ini adalah proses yang patut dikembalikan secara berkala untuk memastikan tetapan anda cukup ketat.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me