Apakah Pelayar Tor?

Pelayar Tor adalah perisian yang membolehkan anda melayari web tanpa nama.

Sekiranya anda telah menghabiskan masa purata di internet, kemungkinan anda pernah mendengar Browser Tor. Gosip yang mengelilingi Tor sangat menarik. Itulah sebabnya ramai orang akhirnya meneliti cara menggunakan Tor. Lagipun, siapa yang tidak mahu memaksimumkan keselamatan mereka dengan melayari internet tanpa nama? Atau menyiasat sesuatu yang disebut "web gelap"?

Pelayar Tor dikatakan sebagai pintu masuk ke privasi muktamad. Oleh itu, kami telah melihat Pelayar Tor dari semua sudut, untuk memberi gambaran keseluruhan anda.

Adakah Tor menyalahi undang-undang?

Pelayar Tor tidak menyalahi undang-undang. Ia hanya menawarkan peluang untuk melayari tanpa nama. Syukurlah, tidak mahu namanya disiarkan - dan sememangnya tidak akan - menyalahi undang-undang.

Jika niat anda adalah untuk mengakses laman web seperti Facebook dalam tetapan yang lebih selamat, anda boleh pergi ke hadapan dengan mengetahui bahawa menggunakan Pelayar Tor untuk tujuan itu tidak bertentangan dengan undang-undang. Jika lapisan tambahan privasi adalah apa yang anda cari, Pelayar Tor pasti pilihan yang baik.


Itu bukan untuk mengatakan bahawa setiap penggunaan Browser Tor adalah sah. Sebenarnya, banyak pengguna beralih ke penghala bawang terkenal dengan harapan melakukan aktiviti haram tanpa ditangkap. Yang berkata, Penyemak Imbas Tor tidak dikenali sebagai yang anda fikirkan. Jika anda memuat turun aplikasi untuk tujuan menyalahi undang-undang, kemungkinan anda akan ditangkap.

Adakah penyemak imbas Tor selamat?

Secara keseluruhan, Pelayar Tor selamat. Ia boleh memberi anda lapisan keselamatan tambahan semasa pelayaran anda setiap hari.

Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui bahawa Browser Tor telah mempunyai kelebihan dan kekurangan ketika datang ke keselamatan dalam talian. Aplikasi itu sendiri adalah selamat untuk digunakan, tetapi jika anda menggunakan Penyemak Imbas Tor untuk sesuatu selain pelayaran web biasa, anda secara tidak sengaja men-download sesuatu yang berniat jahat.

Tor adalah pintu masuk yang popular untuk aktiviti jenayah. Sekiranya anda ingin selamat seperti yang dikehendaki semasa menggunakan Penyemak Imbas Tor, anda harus menggunakannya untuk tujuan yang dimaksudkan sahaja: tanpa nama disebutkan semasa menyemak imbas.

Bagaimana anda memasang Pelayar Tor?

Memasang Pelayar Tor mudah, walaupun anda tidak biasa dengan bidang teknikal.

Windows

 1. Navigasi ke bundelan Tor Browser.

Muat Turun Bundle Browser

 1. Cari unduhan yang sesuai untuk sistem anda dan bahasa pilihan.

Pilihan Muat Turun Pelayar Tor

 1. Klik dua kali pada fail ".exe" selepas dimuat turun.
 2. Tetingkap akan muncul; pilih Jalankan.

Pelayar Pantas Tor Prompt

 1. Ikut arahan pemasangan.
 2. Selepas muat turun selesai, pilih Selesai.

Pemasangan Pelayar Tor Tor

 1. Bam! Anda sudah selesai!

Linux

 1. Navigasi ke bundelan Tor Browser.

Pelayar Tor untuk Linux

 1. Cari unduhan yang sesuai untuk sistem anda.
 2. .Simpan fail ke direktori pilihan anda

Penyemak Imbas Tor Browser Linux

 1. Selepas muat turun selesai, navigasi ke direktori pilihan anda.
 2. Klik kanan pada fail.
 3. Pilih Extract Here.

Fail Ekstrak Pelayar Tor

 1. Folder akan muncul - klik padanya.

Folder Penyemak Imbas Tor

 1. Klik dua kali pada "Penyambungan Pelayar Tor" dan Pelayar Tor akan muncul.

Penyemakan Pelayar Tor

 1. Bam! Anda sudah selesai!

Mac

 1. Navigasi ke bundelan Tor Browser.

Pelayar Tor untuk Mac

 1. Cari unduhan yang sesuai untuk sistem anda dan bahasa pilihan.
 2. Apabila muat turun selesai, buka direktori yang anda simpan fail ke (lalai adalah folder Muat turun).
 3. Selepas menavigasi ke sana, klik dua kali pada fail yang sesuai (kemungkinan besar: "TorBrowser-7.0.2-osx64_en-US.dmg").
 4. Sistem pengendalian Mac anda sekarang akan mengesahkan bahawa fail itu tidak diganggu sebelum membukanya.

Pengesahan Pelayar Tor Tor

 1. Tetingkap baru akan muncul, mengarahkan anda untuk menyeret Pelayar Tor ke folder aplikasi anda. Lakukan seperti arahan.

Pelayar Tor ke Aplikasi Folder Mac

 1. Bam! Anda sudah selesai!

Bagaimana anda menggunakan Pelayar Tor?

Syukurlah, menggunakan Pelayar Tor lebih mudah daripada memasangnya.

 1. Navigasi ke direktori penyemak imbas Tor Tor anda disimpan.

Folder Muat Turun Tor Tor

 1. Buka folder.
 2. Klik pada Pelayar Tor.

Permohonan Pelayar Tor

 1. Wizard konfigurasi akan muncul dengan beberapa pilihan.
 2. Bagi kebanyakan pengguna, sambungan langsung akan baik-baik saja.

Penyambungan Penyambung Tor

 1. Pilih Sambungkan dan Tor akan menubuhkan sambungan.

Pelayar Tayar Menyambung ke Rangkaian Tor

 1. Halaman utama Browser Tur akan muncul di tetingkap baru.

Laman web Browser Tor

 1. Untuk memeriksa semula rangkaian berfungsi dengan betul, navigasi ke ipchicken.com.
 2. Alamat IP anda akan muncul secara automatik - adakah ia menunjukkan lokasi anda?

Laman Web Ayam IP

 1. Tidak? Baik! Ini bermakna anda baik untuk memulakan pelayaran tanpa nama anda!

Bagaimanakah saya Buang Penyemak Imbas Tor??

Memasang pelepasan Tor Browser semudah memadam direktori / foldernya dari sistem anda.

Penyemak Imbas Tor membuat folder pada sistem anda yang membolehkan anda menggunakan rangkaian bila-bila masa anda sila. Ini bermakna jika anda ingin menyahpasang Tor Browser, anda boleh memadamkan folder atau direktori Penyemak Tor Tor (atau mengalihkannya ke tong sampah anda secara manual). Anda kini telah mengeluarkannya dari komputer anda.

Memadam Penyemak Imbas Tor

Bagaimanakah saya membuang Tor dari Mac saya??

Anda boleh menyahpasang Tor dari Mac secara manual atau dengan program pihak ketiga. Mengalihkan Pelayar Tor dari Mac tidak semudah yang digunakan oleh pengguna Windows dan Linux.

Anda boleh menyahpasang Tor secara manual dengan keluar dari penyemak imbas, mencari folder aplikasi, dan menyeretnya ke tong sampah. Walau bagaimanapun, kerana Mac menyimpan fail perkhidmatan program yang dikeluarkan dalam folder perpustakaan tersembunyi, anda masih perlu mengalih keluar fail perkhidmatan Tor anda sendiri. Untuk membuat ini:

 1. Menggunakan Pencari, pilih Pergi menu di bahagian atas skrin anda.
 2. Pilih Pergi ke Folder.
 3. Tetingkap akan dibuka - masukkan "~ / Perpustakaan" dan pilih Pergi.
 4. Navigasi ke subfolder sisa Tor dan padamnya:
  • ~ / Perpustakaan / Sokongan Aplikasi / TorBrowser-Data
  • ~ / Perpustakaan / Keutamaan / org.mozilla.tor browser.plis

Untuk menjadi lebih selamat, periksa dua kali bahawa tiada sisa Tor dalam subfolder berikut:

 • ~ / Perpustakaan / Cache / ...
 • ~ / Perpustakaan / Bekas / ...

Cara lain untuk mengalih keluar Tor dari Mac anda adalah dengan program pihak ketiga. Jika kemudahan adalah apa yang anda cari, cuba pasang aplikasi Cleaner percuma & Alat Uninstaller Pro. Bahagian yang terbaik? Alat ini boleh digunakan untuk mana-mana aplikasi - bukan hanya Tor.

Jika anda mencari VPN untuk Mac, lihat VPN terbaik kami untuk panduan Mac.

Adakah Pelayar Tor adalah VPN?

Pelayar Tor bukan Rangkaian Persendirian Maya (VPN). Bagi mereka yang tidak biasa dengan cara VPN beroperasi, tujuannya adalah untuk mewujudkan sambungan yang disulitkan dan selamat ke pelayan jauh dari komputer anda.

Inilah sebabnya mengapa Penyemak Imbas Tor bukan VPN. Fungsi utamanya adalah untuk lulus data anda dari satu simpul ke yang lain. Setiap kali data anda melalui nod, Tor menyulitkannya dan kemudian menyulitkannya.

Bolehkah anda menggunakan Tor dengan VPN?

Ya, anda boleh menggunakan Penyemak Imbas Tor dengan VPN. Tor lebih tertumpu ke arah tidak dikenali dan privasi daripada keselamatan dan kelajuan. Sekiranya keselamatan dan kelajuan adalah apa yang anda ada, anda perlu menggunakan VPN sebagai tambahan kepada Tor.

Adakah menggunakan VPN berbaloi? Nah, semasa menggunakan VPN dengan Tor mempunyai beberapa faedah tambahan, ia juga mempunyai kelemahannya. Itulah sebabnya penting untuk mencari perkhidmatan VPN yang anda percayai sepenuhnya.

Apa yang dikatakan, menggunakan VPN ialah pasti berbaloi - sama ada anda menggunakannya dengan Tor, atau tanpa.

Bolehkah anda dijejaki jika anda menggunakan Tor dengan VPN?

Secara teorinya, tidak - anda tidak boleh dijejaki jika anda menggunakan Tor dengan VPN. Walau bagaimanapun, perkara yang rumit oleh hakikat bahawa penyedia VPN anda mempunyai akses ke alamat IP sebenar anda.

Sekiranya penyedia VPN anda melepaskan hak anda untuk privasi, alamat IP anda boleh ditinggapi di tangan pegawai kerajaan atau undang-undang. Mereka bukan satu-satunya orang yang perlu bimbang tentang menjejak anda, sama ada. Jika anda menggunakan Tor untuk tujuan yang menyalahi undang-undang, anda berisiko mendedahkan diri anda kepada kelemahan seperti skrip kuat atau perisian berniat jahat.

Dalam erti kata lain, anda boleh masih mungkin dijejaki jika anda menggunakan Tor dengan VPN. Jika anda ingin mengelakkan masalah dan tinggal tanpa nama, kunci adalah untuk tidak melakukan apa-apa yang akan membuat pihak berkuasa atau penjenayah mahu menjejaki anda.

Adakah undang-undang menggunakan Browser Tor di India?

Ya, undang-undang menggunakan Browser Tor di India. Jika anda telah melakukan penyelidikan mengenai Tor, anda tahu tujuannya adalah untuk memberikan nama yang tidak dikenali. Ketidakpastian adalah undang-undang di hampir setiap negara, tidak kira tahap pengawasan kerajaannya. India mungkin menjadi rumah kepada beberapa program pengawasan terbesar di dunia, tetapi masih sah untuk menggunakan Tor di sana.

Bagaimanapun, sama seperti di negara lain, masih lagi haram untuk warga India menggunakan Tor untuk kegiatan jenayah. Sekiranya anda tinggal di India dan berhasrat menggunakan internet untuk melakukan jenayah, Tor tidak akan melindungi anda atau identiti anda.

Adakah Pelayar Tor percuma?

Ya, Pelayar Tor bebas untuk digunakan. Walau bagaimanapun, jika anda sedang memberikan suasana hati, ia menerima sumbangan untuk digunakan dalam pembangunan masa depan projeknya.

Apa itu web yang gelap?

Web gelap adalah bahagian tidak diindeks dari internet yang memerlukan perisian tertentu untuk diakses. Selain itu, jika anda ingin menjadi benar-benar selamat sambil memuaskan rasa ingin tahu anda, anda juga perlu menggunakan Browser Tor.

Pelayar Tor adalah rumah kepada web yang gelap - atau sekurang-kurangnya sebahagian daripadanya. Menggunakan domain .onion, ramai orang memuat turun Tor untuk mewujudkan perkhidmatan tersembunyi mereka sendiri. Ini menawarkan produk yang menyalahi undang-undang seperti dadah, barang palsu, dan juga senjata api dan hitmen.

Tor direka dengan tidak diketahui namanya. Oleh itu, penjenayah cenderung untuk bersaing dengan perkhidmatan dengan harapan melakukan kerja-kerja kotor mereka di belakang perlindungan skrin komputer.

Sudah tentu, sesetengah pengguna juga meneroka web gelap hanya untuk memuaskan rasa ingin tahu mereka.

Adakah ia haram untuk menggunakan web gelap?

Ia adalah tidak haram untuk menggunakan web gelap melainkan jika anda melayari laman web yang menganjurkan kandungan haram seperti pornografi kanak-kanak atau pemerdagangan manusia.

Ia adalah haram untuk menggunakan web gelap untuk aktiviti haram - seperti membeli barang-barang pasar hitam. Jika anda memilih untuk menyiasat web yang gelap, perkara yang penting adalah untuk kekal selamat semasa menyemak imbas. Anda harus sentiasa menggunakan VPN dengan Tor untuk mengelakkan kemungkinan banyak kelemahan.

Bolehkah anda mengakses web yang gelap tanpa Tor?

Secara teknikal, ya, anda boleh mengakses web yang gelap tanpa menggunakan Tor. Jika anda tidak peduli dengan privasi atau keselamatan, projek yang bernama Tor2web mungkin menarik. Projek ini membolehkan anda mengakses domain bawang Tor melalui proksi terbalik.

Walaupun Tor2web tidak menawarkan kemudahan, ia tidak sepenuhnya selamat. Semoga tujuan yang anda miliki ketika melayari internet melindungi identiti internet anda dan sistem anda dari niat jahat. Menggunakan Tor2web mengalahkan matlamat itu. Mengakses web gelap menerusi proksi bermakna anda memberi operator proksi itu peluang untuk memantau lalu lintas web anda. Adakah semua pengendali proksi melanggar privasi anda? Tidak, mungkin tidak. Adakah risiko masih ada? Pasti.

Adakah terdapat alternatif kepada Tor?

Terdapat pelbagai rangkaian lain dengan persamaan dengan Tor. Jika anda berminat dengan projek yang serupa dengan Tor, terdapat beberapa perkhidmatan yang mungkin anda ingin periksa, seperti Freenet dan I2P.

Hanya ingat - walaupun mereka mungkin berkongsi beberapa persamaan, mereka berbeza dengan Projek Tor. Namun, tetap selamat jika anda melakukan penyelidikan anda.

Mengapa penting untuk melumpuhkan JavaScript pada Penyemak Imbas Tor?

Dengan melumpuhkan JavaScript, anda menambah langkah tambahan keselamatan yang memastikan Tor akan berfungsi dengan cara yang sepatutnya. Java biasanya digunakan sebagai "bahasa skrip klien sisi." Dengan kata lain, kodnya ditulis dalam halaman HTML.

Ini bermakna JavaScript boleh didera dengan mudah oleh pengguna yang melaksanakan skrip jahat ke penyemak imbas anda. Seluruh tujuan Tor adalah untuk anda tanpa nama. Anda tidak boleh menjadi tanpa nama jika pencipta skrip jahat itu dapat menemui dan menyalahgunakan identiti anda.

Jika anda bimbang tentang sesetengah tapak web yang tidak berfungsi dengan betul tanpa JavaScript, anda sentiasa boleh mengaktifkannya buat sementara waktu.

Adakah mungkin untuk menjadi tuan rumah Perkhidmatan Tersembunyi Tor saya sendiri?

Ya, anda boleh menjadi tuan rumah Perkhidmatan Tersembunyi Tor anda sendiri dengan sedikit kerja. Jika anda bersedia untuk mengambil cabaran, anda boleh mula dengan membaca dan memahami Tor: Protokol Perkhidmatan Tersembunyi dan Konfigurasi Perkhidmatan Tersembunyi untuk Tor.

Kesimpulannya

Pelayar Tor adalah cara yang hebat untuk menambah lapisan perlindungan tambahan kepada keselamatan dalam talian anda. Dengan menggunakan Tor untuk melayari web, anda berdiri untuk hak anda untuk privasi dalam talian. Dengan organisasi perisikan / pengawasan muncul di seluruh dunia, penting untuk melindungi diri anda semasa anda masih boleh. Nasib baik, jika anda menggunakan Browser Tor, anda sudah mengambil langkah pertama dalam menjalankan hak undang-undang anda untuk privasi.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me