Menonton BBC dalam talian dengan VPN menjadi semakin sukar. Ini kerana penyiar British bekerja keras untuk menyekat semua alamat IP yang dikaitkan dengan VPN

iPlayer tidak berfungsi

Berita baiknya ialah masih terdapat beberapa VPN di pasaran yang menyahsekat iPlayer. Walau bagaimanapun, mungkin masih terdapat beberapa masalah. Nasib baik, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah VPN yang sepatutnya bekerja dengan iPlayer.

Bagaimana VPN blok BBC?

Sekiranya BBC menghalang VPN semasa anda, ini mungkin kerana ia telah berusaha bahawa anda cuba melangkau geo-larangan. Jadi, bagaimana boleh dikatakan Bibi Beeb?


Apabila penonton British tetap melayari iPlayer, mereka adalah satu-satunya orang yang mengakses program BBC dari alamat IP mereka. Malah dalam perkongsian bersama - atau rumah keluarga (di mana pelbagai orang menonton iPlayer pada masa yang sama) - jumlah penonton tidak mungkin melebihi empat atau lima orang pada satu-satu masa: BBC tahu ini.

Apabila ramai pengguna VPN cuba untuk menonton iPlayer menggunakan pelayan VPN UK yang sama, ia menjadi sangat jelas bahawa VPN sedang digunakan. Pada ketika itu, BBC dengan mudah boleh menyekat akses kepada perkhidmatannya dari alamat IP VPN.

Adakah BBC menyekat VPN anda?

Sekiranya anda telah mengalami masalah melanggan VPN yang anda tahu bekerjasama dengan iPlayer (dengan melanggan VPN dari VPN terbaik kami untuk halaman BBC, contohnya) maka anda mungkin berasa kecewa jika ia tidak berfungsi. Berita baiknya adalah terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

Penyelesaian blok VPN BBN

Hubungi pembekal anda

Ada kemungkinan VPN anda mempunyai pelayan khusus yang diketepikan untuk iPlayer. Jika ini berlaku, anda mungkin menyambung ke pelayan UK yang salah. Menyambung ke pelayan yang mereka syorkan boleh membetulkan masalah anda.

Jika anda terbiasa menggunakan pelayan tertentu untuk menonton iPlayer, mungkin BBC telah menemui IP dan menyekatnya. Sekiranya ini berlaku, pembekal VPN anda mungkin sudah berusaha keras untuk menyelesaikan masalah ini. Sebenarnya, mereka mungkin telah mengetepikan alamat IP lain untuk digunakan.

Kosongkan kuki anda

Satu kemungkinan ialah BBC telah meninggalkan cookies pada mesin anda yang memaklumkan tentang lokasi anda. Jika ini berlaku, anda mungkin perlu membersihkan cookies / cache penyemak imbas anda untuk mengakses iPlayer. Jika selepas anda telah membersihkan kuki dan cache iPlayer anda masih tidak berfungsi, anda mungkin perlu mencari lebih banyak bantuan daripada pembekal anda.

Kemas kini data lokasi penyemak imbas anda

Kemungkinan lain ialah penyemak imbas anda menghantar data geolokasi kepada BBC. Jika, sebagai contoh, VPN anda memberitahu iPlayer bahawa anda berada di London - tetapi Chrome menunjukkan bahawa anda sebenarnya di Australia - ini boleh membenarkan BBC menghalang anda.

Jika anda disambungkan ke pelayan VPN yang pembekal anda yakin anda berfungsi - tetapi anda masih tidak dapat mengakses iPlayer - sila cuba mengemas kini data geolokasi pelayar anda.

Betulkan kebocoran DNS

Tiada VPN yang kami cadangkan untuk menonton iPlayer mempunyai kebocoran DNS. Jadi, jika anda sedang melanggan salah satu perkhidmatan itu, kemungkinan besar ini adalah masalah anda. Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan yang kami tidak cadangkan, kami telah memutuskan untuk memasukkan penetapan ini.

Kebocoran DNS boleh memaklumkan kepada BBC tentang lokasi sebenar anda - yang akan menyebabkan VPN anda tidak berfungsi. Jika anda menggunakan VPN yang anda yakin sepatutnya bekerja dengan iPlayer, maka mungkin anda perlu membetulkan masalah bocor DNS.

Kebocoran WebRTC

Seperti kebocoran DNS, kebocoran WebRTC boleh merosakkan pengalaman VPN anda dengan mendedahkan lokasi sebenar anda. Sama seperti kebocoran DNS, tiada VPN yang kami cadangkan untuk menonton iPlayer sebenarnya mengalami kebocoran ini, jadi tidak mungkin ini adalah masalah anda.

Jika anda menggunakan VPN rawak (yang anda percaya sepatutnya berfungsi dengan iPlayer) maka anda mungkin perlu pasang kebocoran WebRTC.

Di Firefox, anda boleh melumpuhkan WebRTC sepenuhnya. Di Chrome, anda perlu memuat turun sambungan yang dipanggil Block WebRTC Mudah. Ini harus membetulkan masalah jika ia disebabkan oleh kebocoran WebRTC.

Betulkan dengan alamat IP berdedikasi

Sesetengah VPN membenarkan pelanggan mendapatkan alamat IP yang hanya mempunyai akses kepada mereka. Oleh kerana IP ini kelihatan seperti rumah biasa, sangat sukar untuk dijumpai dan disekat oleh BBC.

Malah, salah satu perkhidmatan kami yang disyorkan untuk menonton iPlayer (PrivateVPN) sebenarnya menyediakan semua pengguna dengan akses ke alamat IP berdedikasi yang dinamik (di Sweden, Norway, Jerman, Belanda, Ukraine, Switzerland, United Kingdom, Perancis, dan Amerika Syarikat).

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lihat panduan kami untuk VPN terbaik dengan IP statik.

Kesimpulannya

Walaupun terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan, itu terutama turun ke VPN anda untuk terus memberikan akses kepada iPlayer. Jika VPN anda berhenti bekerja dengan iPlayer, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mencuba dan menyambung ke pelayan lain di UK. Jika itu gagal, anda perlu menghubungi sokongan pelanggan VPN anda secara langsung untuk mendapatkan bantuan. Kuki adalah masalah yang sering dialami, jadi membersihkan cache dan kuki anda dalam penyemak imbas anda boleh menjadi pembetulan yang cepat.

Di ProPrivacy.com, pakar kami menguji VPN setiap hari untuk memastikan mereka bekerja dengan perkhidmatan strim popular yang lain. Untuk melihat cadangan kami untuk VPN yang boleh membuka kunci iPlayer secara berkesan, periksa VPN Terbaik kami untuk panduan iPlayer.

Kredit imej: chrisdorney / Shutterstock.com, Jasni / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me