Sejak pelepasannya pada 29 Julai, masalah keselamatan Windows 10 telah mengatasi kritikan daripada profesional IT dan aktivis privasi yang sangat menentang banyak tetapan lalai dalam sistem operasi terbaru Microsoft. Untuk membantu anda, ProPrivacy telah memutuskan untuk membawa anda ini mudah untuk mengikuti panduan cepat yang akan membolehkan anda untuk melumpuhkan koleksi data Windows 10.


1. Matikan iklan yang disesuaikan

Pertama anda akan ingin berurusan dengan sistem iklan disesuaikan, anda melakukan ini dalam tetapan keselamatan Windows 10.

Untuk melumpuhkan ia pergi ke Tetapan > Privasi > Umum dan luncurkan pilihan yang mengatakan 'Biarkan aplikasi menggunakan ID pengiklanan saya untuk pengalaman merentas aplikasi (mematikan ini akan menetapkan semula ID anda)' kepada kedudukan Off.

Sekarang matikan mana-mana penyekat iklan dalam pelayar anda (semasa mereka campur tangan) dan menuju ke pilihan.microsoft.com/en-us/opt-out. Setelah itu, pilih Off untuk 'Iklan Peribadi di mana pun saya menggunakan akaun Microsoft saya' dan 'Iklan Peribadi dalam penyemak imbas ini.'

2. Matikan Cortana

Buka Cortana di bar tugas anda, dan tekan ikon notebook di sebelah kiri pop-up.

Klik pada Tetapan, dan slaid ke Mati pilihan yang mengatakan 'Cortana boleh memberikan cadangan, idea, peringatan, peringatan dan banyak lagi'.

Dengan Cortana pergi, anda juga mempunyai pilihan untuk melumpuhkan hasil Bing. Jika Bing bukan cawan teh anda kemudian matikan 'Cari dalam talian dan sertakan hasil web.'

3. Berhenti Mengenali Saya!

Sekarang kembali ke Tetapan dan pergi ke Privasi > Ucapan, penandaan, dan menaip.

Di sini anda mesti klik 'berhenti mengenali saya. Itu akan melumpuhkan keystroke dan perakam yang terkenal yang telah menyebabkan banyak perdebatan.

4. Padamkan memori Cortana

Pada masa ini, klik pada 'Pergi ke Bing dan uruskan maklumat peribadi untuk semua peranti anda'. Di mana anda boleh memadamkan semua yang Cortana telah sampai pada tahap itu berjaya memikirkan tentang anda dengan mengklik Clear di bahagian bawah.

5. Pilih Hotspot Anda

Kelima pada senarai tugas anda: pergi ke Tetapan > Rangkaian & Internet > Wi-Fi > Urus Tetapan Wi-Fi.

Di sinilah dimatikan Wi-Fi Sense. Lakukan itu dengan meluncur 'Sambungkan ke hotspot terbuka yang dicadangkan' dan 'Sambungkan untuk membuka rangkaian yang dikongsi oleh kenalan saya' ke kedudukan Off.

6. Berhenti Berkongsi Sistem Fail

Hentikan fail sistem perkongsian Windows 10 dan kemas kini ke PC anda (dan dari PC anda kepada pengguna lain) secara lalai.

Pergi ke Tetapan > Kemas kini & Keselamatan > Kemas kini Windows > Pilihan Lanjutan > Pilih cara kemas kini dihantar.

Di sini anda perlu membuat pilihan untuk sama sekali mematikan 'Kemas kini dari lebih dari satu tempat' atau memutuskan untuk memilih maklumat perkongsian hanya dengan 'PC di rangkaian tempatan anda'. Hingga kamu.

7. Matikan Satu Drive

Pada peringkat ini, anda akan mahu menghentikan Windows 10 dari menyimpan maklumat pada pelayan Microsoft. Ini dipanggil OneDrive.

Untuk mematikannya:

klik anak panah atas dalam dulang sistem anda.

Pilih OneDrive > Tetapan dan nyahpilih semua tiga pilihan berikut:

'Mula OneDrive secara automatik apabila saya log masuk ke Windows.'

'Izinkan saya menggunakan OneDrive untuk mengambil sebarang fail saya di PC ini,'

dan 'Gunakan Office untuk bekerja pada fail dengan orang lain pada masa yang sama'.

Pengumpulan data Windows 10

8. Berhenti Menghantar Maklumat ke Microsoft

Sekarang kembali ke Tetapan > Privasi dan pilih Umum, di mana anda ingin mematikan 'Menghantar maklumat Microsoft tentang cara saya menulis untuk membantu kami meningkatkan penaipan dan menulis di masa depan,' dan 'Biar laman web menyediakan kandungan yang berkaitan dengan tempatan dengan mengakses senarai bahasa saya.'

9. Matikan Perkhidmatan Lokasi Windows 10

Jika anda mahu, anda juga boleh melumpuhkan perkhidmatan Lokasi Windows 10 yang dijumpai terus di bawah Jeneral. Di sini anda boleh menyingkirkannya sepenuhnya dalam Perubahan atau tetapkannya kepada Mati sahaja untuk pengguna tertentu itu.

10. Kebenaran apl

Teruskan senarai aplikasi di bawah Umum dan Lokasi: melumpuhkan mana-mana ciri yang anda tidak mahu.

Walau bagaimanapun, pertimbangkan dengan berhati-hati, kerana beberapa pilihan (seperti apl Mel mencari dalam kenalan anda) mungkin bermanfaat.

11. Microsoft Edge

Microsoft Edge adalah penyemak imbas Internet baru di Windows 10. Ia ditetapkan untuk berkomunikasi dengan Microsoft secara lalai.

Untuk menghentikannya, buka Edge, klik menu (tiga titik mendatar) pilih Tetapan > Lihat Tetapan Lanjutan.

Di sini matikan semua yang anda tidak mahu dalam bahagian 'Privasi dan perkhidmatan' ('tunjukkan cadangan carian' dan 'Bantu melindungi saya dari laman web dan muat turun yang berniat jahat dengan penapis SmartScreen' mungkin bernilai meninggalkan kerana kedua-dua mereka berfungsi fungsi yang sah. )

12. Tetapan Segerak

Jika anda tidak mahu tetapan Windows 10 anda tersedia atas permintaan anda ke PC lain, maka anda harus pergi ke Tetapan > Akaun > Segerakkan tetapan anda dan luncurkannya ke Mati.

13. SmartScreen

SmartScreen adalah ciri yang membantu melindungi anda dari program desktop yang tidak diingini dan jahat. Anda hanya harus mematikan ini jika anda pasti tentang apa yang anda lakukan. Jika tidak, tinggalkannya.

Untuk melumpuhkan ia pergi ke menu Mula > Panel kawalan. Pilih Sistem dan Keselamatan > Keselamatan dan Penyelenggaraan, dan pilih 'Tukar tetapan SmartScreen Windows' dari sebelah kiri.

Sekarang klik butang radio bersebelahan dengan 'Jangan buat apa-apa (matikan Windows SmartScreen)'.

14. SmartScreen + Apps

Akhir sekali, matikan penapis SmartScreen lain dalam Tetapan > Privasi > Umum dan luncurkan pilihan yang mengatakan 'Hidupkan Penapis SmartScreen untuk memeriksa kandungan web (URL) yang digunakan oleh aplikasi Gedung Windows' juga ke Off.

Jadi mengapa semua kritikan itu? Khususnya, Windows baru dikutuk kerana tidak membenarkan pengguna untuk memilih keluar dari perkhidmatan lalai tertentu. Ini termasuk menghantar data Microsoft untuk menyesuaikan iklan (melalui ID iklan peribadi); sistem kemas kini rakan sebaya (Torrent) yang meningkatkan penggunaan jalur lebar (dan boleh membawa kepada kenaikan caj data). Berkomunikasi secara berkala dengan pelayan - memberi kesan negatif kepada kelajuan penyemakan imbas web - dan mengumpulkan data input pengguna untuk 'mengajar' pembantu digital terbina dalam Cortana, yang syarikat itu mengakui,

'Mengumpulkan dan menggunakan pelbagai jenis data, seperti lokasi peranti anda, data dari kalendar anda, aplikasi yang anda gunakan, data dari e-mel dan mesej teks anda, yang anda panggil, kenalan anda dan seberapa sering anda berinteraksi dengannya pada peranti anda. '

Pengumpulan data Windows 10

Akhbar buruk telah memberi inspirasi kepada banyak pengguna Windows untuk mengelakkan peningkatan percuma - tersedia untuk pengguna Windows 7, 8, dan 8.1 - kerana takut ia mungkin melakukan pengawasan privasi yang menyerang rahasia. Sekarang, perubahan pada laluan naik taraf yang diumumkan minggu lepas bermakna tidak lama lagi ia akan menjadi sangat sukar bagi pengguna untuk mengelakkan peningkatan,

'Awal tahun depan, kami berharap dapat mengkategorikan semula Windows 10 sebagai "Kemas kini yang disyorkan". Bergantung pada tetapan Windows Update anda, ini boleh menyebabkan proses naik taraf untuk dimulakan secara automatik pada peranti anda. ' kata Terry Myerson dari Microsoft.

Jadi, apa yang dipaksakan untuk mempunyai sebenarnya Windows 10? Dan mengapa anda perlu menggunakan panduan ini untuk melumpuhkan pengumpulan data Windows 10?

Pertama, Naib Presiden Korporat Microsoft Joe Belfiore baru-baru ini mengakui bahawa Windows 10 memang terus menjejaki dan menghantar maklumat kembali kepada Microsoft. Lebih-lebih lagi, dengan mengamanahkan penyokong privasi (yang telah membanting sistem selama berbulan-bulan), beliau mengakui bahawa sesetengah ciri pengawasannya boleh dinyahaktifkan, yang lain tidak boleh,

'Dalam kes-kes di mana kami tidak menyediakan pilihan, kami merasakan bahawa perkara-perkara ini mempunyai kaitan dengan kesihatan sistem. Sekiranya mengetahui bahawa kami telah mencipta masalah, atau mengalami masalah prestasi yang serius, kami melihatnya sebagai sangat berguna untuk ekosistem dan bukannya isu privasi peribadi, sehingga hari ini kami mengumpulkan data tersebut sehingga kami membuat pengalaman itu lebih baik untuk semua orang. '

Walaupun ini mungkin kelihatan tidak penting bagi kebanyakan orang, yang lain (sering dikenal pasti sebagai ahli teori konspirasi sehingga sekarang) merasa perlu untuk menghentikan PC mereka berkomunikasi dengan pelayan Microsoft jika mereka mahu. Walaupun benar bahawa di bawah pengawasan yang ketat banyak pemindahan data itu kelihatan tidak berbahaya (kekurangan mengenal pasti penanda), ia bimbang orang lain tidak begitu jinak.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa walaupun ramai orang dimaklumkan mengenai risiko keselamatan yang ada di Windows 10, yang lain mungkin tidak. Sebenarnya, ada kemungkinan pengguna menaik taraf ke Windows 10 tanpa sebarang perbincangan (ia adalah percuma selepas semua.) Kebanyakan pakar bersetuju bahawa Windows 10 jauh melebihi versi terdahulu, yang bermaksud bahawa banyak pengguna mungkin adalah pengalaman yang menyerang: bahawa Perjanjian Lisensi Pengguna Akhir (EULA) memberi kebenaran Microsoft khusus untuk mengumpul data keystroke mereka.

Dengan kekacauan meletup di media mengenai keylogger yang dibundel, kami memutuskan untuk meminta Microsoft membuat kenyataan rasmi mengenai kesahihan dakwaan yang mengelilingi perkhidmatan tersebut. Tidak mengejutkan, respons Microsoft adalah tidak,

respons microsoft2

Walau bagaimanapun, pada pemeriksaan yang lebih dekat, ia menjadi jelas bahawa 'no' awal Microsoft secara lazim diikuti oleh 'dengan izin pelanggan' ya Windows boleh. Mengetahui bahawa Windows 10 EULA memberi Microsoft kebenaran kepada pelanggan, tentunya tidak membuat awal No firma itu kelihatan seperti percubaan yang salah dengan salah arah. Satu juga menggelar, sepanjang, dengan kesedaran bahawa jika jawapannya 'tidak' mungkin tidak akan menjadi perdebatan hangat yang berlaku di media.

Tidak syak lagi bahawa keylogging Windows 10 (secara lalai) boleh menjejaskan risiko keselamatan yang teruk. Papan kekunci kami adalah di mana kami menaip kata laluan, butiran bank (dan maklumat sensitif yang lain) dan hari ini diketahui bahawa kecurian data dari jenayah siber adalah ancaman yang sangat nyata dan segera. Dengan itu, tidakkah membimbangkan bahawa maklumat sensitif kita boleh diretas daripada tangan Microsoft? Sekalipun itu tidak berlaku, bolehkah kita mempercayai Microsoft dengan menyimpan maklumat tersebut? Jangan lupa bahawa Microsoft secara terbuka mengaku mahu Windows 10 pada Billion PC dalam masa dua tahun. Itu adalah data yang serius.

Malangnya, perdebatan ini sepatutnya diteruskan ke masa mendatang. Terutamanya kerana Microsoft hampir sama dengan 'terlalu besar untuk gagal', dan selesa diletakkan di Oligopoly yang tidak kelihatan di ambang kejatuhan. Kedudukan elit yang membolehkan para pengguna kuasa melakukan apa yang mereka mahu dengan mesin mereka, berbanding dengan apa yang mereka mahu. Daripada ini Joe Belfiore telah memberi jaminan kepada kami.

Koleksi Data Windows 10: Kesimpulan

Nasihat pepejal yang hanya tersedia untuk pengguna Windows 10 adalah untuk mematikan sebanyak mungkin ciri penyerang privasi yang anda boleh. Sesuatu yang anda mungkin perlu lakukan terlebih dahulu dan bukannya kemudian, sekarang bahawa Microsoft telah mula menyeretnya ke kerongkong orang.

Juga Jika anda memutuskan bahawa anda akan berpegang kepada Microsoft, anda mungkin ingin memeriksa 5 VPN terbaik kami untuk artikel Windows 10, yang memberikan analisa mendalam mengenai pilihan VPN terbaik ketika menjalankan sistem operasi baru.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me