Anda sering mendengar "lima mata negara" (dan "sembilan mata" dan "14 mata" negara) dalam konteks privasi dalam talian.

Panduan ini menunjukkan apa maksud ini. Selain itu, negara-negara mana yang menjadi sebahagian daripada mereka, dan segala yang perlu anda ketahui.

Jadi, mari kita mulakan dengan asas-asas:

Siapakah negara-negara Five Eyes?

Lima Mata Negara

Negara Mata Lima ialah:


 • Amerika Syarikat
 • United Kingdom
 • Australia
 • New Zealand
 • Kanada

Five Eyes (kadang-kadang disebut sebagai FVEY) adalah perikatan perisikan yang bermula pada awal 1940-an.

Siapakah negara Sembilan Mata?

Sembilan Mata Negara

Negara Sembilan Mata adalah:

 • The 5 Eyes Countries
 • Denmark
 • Perancis
 • Belanda
 • Norway

Seperti yang anda mungkin mengesyaki, Sembilan Mata adalah lanjutan daripada pakatan utama Five Eyes.

Siapakah negara-negara Mata 14?

Empat belas Mata Negara

Negara Mata 14 adalah:

 • The 9 Eyes Countries
 • Jerman
 • Itali
 • Belgium
 • Sweden
 • Sepanyol

Persekutuan ini juga dikenali sebagai SIGINT Seniors Europe (SSEUR). Menurut Wikipedia, ada di sana untuk menyelaraskan "pertukaran perisikan isyarat ketenteraan di kalangan anggotanya".

Sejarah Perikatan Lima Mata

Lima Mata pada mulanya muncul sebagai satu cara untuk negara-negara teras berkongsi kecerdasan. Ia diasaskan sebagai perjanjian UKUSA yang tidak rasmi pada tahun 1941. Pengesahan rasmi antara UK dan Amerika Syarikat pada tahun 1946, berikutan perang dunia kedua. Walau bagaimanapun, sejak itu ia juga merangkumi negara-negara teras lain.Sejarah Lima Mata

Di luar negara-negara utama Five Eyes datang negara-negara lain yang membentuk kumpulan Sembilan dan 14 Mata. Negara-negara ini menyertai skim ini sebagai "negara pihak ke-3". Tambahan pula, ia secara meluas dipercayai bahawa negara-negara lain dalam skim di luar negara-negara teras disenaraikan. Negara yang disyaki termasuk "sekutu Pasifik" seperti Korea Selatan dan Singapura.

Lima Mata dan susunan yang serupa adalah (secara semula jadi) sentiasa rahsia. Wikipedia mencadangkan bahawa hampir 30 tahun selepas pembentukan perjanjian asal sebelum Perdana Menteri Australia pun menyadarinya. Selain itu, Five Eyes hanya mendapat perhatian umum pada tahun 2005. Sejak 2010, ia dapat dilakukan untuk membaca beberapa butir-butir secara online di laman web Arkib Negara UK.

Kontroversi Tahun Baru-baru ini

Perjanjian Five Eyes mendapat perkaitan arus perdana moden apabila hubungan dengan NSA terbukti. Ini telah dipublikasikan sebagai sebahagian daripada kebocoran Edward Snowden yang terkenal. Revelasinya menunjukkan dan mengesahkan bahawa perjanjian yang dibuat semasa Perang Dingin sedang digunakan secara meluas dalam usaha pengawasan digital yang meluas.Kontroversi terkini

Menjadi jelas bahawa negara-negara ini menggunakan perjanjian perkongsian perisikan untuk tujuan yang melampaui kecerdasan isyarat. Oleh itu, mereka secara berkesan membenarkan perkhidmatan perisikan di beberapa negara untuk berhubung dengan satu sama lain. Oleh itu, berkongsi maklumat yang berkaitan dengan apa-apa dari perisikan manusia dan pertahanan kepada perkara keselamatan negara.

Satu contoh bagaimana ini boleh berfungsi dalam amalan keluar dengan wahyu Snowden pada tahun 2013. Ia muncul bahawa NSA Amerika berkesan outsources kerja ke UK GCHQ.

Kebanyakan kontroversi bagi penyokong privasi, pendedahan Snowden menunjukkan bahawa kerajaan menggunakan kerangka Lima Mata untuk mendapatkan undang-undang tentang memantau warga mereka sendiri. Sebagai contoh, MI5 UK boleh meminta NSA AS untuk mengetuk telefon UK, sehingga "didakwa menghalang undang-undang."

Inilah cara De Spiegel menerangkannya pada masa itu:

"Agensi perisikan GCHQ di Britain dapat mengintip siapa pun tetapi warga negara British, NSA dapat melakukan pengawasan terhadap siapa pun kecuali orang Amerika, dan agensi intelijen asing BND Jerman dapat mengintip kepada siapa pun tetapi Jerman. Begitulah matriks dibuat pengawasan tanpa batas. "

Apa yang dilakukan pakatan Mata 5/9/14?

Jika anda seorang individu yang sadar privasi, ini adalah soalan yang sangat sah. Lebih-lebih lagi, munasabah berhujah bahawa apa yang agensi-agensi dalam pakatan ini jauh melebihi apa yang mereka perlu lakukan untuk memastikan mereka menjaga dunia "selamat".Apa yang mereka lakukan

Salah satu pendedahan tajam utama Edward Snowden yang berkaitan dengan program PRISM NSA, inisiatif pengumpulan data massa yang pesertanya termasuk semua pemain besar di dunia Internet, termasuk Microsoft, Google, dan Facebook. PRISM telah menjadikannya amat mudah bagi NSA (malah "agen peringkat rendah") untuk mengakses maklumat mengenai platform yang biasa digunakan. Oleh itu, disebabkan oleh pakatan, negara-negara lain dengan mudah mengetuk keupayaan ini juga. Malangnya, orang-orang yang percaya bahawa mereka mempunyai "apa-apa untuk menyembunyikan dan tidak perlu takut" akan disengajakan dengan kemudahan yang NSA - dan oleh itu rakan persekutuan mereka - boleh memanfaatkan apa-apa daripada perbualan Skype untuk menghantar mesej e-mel.

Kemudian kita dapat menambah bahawa hakikat bahawa agensi-agensi keselamatan ini telah terbukti terlibat dalam amalan yang paling baik - tertindas. Ini termasuk algoritma penyulitan retak dan syarikat penyuap untuk melemahkan sistem keselamatan IT mereka sendiri

Kami tidak mencadangkan bahawa tujuan tunggal 5/9/14 Mata persekutuan adalah untuk mengintip kehidupan sehari-hari rakyat. Malangnya, hasil sampingan daripada banyak agensi berkaitan itu membolehkan mereka berbuat demikian.

Perikatan dan Penggunaan VPN

Bagi ramai, keseluruhan penggunaan rangkaian VPN (Virtual Private Network) adalah untuk mengelakkan pengawasan kerajaan. Dengan itu dapat melayari Internet dengan tahap privasi yang munasabah.Perikatan dan Penggunaan VPN

Seperti yang anda dapat lihat dari maklumat di atas, anda boleh dengan mudah mengalahkan objek tersebut dengan memilih pembekal VPN yang berpusat di salah satu negara. Terutama negara-negara Mata Lima, atau salah satu yang menempatkan pelayannya di salah satu negara tersebut. Oleh itu, pihak berkuasa boleh memaksa penyedia untuk menyerahkan butiran aktiviti dalam talian anda. Lebih-lebih lagi, terima kasih kepada perkongsian maklumat, boleh jadi APAPUN daripada negara-negara dalam senarai!

Menggunakan pelayan VPN di Negara Mata 5

Persoalan yang sering ditanya ialah kedudukannya jika seseorang menggunakan pembekal VPN di negara di luar bidang kuasa 5/9/14 Mata. Kemudian gunakannya untuk menyambung ke pelayan di negara yang IS dalam bidang kuasa tersebut, seperti di AS atau UK.Menggunakan VPN

Tanpa terperinci teknikal, terdapat risiko di sini. Negara FVEY boleh memanggil penyedia pelayan untuk log sambungan (atau juga melakukan pemantauan sendiri sambungan ke dan keluar dari pelayan). Walau bagaimanapun, jika penyedia VPN mengambil langkah berjaga-jaga keselamatan yang betul pada infrastruktur mereka, risiko haruslah agak kecil.

Yang berkata, orang yang berminat untuk meminimumkan pendedahan mereka kepada bidang kuasa luas perikatan risikan harus mengambil pendekatan yang paling rendah risiko. Itu akan menggunakan pembekal di luar kawasan 5/9/14 Bidang kuasa DAN hanya menyambung ke pelayan di luar bidang kuasa.

Jadi VPN yang patut saya pilih?

Titik permulaan yang baik adalah untuk melihat panduan log tanpa VPN Terbaik kami.

Perkhidmatan VPN ini tidak menyimpan sebarang rekod aktiviti penyemakan imbas anda. Oleh itu, sekiranya mereka dikehendaki menyerahkan butir-butir kegunaannya, mereka tidak akan mempunyai sebarang maklumat untuk dikongsi.

Oleh itu, pilih VPN yang berada di luar bidang kuasa luas 5/9/14 mata, DAN satu yang tidak menyimpan log aktiviti. Oleh itu, anda melakukan semua yang anda boleh untuk meminimumkan kemungkinan aktiviti dalam talian anda tertakluk kepada tahap pengawasan yang dipersoalkan. Inilah sebabnya mengapa kami tidak mengesyorkan menggunakan VPN percuma kerana mereka mungkin berbahaya dan mereka sering menjual data anda.

Kesimpulannya

Sebagai kesimpulan, anda harus mengelakkan negara-negara Mata Lima sebanyak mungkin. Lebih-lebih lagi, sekatan sembilan dan empat belas mata harus dielakkan jika mungkin.

Terakhir, menggunakan VPN adalah cara terbaik untuk membantu melindungi privasi dalam talian anda. Walau bagaimanapun, terdapat banyak lagi yang perlu diberi perhatian. Lihat panduan dan berita berguna untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai privasi dan keselamatan internet.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me