Anda mungkin tidak menyedari, tetapi akaun Xbox Live anda menimbulkan beberapa risiko keselamatan. Dalam artikel ini, anda akan mengetahui apa kelemahan Xbox tersebut dan bagaimana melindungi diri anda daripada mereka.


Microsoft merangka Xbox menjadi selamat. Walau bagaimanapun, walaupun terdapat percubaan yang terbaik, beberapa kelemahan mendedahkan pengguna akaun Xbox Live kepada penjenayah siber dan penggodam.

Bagaimana seorang pemain berusia 5 tahun menemui Xbox One Hack

Pada tahun 2014, cerita muncul kira-kira lelaki berusia 5 tahun yang berjaya memintas kata laluan Xbox One Bapa beliau. Apabila digesa untuk kata laluan, budak lelaki itu memukul bar ruang beberapa kali sebelum menekan masuk. Tidak dapat dipercaya, ia bekerja, dan dia diberikan akses kepada akaun Xbox Live ayahnya. Ia bukan satu kesalahan sama sekali.

Kelemahan yang ditemui oleh Kristoffer Wilhelm von Hassel adalah benar, dan Microsoft terus mencatatnya dengan mencari eksploitasi. Tidak lama kemudian, Microsoft mengeluarkan patch. Oleh itu, anda tidak perlu bimbang sesiapa sahaja yang memintas kata laluan anda, selagi sistem anda terkini.

Kerentanan Keselamatan Paling Penting Akaun Xbox Live

Satu eksploitasi Xbox yang anda perlu sedar akan datang pada tahun 2012. Pada masa itu, penggodam dijumpai menggunakan senarai tag gamer, terkumpul semasa permainan langsung, untuk mencari Google untuk akaun media sosial milik pemain tersebut. Penggodam berharap dapat mengetahui alamat e-mel Windows Live pengguna tersebut - dan mungkin juga Windows Live ID.

akaun live xbox

Menurut papan putih ini, "penggodam kemudian akan kembali ke Xbox.com dan taip alamat e-mel yang baru ditemui dan kata laluan rawak. Jika mereka menerima mesej yang menunjukkan akaun tidak wujud, mereka akan berpindah ke alamat e-mel yang lain. Sekiranya mereka menerima mesej bahawa alamat e-mel atau kata laluan tidak betul, penggodam akan menyerang serangan dengan akaun skrip kata laluan kamus."

Selepas lapan percubaan kata laluan, Xbox meminta penggodam untuk menyelesaikan CAPTCHA atau memberi mereka pilihan untuk "cuba dengan ID Live yang lain." Ini membolehkan penggodam mempunyai lapan percubaan lain. Dengan mengautomasikan proses ini, penggodam dapat perlahan-lahan berjalan melalui kamus kata laluan biasa.

kerentanan akaun xbox live

Jika kemasukan berjaya ke akaun Xbox Live dicapai, penggodam dapat mencuri butiran kad kredit pemegang akaun. Di samping itu, penggodam boleh mencuri perkhidmatan pihak ketiga yang telah dibayar (seperti akaun Netflix).

Ia tidak berhenti sama ada. Hacker juga boleh "membelanjakan poin pengguna, membuat pembelian, menukar tag dan kata kunci pengguna pengguna, dan menukar alamat e-mel yang dikaitkan dengan akaun"

Kelemahan ini membawa kepada cahaya bahaya berkongsi alamat e-mel dan ID Langsung dalam talian. Ini adalah kerana ia boleh menyebabkan penipuan kad kredit. Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak kelemahan yang pengguna - khususnya ibu bapa - perlu sedar. Terutama apabila mengambil kira bahawa majoriti pengguna Xbox adalah sekolah menengah dan kanak-kanak sekolah menengah.

Bagaimana Untuk Kurangkan Kerentanan Xbox Live

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan oleh pengguna Xbox ialah sama ada konsol baru-baru ini menerima kemas kini keselamatan. Apabila permainan baru dibeli, prompt kemas kini keselamatan akan ditawarkan. Pengguna sentiasa harus memuat turun patch keselamatan ini, kerana ia direka untuk menetapkan kelemahan yang baru ditemui yang boleh dieksploitasi oleh penggodam. Ini adalah kelebihan untuk mengaitkan Xbox dengan akaun Live, walaupun tiada pembelian tambahan dibuat.

Yang berkata, jika pengguna sedang bermain permainan lama pada akaun live Xbox atau sebelum ini telah memutuskan untuk menjimatkan masa dengan menolak pembaharuan keselamatan - ini boleh menyebabkan sistem Xbox ketinggalan zaman yang terdedah kepada serangan.

Amaran kerentanan akaun xbox hidup

Jangan berkongsi alamat e-mel atau ID Windows Live anda dalam talian

Kerana kelemahan tertentu, sesiapa sahaja yang melampirkan Xbox mereka ke akaun langsung harus berhati-hati agar tidak mendedahkan alamat e-mel dan Windows Live ID yang dikaitkan dengan akaun dalam talian. Di samping itu, adalah penting bahawa nama pengguna dipilih dengan teliti dan tidak pernah diarahkan ke nama sebenar, alamat, kampung halaman, atau alamat e-mel.

Kata laluan melindungi akaun Xbox untuk menghentikannya dikompromi

Pengguna juga harus memastikan bahawa konsol mereka selalu meminta mereka untuk Windows Live ID dan kata laluan mereka apabila mereka masuk ke akaun Xbox Live mereka. Profil pengguna individu juga harus menyediakan kata laluan pada konsol.

Kesedaran Profil

Ini mungkin kelihatan jelas kepada pemain sendiri, tetapi penjaga orang tua mungkin tidak tahu: ID pemain mengikuti pemain itu sendiri dan tidak dilampirkan pada konsol tunggal. Ini bermakna pengguna boleh melog masuk ke profil mereka dari konsol kawan.

Ini menimbulkan kebimbangan kerana akaun live Xbox tidak hanya membiarkan orang bermain permainan - ia membolehkan mereka untuk berbual dengan 40 juta pengguna di seluruh dunia. Ia juga mungkin bagi orang untuk berpasangan dengan dua orang dan bersembang secara peribadi. Peretas mungkin cuba untuk menipu pengguna untuk membentangkan butiran mereka, yang boleh mengakibatkan pencurian kad kredit. Atas sebab ini, ibu bapa mungkin ingin masuk ke Xbox secara langsung dengan kata laluan peribadi yang hanya mereka tahu.

Anda juga perlu mengingati bahawa Menyahaktifkan Xbox Live tidak membatalkan akaun. Ini bermakna seorang kanak-kanak masih boleh menyambung ke akaun mereka di rumah seorang kawan. Akaun itu sendiri mesti dibatalkan untuk menghentikannya diakses pada konsol lain.

Mandatori Kebenaran

Ia juga mungkin untuk menyediakan satu ciri di Xbox Live yang meminta keizinan untuk diberikan sebelum rakan-rakan baru ditambahkan, permainan atau berbual bermula, dan barangan Xbox dibeli. Ini boleh dilakukan dalam kawalan konsol dan menghentikan sesiapa sahaja daripada melakukan perkara-perkara di akaun tanpa kesedaran anda.

Kawal apa yang pengguna mendengar dalam permainan

Sesetengah permainan mendedahkan pengguna kepada pemain rawak yang menggunakan bahasa kasar. Bagi pengguna yang tidak mahu mendengar orang-orang ini atau tidak mahu anak-anak mereka mendengar pemain tersebut - mungkin untuk menetapkan siapa yang didengar dalam permainan daripada "semua orang" menjadi "rakan sahaja" atau "tiada siapa".

Siapa yang menyediakan Akaun Xbox?

Ibu bapa perlu sentiasa menyediakan akaun Xbox Live. Sekiranya ibu bapa tidak menyiapkannya, maka anak itu bermain di akaun orang dewasa. Akaun kanak-kanak dan remaja biasanya secara automatik dihadkan kepada "rakan sahaja", dan ciri-ciri tertentu disekat. Jika anda tidak menyediakan akaun itu sendiri, semua tetapan harus diperiksa untuk memastikan anak anda selamat.

Lawati Perkhidmatan Pelanggan Xbox

Untuk maklumat lanjut mengenai cara melindungi akaun Xbox, lawati laman Xbox.

Kredit imej tajuk: ArtSimulacra / Shutterstock.com

Kredit imej: chrisjohnsson, amirraizat / Shutterstock.com, Aquir / Shutterstock.com, Tinxi / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me