Sekiranya anda baru untuk Rangkaian Peribadi Maya (VPN), anda mungkin tertanya-tanya mengapa sebenarnya anda perlu menyembunyikan alamat IP anda. Anda boleh dimaafkan kerana berfikir: "Apa masalah besar - ia hanya nombor."

Benar bahawa alamat IP hanyalah sekumpulan nombor, tetapi nombor-nombor itu unik kepada anda. Tanpa alamat IP unik anda, laman web tidak akan dapat mengarahkan lalu lintas kepada anda. Malangnya, cara kerja alamat IP juga bermakna mereka boleh mendedahkan lokasi anda.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan segala hal yang mungkin dilakukan dengan alamat IP. Kami akan melihat bagaimana IP digunakan paling kerap, dan dalam keadaan apa yang penting untuk melindungi IP anda dengan VPN.

Penjejakan alamat IP

Seperti yang telah kita sebutkan, setiap kali anda melawat tapak web, alamat IP anda dilihat, dan biasanya dilog masuk. Dengan mengekalkan tab pada alamat IP, syarikat dapat membina profil pelanggan mereka. Mereka tahu jika ini kali pertama anda di laman web ini atau jika anda pelanggan berulang, apa yang telah anda beli pada masa lalu, dan dengan ekstrapolasi, apa yang anda inginkan pada masa hadapan.

Oleh itu, apabila anda melawat laman web, membeli sesuatu, atau hanya mencari sesuatu di Google - alamat IP anda sedang log masuk. Oleh itu, alamat IP merupakan cara penting untuk tapak web untuk menjejaki pengguna dalam talian, walaupun mereka juga menggunakan pelbagai taktik licik yang lain.


Sebagai tambahan kepada Google dan laman web yang anda lawati, penyedia perkhidmatan internet anda (ISP) juga sering menjejaki sejarah penyemakan imbas anda dan menyimpannya di fail bersebelahan dengan alamat IP anda.

Alamat Alamat Ip

Penyimpanan Data Mandatori

Di sesetengah negara, seperti UK atau Australia, sejarah pelayaran web mesti disimpan oleh ISP bagi pihak kerajaan. Di AS, ini tidak wajib, tetapi ISP menyimpan sejarah pelayaran web bersebelahan dengan alamat IP, kerana undang-undang membenarkan mereka menjual data itu kepada pihak ketiga.

Apa yang anda lakukan dalam talian boleh digunakan untuk membuat kesimpulan terperinci tentang anda. Itulah sebabnya firma sering menjual data yang terikat kepada alamat IP anda ke firma pemasaran. Hasilnya ialah semakin ramai orang boleh mengakses data anda dan mencari tahu tentang anda.

Pejabat Pesuruhjaya Privasi Kanada

Untuk melihat betapa banyak data yang dapat ditambang dari satu alamat IP, Pejabat Pesuruhjaya Privasi Kanada (OPC) membiayai satu kajian. Para penyelidik menggunakan enjin carian untuk menentukan bahawa laman dan perkhidmatan berikut telah diakses dari alamat IP tertentu:

  • Nasihat undang-undang berkaitan dengan undang-undang insurans dan litigasi kecederaan peribadi
  • Sebuah kumpulan agama tertentu
  • Laman web kecergasan
  • Perkongsian foto dalam talian
  • Sejarah semakan entri Wikipedia
  • Sebuah laman web yang berkaitan dengan keutamaan seksual

Butiran seperti yang ditemui di atas membolehkan profil yang sangat spesifik dan terperinci mengenai seseorang yang akan diwujudkan. Paling menakutkan? Butiran tersebut boleh digunakan untuk membuat kesimpulan kedua. Seseorang hanya perlu memahami tahap kesimpulan peribadi yang dapat disimpulkan dengan menganalisis Facebook "suka" seseorang untuk menyedari betapa praktikalnya amalan-amalan ini.

Soalan Mark Trust Fbi

Apa yang boleh diketahui orang tentang saya dari IP saya?

Sesiapa yang mempunyai alamat IP anda boleh menggunakannya untuk mengetahui siapa ISP anda. Di samping itu, mereka boleh mengetahui kedudukan anggaran anda (rantau / bandar / bandar) dengan mudah. Ini kerana ISP cenderung untuk menetapkan blok IP ke kawasan yang sama untuk kemudahan. Dengan usaha yang mencukupi, adalah mungkin untuk memikirkan alamat fizikal untuk alamat IP tertentu dengan berkomunikasi dengan ISP.

Walau bagaimanapun, ISP tidak (biasanya) mungkin berpisah dengan data peribadi anda melainkan anda telah melakukan jenayah. Setelah mengatakan bahawa, di Amerika Syarikat, pentadbiran Trump telah membuat undang-undang untuk ISP untuk menjual sejarah pelayaran web kepada pihak ketiga. Ini membolehkan rekod anda dibeli oleh pihak ketiga rawak.

Jadi berapa lama rekod ISP ini bertahan? Di Australia, ISP mesti menyimpan sejarah pelayaran web selama dua tahun, manakala di UK, pengekalan data wajib berlangsung selama 12 bulan. Di Amerika Syarikat, di mana ISP dibenarkan membuat keuntungan dari rekod tersebut, mereka boleh bertahan selama-lamanya.

Adakah IP kekal selama-lamanya?

Kebanyakan masa, alamat IP yang diberikan kepada anda oleh ISP anda tidak ditetapkan. Kebanyakan ISP menyerahkan IP dinamik dari kumpulan alamat. Ini bermakna mereka hanya bersifat sementara. Di bawah keadaan tertentu, mematikan penghala anda mungkin cukup untuk memberikan anda IP baru dari kolam.

Walaupun fakta ini, IP dinamik anda sentiasa diketahui oleh ISP anda. Jadi, walaupun anda secara automatik memperuntukkan alamat IP baharu (ia dilakukan pada dasar pertama, asas servis pertama), tabiat pelayaran web anda masih direkam oleh ISP anda.

Iklan yang disasarkan

Pengiklanan yang disasarkan dengan alamat IP

Membina profil pengguna terperinci dari alamat IP bukan sains yang tepat. Alamat dinamik berubah apabila ia ditugaskan semula, dan beberapa orang sering berkongsi satu alamat IP. Setiap rumah, contohnya, biasanya mempunyai satu alamat IP yang dikongsi oleh keluarga yang mempunyai pelbagai kepentingan. Ini menjadikan iklan penyasaran berdasarkan alamat IP agak tidak cekap.

Walaupun begitu, anda mungkin menyedari bahawa selepas rakan kongsi, rakan, atau ahli keluarga anda, mencari sesuatu - seperti jam tangan atau beg tangan - anda juga menerima pengiklanan untuk produk ini pada peranti anda. Ini adalah kerana iklan IP yang disasarkan alamat.

Pengiklanan sasaran IP juga digunakan untuk melakukan iklan yang mengetahui lokasi. Ini memastikan bahawa anda hanya melihat iklan untuk perkara yang dekat dengan tempat anda tinggal. Ia juga perlu diperhatikan bahawa iklan yang disasarkan menggunakan banyak kaedah penjejakan yang lain.

Ip P2P

Kenapa anda perlu menyembunyikan alamat IP anda jika anda BitTorrent

Jika anda menggunakan klien BitTorrent untuk memuat turun kandungan bajakan maka mudah bagi pemegang hak cipta untuk melihat alamat IP anda, seperti rakan-rakan dapat melihat alamat IP rakan-rakan lain yang memuatkan kandungan yang sama. Pemegang hak cipta kemudiannya boleh meminta ISP anda untuk mengenal pasti pengguna IP itu ketika kesalahan itu terjadi, membuat anda menjadi masalah.

Firma undang-undang yang bekerja bagi pihak pemegang hak cipta dikenali untuk menghantar denda kepada orang yang mereka percaya mempunyai kandungan cetak rompak melalui P2P. Sebagai contoh, Undang-undang ACS menggunakan alamat IP untuk mengikat individu untuk muat turun haram. Firma undang-undang itu menghantar surat yang menuntut sehingga $ 500 pampasan bagi pihak pemegang hak cipta.

Atas sebab ini, sangat dianjurkan untuk melindungi diri anda dengan VPN jika anda berhasrat untuk memuat turun melalui P2P.

Hacking Alamat Ip

Adakah saya perlu bimbang tentang penggodam mengetahui alamat IP saya?

Secara keseluruhannya, jawapan kepada soalan ini adalah tidak. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan tertentu apabila mengetahui alamat IP anda mungkin cukup untuk seseorang yang menggodam anda. Sekiranya anda mempunyai sistem operasi yang tidak diniagakan (OS), tiada firewall, dan / atau tiada anti-virus, ada kemungkinan seseorang boleh cuba menggodam anda.

Jika anda mempunyai sistem up to date, sebaliknya, anda mungkin perlu dijangkiti malware atau virus untuk penggodam untuk menyerang anda. Kini, terdapat banyak kelemahan, malware untuk router, dan juga kelemahan perkakasan yang boleh dieksploitasi. Atas sebab ini, umumnya dipersetujui bahawa bermanfaat untuk menyembunyikan alamat IP sebenar anda ketika anda menggunakan internet.

Bolehkah hacker menyerang alamat IP saya jika saya BitTorrent?

Apabila anda memuat turun melalui P2P menggunakan pelanggan BitTorrent, anda terus menyambung ke beberapa komputer di seluruh dunia. Ada kemungkinan bahawa semasa proses itu, anda dapat menyambung ke rekan jahat yang dimiliki oleh penggodam.

Sekiranya anda dijangkiti dengan virus yang penggodam tahu cara mengeksploitasi, anda mempunyai pelabuhan terbuka, menjalankan OS yang tidak diniagakan, atau tidak mempunyai firewall, mungkin penggodam boleh menyerang anda. Berikut adalah satu contoh IP yang digunakan untuk menggodam komputer jauh menggunakan Kali.

Atas sebab ini, biasanya bijak untuk menyembunyikan alamat IP anda dari rakan sebaya BitTorrent dengan VPN.

Apa yang boleh dilakukan oleh seseorang dengan alamat IP saya - Kesimpulan

Perkara yang anda lakukan dalam talian dari alamat IP anda akhirnya terikat kepada anda (atau orang yang membayar bil internet anda). Walaupun menggodam dengan alamat IP semata-mata tidak mungkin - ia tidak pernah terdengar. Jadi, patut melindungi diri anda dengan menyembunyikan IP anda.

VPN membolehkan anda menyembunyikan alamat IP sebenar anda dari laman web yang anda lawati untuk menghalangnya menjejak anda dan membuat profil anda. Ia juga menghentikan ISP anda daripada dapat mengekalkan tab pada apa yang anda lakukan dalam talian. VPN adalah cara yang sangat berpatutan untuk meningkatkan keselamatan dalam talian dan privasi digital anda.

Kredit imej tajuk: Imilian / Shutterstock.com

Kredit imej: FlashMovie / Shutterstock.com, WEB-DESIGN / Shutterstock.com, Rawpixel.com/Shutterstock.com, Profit_Image / Shutterstock.com, Gorodenkoff / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me