Dengan menggunakan pengurus kata laluan yang selamat dengan penyulitan akhir-ke-akhir yang kuat, anda boleh memastikan bahawa semua kata laluan anda selamat. Hasilnya, anda boleh yakin bahawa kata laluan anda tidak boleh diakses oleh sesiapa sahaja kecuali diri sendiri.


Jika anda seperti kebanyakan orang, sehingga sekarang anda mungkin telah membenarkan penyemak imbas anda untuk menyimpan kata laluan anda bagi pihak anda. Ini boleh menjadi berisiko kerana jika seseorang menggunakan komputer anda ketika berada jauh dari meja anda, mereka berpotensi memanfaatkan kata laluan tersimpan untuk mengakses akaun peribadi anda.

Berita baiknya ialah pengurus kata laluan paling premium membolehkan anda mengimport kata laluan dari Chrome dan Firefox. Untuk berbuat demikian, yang perlu anda lakukan ialah mengeksport semua kata laluan anda dalam format nilai-nilai yang dipisahkan dengan koma (CSV) dari penyemak imbas anda. Selepas itu, anda boleh mengimport kata laluan anda ke pengurus kata laluan dan memadamnya dari pelayar anda - dengan serta-merta meningkatkan keselamatan dalam talian anda.

Bagaimana untuk Mengeksport Kata Laluan ke Fail CSV dari Google Chrome

Kebanyakan pengurus kata laluan akan membolehkan anda mengimport kata laluan dalam format CSV. Ini membolehkan anda memintas keperluan untuk memasukkan semua kata laluan anda secara manual. Hasilnya, anda boleh dengan cepat dan mudah mendapatkan semua kata laluan anda dari Chrome ke pengurus kata laluan baharu anda. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan penyemak imbas Google Chrome.
 2. Klik pada menu Chrome (tiga titik yang terletak di sebelah kanan bahagian atas skrin).
 3. Klik pada Tetapan.

 4. Pilih Kata laluan.
 5. Klik pada tiga titik di sebelah Kata Laluan yang Disimpan.
 6. Klik pada Kata Laluan Eksport dan sahkan bahawa anda ingin mengeksport kata laluan anda.
 7. Pilih lokasi untuk mengeksport kata laluan anda pada pemacu keras anda dan beri nama fail CSV.
 8. Sekarang klik Simpan.

Kata laluan anda kini disimpan pada cakera keras anda dan boleh diimport ke pengurus kata laluan anda menggunakan ciri import dalam klien.

Ingat bahawa kata laluan yang telah anda muat turun ke cakera keras anda tidak disulitkan atau terjamin dalam apa cara sekalipun. Disebabkan ini, disarankan agar anda mengimportnya ke pengurus kata laluan anda dan memadam fail CSV dengan segera untuk memastikan kata laluan anda tidak tergantung di dalam plaintext.

Sebaik sahaja kata laluan anda telah diimport dengan berjaya ke dalam pengurus kata laluan anda, anda juga boleh memadamnya dalam Chrome. Ikuti langkah-langkah di atas sehingga langkah 4. Tatal ke kata laluan yang disimpan dan keluarkannya satu demi satu.

Bagaimana untuk Mengeksport Kata Laluan ke Fail CSV dari Firefox

Mengeksport kata laluan dari Firefox tidak semudah seperti Chrome, ini kerana Firefox tidak mempunyai ciri eksport asli.

Satu pilihan ialah dengan hanya memilih satu kata laluan anda satu per satu dan mengimportnya ke pengurus kata laluan baru anda secara manual. Walau bagaimanapun, ini sangat susah payah - terutamanya jika anda mempunyai banyak kata laluan yang disimpan di Firefox.

Pilihan yang lebih baik adalah memindahkan log masuk anda dari Firefox ke Google Chrome dan kemudian memuat turunnya sebagai fail CSV. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Tutup Firefox.
 2. Buka Chrome dan klik pada tiga titik di bahagian atas sebelah kanan skrin.
 3. Pilih Tetapan diikuti oleh Import tetapan penanda halaman.
 4. Pilih Mozilla Firefox dari menu drop-down.
 5. Keluarkan semua kotak selain Kata Laluan yang Disimpan dan klik Import.
 6. Tetingkap baru akan dibuka mengesahkan bahawa anda telah mengimport kata laluan anda. Klik Selesai.

Kata laluan anda kini telah diimport ke Chrome dan anda boleh mengikuti panduan sebelum ini dalam artikel ini untuk mengeksport kata laluan anda sebagai fail CSV - sedia untuk digunakan dalam pengurus kata laluan anda.

Sebaik sahaja kata laluan anda diimport ke pengurus kata laluan selamat baru anda, anda boleh memadam kata laluan dalam Firefox dan Chrome untuk keselamatan tambahan.

Eksport Kata Laluan dari Firefox menggunakan alat Pengeksport Kata Laluan FF

Jika anda memilih untuk tidak menggunakan Chrome untuk mengeksport kata laluan anda dari Firefox, anda boleh menggunakan aplikasi sebaliknya. Mulakan dengan mengklik pada pautan ini untuk memuat turun aplikasi Pengeksport Kata Laluan FF. Eksportir Kata Laluan FF tersedia untuk Windows, macOS, dan Linux.

Setelah dipasang, luncurkan aplikasi dan pilih profil Firefox yang dikesan secara automatik dalam menu lungsur.

Sekiranya anda mempunyai satu, masukkan kata laluan induk Firefox anda. Sekarang, klik pada Kata Laluan Eksport dan pilih format fail CSV (JSON tersedia jika anda lebih suka). Kata laluan kini akan dieksport ke mana sahaja anda memilih pada cakera keras anda.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me