Pengawasan kerajaan telah menjadi isu panas di Amerika selama beberapa tahun yang lalu, dan untuk alasan yang baik. Bukan sahaja pengintipan NSA memberi kesan kepada gergasi teknologi, komuniti antarabangsa, dan pemimpin dunia, tetapi ia memberi kesan kepada hampir setiap warga negara yang beroperasi.

Termasuk, mungkin, anda.

Ya anda.

Bagaimana, anda bertanya?

Bagaimana NSA mengintip awak?


Tambah infographic ini ke laman anda dengan menggunakan kod di bawah:

Bagaimana NSA mengintip awak?
Infographic oleh https://proprivacy.com

NSA mengintip panggilan telefon dan mesej teks anda

Koleksi rekod metadata NSA dari rekod telefon domestik, atau dikenali sebagai Akta Patriot, adalah tuntutan untuk menjadi terkenal, menjadi salah satu wahyu utama pertama yang dikemukakan oleh Glenn Greenwald dan Guardian.

Orang awam Amerika melayang dengan berita bahawa setiap hari, tanpa kebenaran, NSA telah mengumpulkan berbilion-bilion mesej teks, lokasi peranti, dan maklumat panggilan seperti identifikasi kedua-dua pemanggil dan penerima-terutama bukan sasaran sasaran, tetapi tidak bersalah Orang Amerika yang datanya tersapu dalam pencarian.

Ramai orang berfikir bahawa, selama tiga tahun, NSA telah mengakhiri koleksi koleksi rekod telefonnya.

Ia tidak.

Walaupun seksyen kontroversi 215 Akta Patriot telah bersara pada 1 Jun 2015 - yang ditukar ganti untuk versi yang dipinda yang digelar Akta Kebebasan Amerika Syarikat pada 2 Jun - penggantiannya telah penuh dengan kelonggaran undang-undang yang membolehkannya mengatasi undang-undang baru dan meneruskan untuk mengintip rakyat Amerika secara beramai-ramai, sekiranya mereka mahu berbuat demikian.

Dan anda tahu mereka melakukannya.

NSA mengintip pada e-mel, sembang, dan sejarah pelayaran web anda

Tidak lama selepas mendedahkan kewujudan Akta Patriot, Greenwald memperkenalkan dunia kepada XKEYSCORE, sebuah alat NSA yang mengumpul data hampir semua yang dilakukan pengguna di internet.

Alamat IP, e-mel, sejarah pelayaran, kuki penyemak imbas, sembang dalam talian, panggilan suara, gambar, sesi Skype, pasangan nama pengguna dan kata laluan, aktiviti media sosial, ketukan kekunci masuk ... semua itu dan banyak lagi dikumpulkan dalam program pengawasan internet NSA yang luas, yang 700+ pelayan di seluruh dunia mengumpul 20+ terabyte data setiap hari.

Seperti Akta Patriot, XKEYSCORE adalah "bertujuan" untuk mengesan sasaran asing. Walau bagaimanapun, apabila orang Amerika berkomunikasi dengan seseorang di negara yang berlainan, mereka dilabelkan dalam pangkalan data sebagai mengambil bahagian dalam komunikasi asing-asing, dan boleh mendapatkan data dalam talian peribadi mereka mencari wasiat sans.

NSA mengintip boleh mengenal pasti rakan, keluarga, dan rangkaian sosial anda

Menggunakan data yang dikutip dari Akta Patriot dan XKEYSCORE, NSA dengan mudah boleh mengumpulkan graf canggih bulatan sosial Amerika, termasuk mengenal pasti rakan sekutu dan rakan sekerja mereka, sahabat perjalanan mereka, lokasi mereka, dan butiran lain yang sangat peribadi.

Untuk membina grafik ini, NSA memanfaatkan maklumat dari hal-hal seperti kod bank, profil Facebook, log penumpang, maklumat insurans perubatan, daftar pendaftaran pengundi, data lokasi GPS, dan rekod cukai dan harta benda..

Mereka juga boleh membina profil rangkaian sosial dengan hanya menggunakan pertanyaan seperti "travelsWith, hasFather, sentForumMessage, menggunakan" apabila menggerakan pangkalan data mereka.

Walaupun tumpuannya adalah, sekali lagi, pada sasaran asing, tidak ada batasan kepada jumlah orang Amerika yang tidak bersalah yang telah berakhir di dalam rantaian sentuhan seseorang atau organisasi kepentingan.

NSA memantau transaksi kewangan dan pembelian kad kredit anda

Pembekal telefon dan internet bukanlah satu-satunya organisasi yang berkepentingan dengan NSA. Sebagai tambahan kepada rekod telefon anda dan penggunaan web, akaun bank dan kad kredit anda juga dimonitor dengan mudah dan diakses tanpa waran.

Cabang NSA yang dikenali sebagai Follow the Money (FTM) mengumpulkan maklumat dari rangkaian transaksi lebih daripada 25,000 firma kewangan, termasuk bank, kasino, dan agensi pemindahan kawat. Ia kemudian menyimpan maklumat ini dalam databank NSA yang digelar Tracfin, yang menempatkan berjuta-juta rekod.

Kira-kira 84% daripada data tersebut dianggarkan dari urus niaga kad kredit.

VISA mendakwa bahawa mereka "tidak menyedari akses tanpa izin ke rangkaian mereka" dan bahawa mereka "hanya memberikan maklumat transaksi sebagai tindak balas kepada sepina atau proses undang-undang yang sah", tetapi pembentangan NSA yang dibocorkan oleh Snowden sangat menyarankan sebaliknya.

Malah, penyimpan maklumat kewangan NSA melampaui banyak batas sehingga rakan sejawatannya dari British dan kerapkali kolaborator, GCHQ, prihatin dengan akta itu, mengakui bahawa "maklumat peribadi yang kaya" yang dikumpulkan "bukan mengenai sasaran mereka ".

NSA boleh mengakses webcam peribadi anda

Walaupun tidak diperakui jika NSA menjalankan amalan sedemikian sendiri (walaupun kelihatannya sangat berkemungkinan), mereka mempunyai akses kepada imej webcam yang terdapat dalam pangkalan data pengawasan rakan kongsinya, GCHQ, yang dikenali sebagai pengintip kamera komputer Yahoo.

Nod Optik bernama, program ini bermula pada tahun 2008 dan dilaporkan masih aktif pada tahun 2012. Walaupun tidak pasti jika ia masih beroperasi, apa yang mereka dapat kumpulkan dalam tempoh masa itu cukup membimbangkan, dengan lebih daripada 1.8 bilion imej webcam Pelanggan Yahoo di seluruh dunia dikumpulkan dalam tempoh enam bulan sahaja.

Nerve Optik pada mulanya bertujuan untuk digunakan untuk eksperimen dalam pengiktirafan wajah automatik, untuk memantau sasaran yang ada, dan untuk mencari yang baru. Sebaliknya, mereka menyimpan satu imej setiap lima minit dari suapan-antara 3% dan 11% daripadanya adalah imej seksual eksplisit pengguna tidak bersalah.

Kicker? Anda hanya perlu mempunyai nama pengguna yang mirip dengan sasaran yang diketahui menjadi sasaran baru, dan tidak ada undang-undang UK yang menghilangkan warga negara atau warga negara dari negara-negara yang merupakan sebahagian dari persekutuan Lima Mata-termasuk AS-dari pertanyaan cariannya dan pangkalan data.

NSA memantau komunikasi antara pemain dalam talian

Sekiranya kejutan itu tidak mengejutkan, bahkan masa-masa yang tidak berbahaya seperti MMORPG selamat dari mata NSA?

Jawapannya tidak, tidak semestinya.

Percaya bahawa rangkaian pengganas boleh menggunakan permainan dalam talian untuk berkomunikasi secara rahsia, NSA menjalankan pengawasan dan mengumpul data berjuta-juta pengguna di seluruh dunia dari pelayan permainan maya, termasuk lokasi pengguna, identiti dan aktiviti seperti log suara dan teks chat.

Jadi, ya, masa anda menghabiskan masa bermain World of Warcraft, Second Life, Xbox Live, dan sejenisnya disimpan dan dicatat oleh NSA. Heck, elf comel yang telah anda bicarakan mungkin menjadi ejen NSA.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me