Kami baru-baru ini melakukan 'Custom Firmware Firmware Overview' tetapi tidak dapat melampaui permukaan kerana kami tidak mempunyai router yang akan dapat menjalankan semua jenis firmware. Kami kini sudah cukup bernasib baik untuk mendapatkan tangan kami pada Asus RT-N66U popular rakan-rakan Sabai Technology kami.

Kami telah memutuskan untuk tidak memasukkan OpenWRT kerana ia melebihi skop kebanyakan orang dan sebaliknya kami telah memutuskan untuk memasukkan firmware saham sebagai asas untuk perbandingan.

1. Pantas Pantas

Sebab utama orang memasang firmware tersuai pada router mereka ialah ia memberikan perkhidmatan tambahan yang tidak tersedia pada konfigurasi stok atau kerana mereka ingin mengoptimumkan satu kawasan operasi tertentu. Berikut adalah pandangan yang sangat cepat pada jenis firmware yang akan kita lihat. Jika anda berminat hanya dalam perbandingan asas, maka anda juga boleh melihat artikel yang disebutkan di permulaan catatan ini.

Firmware Saham Ini adalah perisian saham yang dibawa oleh router dan berbeza dengan membuat dan model. The Asus N66U mempunyai banyak ciri lanjutan yang bermaksud firmware adat tidak menyediakan banyak tambahan seperti dengan router bawah-akhir.
DD-WRT Firmware adat yang paling umum setakat ini disebabkan oleh sokongan perkakasan yang luas dan komuniti yang luas. Perisian ini membolehkan banyak add-on yang anda boleh gunakan dan memberikan banyak kelenturan untuk apa sahaja yang anda ingin gunakan untuknya. Terdapat juga sejumlah binaan bersaiz berbeza yang sekali lagi membolehkan lebih banyak fleksibiliti dan sokongan perkakasan. Router awal boleh dibeli dari FlashRouters atau beberapa pembekal VPN juga menjualnya.
Tomato Tomato mempunyai banyak ciri yang terdapat di DD-WRT tetapi ia terhad kepada sokongan perkakasan (anda hanya boleh memasangnya di router Broadcom). Tomato mempunyai kelebihan tidak memerlukan reboot selepas kebanyakan perubahan - yang merupakan masalah biasa dengan firmware lain - dan umumnya lebih baik untuk penjejakan prestasi dan persediaan VPN. Walaupun Tomato mempunyai beberapa cawangan berbeza kita akan menggunakan TomatoUSB / Shibby kerana ia (menurut pendapat kami) yang paling bulat.
Sabai OS Sabai OS adalah pembina Tomato maju yang dibangunkan oleh Sabai Technology dan bertujuan untuk mengoptimumkan tetapan dan kelajuan VPN. Mereka juga mempunyai beberapa ciri eksklusif seperti Gateways yang membolehkan anda menentukan peranti mana yang disambungkan ke router anda menggunakan VPN dan yang tidak. Walaupun sumber terbuka ia mempunyai pasukan sokongan yang berdedikasi walaupun ini datang dengan kos tambahan.

2. Pemasangan

Di bawah pemasangan, kami akan mempertimbangkan dua kawasan berbeza; betapa mudahnya memasang firmware dan betapa mudahnya memasang ekstra ke firmware supaya anda dapat menggunakan penghala anda untuk lebih banyak lagi.

2.1 firmware

Pemasangan akan berbeza-beza dari penghala ke penghala tetapi prosesnya pada umumnya sama dan memerlukan anda terlebih dahulu membersihkan memori NVRAM dan kemudian gunakan pilihan naik taraf (menggunakan GUI firmware) untuk memuatkan firmware baru / naik taraf yang anda inginkan. Dengan N66U, prosesnya adalah sama namun kerana ia adalah model yang agak canggih ia mempunyai menu reset khas yang membuat proses itu bebas dari firmware yang anda pasang dan dengan itu membuat setiap semudah yang lain. Walau bagaimanapun, kami akan mengesyorkan Googling proses untuk penghala anda sebelum anda bermula kerana ia boleh berbeza-beza. Masa yang diperlukan untuk menjalankan pemasangan firmware adalah 15 minit tetapi kami mencadangkan untuk mengetepikan sekurang-kurangnya sejam yang anda perlukan untuk mencari firmware dan sekurang-kurangnya menetapkan tetapan asas selepas pemasangan.


Sebagai jadual di bawah menunjukkan firmware boleh berbeza-beza dalam saiz. Kita mesti ambil perhatian bahawa kedua-dua DD-WRT dan Tomato masuk dalam saiz sekecil 2MB supaya ia boleh dipasang pada router yang lebih tua / kurang berkuasa. Saiz firmware boleh menjadi penting kerana semakin banyak ruang yang diperlukan ruang kurang anda perlu memasang kod tambahan dan add-ons ke router anda. Sepenuhnya menggunakan ruang pada router anda juga boleh mengehadkan kelajuannya. Oleh itu, adalah baik untuk melihat bahawa semua firmware tersuai adalah jauh lebih kecil berbanding firmware saham walaupun mereka mempunyai lebih banyak fungsi.

Firmware Di mana untuk mencari Saiz (untuk N66U)
Stok Laman web pengeluar 25.1 MB
DD-WRT Penghala DD-WRT yang disokong 7.46MB (mega)
Tomat (Shibby) Tomato oleh Senarai ShibbyRouter 11.7MB (AIO - Semua dalam Satu)
Sabai OS Sabai GitHub atau Laman Web Teknologi Sabai 6.45MB

2.2 Tambahan

Dengan semua perisian firmware saham, kemungkinan untuk menggunakan PuTTy (atau serupa) untuk memasang add-ons ke router anda. Kami memberikan ujian ini dengan memasang Transmisi (pelanggan torrent) pada ketiga-tiga firma tersebut. Ia mudah dilakukan ke atas mereka tetapi untuk Sabai, anda perlu menukar alamat IP penghala ke 192.168.1.1 untuk berfungsi (atau fail config penghantaran tetapi ini sedikit lebih sukar). Panduan yang kami gunakan ada di sini untuk DD-WRT dan di sini untuk Tomato / Sabai.

Jika anda merancang untuk bermain dengan router anda, maka sangat disarankan agar anda mempelajari beberapa arahan asas Linux kerana ini akan membantu anda memahami apa yang sedang berlaku.

3. Harga

Secara teorinya, semua firmware adalah percuma tetapi adalah mungkin untuk membeli router pra-flashed jika anda tidak mempunyai penghala yang anda ingin gunakan. Harga yang dipaparkan di sini adalah khusus untuk Asus RT-N66U tetapi mereka juga sama rata untuk router yang berbeza.

Firmware Saham Ini adalah yang termurah kerana tidak ada langkah tambahan untuk dilaksanakan. Anda boleh membeli langsung dari pengilang atau mencari internet untuk harga termurah. Pada masa ini $ 179.99 di Amazon.
DD-WRT Anda boleh memasangnya sendiri untuk membeli pra-flashed melalui FlashRouters untuk $ 249.95
Tomato Anda boleh memasangnya sendiri untuk membeli pra-flashed melalui FlashRouters untuk $ 249.95
Sabai OS Anda boleh memasang sendiri atau membeli melalui Sabai Technology untuk $ 289.99 dengan mana anda mendapat sokongan canggih dan jaminan perkakasan untuk satu tahun (sebaliknya $ 75 dan kami cadangkan untuk membelinya jika anda memasang sendiri).

Diakui, kedua FlashRouters dan Sabai sedikit mahal berbanding dengan stok tetapi dengan Sabai harga ini termasuk sokongan dan jaminan yang luas yang merupakan justifikasi besar untuk harga.

4. Ciri-ciri

Setiap firmware mempunyai rupa, rasa dan navigasi yang berbeza dan kami akan melihat perkara-perkara berikut di bawah.

4.1 Estetika

Walaupun tidak benar-benar faktor penentu estetika bantuan firmware memberikan idea tentang apa yang boleh anda harapkan dari perisian. Dalam jadual di bawah, anda dapat melihat tangkapan skrin halaman utama setiap firmware. Kita boleh membuat beberapa potongan dari imej-imej ini. The firmware Asus, dengan gambarajah yang jelas dan pilihan menu terus terang, jelas menunjukkan bahawa ia bertujuan untuk pengguna setiap hari. Perkara yang sama boleh dikatakan untuk Sabai tetapi sekali dalam tetapan lanjutan mereka, anda mendapat antara muka yang sangat mirip dengan DD-WRT / Tomato yang, walaupun ia boleh sedikit memikirkan minda, jelas menunjukkan betapa lebih banyak router dapat digunakan.

Asus Homepage Laman web DD-WRT
Laman Web Asus Firmware Laman web Firmware DDWRT
Homer Tomato Laman Web Teknologi Sabai
Homepage Firmware Tomato Laman Web Firmware Sabai

4.2 Navigasi

Imej di atas juga menunjukkan menu akar pokok navigasi dan akan membantu anda mencapai set-up yang dikehendaki. Pilihan menu ini juga membantu memberikan beberapa petunjuk kepada berapa banyak yang boleh dicapai dengan penghala anda. Seperti yang dinyatakan, firmware stok Asus ditujukan kepada orang setiap hari jadi ia sangat mudah.

Kami lebih suka navigasi DD-WRT yang paling banyak kerana ia seolah-olah lebih masuk akal, dan mudah untuk mencari sebarang tetapan / arahan yang mungkin anda tidak tahu di mana ia berada. Kami juga menyukai fakta bahawa ia adalah mendatar dan sistem tab menjadikannya mudah untuk melihat melalui pilihan.

Sabai dan Tomato pada dasarnya sama apabila anda membuka pilihan Advanced di VPN Sabai par yang diprioritaskan untuknya. Walaupun mereka mempunyai susun atur yang agak ganjil itu tidak terlalu rumit dan hanya memerlukan sedikit masa untuk digunakan.

5. Kelajuan

Kami mempunyai sambungan internet 30.0 / 3.0Mbps yang mana kita dapat menggunakan, tidak bergantung kepada firmware, apabila PC kami berwayar kepada penghala yang seterusnya disambungkan ke modem. Untuk menguji kelajuan WiFi yang kami bayangkan dan rata-rata rumah tangga dan meletakkan penghala kira-kira 10 meter dari komputer di sisi lain dinding konkrit tebal. Kami mengekalkan semua lokasi antena yang sama untuk ujian dan sebaliknya menggunakan tweak perisian untuk melihat betapa kami dapat meningkatkan kelajuan sambungan.

5.1 kelajuan WiFi

Seperti yang dapat kita lihat dari kelajuan di bawah, semua firma boleh mengekalkan sebahagian besar kelajuan dengan firmware saham sedikit ketinggalan dan Tomato mempunyai prestasi terbaik. Juga, seperti jangkaan kelajuan pada saluran 5GHz lebih cepat tetapi sudah tentu, ini mempunyai julat yang lebih rendah.

Stok DD-WRT Tomato Sabai
2.4GHz 29.5 / 3.0 29.6 / 3.0 30.0 / 3.0 29.6 / 3.0
5GHz 29.9 / 3.0 30.0 / 3.0 30.0 / 3.0 30.0 / 3.0

5.2 Pengoptimum Kelajuan

Walaupun keputusannya sudah cukup hebat, kami cuba melihat sama ada kita dapat memerah sedikit lebih banyak daripada sistem itu. Kami melakukan ini dengan cara yang diterangkan dalam jadual di bawah serta penambahbaikan yang dapat kami capai. Adalah penting bahawa anda menggunakan beberapa jenis WiFi Analyzer (terdapat banyak di luar sana kami mengesyorkan ini untuk Android dan firmwares mempunyai beberapa terbina dalam juga).
Dua nota penting untuk meningkatkan prestasi bebas daripada firmware yang anda gunakan:
1. Sentiasa simpan saluran 5GHz dan 2.4GHz berasingan dengan menggunakan SSID yang berbeza
2. Gunakan saluran yang paling kurang sesak dan gunakan tetapan saluran n yang khusus atau a / c jika semua peranti anda menyokongnya

Kami menumpukan perhatian untuk mendapatkan daya tampung internet terbaik, bagaimanapun, jika anda juga prihatin tentang throughput dalaman ketika menggunakan NAS, maka anda dapat menggunakan alat seperti LAN Speed ​​Test (Lite). Sesetengah tetapan yang telah kami gunakan boleh menjadikan penghala anda tidak stabil dan menurunkan jangka hayatnya sehingga hanya membuat perubahan jika anda tahu apa yang anda lakukan.

Firmware Saham Kami tidak dapat berbuat banyak dan oleh itu hanya membuat dua perubahan di atas serta mencuba Pelbagai Bandwidth yang berbeza. Kami tidak dapat memperoleh peningkatan yang ketara dari itu.
DD-WRT Selain menukar saluran kami dapat overclock CPU menjadi 632MHz serta meningkatkan Kuasa TX hingga 150. Selepas ini kami dapat memperoleh kelajuan tanpa wayar sehingga 30.0 / 3.0.
Tomato Kami dapat overclock Tomato sedikit lebih banyak pada 663Mhz dan kami juga meningkatkan Kuasa TX menjadi 150. Oleh kerana sudah sampai 30.0 / 3.0 kami tidak melihat apa-apa perubahan (anda boleh menggunakan ujian dalaman seperti yang disebutkan untuk mengetahui) tetapi kami mendapati ia membantu meningkatkan kelajuan VPN kami.
Sabai OS Kami membuat perubahan sama seperti Tomato dan dapat mencapai 30.0 / 3.0 pada kedua-dua saluran.

6. VPN

Seperti biasa, di sini di ProPrivacy faktor yang paling penting bagi kami ialah penggunaan VPN. Oleh kerana router yang kami gunakan sangat maju firmware stok menyokong kedua-dua pelanggan OpenVPN dan PPTP tetapi untuk kebanyakan router, ini tidak berlaku dan di sinilah kelebihan besar firma adat datang.

Kami tidak mengesyorkan menggunakan PPTP kerana ia penuh dengan kelemahan keselamatan dan oleh itu kami hanya menganggap OpenVPN dalam ujian kami.

6.1 Persediaan OpenVPN

Kami menggunakan VyprVPN untuk ujian kami kerana ia menyediakan beberapa kelajuan terpantas di pasaran tetapi jika anda belum mendapat akaun VPN namun kami mengesyorkan anda melihat sekeliling untuk mengetahui apa yang terbaik untuk anda.

Satu kelebihan VyprVPN adalah bahawa ia mempunyai fail yang sangat mudah .ovpn yang bermaksud ia boleh dengan mudah ditubuhkan pada semua platform tetapi kebanyakan syarikat mempunyai fail kompleks dan tidak pasti bagaimana firmware stok akan mengendalikannya - kita tahu untuk fakta bahawa mereka bekerja dengan baik di platform lain.

menubuhkan openvpn ddwrt

openvpn setup router tomato

open setup sabai

Firmware Saham Menyediakan sambungan adalah agak mudah dan memerlukan muat naik fail .ovpn dan memasukkan nama pengguna dan kata laluan. Walau bagaimanapun, kami mempunyai beberapa masalah kecil dengannya dan kami dikehendaki untuk menyediakan pelayan DNS yang kami ingin gunakan secara manual.
DD-WRT Pada kedua-dua Tomato dan DD-WRT terdapat dua kaedah persediaan utama yang berbeza dan yang mana satu yang anda gunakan benar-benar bergantung pada mana satu pembekal anda lebih suka. Ia adalah mungkin untuk memasukkan semua butir-butir ke dalam shell perintah dan menjalankannya dengan cara itu atau anda boleh menyediakan menggunakan klien yang dikonfigurasikan dengan baik.
Tomato Persediaan Tomato sangat dioptimumkan dan membolehkan lebih banyak fleksibiliti daripada DD-WRT. Ia juga mempunyai pemantauan status yang lebih baik daripada DD-WRT.

  • Konfigurasi PelangganPenyediaan OpenVPN Tomato 1
  • Pemantauan Status
    Persediaan OpenVPN Tomato 2
Sabai OS Sabai mempunyai mekanisme persediaan 3 klik yang dipanggil. Anda memuat naik fail .ovpn, masukkan nama dan kata laluan anda dan anda sudah bersedia untuk pergi. Ia semudah persediaan stok dan walaupun anda tidak mendapat jumlah pemantauan yang sama dengan Tomato oleh Shibbyit, ia memaparkan sambungan yang berjaya serta lokasinya.

  • Langkah 1 - Import failPersediaan OpenVPN Sabai 1
  • Langkah 2 - Membuat sebarang perubahan yang diperlukanPersediaan OpenVPN Sabai 2

6.2 Speed ​​VPN

Kami pertama kali menguji sambungan menggunakan perisian Windows VPN dan disambungkan ke penghala melalui Ethernet untuk mendapatkan nombor asas: kami mencapai kelajuan 28.3 / 2.7. Tidak mengejutkan, kelajuan CPU dan kuasa yang rendah bermakna hanya margin kelajuan internet yang tersedia sebenarnya digunakan.

Dari hasilnya, kita dapat melihat bahawa mengejutkan firmware stok adalah yang paling lambat. Ini diikuti di tempat ketiga oleh DD-WRT. Menariknya kedua-dua firma ini kelajuan VPN pada saluran 5GHz lebih perlahan daripada pada 2.4GHz dan kami tidak pasti mengapa - jika anda berbuat demikian, beritahu kami.

Oleh kerana Sabai adalah sebuah pembina Tomato yang maju, itu tidak mengejutkan bahawa kelajuan mereka sangat dekat dengan Sabai sedikit lebih cepat.

Stok DD-WRT Tomato Sabai
Berwayar 11.7 / 2.7 10.8 / 2.9 12.9 / 2.9 13.4 / 2.9
2.4GHz 8.5 / 2.7 10.2 / 2.9 10.5 / 2.8 10.5 / 2.9
5GHz 6.1 / 2.7 9.5 / 2.8 11.0 / 2.9 11.6 / 2.9

6.3 Komen VPN & Perbincangan

Sabai Technology mendakwa mempunyai seting VPN dan menggunakan sistem yang dioptimumkan. Ini menunjukkan melalui hasilnya bukan sahaja anda mempunyai proses pemasangan yang mudah tetapi juga menunjukkan kelajuan yang terbaik. Lebih lanjut lagi ini adalah ciri khas Sabai yang dipanggil 'Gateways' yang pasti salah satu ciri yang terbaik dan kami tidak dapat mencari yang serupa dengan yang lain. Gateway membolehkan anda memutuskan peranti mana yang disambungkan kepada penghala, menggunakan VPN dan yang tidak.

Seperti yang diketengahkan oleh masyarakat persediaan, kelajuan dan pemantauan sambungan VPN tidak hanya lebih mudah pada Tomato tetapi ia membolehkan anda menyiapkan 2 pelanggan supaya anda boleh dengan mudah menukar antara pelayan / pembekal yang berbeza yang anda suka menggunakan. Pelanggan VPN di Stok jelas sedikit gimik dan DD-WRT terletak di tengah-tengah.

7. Sokongan

Firmware Saham Terdapat banyak pendapat yang bercampur-campur dari sokongan Asus tetapi ia terutamanya dilihat sebagai negatif. Sayangnya ketika cuba mencari tahu cara mengoptimumkan kelajuannya atau menyelesaikan masalah yang kami hadapi dengan persediaan OpenVPN, kami mempunyai tanggapan yang sangat negatif / tidak berguna dari mereka dan kami tidak dapat mencari komunitas padat yang baik di belakangnya. (Merlin, firmware stok yang sedikit lebih baik, bagaimanapun, tidak sedikit lebih baik di hadapan ini).
DD-WRT DD-WRT pasti mempunyai sokongan komuniti yang terbesar. Walaupun ia mungkin mengambil beberapa Googling dan mencari Forum Wiki, anda pasti akan mencari jawapan / penyelesaian masalah anda dengan cepat. 99% isu yang kami ada dengan DD-WRT kami dapat menyelesaikannya atau sekurang-kurangnya mengetahui mengapa ia tidak berfungsi.
Tomato Masyarakat untuk Tomato tidak begitu hebat untuk DD-WRT tetapi masih terdapat banyak bantuan di sana. Juga kerana kedua-dua firmwares ini membina Linux dalam beberapa kes, anda boleh mencari penyelesaian pada forum DD-WRT.
Sabai OS Satu ciri hebat Sabai, selain dari 'Gateways' yang disebutkan di atas, adalah sokongan teknikal atas hujungnya. Walaupun agak kurang apabila datang ke set-up yang sangat maju, mereka dapat menyelesaikan kebanyakan masalah melalui jauh, tiket atau sokongan telefon. Anda juga boleh menggunakan forum Tomato kerana mereka juga akan memberi anda banyak bantuan untuk mencapai matlamat anda. Seperti yang dinyatakan dalam harga jika anda mahukan sokongan jauh atau telefon, ini harganya $ 75 / tahun.

8. Kesimpulan

Menggunakan firmware tersuai pasti berbaloi terutamanya jika anda mempunyai router yang lebih rendah kerana ia membolehkan anda mendapat lebih banyak prestasi dan tetapan dari itu. Stock firmwares tidak buruk tetapi mereka biasanya mereka sangat tersumbat sehingga ia hampir mustahil untuk mencapai mana-mana kompleks set-up.

Secara peribadi, kami sentiasa menjadi penggemar besar DD-WRT kerana kemudahan penggunaannya dan sokongan masyarakat yang luar biasa. Walau bagaimanapun, selepas mencuba Tomato untuk tempoh yang lebih lama, saya pasti dapat melihat daya tarikannya kerana anda dapat menjimatkan banyak masa dengan tidak perlu melakukan reboot tanpa henti dan pemantauan dan prestasi VPN yang lebih baik yang anda boleh capai. Memilih antara Tomat dan DD-WRT adalah benar-benar pilihan peribadi dan bergantung kepada bidang operasi yang anda ingin mengoptimumkan serta perkakasan apa yang anda ada. Walau bagaimanapun, jika anda hanya menggunakan firmware tersuai untuk sedikit meningkatkan prestasi dan membolehkan beberapa ciri tambahan maka kami akan mengesyorkan DD-WRT.

Walaupun Sabai mempunyai beberapa kos untuk mendapatkan yang terbaik daripada itu, ia pasti bernilai terutama jika anda mempunyai sedikit pengalaman menggunakan dan menubuhkan firmware penghala adat.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me