Geek. Whistleblower. Hero. Penjahat. Setiap orang mempunyai pendapat Edward Snowden.

Pada pendapat kami, Edward Snowden adalah juara kebebasan internet dan privasi data.

Berikut adalah biografi Edward Snowden secara ringkas. Kami akan membiarkan anda memutuskan pendapat anda kepadanya.

Siapa Edward Snowden?

Edward Snowden adalah pemberi maklumat komputer. Siapa Edward Snowden

Dia memberikan Guardian dengan dokumen NSA rahsia teratas yang membawa kepada penerangan mengenai pengawasan AS dalam komunikasi telefon dan internet.


Pada tahun 2013, Edward Snowden dan pemotretannya yang penuh dengan dokumen NSA yang diklasifikasikan menaiki pesawat dan mengubah dunia selama-lamanya.

Keberaniannya memaksa dunia untuk menghitung dengan akibat pengawasan massa dan mengilhami generasi baru pemberi maklumat.

Pendidikan Edward Snowden

Edward Joseph Snowden dilahirkan pada tahun 1983 di North Carolina. Dia berasal dari keluarga yang mempunyai latar belakang tentera dan persekutuan yang aktif. Dia sepenuhnya "dijangka meneruskan laluan yang sama. "Pendidikan

Oleh itu, ia tidak menghairankan ketika, pada tahun 2004, beliau telah keluar dari pendidikan formal. Berikutan itu, Snowden mendaftar di Rizab Tentera Amerika Syarikat sebagai calon Pasukan Khas.

"Saya mahu berperang dalam perang Iraq kerana saya merasa seperti saya mempunyai kewajipan sebagai manusia untuk membantu rakyat bebas daripada penindasan."

Ini tidak boleh. Selepas hanya lima bulan latihan, Snowden dilepaskan selepas melanggar kedua-dua kakinya. Nampaknya pada masa ini, bagaimanapun, Snowden menjadi agak kecewa dengan tentera:

"Kebanyakan orang yang melatih kita seolah-olah memompa membunuh orang Arab, tidak membantu sesiapa pun."

Apa yang dilakukan oleh Edward Snowden?

Bekerja untuk Feds

Selepas meninggalkan tentera, Snowden berkhidmat sebagai pengawal keselamatan pada masa yang sama "kemudahan rahsia atas" dimiliki oleh NSA. Ini memerlukan pelepasan keselamatan yang sangat tinggi, yang mana dia menjalani pemeriksaan latar belakang yang ketat dan lulus pemeriksaan polygraph.

Stormbrew

Tidak lama sebelum CIA menawarkan pekerjaan kepada Snowden. Di sana dia dengan cepat mendirikan reputasi sebagai "penyihir komputer", walaupun tidak mempunyai kelayakan formal. Pada tahun 2007 beliau telah diposkan ke Switzerland. Di sana dia dianggap sebagai pakar teknikal dan cybersecurity.

Terganggu oleh sifat kejadian sinis yang dia saksi di Geneva, Snowden meletak jawatan dari CIA pada tahun 2009. Menurut seorang kawan, dia "sudah mengalami krisis hati nurani macam."

Subkontrak untuk NSA

Sejarahnya bekerja dengan "jenis yang menakutkan," bagaimanapun, jauh dari berakhir. Snowden menerima tugas dengan Dell, mengurus sistem komputer kerajaan - yang paling utama ialah pusat operasi serantau Hawaii NSA. Pada masa ini, Snowden mula mengumpul bukti pengawasan jisim yang tidak konstitusional oleh kerajaan AS.Subkontrak NSA

The ""Namun, ketika Snowden menyaksikan" Direktur Perisikan Nasional, James Clapper, langsung berbohong kepada Kongres. "Snowden berhenti dari Dell dan mulai bekerja untuk Booz Allen Hamilton, sebuah perusahaan jasa pemerintah.

Masih bekerja di pangkalan Hawaii NSA, Snowden mempunyai peluang untuk mengumpulkan bukti penyalahgunaan kuasa NSA.

Dalam tempoh ini, Snowden mendakwa telah menimbulkan kebimbangannya pada skala program pengawasan NSA dengan atasan dan rakan sekerja. Walaupun ramai yang menyatakan kebimbangan dan kecewa dengan apa yang dikatakannya kepada mereka, tidak ada orang yang sanggup melakukan perkara itu lagi.

Whistleblowing

Pada bulan Disember 2012, Snowden menghubungi kenalan wartawan Guardian Glenn Greenwald. Apabila Greenwald mendapati langkah-langkah keselamatan yang diminta oleh Snowden terlalu rumit untuk digunakan dengan betul (terutamanya PGP), Snowden juga menghubungi Laura Poitras, seorang pembuat film dokumenter yang telah menulis artikel yang berpengaruh tentang pemberi maklumat NSA William Binney.

Semasa awal 2013, Snowden membekalkan Greenwald dan Poitras dengan menyimpan dokumennya. Pada 20 Mei dia terbang ke Hong Kong sebagai persediaan untuk penerbitan dokumen pertama, pada 5 Jun.

Prisma

Snowden berharap bersembunyi di kalangan pelarian di Hong Kong akan memberikan perlindungan terhadap ekstradisi kembali ke Amerika Syarikat atas dakwaan pengkhianatan. Ia tidak lama lagi kerana jelas, bahawa kedudukan ini tidak dapat dipertahankan.

Di mana adalah Edward Snowden?

Bagaimana Snowden berakhir di Rusia di bawah perlindungan Vladimir Putin masih agak tidak jelas. Difahamkan Rusia bersetuju untuk membantu Snowden melarikan diri dari Hong Kong dan mencapai asylum di Ecuador, melalui Moscow dan Cuba.Di mana adalah Edward Snowden

Nampaknya di bawah tekanan AS, Cuba mengubah fikirannya, dan menolak kebenaran Snowden untuk mendarat di Havana. Berikutan kejadian aneh di mana sebuah pesawat yang membawa Presiden Bolivian Evo Morales, yang telah melawat Rusia, mendahului apabila cuba melepasi Eropah, menjadi jelas bahawa Snowden terjebak di Rusia.

Nasib baik untuk Snowden, Putin menawarkan perlindungan kepadanya. Dia telah ada sejak itu.

Dokumen yang Bocor

Tiada siapa yang pasti pasti berapa banyak dokumen yang menjejaskan Snowden yang diperoleh daripada NSA. Walau bagaimanapun, Snowden berkata dia memeriksa setiap daripada mereka untuk memastikan mereka tidak mengandungi maklumat yang akan menjejaskan keselamatan AS.Dokumen yang terperangkap

Anggaran semasa mendakwa bahawa terdapat kira-kira 1.7 juta dokumen yang diperolehi. Menonjol dalam pertahanannya terhadap tuduhan pengkhianatan selepas menerima suaka di Rusia, Snowden menegaskan bahawa dia telah menyerahkan semua dokumen ke wartawan sebelum melarikan Hawaii. Ini bermakna dia tidak mempunyai maklumat untuk menyerahkan kepada Putin.

Apa yang Dicuri Dokumen

Revelations Edward Snowden menunjukkan dunia skala semata-mata Amerika Syarikat 'NSA mengintip cita-cita. Ia menunjukkan bahawa NSA mengintip pada hampir semua yang dilakukan oleh semua orang dalam talian. Walaupun banyak pelindung Perlembagaan yang bertentangan, ini termasuk warga AS.

NSA menggunakan undang-undang kecemasan yang dibawa dalam 9/11 berikut, ditambah dengan banyak kelemahan undang-undang, untuk mengintip hampir semua warga Amerika Syarikat dalam talian.

Program PRISM yang menggabungkan gergasi teknologi Amerika Syarikat untuk mengintip pelanggan mereka. Ini termasuk seperti Microsoft, Apple, Google, Yahoo, dan Facebook.

Apa yang Dicuri Dokumen

Ia melakukan carian secara pukal, tanpa waran, setiap hari dalam rekod telefon milik rakyat Amerika Syarikat, menjejaskan piawaian penyulitan antarabangsa bahawa semua pengguna internet perlu memastikan data kami selamat, memantau 80% daripada trafik internet di dunia, beribu-ribu komputer yang dijangkiti dengan perisian hasad, dan bahkan terpaksa mengeluarkan metadata dari aplikasi mudah alih seperti Angry Birds.

Alat mencari dan analisis XKeyscore menyediakan cara untuk menyusun dengan cepat maklumat lautan ini untuk mencari "hampir apa-apa yang dilakukan di internet."

Edward Snowden Adalah seorang Hero

Snowden bersedia untuk meletakkan semua yang dia ada agar memberi amaran kepada rakan-rakan Amerika untuk penyalahgunaan kuasa. Ini menjadikan dia seorang pahlawan. Untuk demokrasi untuk memanggil diri sedemikian, mesti ada ketelusan. Warganegara mesti tahu dan memahami apa yang sedang dilakukan dalam nama mereka.Hero

Lagipun, jika kerajaan menyembunyikan tindakannya daripada rakyat, maka ia tidak boleh bertanggungjawab kepada mereka. Malangnya, kerajaan yang tidak bertanggungjawab tidak demokratik.

Sekiranya kerajaan bertindak menentang kepentingan rakyatnya sendiri, adakah kesetiaan individu moral akan menjadi kerajaan atau rakyat mereka? Snowden menunjukkan bahawa dia adalah individu moral dan berani.

Wahyu-wahyanya telah sekurang-kurangnya memberikan ketelusan dan membangkitkan perdebatan tentang batas-batas yang boleh dan harus diletakkan pada privasi dalam nama samar-samar keselamatan nasional.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me