Jika anda memiliki penghala DD-WRT, anda boleh memasang perisian VPN anda terus ke dalamnya. Ingat, tidak semua VPN serasi dengan firmware DD-WRT supaya anda perlu menyemak dengan pengeluar anda jika anda berhasrat untuk menghidupkan penghala dengan DD-WRT sendiri.


Bagi kebanyakan orang, proses memasang firmware DD-WRT terlalu teknikal (dan boleh menyebabkan "bricking" ia). Atas sebab ini, majoriti orang memilih membeli router DD-WRT yang siap sedia. Sebenarnya, bahkan mungkin untuk membeli router DD-WRT yang terdahulu yang sebelum ini dimuatkan dengan perisian VPN anda. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang penghantar kegemaran kami, sila lihat 5 Penghala DD-WRT terbaik dari halaman 2018 kami.

Jika anda sudah memiliki penghala DD-WRT dan mahu memasang perisian VPN ke peranti anda sendiri - panduan ini adalah untuk anda!

Persiapkan VPN pada Router Anda

Bentuk enkripsi VPN terbaik adalah OpenVPN. Oleh sebab itu, panduan persediaan ini memberi tumpuan kepada protokol yang disyorkan. Kami mengesyorkan agar anda menggunakan OpenVPN jika anda mahu peranti anda menjadi lebih selamat.

Untuk memasang klien VPN teratas pada penghala DD-WRT (seperti ExpressVPN - yang digunakan sebagai contoh dalam panduan ini), anda akan memerlukan firmware DD-WRT yang dapat menjalankan konfigurasi VPN terkini dan yang mempunyai minimum 8 MB memori kilat di atas kapal.

Untuk memeriksa sama ada penghala anda mempunyai ciri-ciri ini, anda perlu menyemak dengan pengilang anda. Sebagai alternatif, anda boleh meminta Flashrouters.com - kerana mereka adalah pakar dalam subjek router yang diarahkan.

Jika penghala anda sesuai maka anda boleh mengikuti langkah-langkah dalam panduan ini untuk memasang VPN ke penghala anda. Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda melalui memasang sambungan OpenVPN pada penghala anda (bentuk sambungan VPN yang paling selamat dengan penyulitan gred tentera).

 1. Untuk menyediakan VPN pada penghala DD-WRT anda, anda perlu memuat turun fail konfigurasi OpenVPN terlebih dahulu. Fail-fail ini akan disediakan oleh VPN anda, jadi sila hubungi mereka untuk fail-fail tersebut. Ingat bahawa VPN anda akan mempunyai panduan persediaan seperti ini (yang khusus kepada VPN itu), jadi sila minta mereka melihat panduan itu juga!
 2. Dalam pelayar web anda, pergi ke halaman tetapan router anda (pada kebanyakan router DD-WRT alamat lalai adalah http://192.168.1.1)
 3. Sekali dalam panel kawalan untuk penghala DD-WRT anda, klik pada Perkhidmatan tab, diikuti oleh VPN sub-tab.
 4. Seterusnya, aktifkan Mula Pelanggan OpenVPN pilihan. Ini akan membuka Panel konfigurasi OpenVPN di mana anda akan dapat memasukkan tetapan anda.Panduan Persediaan DD-WRT

Untuk versi DD-WRT dengan Pengesahan Pass Pengguna

Langkah ini bergantung kepada sama ada versi firmware DD-WRT anda mempunyai Pengesahan Pas Pengguna. Jika ia mengikuti langkah ini, jika tidak melompat ke bahagian seterusnya.

 1. Sekiranya versi DD-WRT anda ada Pengesahan Pas Pengguna, skrin anda sepatutnya seperti ini:Panduan Persediaan DD-WRT
 2. Sekiranya ia berlaku, masukkan tetapan berikut: kuat>IP / Name pelayan: Anda akan mendapatkan alamat ini membentuk VPN anda Nama pengguna: Anda akan mendapat nama pengguna ini dari VPN anda (ia mungkin berbeza dari nama pengguna masuk VPN anda) Kata Laluan: Anda akan mendapat kata laluan ini dari VPN anda (ia mungkin berbeza dari kata laluan masuk VPN anda)

Untuk versi DD-WRT tanpa Pengesahan Pas Pengguna

Jika versi DD-WRT anda tidak mempunyai Pengesahan Pas Pengguna, ikuti langkah berikut:

 1. Mencari Config tambahan kotak teks dan masukkan arahan berikut: auth-user-pass /tmp/auth.txt
 2. The "IP / Nama pelayan"Ialah alamat lokasi pelayan VPN yang anda mahu sambungkan. Anda boleh mencari anda IP / Nama pelayan dan Pelabuhan di dalam .fail konfigurasi ovpn anda dapat dari VPN anda. Untuk melakukannya: Buka fail .ovpn dalam mana-mana editor teks. Salinan nama kluster "remote" yang disenaraikan dalam fail konfigurasi, dan tampal ia ke dalam Alamat Pelayan / Pelabuhan bidang panel kawalan asas OpenVPN. Lakukan perkara yang sama untuk pelabuhan.Panduan Persediaan DD-WRT
 3. Di panel kawalan untuk penghala DD-WRT anda, klik pada tab "Perkhidmatan", diikuti dengan sub-tab "VPN".
 4. Cari Config tambahan dan masukkan butiran konfigurasi. Anda perlu mendapatkannya dari VPN anda.
  Untuk ExpressVPN mereka kelihatan seperti ini:Panduan Persediaan DD-WRT
 5. Lihat fail config (.ovpn) OpenVPN yang anda dapat dari pembekal VPN anda sebelum ini dalam editor teks. Salin-tampal teks di antara "tls-auth dan /tls-auth" ke dalam TLS Auth Key bidang. Lihat contoh imej di bawah untuk menyalin data yang betul: Panduan Persediaan DD-WRT
 6. Lihat fail .ovpn sekali lagi dalam editor teks dan salin teks di antara "ca dan /ca" dan tampalkannya ke dalam CA Cert bidang. Lihat imej sampel di bawah:Panduan Persediaan DD-WRT
 7. Salin teks di antara "cert dan / cert" dan tampalkannya ke dalam Sijil Pelanggan Awam bidang. Lihat contoh imej di bawah untuk menyalin data yang betul:Panduan Persediaan DD-WRT
 8. Salin teks di antara "kunci dan / kunci" dan tampalkannya ke dalam Sijil Pelanggan Awam bidang. Lihat contoh imej di bawah untuk menyalin data yang betul:Panduan Persediaan DD-WRT
 9. Klik pada Simpan, dan kemudian klik Gunakan tetapan untuk memulakan sambungan ke VPN.
 10. Untuk menyemak status sambungan anda, Klik pada Status > OpenVPN. Sekiranya anda melihat bentuk kosong, sesuatu tidak ditubuhkan dengan betul. Anda mungkin perlu mengikuti langkah-langkah di atas sekali lagi untuk memastikan semuanya telah dimasukkan dan disimpan dengan betul. Sebaik sahaja dimasukkan dengan betul, ia sepatutnya kelihatan seperti tangkapan skrin di bawah: Panduan Persediaan DD-WRTPanduan Persediaan DD-WRT
 11. Jika anda memerlukan bantuan dengan mana-mana langkah di atas, atau jika ada yang tidak jelas, sila hubungi VPN anda secara terus. Mereka akan mempunyai panduan khusus VPN seperti ini dengan semua data yang anda perlukan. Sokongan berbual secara langsung juga akan gembira untuk membimbing anda melalui proses tersebut.

Bagaimana Menguji VPN pada Router anda

Kebocoran DNS memberitahu Pembekal Perkhidmatan Internet anda mengenai laman web yang anda lawati dalam talian: merosakkan privasi yang disediakan oleh VPN. Ini adalah masalah besar, itulah sebabnya anda harus memastikan bahawa anda tidak mendapat kebocoran DNS. Untuk memastikan bahawa anda tidak mendapat kebocoran DNS pada sambungan VPN penghala anda, ikut langkah berikut.

 1. Di papan pemuka penghala, pergi ke Persediaan > Persediaan Asas.Panduan Persediaan DD-WRT
 2. Di bawah Tetapan Pelayan Alamat Rangkaian (DHCP), masukkan tetapan DNS berikut (ini adalah tetapan untuk DNS Google - anda mungkin perlu menggunakan tetapan DNS yang berbeza jadi sila periksa dengan VPN anda): DNS Statik 1: 8.8.8.8 - Statik DNS 2: 8.8.4.4 - Pengalihan DNS paksa: tandakan kotak ini Panduan Persediaan DD-WRT
 3. Di bahagian bawah halaman, klik Simpan dan Terapkan Tetapan.Panduan Persediaan DD-WRT
 4. Di bahagian atas halaman, arahkan ke Perkhidmatan > Perkhidmatan.Panduan Persediaan DD-WRT
 5. Di bawah Pilihan DNSMasq Tambahan, masukkan antara muka berikut = tun1 (untuk ExpressVPN). Walau bagaimanapun, anda harus meminta VPN anda untuk tetapan ini atau mengikuti garis panduan khusus mereka.
 6. Di bahagian bawah halaman, klik Simpan dan Terapkan Tetapan.

Panduan Penyediaan VPN DD-wRT - Kesimpulan

Memasang VPN ke penghala DD-WRT bermakna bahawa semua peranti di rumah anda dilindungi dengan sambungan VPN tunggal. Ini adalah cara yang sangat berkesan dan selamat untuk menubuhkan VPN. Di atas, kami telah menjelaskan langkah-langkah yang diperlukan untuk memasang VPN pada penghala DD-WRT. Contohnya kita menggunakan ExpressVPN. Walau bagaimanapun, mana-mana VPN dalam 5 VPN terbaik kami untuk router DD-WRT akan mempunyai panduan persediaan khusus, jadi sila hubungi VPN anda untuk garis panduan yang lebih tepat untuk menyediakan VPN anda.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me