Jika anda berfikir tentang membeli VPN untuk Windows, atau baru-baru ini membeli langganan, maka anda mungkin tertanya-tanya bagaimana cara memasang VPN itu. Berita baiknya adalah jika anda membeli VPN yang disyorkan dari panduan VPN terbaik untuk Windows, maka pekerjaan itu akan menjadi sangat mudah. Ini kerana penyedia VPN yang paling terkenal mempunyai perisian VPN yang direka khas yang sangat mudah dipasang dan digunakan.


VPN terbaik disyorkan untuk senarai PC semuanya mempunyai perisian tersuai untuk Windows. Oleh itu, menubuhkan VPN semudah melanggan, memuat turun perisian, dan memasangnya. Ini setakat ini cara paling mudah dan terbaik untuk memasang VPN anda, dan anda tidak akan memerlukan pengetahuan atau kemahiran khusus - hanya ikut arahan pada skrin.

Sesetengah VPN yang kurang mantap mungkin tidak mempunyai perisian VPN tersuai - atau mereka mungkin memerlukan anda melakukan persediaan manual. Secara keseluruhan, kami mengesyorkan menjauhkan diri dari VPN ini (mengapa tidak mendapat sesuatu yang serasi dengan sistem Windows anda?)

Walau bagaimanapun, kami ingin membantu apabila mungkin, oleh itu kami telah membuat panduan persediaan ini untuk memasang VPN secara manual pada Windows. Bagi orang yang ingin menggunakan penyulitan OpenVPN, kami telah memasukkan panduan untuk itu pada akhirnya.

Sediakan VPN pada Windows 10

Untuk menyediakan VPN secara manual pada Windows, anda memerlukan butiran beberapa dari perkhidmatan VPN anda. Selepas melanggan VPN anda, anda perlu mendapatkan butiran berikut dari pembekal anda:

 1. Nama atau alamat pelayan VPN
 2. Protokol VPN. Kami mengesyorkan agar anda memilih L2TP / IPsec, IKEv2, atau SSTP kerana PPTP tidak selamat. Untuk panduan lengkap mengenai penyulitan VPN lihat di sini.
 3. Nama pengguna dan kata laluan (untuk menyambung ke pelayan VPN)

Sekiranya Windows VPN anda menentukan bahawa anda mesti menggunakan nama sambungan tertentu, anda juga perlu mendapatkannya dari pembekal VPN anda. Jika anda tidak memerlukan nama tertentu, anda boleh berhubung dengan nama pengguna pilihan anda yang dihasilkan.

Akhirnya, jika VPN anda untuk Windows memerlukan anda memasukkan tetapan proksi anda sendiri secara manual, sila teruskan dan dapatkan alamat IP dan nombor port anda untuk proksi dari penyedia VPN.

Simpan butiran ini bersama-sama kerana anda memerlukannya untuk menyediakan VPN anda secara manual dalam Langkah Dua.

Sediakan VPN anda untuk Windows 10

Sebaik sahaja anda mendapat senarai butiran di atas, anda boleh menyediakan VPN anda untuk Windows secara manual dalam beberapa langkah mudah.

 1. Klik butang Mula dan dalam menu Mula anda pilih Tetapan. Sekarang klik Rangkaian & Internet, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.
  VPN untuk Windows
 2. Klik VPN di sebelah kiri untuk melihat tetapan sistem anda.
  Windows VPN
 3. Sekarang, klik ikon '+' yang menyatakan Tambah sambungan VPN.
  Persediaan VPN Windows
 4. Dalam kotak pembekal VPN, pilih Default Windows.
 5. Dalam kotak nama Sambungan, beri nama sambungan VPN. Sekiranya penyedia VPN anda memerlukan anda untuk menyambung menggunakan nama tertentu, anda memerlukannya pada tahap ini. (Apabila mendapat maklumat mengenai ID pelayan anda dari pembekal VPN, tanyakan jika anda memerlukan nama sambungan VPN tertentu. Dengan cara itu, anda akan memilikinya pada peringkat ini - jika anda memerlukannya.)
 6. Dalam nama Server atau kotak alamat, masukkan alamat IP yang diberikan kepada VPN anda. Dalam Windows 10, tidak mustahil untuk menyediakan sambungan VPN tanpa URL atau alamat IP pelayan VPN anda.
 7. Di bawah jenis VPN, pilih protokol yang anda sediakan (anda akan tahu ini semasa berkomunikasi dengan VPN anda di Langkah Satu).
 8. Sekiranya sambungan VPN tidak berfungsi selepas anda menetapkannya untuk apa-apa sebab, anda boleh kembali dan pilih Automatik dan Windows 10 akan mengesan protokol untuk anda.
 9. Masukkan kata laluan anda

Jika anda lebih suka masuk ke VPN Windows anda tanpa perlu memasukkan ID pengguna dan kata laluan anda setiap kali, kemudian masukkan butiran anda sekarang. Tatal ke bawah halaman sedikit dan tandakan kotak yang mengatakan Ingat maklumat log masuk saya. Kemudian klik Simpan dan pergi balik ke Tambah VPN halaman.

Panduan Windows Ingat

Sekiranya semua telah mengikut pelan, kini anda dapat melihat sambungan VPN anda di bawah Tambah VPN butang.

Apabila anda memilih VPN yang telah anda buat, anda akan diminta dengan tiga pilihan. Salah satunya ialah Sambungkan. Klik ini untuk menyambung ke VPN. Dua lagi pilihan ialah Pilihan lanjutan dan Keluarkan. Sekiranya anda perlu mengeluarkan sambungan VPN dari Windows 10 pada bila-bila masa, anda boleh melakukannya di sini.

Bagaimana Menyediakan OpenVPN dalam Windows 10

Untuk menggunakan penyulitan OpenVPN dalam Windows 10, anda mungkin (dengan beberapa VPN) memerlukan perisian pihak ketiga. Kebanyakan VPN mempunyai perisian Windows VPN tersuai dengan OpenVPN (semua yang disyorkan VPN lakukan). Terlebih lagi, jika anda ingin menggunakan penyulitan OpenVPN (penyulitan VPN terbaik di pasaran) - kami sangat mengesyorkan melekat pada Windows VPN yang disyorkan.

Walau bagaimanapun, jika tiada pilihan OpenVPN dalam perisian VPN anda, maka anda boleh mendapatkan klien OpenVPN sumber terbuka dari OpenVPN.net. Ia sangat mudah digunakan, tetapi tidak mempunyai banyak ciri-ciri canggih.

Berikut adalah proses pemasangan untuk klien OpenVPN sumber terbuka:

 1. Pasang perisian untuk Windows dari pautan OpenVPN.net di atas.
 2. Selepas pemasangan, klik ikon OpenVPN dan pilih 'Buka lokasi fail.'
 3. Klik kanan pada ikon GUI OpenVPN (atau klik pada ikon pada desktop anda) dan klik pada Hartanah.
  OpenVPN
 4. Klik pada tab Keserasian di bahagian atas dan semak Run program ini sebagai kotak pentadbir sebelum mengklik OK.
  OpenVPN pada Windows
 5. Muat turun fail konfigurasi OpenVPN dari pembekal VPN anda. Anda perlu unzip fail-fail tersebut dan masukkannya ke dalam folder konfigurasi OpenVPN install directory (biasanya C: \ Program Files (x86) \ OpenVPN \ config, atau C: \ Program Files \ OpenVPN \ config). Anda hanya perlu unzip fail untuk pelayan VPN yang anda ingin gunakan.
 6. Klik dua kali ikon GUI OpenVPN. Anda akan melihat ikon merah kecil muncul di bar tugas anda. Klik kanan pada ikon itu, pilih pelayan yang anda perlukan dan klik Sambungkan. Anda perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda untuk bersambung ke VPN anda.

Menyediakan Ciri VPN di Windows

Jika anda telah melanggan Windows VPN yang disyorkan dengan perisian tersuai maka anda akan dapat menyediakan beberapa ciri lanjutannya. Apabila VPN telah berjaya dipasang, yang perlu anda lakukan ialah memilih tetapan dalam perisian. Menu tetapan biasanya dijumpai di sebelah kiri atas atau kanan di hamburger menu cog.

Panduan Windows Hamburger

Dalam menu tetapan, anda akan dapat memilih ciri-ciri berikut:

 • Protokol penyulitan. Kami sentiasa mengesyorkan menggunakan OpenVPN jadi sila pilih ini. Sekiranya anda diberikan opsyen TCP atau UDP kemudian pilih UDP jika anda bercadang untuk melakukan banyak video streaming dan tugas-tugas data yang intensif.
 • Killswitch. Ini Menghentikan VPN anda secara tidak sengaja membocorkan sebarang data yang tidak disenkrit ke ISP anda atau tapak web yang anda lawati - sekiranya sambungan VPN jatuh secara tidak sengaja.
 • Sambung auto. Ciri ini menyambung semula VPN sekiranya ia keluar. Ia berfungsi dengan kerjasama pembunuh untuk memastikan data anda selamat.
 • Perlindungan kebocoran DNS. Kebocoran DNS boleh memberikan apa yang anda lakukan dalam talian. VPN terbaik memberikan perlindungan kebocoran DNS untuk memastikan anda tidak pernah membocorkan permintaan ini kepada ISP anda.
 • Mod stealth / VPN obfuscation tech. Ini digunakan di tempat-tempat seperti Iran dan China untuk mendapatkan sekitar firewall. Ia juga boleh digunakan oleh orang yang mahu menyembunyikan sepenuhnya penggunaan VPN mereka.

Sebagai peraturan umum, anda akan mahu menggunakan semua tetapan di atas - selain yang terakhir dalam senarai - yang hanya diperlukan dalam keadaan tertentu.

Bagaimana Menyediakan VPN anda untuk Windows 7

Sekiranya anda masih belum dikemas kini ke versi Windows terkini dan menggunakan 7, 8 atau 8.1, maka pilihan terbaik anda ialah melihat halaman panduan penyedia VPN anda untuk panduan persediaan yang lebih lama. Proses ini akan hampir sama dengan yang diterangkan di atas. Oleh itu, panduan di atas sepatutnya cukup bagi kebanyakan orang untuk menyediakan VPN mereka.

Bagaimana Menguji VPN Windows Anda

Kami menguji VPN secara tetap dengan metodologi ujian kelajuan saintifik kami sendiri. Ini adalah kaedah ujian kelajuan VPN yang paling maju di dunia - yang tidak digunakan oleh laman perbandingan VPN yang lain. Atas sebab ini, anda boleh menyemak prestasi perkhidmatan dengan mudah dengan hanya melihat ulasan individu di sini di ProPrivacy.com. Hanya mencari VPN yang menarik minat anda menggunakan fungsi carian kami di sebelah kanan atas.

Jika anda mahu, anda boleh menguji kelajuan VPN anda dengan mudah di sini. Hanya pilih pelayan ujian yang dekat dengan anda dan menguji sambungan internet anda menggunakan "digabungkan" ujian. Ingat untuk menguji dahulu tanpa VPN anda dihidupkan. Ini membolehkan anda membandingkan kelajuan internet dengan dan tanpa sambungan VPN. VPN yang kami cadangkan adalah VPN yang cepat dengan keserasian Windows yang sangat baik.

Jenis-jenis Sambungan VPN yang berbeza

Terdapat beberapa protokol penyulitan VPN yang tersedia untuk sistem Windows anda. Protokol terowong terbaik adalah OpenVPN. Semua VPN yang disyorkan memberikan ini. Walau bagaimanapun, untuk maklumat anda di sini adalah sekumpulan semua protokol.

 • Protokol Terowong Titik ke Titik (PPTP) - menyediakan keselamatan dan privasi yang minimum tetapi cepat.
 • Protokol Terowong 2 Lapisan (L2TP) / Keselamatan Protokol Internet (IPsec) - L2TP / IPsec memberikan keselamatan lebih kuat daripada PPTP, berserta dengan kelajuan sederhana.
 • Internet Key Exchange versi 2 (IKEv2) - ini adalah protokol yang paling banyak digunakan untuk pelanggan VPN iOS. Ia selamat tetapi tidak sekuat tenaga OpenVPN, dan tidak sering digunakan pada Windows. Walau bagaimanapun, anda mempunyai pilihan untuk menggunakannya jika anda mahu.
 • OpenVPN - sumber terbuka dan protokol yang sangat selamat. Protokol ini menyediakan penyulitan gred tentera apabila penyedia melaksanakannya dengan betul. Semua VPN untuk Windows dalam panduan ini telah mendapat OpenVPN (dilaksanakan dengan selamat).

Untuk melihat lebih mendalam penyulitan dan protokol VPN, lihat Panduan Penyulitan VPN Terbaik kami.

Sekiranya anda mencari VPN untuk Mac, sila lihat VPN terbaik kami untuk panduan Mac. Catatan: Jika anda mencari VPN percuma terbaik untuk Mac, adalah penting untuk diperhatikan bahawa kami tidak mengesyorkan menggunakan VPN percuma, bagaimanapun, periksa panduan perkhidmatan VPN kami untuk maklumat lanjut.

Kredit imej tajuk: Anton Watman / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me