Statistik mencadangkan bahawa lebih daripada 35 juta peranti "penceramah pintar", seperti Amazon Echo dan Google Home, akan digunakan secara tetap di Amerika Syarikat pada akhir tahun 2017.

Ia tidak menghairankan bahawa peranti yang agak futuristik ini begitu popular; mereka boleh melakukan banyak perkara, dan apa yang perlu anda lakukan ialah bertanya kepada mereka - gaya Star Trek.

Berikut adalah senarai kecil perkara-perkara yang Echo dan Google Home boleh lakukan dengan hanya arahan suara:

 • Bermain muzik
 • Buat senarai "senarai" dan senarai beli-belah
 • Teksi pesanan
 • Perintah sesuatu dari Amazon (dalam kes Amazon Echo dan Alexa)
 • Kawal peranti pintar rumah termasuk lampu, sistem pemanasan pusat dan kunci pintu
 • Lihat perkara dalam talian - dari masa pawagam hingga keputusan sukan ke laporan cuaca
 • Selesaikan masalah matematik

Peranti ini menempatkan pembantu peribadi (agak berkesan) di rumah pada harga yang rendah. Populariti mereka boleh difahami - agak jauh dari fakta teknologi moden itu agak menarik dalam dirinya sendiri.

Tetapi semua ini datang pada harga - dan harga itu adalah privasi. Sejak peranti dilancarkan, kami telah melihat peningkatan kebimbangan mengenai keselamatan dan privasi Amazon Echo dan Google Home.


Buat Amazon Echo Private; Langkah demi langkah

amazon echo

 1. Mempunyai membaca melalui FAQ untuk Amazon Alexa. Walaupun anda bukan seorang yang cenderung untuk membaca perkara-perkara ini, dengan sesuatu yang terintegrasi dengan begitu mendalam dengan kehidupan rumah anda, anda seharusnya.
 2. Pertimbangkan secara berkala memadamkan sejarah rakaman Alexa anda. Ini boleh memberi kesan negatif terhadap seberapa baik peranti anda mengetahui tentang anda - tetapi jika anda meletakkan privasi terlebih dahulu, ini mungkin kebimbangan kecil.
 3. Semak tetapan pembelian suara atau lumpuhkan pembelian suara sama sekali. Ini tidak khusus mengenai privasi tetapi boleh menjimatkan wang jika anda mempunyai anak yang menyedari bahawa mereka boleh menggunakan alat rumah tangga baru anda untuk memerintahkan perkara!
 4. Dayakan nada "hujung permintaan", supaya anda boleh mendengar apabila Alexa berhenti mendengar permintaan.
 5. Gunakan bisu apabila anda tidak menggunakan peranti ini.

Buat Google Home Private; Langkah demi langkah

 1. Berasaskan diri dengan bahagian Aktiviti Saya perkhidmatan dalam talian Google. Segala interaksi anda dengan Google disimpan di sini, membuat pembukaan mata pada seberapa banyak web gergasi tahu tentang anda. Aktiviti Google Home anda juga berada di sini, dan anda mungkin mahu membersihkannya dari semasa ke semasa.
 2. Gunakan bisu, dan periksa secara berkala (menggunakan lampu pada peranti) sama ada peranti anda sedang mendengar. Anda mungkin secara tidak sengaja menyenyapkan peranti semasa debu, sebagai contoh.
 3. Semak tetapan anda agar anda hanya berkongsi dengan Google maklumat yang anda saling berkongsi.

Membuat Amazon Echo "Swasta"

Sekiranya salah satu daripada klien perunding IT saya bertanya kepada saya cara membuat Amazon Echo peribadi, jawapan naluri saya (dan jujur) adalah: "jangan mendapatkannya." Perkara yang sama akan digunakan untuk Google Home.

Untuk peranti ini untuk melakukan tugas mereka dengan berkesan, mereka mesti mendengar setiap masa. Mereka perlu "mendengar" apabila anda mengatakan "Hey Alexa" atau "OK Google." Jika anda mempunyai salah satu daripada peranti Amazon atau Google di rumah anda, semua yang anda katakan di sekitarnya sedang ping ke pelayan awan "data besar" , membantu syarikat-syarikat besar ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai anda dan tabiat harian anda pada saat ini. (Dalam kes Google Home, maklumat tetap setempat kepada peranti sehingga "OK Google" didengar.)

Syarikat-syarikat yang terlibat tidak membuat rahsia fakta mereka menganalisis cara anda menggunakan peranti ini. Ini supaya mereka dapat membina gambaran terperinci tentang apa yang mungkin anda minta pada peranti masa depan. Ini hebat untuk fungsi - tetapi untuk privasi, tidak banyak ...

Kini, sikap individu terhadap privasi berbeza-beza. Sesetengah orang suka cara pengiklanan dalam talian sentiasa begitu tepat. Orang lain mendapati ketepatan ini aneh dan membingungkan. Jika anda jatuh ke dalam kem terakhir, anda mungkin tidak berhasrat untuk memasang peranti yang secara mendengarkan mendengar anda di rumah anda!

Amazon Echo dan Google Home: Meningkatkan Privasi

Dengan pemikiran di atas, kami akan mengambil alih baki panduan ini yang anda memiliki Amazon Echo atau Google Home, atau merancang untuk mendapatkannya, dan sudah selesa dengan kompromi privasi yang anda tidak dapat mengelakkan jika anda memilih untuk menggunakan satu daripada peranti ini.

Selagi anda menerima anda sudah mempercayai Amazon atau Google, dan mana-mana pihak ketiga yang mereka bekerjasama, apa yang anda boleh lakukan untuk menjadikan Amazon Echo atau Google Home sebagai peribadi kerana ia BOLEH menjadi?

Untuk memulakan, berikut adalah beberapa petua yang digunakan secara sama rata untuk kedua-dua peranti:

 1. Harap maklum bahawa, kecuali jika mereka berada di mod "bisu" atau dimatikan, peranti ini sentiasa mendengarkan anda (dan sesiapa yang bercakap di rumah anda). Pendekatan yang paling bijak bukan untuk mengatakan apa-apa di hadapan mereka yang anda tidak akan gembira mengatakan dalam domain awam. Jika anda tidak mengatakannya di khalayak ramai, atau di laman web awam, anda harus berfikir dua kali untuk mengatakannya di hadapan seorang pembesar pintar.
 2. Selektif tentang akaun dalam talian yang anda gunakan dengan anda Amazon Echo atau Google Home. Lebih 3,000 aplikasi (kemahiran) disediakan untuk Echo sahaja. Walaupun setiap orang yang anda gunakan menambah kepada ruang lingkup apa yang boleh dilakukan oleh peranti anda, ia juga akan mengurangkan privasi anda. Jangan aktifkan lebih banyak aplikasi dan akaun dalam talian demi kepentingannya.
 3. Bingkai mikrofon anda bila-bila masa anda mahu menghentikan Amazon Echo anda atau mendengar Google Home. Dalam kedua-dua kes, fungsi bisu diaktifkan oleh butang fizikal pada peranti itu sendiri. Pada masa penulisan, peranti tidak menawarkan bisu yang diaktifkan oleh suara. Tidak mustahil untuk membayangkan bahawa ini adalah apa-apa selain dari reka bentuk. Jika anda tidak mempercayai syarikat-syarikat yang terlibat, anda mungkin mahu mencabut peranti - tetapi ini menimbulkan isu mengapa seseorang akan membeli peranti jika mereka tidak selesa menggunakannya!
 4. Berasaskan diri anda dengan cara untuk membersihkan permintaan dan sejarah rakaman pada peranti anda (lebih banyak pada kemudian).

Seterusnya, kami mempunyai beberapa petua khusus untuk setiap peranti.

Kesimpulannya

Sifat Amazon Echo dan peranti Google Home adalah bahawa mereka tidak sepatutnya menjadi peribadi. Anda menukar sesetengah privasi untuk kemudahan, dan semakin anda membenarkan Amazon dan Google untuk mengenali anda, lebih tepat "pembantu rumah" ini dapat membantu anda.

Tetapi seperti enjin carian dan media sosial, hasil sampingan yang banyak adalah syarikat-syarikat yang terlibat dapat membina gambaran terperinci tentang kehidupan dan tabiat harian anda. "Data besar" ini sangat berharga kepada mereka, dan kepada pengiklan mereka.

Bagi sesetengah pihak, menggunakan peranti sedemikian akan selalu terlalu jauh di atas garis privasi untuk dipertimbangkan. Persoalannya tidak semestinya cara menjadikan Amazon Echo (atau Google Home) swasta, tetapi bagaimana untuk menggunakannya sedikit lebih peribadi. Petua di atas akan membantu anda melakukannya.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me