Facebook adalah rangkaian sosial dalam talian yang terbesar dan paling popular di dunia. Ia menawarkan 1.79 bilion pengguna aktif dan mengira. Bagi ramai orang, ia telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian mereka. Ini yang paling penting - jika bukan satu-satunya - tempat mereka mengejar rakan, membaca berita terkini, dan menjejaki acara tempatan. Dengan individu rata-rata 13.8 lawatan ke laman web ini setiap hari, anda boleh bertaruh bahawa jika mereka tiba-tiba kehilangan akses ke laman web ini, mereka akan bergegas untuk mengetahui bagaimana untuk menyahsekat Facebook.


Jika anda membaca artikel ini, saya meneka bahawa anda adalah salah seorang daripada mereka yang malang.

Jangan takut! Sama ada tempat kerja atau sekolah anda telah mengharamkan platform media sosial, atau anda tinggal di dalam atau melawat negara yang menyensornya, ada cara untuk mengatasi halangan tersebut. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menyambung ke Facebook dengan mudah, cepat, dan (yang paling penting) dengan selamat!

Cara Nyahsekat Facebook Menggunakan VPN

Cara terbaik untuk menyahpasang Facebook tidak diragukan lagi dengan menggunakan VPN.nyahsekat Facebook dengan VPN

Bagi mereka yang baru kepada rangkaian peribadi maya, saya akan menerangkannya secara ringkas. VPN membolehkan anda menyambung ke internet melalui pelayan yang dijalankan oleh pembekal VPN. Setelah disambungkan, semua data anda akan disulitkan. Akibatnya, anda dan aktiviti penyemakan imbas dalam talian anda akan tersembunyi secara berkesan dari Penyedia Perkhidmatan Internet anda. Lebih-lebih lagi, kerana semua penyedia VPN yang baik mempunyai pelayan di seluruh dunia, anda boleh memilih untuk memalsukan lokasi anda berada di negara di luar negara anda sendiri.

Untuk maklumat lebih mendalam tentang bagaimana VPN berfungsi, lihat Panduan Pemula ProPrivacy.com untuk VPN.

Dari segi menggunakan VPN untuk menyekat Facebook, ia turun ke langkah berikut:

  1. Mendaftar dengan penyedia VPN pilihan anda.
  2. Muat turun dan pasangkan perisian klien pada peranti anda.
  3. Pilih lokasi (di mana terpulang kepada anda) dan sambungkan.
  4. Buka Facebook pada peranti anda, atau muat turun Apl Facebook jika anda tidak memilikinya.
  5. Nikmati akses yang baru dibuka kepada Facebook!

Penyedia VPN apa yang perlu anda daftar adalah sepenuhnya kepada anda dan keperluan khusus anda. Mahu menggunakan perkhidmatan VPN untuk perkara selain daripada mengakses Facebook? Sekiranya Facebook hanya mahu menggunakan VPN, sebaliknya, anda boleh menyemak senarai VPN terbaik kami untuk Facebook.

Cara Lain untuk Membuka Laman Web Facebook

Tor

Individu boleh menyahsekat Facebook dengan mengakses laman web melalui Tor, perisian percuma, sumber terbuka yang menjadikan anda sedekat mungkin untuk tidak dikenali di dalam talian. Tor adalah pilihan hebat untuk menyekat Facebook jika anda seorang aktivis, pemberi maklumat, atau orang lain yang memerlukan keterlaliban Internet yang semakin meningkat. Kami akan mengesyorkan Tor kepada pengguna yang ingin mengakses Facebook dari negara-negara yang banyak ditapis, atau jika terdapat unsur bahaya yang terlibat dalam membuka kunci Facebook. Menggunakan VPN dan Tor bersama akan meningkatkan keselamatan dalam talian anda, jadi ini mungkin pilihan untuk dipertimbangkan. Adalah penting untuk diingat bahawa tidak semua VPN bekerja dengan Tor dan oleh itu anda memerlukan perkhidmatan VPN Tor jika anda melakukan ini.

Tor tidak digalakkan untuk pengguna sehari-hari yang hanya mahu membuka kunci Facebook dari sekolah atau dari pejabat mereka. Orang-orang ini akan lebih baik menggunakan VPN yang lebih cepat, mesra pengguna.

Web Proxies

Proksi web percuma adalah pilihan lain untuk membuka kunci Facebook. Bagaimanapun, seperti Tor, menggunakan proksi - sama ada HTTP atau SOCKS - mempunyai kelemahannya. Walaupun mereka cepat dan cekap, mereka cenderung tidak stabil dan kekurangan penyulitan dan protokol keselamatan lain. Mereka yang ingin menghalang Facebook dari kerja atau sekolah mungkin baik-baik saja dengan ini. Sebaliknya, ketidakstabilan dan keselamatan yang dipersoalkan bagi proksi web percuma menjadikan mereka pilihan yang tidak baik untuk individu yang ingin mengakses Facebook dari negara-negara di mana platform dilarang.

Baca artikel kami mengenai perbezaan antara proksi dan VPN untuk melihat yang mana lebih baik untuk anda.

Negara Dimana Facebook Dihalang

Sejak penubuhannya, akses ke Facebook telah dibatasi di lebih daripada sedozen negara di seluruh dunia. Yang berkata, hanya tiga negara secara aktif menyekat platform media sosial:

  1. China: Facebook telah disekat di China sejak rusuhan Ürümqi 2009, kerana aktivis menggunakan platform sebagai sebahagian daripada rangkaian komunikasi mereka. Ia telah digantikan oleh peniru (dan kerajaan yang dikawal selia) Renren.
  2. Iran: Facebook diharamkan di Iran selepas pilihan raya 2009 kerana ketakutan bahawa pergerakan pembangkang telah dianjurkan di platform media sosial.
  3. Korea Utara: Facebook - bersama dengan setiap platform media sosial lain - disekat di Korea Utara. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh majoriti penduduk negara yang tidak mempunyai akses ke Internet.

Jika anda melawat atau tinggal di negara-negara ini, keupayaan anda mengakses Facebook melalui VPN berbeza-beza. Anda boleh mengakses dua yang pertama dengan mudah menggunakan mana-mana VPN yang disyorkan untuk China atau Iran. Korea Utara, bagaimanapun, tidak semestinya melanggar seperti Great Firewall China atau penapis Iran. Pada masa penulisan, tidak ada pembekal yang diketahui yang boleh membenarkan anda mengakses Facebook dari Korea Utara. Selain itu, sesiapa sahaja yang cuba mengakses Facebook dari Korea Utara, walaupun dengan kebenaran, akan dikenakan hukuman berat.

Bagaimana untuk Membuka Facebook di Sekolah dan Kerja

Oleh kerana sifat yang mengganggu Facebook, banyak pejabat, universiti, dan sekolah gred telah mengharamkannya (serta platform media sosial lain) dari rangkaian mereka.nyahsekat Facebook

Blok ini biasanya diletakkan dengan tujuan yang terbaik. Profesor mahu pelajar mereka memberi perhatian semasa pelajaran, dan bos tidak mahu membayar pekerja mereka untuk melihat GIF kucing. Yang berkata, ia sangat mengecewakan apabila anda mahu mengejar umpan Facebook anda semasa rehat hanya untuk memukul dinding digital.

Penyelesaian terbaik? Untuk menyambung ke VPN untuk menukar alamat IP anda ke satu di luar rangkaian kerja atau sekolah anda. Apa lagi, kerana ia hanya rangkaian yang menyensor anda dan bukan negara tempat anda tinggal, anda boleh menyambung ke pelayan VPN di negara yang sama. Ini adalah perkara yang baik, kerana berdekatan dengan pelayan VPN biasanya menghasilkan kelajuan yang lebih tinggi, yang sentiasa positif apabila anda melayari Facebook!

Menyekat Facebook Kesimpulan

Sama ada platform media sosial disekat di tempat kerja anda, sekolah, atau anda melawat atau tinggal di negara yang menapis tapak web, ada banyak sebab mengapa anda mungkin ingin membuka kunci Facebook. Bagaimana cara anda melakukannya adalah sepenuhnya bergantung kepada motifnya. Proksi web cukup untuk orang yang ingin memintas blok kecil yang ditempatkan oleh bos atau profesor mereka. Tor amat disyorkan untuk mereka yang mencari untuk mengakses Facebook dari tempat di mana mereka boleh menghadapi hukuman. Sementara itu, VPN memberikan keseimbangan yang baik antara kelajuan, kebolehgunaan, dan keselamatan.

Apapun alasan anda untuk menyahsekat Facebook, kami berharap panduan ini dari ProPrivacy.com membantu anda mencari cara terbaik untuk dengan cepat dan selamat mengakses rangkaian sosial yang popular.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me