Kadangkala VPN komersial tidak sesuai, dan anda ingin membuat perkhidmatan VPN anda sendiri.


Dalam panduan ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan Hamachi dan Privoxy untuk membuat VPN peribadi dan peribadi anda sendiri.

Walau bagaimanapun, sebelum saya menyelam, mari meneroka kebaikan dan keburukan mewujudkan perkhidmatan VPN anda sendiri menggunakan Hamachi.

Mengapa Anda Perlu Membuat VPN Sendiri Anda

Walau bagaimanapun, VPN mula-mula dibangunkan terutamanya untuk membenarkan pekerja perniagaan masuk ke pelayan syarikat mereka dengan selamat apabila jauh dari pejabat:

Pengguna [-> ISP ->] pelayan syarikat.

Adalah mungkin untuk menubuhkan komputer rumah supaya ia berjalan seperti pelayan VPN perniagaan. Membenarkan anda masuk dengan selamat jauh ke komputer rumah anda, dan mengakses internet menerusi alamat IPnya:

Pengguna [-> ISP ->] komputer rumah -> ISP -> internet. (lalu lintas dalam kurungan [] disulitkan)

Kelebihan VPN di rumah

  • Percuma - tidak perlu membayar untuk perkhidmatan VPN pihak ketiga
  • Mengamankan sambungan internet anda apabila menggunakan hotspot WiFi awam
  • Boleh dari jauh dan selamat mengakses kandungan pada komputer anda, dan filem aliran, muzik, dan lain-lain ke peranti jauh
  • Komputer rumah bertindak sebagai proksi. Ini bagus untuk mengakses perkhidmatan web geo-terhad apabila jauh dari rumah. Ia juga boleh menjadi alat anti-penapisan yang sangat berkesan jika pengguna berada di negara yang terbatas. Walau bagaimanapun, anda memerlukan seorang rakan yang bersedia untuk menyediakan pelayan rumah di negara yang kurang ketat.

Negara-negara seperti China, dan untuk perkhidmatan geo-terhad misalnya jika anda mahu menonton Hulu di luar Amerika Syarikat, anda memerlukan VPN. VPN rumah persendirian juga bagus untuk mengelakkan sekatan sekolah, kolej atau kerja. Untuk mendapatkan maklumat mengenai VPN China, lihat VPN terbaik kami untuk panduan China.

Kelemahan VPN di rumah

  • Komputer rumah bertindak sebagai proksi - anda mengakses internet menerusi alamat IP komputer rumah anda supaya sebarang aktiviti internet dapat dikesan dengan mudah ke alamat tersebut. Ini juga bermakna bahawa anda tidak boleh mengubah lokasi jelas anda (cth. Ke negara yang berbeza).
  • Walaupun sambungan antara komputer jauh dan pelayan VPN di rumah disulitkan, sambungan internet rumah keluar anda tidak. Ini bermakna ISP anda (dan orang lain yang sedang menonton) dapat memantau aktiviti internet anda dengan mudah.
  • Anda perlu menyimpan komputer rumah anda sepanjang masa, yang akan meningkatkan bil elektrik anda.

Pendek kata, menubuhkan pelayan VPN rumah persendirian menawarkan banyak kelebihan menggunakan perkhidmatan VPN komersial. Walau bagaimanapun, ia tidak memberikan privasi / tanpa nama apabila menggunakan internet.

Bagaimana Menggunakan Hamachi untuk Membuat VPN Swasta

Setakat ini cara paling mudah untuk menyediakan VPN peribadi ialah menggunakan LogMeIn Hamachi yang digabungkan dengan Privoxy.

Hamachi adalah perisian yang membolehkan anda membuat rangkaian maya yang beroperasi seperti LAN biasa.

Ia membina 'rangkaian peribadi maya konfigurasi sifar', yang bermaksud bahawa anda tidak perlu bimbang tentang penghantaran port atau isu konfigurasi yang kompleks (yang sememangnya merupakan titik yang sangat kuat untuk memihaknya). Data yang dipindahkan dilindungi dengan menggunakan penyulitan AES 256-bit.

Kelemahan terbesar dengan Hamachi adalah perisian proprietari (iaitu bukan sumber terbuka). Walau bagaimanapun, seperti yang telah dibincangkan di atas, VPN Hamachi swasta tidak memberikan banyak privasi. Jadi ini mungkin tidak bernilai terlalu banyak membimbangkan. Sekiranya privasi menjadi kebimbangan utama, Tor atau penyedia VPN pihak ketiga tidak mempunyai pilihan yang lebih baik.

Versi asas LogMeIn Hamachi adalah percuma dan berfungsi sepenuhnya. Walau bagaimanapun, hanya lima ahli bagi setiap rangkaian boleh menggunakannya. Selain itu, versi percuma tidak akan berjalan di latar belakang pada komputer terbiar (seperti versi berbayar boleh).

LogMeIn Hamachi boleh didapati untuk Windows, macOS, dan Linux (beta).

Untuk jauh mengakses internet melalui PC rumah kami yang menjalankan Hamachi, kami memerlukan Privoxy, proksi web sumber terbuka percuma. Anda boleh menjalankan Privoxy sendiri, tetapi semua sambungan akan melebihi HTTP yang tidak disulitkan. Itulah sebabnya kita menggunakan Hamachi.

Privoxy tersedia untuk Windows, macOS, Linux, dan iOS, dan anda boleh menggunakannya dengan mana-mana pelayar kegemaran anda.

1. Tetapkan Hamachi VPN

Pertama, anda perlu menetapkan Hamachi. Ikuti langkah-langkah berikut untuk berbuat demikian:

a) Muat turun Hamachi di PC rumah anda (memilih 'Hamachi Unmanaged' mode) dan pasang. LogMeIn akan merayu anda pada pelbagai perkara untuk mendaftar untuk akaun percuma, tetapi ini boleh diabaikan sekarang.

Muat turun Hamachi

b) Klik butang kuasa untuk memulakan dan masukkan nama untuk pelanggan anda.

Hamachi ID

c) Tekan 'Buat rangkaian baru' dan beri nama dan kata laluan. Tekan 'Buat'.

Hamachi Buat Rangkaian

d) Setup Hamachi pada mana-mana komputer lain anda untuk menyambung ke VPN rumah. Satu-satunya pengecualian kali ini adalah bahawa anda perlu memilih 'Sertai rangkaian sedia ada' untuk menyertai yang baru saja anda buat, daripada membuat yang baru.

Anda kini boleh Layari PC Home anda, sama seperti ia berada di rangkaian tempatan (LAN).

2. Sediakan Privoxy

Anda melakukan ini untuk membolehkan sambungan jauh selamat ke internet.

a) Muat turun, pasang dan lancarkan Privoxy. Di Windows, Privoxy melancarkan sebagai tetingkap kosong, tetapi jangan risau kerana ini baik-baik saja. Anda juga boleh menutup tetingkap dan Privoxy akan terus berjalan dalam dulang sistem anda. Klik kanan Privoxy dalam dulang sistem, dan pilih Edit -> Konfigurasi Utama.

b) Notepad akan membuka fail konfigurasi Privoxy, yang dikenali sebagai config.txt. Pergi ke Edit -> Cari, dan cari 'listen-address 127.0.0.1:8118'. Letakkan # di hadapan barisan untuk menandakannya sebagai ulasan, kemudian di bawahnya menambah baris:

alamat pendengaran [alamat IP yang ditunjukkan di bahagian atas tetingkap Hamachi anda]: 8118

c) Simpan dan tutup config.txt.

3. Tetapkan Tetapan Proksi Penyemak Imbas Anda

Langkah terakhir adalah untuk mengkonfigurasi tetapan proksi pelayar anda untuk menunjuk ke alamat IP rangkaian Hamachi. 25.46.156.2, Port 8118 dalam contoh kami.

Di Firefox, tetapan ini boleh didapati dengan pergi ke Pilihan -> Tab rangkaian -> Tetapan Sambungan

Anda boleh menyemak semuanya berfungsi dengan menaip 'http://config.privoxy.org/' ke dalam bar carian pelayar komputer jauh anda.

(Jika ia mengatakan 'Privoxy tidak digunakan' maka ada sesuatu yang salah)

Anda kini menggunakan komputer rumah anda sebagai pelayan VPN! Semua lalu lintas pelayar jauh anda akan melalui komputer rumah anda. Oleh itu, anda akan muncul dari alamat IP komputer rumah anda.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me