Google Chrome mudah menjadi penyemak imbas paling popular di dunia, dengan harga pangsa pasaran sekitar 65.5 peratus (sehingga April 2020). Ia juga dianggap secara meluas oleh aktivis privasi untuk menjadi spyware. Kenapa?


Google tidak mengaku bahawa ia menggunakan Chrome untuk mengintip pengguna, dan sejak Chrome dibina menggunakan sejumlah besar kod sumber tertutup proprietari, tidak ada cara untuk membuktikan dengan pasti bahawa ia berbuat demikian. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sebab yang sangat kuat untuk mempercayai bahawa ia ...

Bagaimanakah Google membuat wang??

Dengan nilai bersih 2020 bernilai $ 167.7 bilion, Google merapatkan kedudukan pada Apple sebagai jenama kedua terbesar di planet ini.

Bagaimana Apple membuat wangnya jelas - ia membina dan menjual perkakasan premium yang sangat popular. Sebaliknya, Google menyediakan pelbagai perkhidmatan mahal dan lestari dan produk yang mahal untuk ditawarkan kepada orang ramai untuk harga kegemaran semua orang: percuma. Mereka juga bergaya, mudah digunakan, dan dinyalakan dengan fungsi berteknologi tinggi.

Tidak mengejutkan, perkhidmatan dan produk ini menjadi hit besar, terutamanya penyemak imbas Chrome. Jadi bagaimana Google membuat jumlah wang yang sangat besar dari produk yang ia berikan secara percuma?

Model perniagaan Google

Google membuat wang dari mengumpulkan data sebanyak mungkin tentang anda dan kemudian menggunakan data tersebut untuk menyampaikan iklan yang sangat disasarkan ke skrin anda. Semakin banyak yang anda tahu tentang anda, lebih banyak iklan yang diperibadikan ini boleh menjadi dan semakin besar kemungkinannya, secara statistik, anda akan membeli produk dari salah satu rakan pengiklanannya.

Lebih banyak wang rakan kongsi iklannya, semakin banyak mereka akan membayar Google untuk menyampaikan iklan mereka kepada anda. Kepakaran Google untuk menyampaikan iklan yang tepat kepada orang yang tepat bermakna pengiklan mempercayai Google lebih daripada apa-apa syarikat lain untuk memberikan nilai yang besar untuk wang.

Antara 2009 dan 2013 Google sepenuhnya bekerjasama dengan program pengawasan massa PRISM NSA. Ia mendakwa telah berhenti, tetapi bagaimana kita boleh mengetahui ini dengan pasti?

Hasilnya ialah Google menguasai pasaran hasil iklan digital, dengan pangsa 2020 pasaran sebanyak 32.4 peratus. Oleh itu, model perniagaan Google sepenuhnya didasarkan pada menyerang privasi penggunanya. Dan sebagai kekayaan bersihnya menunjukkan dengan jelas, ia adalah satu kejayaan yang sangat berjaya.

Bagaimana ia melakukan ini?

Google menjejaki apa yang kita lakukan dalam talian - apa yang kita cari (menggunakan enjin carian eponim), laman web yang kami lawati selepas itu (menggunakan taktik seperti cookies, rangkaian AdSense di mana-mana dan butang perkongsian +1), bagaimana kita berinteraksi dengan aplikasi ( menggunakan Rangka Kerja Perkhidmatan Android Play, yang juga mengumpul data lokasi), dan juga bagaimana kita berinteraksi dengan orang lain dalam kehidupan sebenar (contohnya dengan mengekalkan tab pada jadual aktiviti harian kami dari apl Kalendarnya).

Pada tahun 2017 Google berjanji bahawa ia tidak akan lagi mengimbas e-mel untuk menyasarkan pengguna dengan iklan yang disesuaikan. Ini tidak bermakna ia telah berhenti mengimbas e-mel untuk tujuan lain. Ciri balas pintar yang berasaskan AI membuktikannya melampaui semua keraguan.

Terutama mengejutkan ialah sejak tahun 2015, Google mengimbas e-mel di Gmail untuk log semua pembelian yang dibuat, walaupun ini tidak ada kaitan dengan Google.

Untuk membuat perkara lebih teruk, tidak ada tetapan privasi untuk menghalangnya, dan satu-satunya cara untuk memadamkan maklumat adalah memadam e-mel asal mengenai pembelian!

Bagaimana dengan Chrome?

Jadi kami tahu bahawa Google mengintip kami, tetapi bagaimana dengan Chrome? Tidak seperti carian kami dan kandungan e-mel kami, ia tidak jelas bagaimana (dan sesungguhnya, jika) Google memonetkan penyemak imbas paling popular di dunia.

Alasan Chrome begitu popular adalah bahawa sejumlah besar wang telah dibuang pada pembangunan (dan terus berkembang). Tidak mungkin Google melepaskan produk sebegini secara percuma, dengan tiada apa-apa untuknya.

Ia menandakan anda masuk ke akaun Chrome anda tanpa kebenaran

Sehingga September 2018, dasar privasi Chrome adalah dokumen yang mengejutkan dalam kesederhanaan dan kejelasannya. Anda boleh log masuk ke Chrome, dalam hal ini anda secara eksplisit bersetuju menyerahkan semua data anda kepada Google.

Atau anda boleh mengabaikan pop-up masuk dan menggunakan Chrome dalam "Mod pelayar asas," di mana data pada dasarnya kekal pada penyemak imbas dan tidak dihantar kepada Google (atau sekurang-kurangnya itulah yang diklaim oleh Google).

Sehingga Chrome 69, pelayar secara automatik menandatangani pengguna ke Chrome apabila mereka melog masuk ke perkhidmatan Google seperti Gmail. Google memperkenalkan perubahan ini, yang mempunyai implikasi privasi yang penting, tanpa sebarang amaran atau meminta persetujuan daripada penggunanya.

Orang ramai hanya mula menyedari masalah ini apabila mereka melihat ikon dalam bar tugas Chrome yang menunjukkan mereka mendesah ke Chrome!

Jika anda memburu melalui menu Tetapan Lanjutan di Chrome, mungkin untuk melumpuhkan log masuk automatik ini, tetapi Google telah keluar dari cara untuk menyembunyikan pilihan ini sebanyak mungkin. Ini adalah keadaan yang telah mencetuskan kebimbangan bahawa Google merancang untuk secara senyap-senyap menyingkirkan pilihan penyisihan apabila kepentingan awam dalam perkara itu telah merosot.

Penyekat iklan Chrome

Pada bulan Februari 2018, Google memperkenalkan penghalang iklan, yang kemudiannya berada di bawah kritikan kritikan kerana bersabar diri. Seperti yang dijelaskan oleh The Guardian:

"Pelan ini mudah, dan hampir jelas: blok hanya iklan cukup untuk memastikan bahawa orang tidak merasakan keperluan untuk memasang adblocker yang akan menghalang mereka semua."

Sekali lagi, ini tidak semangat kepercayaan.

Chrome mengimbas semua fail anda tanpa kebenaran

Pada Mac 2018, Alat Privasi Chrome yang dikemas kini mengejutkan aktivis privasi dengan mula mengimbas fail pada komputer pengguna, termasuk dalam folder dokumen mereka, untuk perisian hasad.

Walaupun secara amnya diterima bahawa langkah itu tidak baik,

"Kekurangan persetujuan dan ketelusan jelas kelihatan seolah-olah melanggar kriteria mereka sendiri 'perisian mesra pengguna' yang memaklumkan dasar untuk Pembersihan Chrome [Alat]."

Pemikiran terakhir

Kes terhadap Google Chrome tidak konklusif, tetapi ia cukup kuat bahawa penyelidik dan aktivis privasi hampir mencadangkan supaya tidak menggunakannya. Google telah memberi kita sedikit alasan untuk mempercayainya, dan sebagai contoh di atas jelas menunjukkan, mempunyai sikap yang sangat blasé kepada persetujuan pengguna.

Terdapat beberapa pelayar selamat yang hebat di luar sana yang merupakan sumber terbuka dan direka dari dasar untuk menghormati privasi pengguna mereka. Yang paling ketara dari ini adalah Mozilla Firefox, yang kini menjadi padanan untuk Chrome dari segi kelajuan dan kestabilan sementara lebih banyak dikonfigurasikan dan menampilkan perlindungan pengesanan dan perlindungan cap jari kanvas terbina dalam.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me