Apa itu Blockchain

Kini, kebanyakan orang telah mendengar tentang Bitcoins. Bitcoins adalah salah satu daripada (sekarang ribuan) cryptocurrencies yang terdapat di pasaran. Cryptocurrency asal telah menjadi harta panas, dengan jumlah nilai Bitcoin mencapai $ 326.5 bilion pada Disember 2017 sebelum jatuh sedikit kepada $ 237.6 bilion pada awal tahun 2020. Apa yang mungkin anda tidak menyadari, bagaimanapun, adalah bahawa Bitcoins hanya wujud kerana Sistem lejar awam digital disebut Blockchain.


The Blockchain pertama kali muncul di tempat kejadian pada bulan November 2008. Pada ketika itu, seseorang (atau sekelompok orang) yang pergi dengan nama samaran Satoshi Nakamoto menerbitkan sebuah kertas putih yang dipanggil Sistem Tunai Elektronik Peer-to-Peer. Sistem yang diterangkan oleh Nakamoto adalah revolusioner. Ia mewujudkan satu cara untuk mata wang digital wujud, dikongsi, dibeli dan dijual, dan digunakan untuk membeli dan menjual dengan. Semua ini tanpa memerlukan institusi kewangan perantaraan.

Mungkin yang paling penting, terima kasih kepada struktur peer-to-rakan Blockchain, cryptocurrency yang tinggal di sistem lejar awam akan wujud dalam keadaan yang menentang rasuah. Tulang tulang belakang yang tidak dapat dikurangkan sejak Blockchain telah diperhatikan mempunyai lebih banyak kegunaan daripada hanya memegang cryptocurrencies.

Pada masa kini, semakin banyak kegunaan untuk Blockchain sedang dibangunkan, menyebabkan ramai orang bertanya apa yang Blockchain dan bagaimana ia berfungsi?

Memahami Blockchain: Asas-asasnya

Blockchain 1

Blockchain adalah sistem lejar awam yang menyimpan rekod semua urus niaga Bitcoin yang pernah dibuat. Sistem lejar awam tidak pernah tidur. Ia sentiasa dikemas kini dan dikongsi di antara ratusan ribu komputer yang dilampirkan melalui web. Komputer tersebut dipanggil nod. Oleh kerana terdapat banyak daripada mereka yang dikemas kini serentak, secara teknikal tidak boleh digunakan untuk menggodam seluruh sistem.

Data yang membentuk Blockchain disebut sebagai "rantai." Ini adalah jumlah semua urus niaga yang pernah dibuat, dari permulaan masa sehingga urusniaga terakhir. Rantaian itu sendiri dibentuk oleh rangkaian kerana ia mempersembahkan masa transaksi yang dibuat. Setem masa itu dibuat oleh hashing (menyulitkan) data transaksi ke dalam "rantai" berasaskan hash bukti transaksi.

Dalam kertas putih asal Nakamoto mengenai Blockchain, rangkaian data ini dirujuk sebagai "sebuah sistem untuk transaksi elektronik tanpa bergantung pada kepercayaan."

Dengan teknologi Blockchain, tidak ada orang, entiti, atau institusi, yang mana ada yang perlu percaya. Rantaian ini memberikan rekod sempurna mengenai semua urus niaga yang pernah dibuat. Ini biasanya dirujuk sebagai 'bukti kerja'. Bukti kerja itu tidak dapat diubah tanpa membalikkan dan mengubahnya. Walau bagaimanapun, kerana ia telah berlaku dan telah dirawat ke dalam rantaian, kerja itu tidak boleh dilakukan semula.

Bagaimana Mata Wang Blockchain Menghindari Pengeluaran Double

Masalah dengan data digital adalah mudah disalin dan diterbitkan semula. Oleh itu, untuk masa yang lama, mempunyai mata wang digital dianggap mustahil. Bagaimanakah duit syiling digital boleh dibuat unik, supaya mereka hanya dapat dibelanjakan sekali sahaja? Blockchain Nakamoto adalah penyelesaian kepada teka-teki ini.

Dengan mendesentralkan lejar urus niaga, seluruh rangkaian nod yang dilampirkan ke Blockchain dapat sentiasa mengetahui lokasi setiap bitcoin dalam sistem. Ini menyelesaikan masalah perbelanjaan dua kali, yang membolehkan kriptografi berkembang.

Blockchain Infographic 01 Mampat 1 1024X506

Bagaimana Pekerjaan Blockchain dalam Amalan?

  1. Pertama, seseorang meminta untuk melakukan transaksi menggunakan Blockchain. Pada ketika ini, permintaan dihantar melalui internet ke semua node yang kini dilampirkan pada Blockchain. Node (komputer yang mengambil bahagian) masing-masing menerima permintaan dan proses transaksi bermula.
  2. Seterusnya, rangkaian node pada masa yang sama mengesahkan status pengguna dalam Blockchain dan permintaan urus niaga. Ini dilakukan menggunakan algoritma yang diiktiraf. Dengan orang yang meminta urus niaga itu disahkan, dan semua nod dalam persetujuan mengenai permintaan itu, urus niaga boleh bergerak ke hadapan.
  3. Urus niaga yang disahkan dapat melibatkan cryptocurrency bergerak dari satu tempat ke tempat lain untuk membeli sesuatu atau menyimpannya di lokasi lain. Walau bagaimanapun, teknologi Blockchain juga boleh digunakan untuk mengesahkan mana-mana data lain yang perlu dilakukan dengan selamat. Ini termasuk rekod data, kontrak, dan data atau maklumat lain yang perlu dikongsi secara amanah.
  4. Dengan urusniaga disahkan, ia boleh dipindahkan ke tahap penyelesaian proses. Ini dicapai dengan menambah data dari transaksi tersebut kepada data dari transaksi lain ke apa yang disebut blok. Bloknya masing-masing 1 Mb dalam saiz dan ia dicipta kira-kira sekali setiap sepuluh minit. Mereka memegang semua urus niaga paling terkini yang dibuat dalam rantaian blok.
  5. Sekarang data telah ditambah ke blok - dan blok itu lengkap dengan 1 Mb transaksi data - blok itu ditambahkan ke rantai blok. Oleh itu, urus niaga asal selesai (seperti kesemua urus niaga baru-baru ini yang membentuk blok itu).

Keselamatan Blockchain: Jumlah Kesemua Transaksi

Ia adalah rantaian blok yang lengkap yang membentuk lejar awam yang tidak dapat dikendalikan oleh transaksi yang dikenali sebagai Blockchain. Rantaian terpanjang di rangkaian berfungsi sebagai bukti keseluruhan transaksi. Ia dikongsi dengan nod apabila mereka menyertai rangkaian.

Keindahannya adalah bahawa tiada pangkalan data pangkalan data terpusat bagi seorang penjenayah siber untuk menggodam. Sebaliknya, Blockchain wujud sebagai pangkalan data awam. Ia terus dikongsi dan didamaikan di antara semua nod yang dilampirkan pada rangkaian. Oleh kerana rangkaian itu terdiri daripada berjuta-juta komputer hos, Blockchain sangat selamat.

Ini menjadikan data yang terkandung di dalam Blockchain mudah diverifikasi. Dalam hal Bitcoin, ini memberikan nilai mata wang yang sudah terhingga kepada manfaat besar-besaran (dan oleh itu nilai yang semula jadi) dengan menjadikannya kebal terhadap rasuah di tangan institusi kewangan atau pasukan luar yang lain.

Seperti masa berlalu, rantai blok 1 Mb semakin besar dan lebih besar. Bagi orang yang tidak memperbaharui versi Blockchain (Bitcoin) mereka dalam seketika - atau memuat turunnya untuk kali pertama kepada dompet Bitcoin Blockchain baru - memperolehnya boleh mengambil masa yang lama (apa-apa dari beberapa jam hingga minggu).

Oleh kerana Blockchain semakin besar dan lebih besar, kali ini pasti akan meningkat. Atas sebab ini, ada yang kadang-kadang dibicarakan "garpu keras" senario. Ini akan melihat semua pengguna Blockchain Bitcoin terpaksa berpindah (garpu keras) ke dalam versi baharu Blockchain.

Fork keras

Bitcoin & Blockchain menjelaskan: Perdebatan Hard Fork

Perdebatan tentang garpu keras Bitcoin telah mengamuk beberapa lama. Ramai ahli Bitcoin percaya bahawa blok 1 Mb akan menjadi terlalu terhad. Kebimbangannya ialah, apabila rantai blok menjadi lebih lama, proses kriptografi kompleks yang diperlukan untuk mengesahkan rantai akan menjadi laggy dan lambat.

Semua orang memahami kekecewaan ketinggalan (atau penyerapan) daripada menonton video streaming. Sekarang bayangkan kesan yang memberi kesan kepada mata wang global. Pakar kewangan memahami bahawa apa-apa ketinggalan dalam Blockchain - yang mempengaruhi kecairan Bitcoin - boleh memberi kesan negatif terhadap nilai Bitcoin. Ini, secara semula jadi, adalah kebimbangan besar kepada pelabur.

Terdapat persetujuan umum bahawa garpu keras diperlukan untuk membendung masalah kesesakan. Walau bagaimanapun, tiada siapa yang tahu bagaimana garpu keras mungkin mempengaruhi harga Bitcoin. Blockchain adalah tulang belakang yang memegang cryptocurrency yang popular bersama-sama. Kepercayaan yang mengelilingi Bitcoins terutama memanfaatkan teknologi yang bekerja di belakang tabir. Oleh itu, pelaburan dalam Bitcoin sebenarnya merupakan pelaburan dalam Blockchain.

Atas sebab ini, terdapat kebimbangan besar di kalangan pelabur bahawa Blockchain baru boleh gagal. Ini boleh menyebabkan Bitcoin mengalami kerugian yang besar dalam nilai.

Hard Fork Yang Terbaik?

Salah satu akan membayangkan bahawa kemungkinan Blockchain menjadi laggy lebih teruk daripada garpu keras, terutama ketika Blockchain dari cryptocurrency pesaing (Ethereum) telah membuktikan bahawa garpu keras dapat diurus dengan jayanya (dua kali sebenarnya: sekali kebetulan).

Satu lagi masalah untuk Bitchin Blockchain, bagaimanapun, adalah bahawa tiada siapa yang boleh bersetuju tentang apa bentuk garpu yang perlu diambil. Terdapat dua pilihan saingan: Bitcoin Unlimited (BU) dan Segregated Saksi (SegWit). BU akan memberikan kuasa lebih kepada pelombong Bitcoin. Ia akan membolehkan Blockchain menjadi kelas atas sekali lagi apabila perlu. SegWit mengekalkan pendekatan yang terdesentralisasi, tetapi hanya menggandakan jalur lebar Blockchain. Ini bermakna satu hari lagi garpu keras mungkin perlu dilaksanakan.

Buat masa ini, tiada siapa yang pasti akan berlaku. Apabila garpu yang keras berlaku, Bitcoin pada dasarnya akan menjadi mata wang yang berbeza pada Blockchain baru (dengan Bitcoin asal pada Blockchain asli). Sekiranya semua orang berhijrah ke dalam garpu baru maka semuanya harus baik-baik saja. Walau bagaimanapun, melainkan semua orang menerima Blockchain baru (dan dalam kes Ether keras garpu tidak semua orang lakukan), adalah mungkin bahawa pemberontakan boleh memberi kesan negatif terhadap harga cryptocurrency.

Blockchain Bitcoin

Teknologi Blockchain: Apa lagi yang boleh digunakan untuknya?

Pangkalan data tradisional memegang satu salinan maklumat utama, yang hanya dapat dikemas kini oleh seorang pelaku pada satu masa. Sebaliknya, Blockchain membenarkan satu set data ditukar oleh pelbagai pihak pada masa yang sama. Apabila bank memindahkan wang, sebagai contoh, ia mesti terlebih dahulu mengunci akses kepada dana semasa ia membuat pemindahan. Berikutan itu, ia mesti mengemas kini sisi lain, dan kemudian membuka semula akses kepada dana.

Perbankan Blockchain membolehkan pemindahan wang berlaku lebih cepat dan cekap. Oleh itu institusi kewangan seperti Barclays, BNP Paribas, Nasdaq, dan juga Federal Reserve, telah melabur masa dan wang dalam projek-projek yang menyiasat penggunaan teknologi Blockchain untuk tujuan mereka sendiri.

Logo Kad Gyft

Ia bukan hanya untuk urusan kewangan, bagaimanapun, bahawa teknologi Blockchain menawarkan nilai. Firma yang dipanggil Gyft menggunakan teknologi blockchain untuk menawarkan kad hadiah kepada perniagaan kecil dan menengah. Bagi kebanyakan perniagaan, kos penyediaan kad hadiah terlalu besar untuk dilaksanakan. Dengan Gyft, bagaimanapun, mana-mana firma boleh dengan mudah melancarkan kad hadiah yang boleh ditebus di mana-mana kedai mereka.

Fakta adalah satu lagi inovasi. Ia merupakan lanjutan protokol Blockchain awal yang membolehkan blokchain digunakan untuk mengendalikan set data yang lebih besar. Factom membolehkan pengguna menjalankan pengarah selamat peribadi mereka sendiri. Pengguna tersebut dapat menentukan maklumat apa yang disimpan dalam buku leher mereka. Ini membolehkan blockchain Fakta untuk menangani pengendalian data di kawasan perniagaan lain, seperti undang-undang.

Perbankan Blockchain: Hanya Permulaan

Nilai teknologi Blockchain sudah menunjukkan seluruh kami. Ia dilihat bukan sahaja pada harga Bitcoins, tetapi dalam mata wang kriptografi lain yang dijalankan pada pengarah awam yang serupa. Yang paling menarik ialah Ethereum, Litecoin, dan ZCash. Mata wang kriptografi ini semua telah melihat letupan dalam nilai mereka sejak tahun lepas, dan perkara-perkara sepertinya ditetapkan untuk terus ke arah yang sama.

Ether

Terlebih lagi, ini adalah teknologi yang agak baru. Ini bermakna nilai sebenar masih ditemui. Mungkin ada kemajuan dalam cara ia dilaksanakan selewat-lewatnya masa.

Buat masa ini, Bitcoin mendahului pek, tetapi hanya mengambil beberapa kemajuan dalam teknologi blockchain untuk duit syiling yang lain (dengan nilai yang lebih tinggi kerana blok block yang lebih baik) untuk memasuki pasaran. Dengan ini, sesiapa yang berminat untuk melabur di dalam cryptocurrencies benar-benar akan menonton rantaian baru muncul untuk inovasi jika mereka mahu menemui pemenang utama esok.

Di samping itu, ada orang di seluruh dunia yang bekerja keras untuk mencari cara baru untuk menggabungkan teknologi blockchain ke perniagaan lain. Pada fikiran saya, kerana teknologi blockchain begitu berfaedah, beberapa aplikasi itu ditetapkan untuk berjaya, dan kemungkinan besar akan menjadi perniagaan yang sangat berjaya pada masa depan.

Perkhidmatan Cryptocurrency dan VPN

Akhir sekali, sesiapa yang berminat dengan Blockchain dan cryptocurrencies sangat dinasihatkan untuk melihat perkhidmatan VPN. VPN membenarkan orang ramai untuk melindungi kata laluan dan log masuk dengan penyulitan, menambah lapisan keselamatan tambahan untuk semua transaksi dalam talian mereka.

Kredit imej tajuk: pichetw / Shutterstock.com

Kredit imej: Zapp2Photo / Shutterstock.com, varuna / shutterstock.com, 3Dsculptor / Shutterstock.com, Roman Pyshchyk / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me