Mitos Blockchain Bitcoin

Kami berulang kali membaca bahawa blockchain sangat sejuk - ia adalah satu kejayaan, masa depan kita, dan sebagainya. Jika anda percaya semua ini benar, anda berada dalam kekecewaan.

Nota penting: artikel ini berkaitan dengan pelaksanaan teknologi blockchain, yang digunakan untuk cryptocurrency Bitcoin. Terdapat aplikasi dan pelaksanaan lain dari blockchain dan isu-isu tertentu diselesaikan di beberapa daripada mereka.

Mengenai Bitcoin

Pencipta Bitcoin mempunyai tugas: untuk menjadikannya berfungsi tanpa titik kawalan pusat; tiada siapa yang boleh mempercayai sesiapa pun. Para penulis memenuhi tugas itu, uang elektronik yang dihasilkan berfungsi sebagaimana dimaksud dan penerapannya telah berkembang. Walau bagaimanapun, keputusan yang mereka buat adalah besar sekali dalam ketidakcekapan mereka.

Tujuan jawatan ini adalah untuk tidak mendustakan blok block. Ia adalah teknologi yang berguna yang mempunyai banyak aplikasi hebat. Walaupun kekurangannya, ia mempunyai kelebihan yang unik. Walau bagaimanapun, dalam mengejar sensasi, ramai wartawan menumpukan pada kelebihan teknologi blockchain dan sering lupa untuk menilai keadaan sebenar. Mereka mengabaikan keburukan. Oleh itu, ia berguna untuk mempertimbangkan blockchain dari semua sudut.


Mitos Satu: Blockchain Adalah Komputer Raksasa, Teragih

Mereka yang tidak memahami prinsip asas blockchain mungkin berada di bawah tanggapan bahawa ia adalah sejenis komputer yang menjalankan tugas pengkomputeran yang diedarkan, sementara nodnya di seluruh dunia mengumpul data kecil untuk membina sesuatu yang rumit dan besar.Blockchain Distributed Computer

Ini tidak berlaku. Sebenarnya, semua nod yang melayani blockchain melakukan perkara yang sama. Jutaan komputer:

  1. Semak transaksi yang sama menggunakan peraturan yang sama. Mereka melakukan pekerjaan yang sama.
  2. Tambah data yang sama pada blok block.
  3. Simpan seluruh sejarah, yang sama dan satu untuk semua.

Tidak ada selari, tiada sinergi, tidak ada bantuan bersama. Terdapat hanya pertindihan dan, yang paling penting, ia adalah satu pertiga pendua. Tiada kecekapan sama sekali, seperti yang anda boleh lihat.

Mitos Kedua: Blockchain adalah Abadi - Segala Ditulis Akan Tetap Selamanya

Blockchain adalah Abadi

Keseluruhan sejarah semua urus niaga sudah berjalan ke lebih daripada 130 gigabait data. Ini adalah kapasiti penuh dari komputer riba yang murah atau telefon pintar moden.

Lebih banyak urus niaga yang berlaku dalam rangkaian Bitcoin, lebih cepat jumlahnya bertambah. Pertumbuhan keupayaan cakera keras mungkin tidak menepati pertumbuhan saiz blok.

Sebagai tambahan kepada hakikat bahawa ia perlu disimpan, keseluruhan pangkalan data mesti dimuat turun dari awal lagi. Ia mengambil masa beberapa hari untuk berbuat demikian.

Anda mungkin bertanya: "Adakah mungkin untuk menyimpan sebahagian daripada blockchain itu, kerana ia adalah perkara yang sama pada setiap nod rangkaian?" Ya, anda boleh, tetapi kemudian ia akan menjadi seni bina pelanggan pelayan tradisional bukannya rakan sebaya- to-block blocker. Juga, pelanggan akan dipaksa untuk mempercayai pelayan. Oleh itu, idea "tidak mempercayai sesiapa pun," yang merupakan asas kepada blok barunya, hilang.

Bagi kebanyakan pengguna, prinsip ini telah hilang. Pengguna Bitcoin dibahagikan kepada dua kumpulan: peminat yang "menderita" dan menyimpannya secara tempatan, dan orang biasa yang menggunakan perkhidmatan pertukaran dan dompet dalam talian. Yang kedua adalah lebih menonjol. Orang-orang ini mempercayai pelayan dan tidak peduli bagaimana ia berfungsi.

Mitos Tiga: Blockchain Berkesan dan Skala

Jika setiap nod rangkaian melakukan perkara yang sama, jelas bahawa jalur lebar keseluruhan rangkaian adalah sama dengan lebar jalur satu nod rangkaian. Bitcoin boleh memproses maksimum tujuh transaksi sesaat - itu sahaja.Blockchain adalah Skala

Di samping itu, urus niaga Bitcoin direkodkan hanya sekali setiap sepuluh minit. Selepas rekod itu muncul, ia bersetuju untuk menunggu 50 minit lagi, kerana sesetengah rekod secara spontan berulang dari semasa ke semasa. Oleh itu jika anda perlu membeli permen karet, anda mungkin perlu menunggu satu jam atau lebih di kedai untuk menyelesaikan transaksi!

Dengan kelajuan transaksi sedemikian, tidak mungkin untuk meningkatkan bilangan pengguna aktif dengan ketara. Sebagai perbandingan, proses Visa beribu-ribu operasi sesaat. Ia juga boleh dengan cepat meningkatkan kadar ini, kerana teknologi perbankan tradisional mudah berskala.

Mitos Empat: Peniaga Menyediakan Keselamatan Rangkaian

Anda mungkin pernah mendengar pelombong, dan ladang perlombongan gergasi yang dibina di sebelah stesen janakuasa. Apa yang mereka buat? Mereka hanya membuang-buang elektrik! Mereka "goncang" blok sehingga mereka menjadi "cantik" dan boleh dimasukkan ke dalam blockchain. Menulis semula sejarah kewangan dengan cara ini memerlukan banyak masa untuk menciptanya (dengan syarat anda mempunyai jumlah kapasiti yang sama).Penambang Bitcoin Menyediakan Keselamatan Rangkaian

Untuk membina satu blok, anda memerlukan jumlah elektrik yang sama seperti purata bandar yang digunakan setiap 100,000 penduduk. Tambah pada peralatan mahal, yang hanya sesuai untuk perlombongan, dan anda boleh merumuskan prinsip perlombongan (apa yang disebut bukti kerja) sebagai: "Membakar sumber manusia."

Optimis Blockchain menegaskan bahawa pelombong memastikan kestabilan dan keselamatan rangkaian. Masalahnya ialah pelombong melindungi Bitcoin daripada penambang lain. Sekiranya terdapat pelombong seribu kali lebih sedikit yang membakar elektrik seribu kali lebih sedikit, Bitcoin akan berfungsi sama seperti sekarang - blok yang sama setiap sepuluh minit, jumlah transaksi yang sama, kelajuan yang sama.

Berhubung dengan kebanyakan penyelesaian blockchain, ada risiko yang berlaku "Serangan 51%." Inti dari serangan itu ialah jika seseorang mengawal lebih dari separuh daripada semua kapasiti perlombongan, dia dapat secara rahsia menulis sejarah kewangan alternatif, di mana dia tidak menghantar wangnya kepada orang lain. Dan kemudian dia boleh membentangkan versi sendiri blockchain - yang akan menjadi realiti baru. Oleh itu, dia mendapat peluang untuk menghabiskan wangnya beberapa kali. Tidak mungkin menyerang sistem pembayaran tradisional dengan cara ini.

Pada akhirnya, Bitcoin adalah tebusan ideologi sendiri. "Berlebihan" penambang tidak boleh menghentikan perlombongan kerana akan ada peningkatan mendadak dalam kemungkinan bahawa satu entiti akan mengawal lebih dari separuh kapasiti yang tersisa. Selagi perlombongan menguntungkan, rangkaian stabil, tetapi jika situasi berubah (contohnya, kerana kenaikan harga elektrik), rangkaian mungkin menghadapi transaksi dua kali ganda yang dikira.

Mitos Lima: Blockchain adalah Decentralized dan Jadi tidak dapat dipecahkan

Anda mungkin berfikir bahawa sejak blockchain disimpan pada setiap node rangkaian, perkhidmatan keselamatan tidak akan dapat menutupnya (kerana blockchain tidak mempunyai pelayan pusat atau sesuatu yang serupa). Ini hanya ilusi.Blockchain adalah Decentralized

Pada hakikatnya, semua "bebas" penambang bersatu dalam kolam, atau sebaliknya, kartel. Mereka perlu bersatu kerana lebih baik menerima pendapatan yang stabil tetapi kecil daripada menunggu 1,000 tahun untuk mendapatkan yang besar.

Terdapat hanya kira-kira 20 kolam besar. Empat terbesar mereka menguasai lebih daripada 50% daripada semua kapasiti Blockchain. Ia cukup untuk mengetuk hanya empat pintu dan mendapat akses kepada empat Command & Pelayan kawalan mempunyai peluang untuk menghabiskan BTC yang sama lebih daripada satu kali.

Malah, ancaman itu lebih nyata. Kebanyakan kolam, bersama-sama dengan kuasa pengkomputerannya, terletak di satu negara - China - yang memudahkan pengambilalihan Bitcoin yang berpotensi.

Mitos Enam: Ketidakpastian dan Keterbukaan Blockchain adalah Baik

Kami tahu bahawa blockchain terbuka dan semua orang dapat melihat segala-galanya. Walaupun Bitcoin tidak menyenaraikan nama anda, ia tidak sepenuhnya tanpa nama. Sebagai contoh, jika seseorang cybercriminal mendapat bayaran ransomware pada dompetnya, maka semua orang memahami bahawa dompet ini tergolong dalam lelaki yang buruk. Dan kerana sesiapa sahaja boleh memantau dan mengikuti semua urus niaga dari dompet ini, tidak mudah bagi penjahat mengambil keuntungan dari wang ini. Ia cukup untuk membuat kesilapan kecil dan mendedahkan identiti anda di suatu tempat untuk pegawai penguatkuasa undang-undang untuk menangkap anda. Ini berlaku lebih kerap daripada yang anda fikirkan.Blockchain Anonymity

Hari-hari ini, hampir semua bursa Bitcoin menghendaki pengguna mereka menjalani prosedur pengenalan. Oleh itu, penggodam perlu menggunakan apa yang dipanggil "pengadun" perkhidmatan. Perkhidmatan sedemikian menggabungkan BTC kotor dengan banyak yang bersih. Crooks membayar komisen besar untuk ini dan mengambil banyak risiko, kerana pengadun itu sama ada tanpa nama (dan boleh melarikan diri dengan wang itu) atau sudah di bawah kawalan pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang.

Pseudo-anonymousity Bitcoin mungkin buruk bagi pengguna yang sah juga. Berikut adalah contoh mudah: Seseorang memindahkan sejumlah kecil BTC kepada ibunya. Selepas itu, ibu tahu:

  • Berapa banyak wang anaknya pada bila-bila masa
  • Apa sebenarnya dia menghabiskannya

Atau, jika seseorang membayar hutang kepada seorang kawan, kawan itu sekarang tahu segala-galanya mengenai kewangan kawan pertama. Ia bersamaan dengan membuka sejarah kewangan kad kredit anda untuk semua orang di Bumi untuk melihat.

Ini adalah isu kritikal untuk perniagaan. Semua rakan niaga, pembelian, penjualan, pelanggan, jumlah pemindahan dan segala-galanya menjadi awam dan boleh diakses oleh pesaing.

Mitos Blockchain: Kesimpulan

Anda baru sahaja membaca mengenai enam kekurangan Bitcoin utama. Anda mungkin tertanya-tanya mengapa media tidak membincangkan isu-isu ini.

Malangnya, ia tidak menguntungkan bagi mereka untuk menulis tentang perkara ini. Ramai daripada mereka yang membeli Bitcoin mula mengiklankan dan mempromosikannya, dan juga keuntungan daripadanya. Kenapa, mereka akan menulis mengenai kekurangan teknologi blockchain?

Bitcoin mempunyai banyak pesaing, yang telah cuba menyelesaikan masalah tertentu. Walaupun sesetengah idea sangat baik, mereka semua dibina di sekeliling prinsip asas blockchain yang sama. Ya, ada aplikasi lain yang bukan moneter teknologi blockchain, tetapi kelemahan fundamental dari blockchain berlaku di sana juga.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me