Semua orang tahu mereka harus membaca gumph undang-undang panjang yang membosankan yang mengiringi banyak perkara yang kita lakukan di dunia moden. Tetapi siapa? Ia adalah selepas semua sangat membosankan dan sering ditulis dalam bahasa arcane yang nampaknya telah direka untuk menangkis semua tetapi masochists undang-undang yang paling keras!

Masalahnya ketika datang ke VPN ialah jargon undang-undang ini sering memotong inti dari perkhidmatan sebenarnya yang anda bayar. Walaupun ia juga berguna untuk menyulitkan sambungan WiFi awam tanpa jaminan dan mengakses perkhidmatan web geo-larangan, kebanyakannya menggunakan VPN terutamanya untuk melindungi ketiagaan kami dan mempertimbangkannya sebagai fungsi paling penting.

Mengetahui ini, hampir semua penyedia VPN dengan kuat mengisytiharkan manfaat perkhidmatan mereka dalam mengekalkan anonimiti dalam talian anda di halaman depan mereka. Walau bagaimanapun, apabila anda melihat banyak ToS mereka (Syarat Perkhidmatan, juga lazim dipanggil Terma & Syarat atau Terma Penggunaan) perjanjian yang anda dapati bahawa terma sama rata keluar bercanggah dengan tuntutan ini, atau memenuhi syarat mereka pada tahap yang berkesan menjadikannya tidak bermakna.

Ini antara apa yang dikatakan ditawarkan dan apa yang, dalam kajian yang teliti mengenai cetakan kecil, sebenarnya ditawarkan menjadikannya penting untuk mempertimbangkan dasar undang-undang VPN sebelum mendaftar untuk perkhidmatan mereka. Terdapat beberapa tuntutan yang sering dibuat yang memerlukan perhatian khusus oleh pengguna VPN purata.


Privasi dijamin

Cukuplah semua penyedia VPN berjanji untuk tidak memberikan maklumat peribadi atau butiran peribadi mengenai aktiviti internet mereka kepada mana-mana pihak ketiga. Walau bagaimanapun, jika anda menyemak ToS mereka dengan cepat menjadi jelas bahawa dalam hal tindakan undang-undang (sepina, perintah mahkamah dan sebagainya) mereka tidak mempunyai pilihan tetapi untuk mematuhi, dan akan menyerahkan maklumat di bawah keadaan sedemikian tanpa memukul kelopak mata.

Kami telah mengatakannya sebelum ini di ProPrivacy dan kami akan mengatakannya sekali lagi, satu-satunya cara syarikat VPN benar-benar menjamin privasi anda adalah untuk tidak menyimpan sebarang log. Tiada log = tiada apa-apa untuk diserahkan sekiranya berlaku tindakan undang-undang (atau merampas lebih banyak pelayan VPN syarikat oleh pihak berkuasa - ia telah berlaku).

Simpan tiada log

Walaupun pembekal VPN menuntut untuk tidak menyimpan log, adalah semestinya menyemak ToS untuk melihat apa yang sebenarnya mereka maksudkan dengan ini. Satu masalah yang biasa adalah bahawa walaupun log akhirnya boleh dibuang, mereka sering disimpan untuk jangka pendek (atau tidak terlalu pendek) terlebih dahulu. Sebagai contoh, HMA membuat banyak fakta bahawa ia tidak menyimpan log, tetapi kajian terhadap ToS mereka menunjukkan bahawa mereka disimpan selama 10 hari, yang merupakan tempoh yang panjang dan tentunya cukup untuk tindakan undang-undang diambil untuk memaksa mereka untuk diserahkan lebih.

Selanjutnya, walaupun lebih kecil, menentukan yang log dan rekod dibuang dan yang tidak. Walaupun VPN yang paling 'tidak log' akan membuang rekod aktiviti dalam talian pengguna, ada yang masih mengekalkan butir-butir seperti IP pengguna yang disambungkan dari, masa dan sambungan, yang walaupun tidak banyak bimbang terhadap kebanyakan, beberapa butiran juga banyak untuk sesetengah orang.

Begitu juga, kebanyakan penyedia VPN menyimpan rekod maklumat pembayaran pelanggan mereka. Walaupun jelas berguna untuk perkara-perkara seperti penggunaan pengesanan bil berterusan, dan masalah, dan mungkin tidak banyak perhatian kepada banyak, terdapat pembekal di sana (seperti Akses Internet Persendirian) yang menunjukkan komitmen mereka terhadap privasi pengguna dengan memusnahkan rekod pembayaran sekali urus niaga lengkap (menguruskan penggunaan dan lain-lain dengan memberikan pelanggannya nombor rawak, tidak boleh dikesan).

Jaminan wang balik

Amalan biasa (tetapi tidak semestinya sejagat) untuk menawarkan jaminan wang balik, yang biasanya boleh menamatkan apa-apa dari sehari hingga sebulan. Walau bagaimanapun, apa yang dimaksudkan dengan jaminan ini boleh berbeza-beza, jadi jika anda merancang untuk menggunakannya sebagai percubaan percuma untuk memeriksa layanan penyedia ToS, ini patut diberi perhatian.

Walaupun sesetengah VPN gembira untuk memberikan percubaan wang balik 'tidak bersuara' bagi perkhidmatan mereka, yang lain hanya akan memberikan wang kembali jika pasukan teknikal mereka tidak dapat menyambungkan anda dalam masa yang diperuntukkan. Walaupun tidak ada yang salah dengan ini, penting untuk mengetahui sebarang batasan (sering tersembunyi dalam dasar hukum syarikat) sebelum Anda mendaftar. Apa yang kita dapati dengan mudah dipersalahkan adalah syarikat-syarikat yang menyatakan bahawa mereka tidak berpuas hati kerana kelajuan perlahan atau perkhidmatan yang tidak baik adalah alasan untuk pengembalian dana.

Pelanggaran hak cipta

Mari kita hadapi, ramai orang menggunakan VPN supaya mereka boleh memuat turun P2P torrents. Sesetengah penyedia VPN secara tidak sengaja membenarkan ini, sementara yang lain secara aktif menyediakan pelayan VPN khusus untuk tugas itu! Ramai, terutamanya di negara-negara seperti Amerika Syarikat atau di mana hak cipta adalah ketat dan dikuatkuasakan secara aktif, mempunyai dasar yang tegas dan akan mengeluarkan notis memberi amaran bahawa jika terus dikesan maka anda akan dihalang daripada perkhidmatan mereka.

Masalahnya ialah mengetahui populariti torrent mengunduh, banyak VPN dengan dasar anti-pembajakan yang ketat tidak mengiklankan fakta itu dengan sangat baik, lebih suka menyembunyikan dasar mereka di ToS kerana takut kehilangan bakal pelanggan. Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai penahanan yang selamat semasa, lihat VPN terbaik kami untuk panduan tapak torrent.

Barang lain

Di atas adalah perkara utama yang kami fikir anda harus melihat. Sebagai perkara yang paling pembekal VPN cuba untuk menanggung rugi diri terhadap segala-galanya, walaupun undang-undang kebangsaan dan antarabangsa akan menggantikan apa-apa yang ditulis dalam ToS syarikat.

Banyak syarikat juga ingin memenuhi syarat 'kelajuan tanpa had' dan 'jalur lebar tanpa had' dengan dasar 'penggunaan adil' yang hanya didapati jika anda memeriksa dengan teliti kepada ToS mereka. Walaupun hakikat bahawa istilah seperti itu sama sekali menjengkelkan, kita masih belum lari ke pembekal yang sebenarnya menguatkuasakannya dan jadi jangan menganggap mereka terlalu bimbang.

Kesimpulannya

Kami berharap dapat menonjolkan mengapa sangat penting untuk melancarkan lengan baju anda dan benar-benar membaca cetakan kecil ketika memutuskan penyedia VPN yang sesuai untuk anda. Tidak banyak keseronokan, tetapi kerana anda akan mengganggu melindungi identiti anda dengan menggunakan VPN di tempat pertama, adalah bernilai memastikan penyedia VPN juga prihatin dengan privasi anda.

Ini bukan untuk mengatakan bahawa semua penyedia VPN mempunyai dasar undang-undang yang tidak baik. Malah, ada yang menganggap isu-isu seperti pelanggan dan mempunyai ToS 'yang menyokongnya. Kami mempunyai artikel membincangkan penyedia VPN 'no-log' kegemaran kami yang boleh anda dapati di sini.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me