Tidak dapat dielakkan, peningkatan nilai bitcoin telah melahirkan industri jenayah siber baru. Penjenayah dalam talian mensasarkan pengguna internet yang naif dalam usaha untuk menyebabkan mereka kehilangan Bitcoins mereka.Bitcoin Security Small


Artikel ini menyenaraikan penipuan yang berkaitan dengan cryptocurrency yang paling popular untuk membantu anda memisahkan butiran dari sekam semasa berurusan dengan transaksi Bitcoin.

Pertukaran Bitcoin Palsu

Apabila anda menjumpai iklan yang menjanjikan untuk menjual Bitcoins pada harga yang rendah, ketahui bahawa ia mungkin cuba untuk menarik anda ke laman web pertukaran kritikan yang jahat. Perkara utama untuk melihat apabila anda melawat mana-mana perkhidmatan pertukaran adalah sama ada ia menggunakan HTTPS. Jika alamat web bermula dengan HTTPS, ia menunjukkan bahawa semua interaksi penyemak imbas web anda dan perkhidmatan disulitkan dan cukup selamat. Sekiranya HTTP, menggunakan pertukaran ini berbahaya.Pertukaran Bitcoin Palsu

Satu lagi tanda perkhidmatan palsu ialah PayPal untuk penipuan pertukaran BTC. Laman web sedemikian menawarkan borang web untuk anda menaipkan e-mel PayPal anda dan jumlah wang yang anda bercadang untuk dibelanjakan. Selepas itu, kod QR muncul untuk mengesahkan transaksi. Walau bagaimanapun, daripada menerima Bitcoins anda, anda hanya mendapat akaun PayPal anda dicuri.

Dompet Rogue Bitcoin

Sedikit lebih sukar untuk mengenali dompet Bitcoin penyangak, kerana matlamat utama mana-mana dompet adalah untuk menyimpan BTC daripada berdagang. Oleh itu, penipuan jenis ini tidak secara amnya ditujukan kepada keuntungan kewangan yang segera. Sebenarnya, mereka paling sering menipu anda untuk memasang malware yang boleh mencuri data sensitif.Dompet Rogue Bitcoin

Untuk mengenal pasti dompet palsu, berhati-hati dengan tujuan yang mencurigakan. Tanya orang yang anda percayai jika mereka telah menggunakan perkhidmatan tersebut sebelum ini. Semak ulasan dan skor dalam talian.

Jika dompet Bitcoin adalah aplikasi untuk memuat turun, periksa untuk kod berisiko. Tapak seperti VirusTotal boleh mengimbas binari perisian untuk jangkitan yang diketahui menggunakan dua dozen anti-virus pada masa yang sama.

Phishing

Phishing mungkin penipuan yang paling lazim di dunia dalam talian. Tujuannya, berhubung dengan Bitcoin, adalah untuk membuat anda melawat laman web penyangak yang disamar sebagai perkhidmatan yang terkenal dan sah. Dengan melawat perkhidmatan pseudo, anda berisiko bukan sahaja kehilangan Bitcoins tetapi mempunyai semua data sensitif anda dikompromikan, bersama dengan identiti anda dicuri.Crypto Phishing

Mesej e-mel phishing yang berniat jahat mungkin muncul dari perkhidmatan pertukaran atau dompet yang anda gunakan. Penjahat cyber boleh memperoleh maklumat peribadi anda selepas pelanggaran data besar seperti hack Yahoo yang terkenal.

Garis panduan umum adalah untuk mengelakkan mengklik pada hiperpautan di dalam e-mel. Hyperlink yang berniat jahat boleh kelihatan seolah-olah asli. Ia menggunakan beberapa langkah redirect untuk akhirnya membawa anda ke tapak yang dikawal oleh penggodam. Untuk menjauhkan diri daripada bahaya ini, ketik URL terus ke pelayar anda atau gunakan penanda halaman anda.

Anda juga harus mendekati lampiran e-mel dengan Lampiran kerap menyampaikan virus seperti ransomware.

Penipu juga boleh menggunakan iklan web atau SEO hitam untuk mengarahkan anda untuk melawat pertukaran Bitcoin palsu atau dompet sementara istilah Googling seperti "Buy Bitcoin" atau "Bitcoin exchange." Situs yang terperangkap di Booby sering kali muncul di kalangan hasil carian teratas. Sekali lagi, gunakan VirusTotal untuk memeriksa sama ada laman web selamat.

Skim Bitcoin Ponzi

Laman web tertentu mencadangkan tawaran BTC yang menggoda. Mereka kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan. Itu kerana mereka. Berdasarkan tuntutan mereka, anda boleh meningkatkan dua kali ganda BTC anda pada hari berikutnya. Ini adalah skim Ponzi biasa. Sebaik sahaja anda menghantar Bitcoin anda, kemungkinan anda mendapat walaupun jumlah kuantiti awal adalah sangat rendah.Skim Bitcoin Ponzi

Laman web sedemikian lazimnya merangkumi program rujukan yang membenarkan ahli-ahlinya mendapat sedikit wang daripada pelanggan baru. Oleh itu, pautan rujukan dalam URL di media sosial harus bertindak sebagai tanda amaran. Pautan rujuk kelihatan seperti ini: website.com/?ref=826.

Janji Pertambangan Awan Awan

Perlombongan awan berkaitan dengan model di mana kumpulan individu bersama-sama dan dimasukkan ke dalam wang untuk menyewa peralatan perlombongan Bitcoin. Ide ini hebat dan benar-benar sah. Bagaimanapun, penjahat melancarkan penipuan mereka untuk menarik minat orang yang berminat dan akhirnya memberikan pulangan yang lebih rendah ke atas pelaburan, daripada menyimpan janji-janji mereka.Janji Pertambangan Awan Awan

Untuk mengelakkan penipuan perlombongan awan, perhatikan kemungkinan penunjuk risiko. Jauhi perkhidmatan yang dipasarkan melalui pautan rujukan. Pastikan laman web terbuka dan jujur ​​apabila ia berkaitan dengan kolam yang digunakan untuk perlombongan, yang mengendalikannya dan jumlah pendapatan yang anda dapat. Perkhidmatan profesional pada umumnya akan termasuk papan pemuka untuk menguruskan proses dan memantau semua operasi.

Kecurian Perdagangan Dalam Orang

Kecurian Bitcoin melangkau dunia dalam talian. Dengan undang-undang baru dan kawalan ke atas perdagangan cryptocurrency yang bersiap sedia di beberapa bahagian dunia, rakyat mungkin mengalami masalah membeli dan menjual Bitcoins dengan cara yang biasa. Cabaran-cabaran ini telah merangsang ekonomi Bitcoin untuk memulakan migrasi di luar talian. Peniaga mula bersemuka untuk mengadakan pertukaran.Dalam Kecurian Dagangan Orang

Beberapa kes menunjukkan bagaimana pertukaran rakan sebaya-rakan sebaya yang berisiko mungkin. Pada April 2017, seorang usahawan dari India dirompak apabila dia cuba membeli BTC pada harga yang murah. Dia bertemu dengan peniaga yang sepatutnya di pusat membeli-belah. Penjahat kemudian menculik dan merompaknya.

Pelajaran yang boleh anda pelajari dari insiden siber jenayah luar talian ini adalah yang terbaik untuk mengelak daripada bertemu dengan orang yang tidak diketahui sendiri untuk bertukar BTC, terutamanya apabila membawa sejumlah besar wang.

Keselamatan Bitcoin: Kesimpulan

Dunia Bitcoin semakin berkembang. Jika anda bercadang untuk menjadi sebahagian daripadanya, mudah-mudahan, langkah-langkah di atas akan membantu anda tetap selamat dan terjamin semasa berdagang dan menggunakan BTC anda.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me