Setakat cara paling mudah untuk menyediakan VPN pada peranti Android anda ialah dengan memasang perkhidmatan yang dipercayai dari gedung Google Play. Ramai, jika tidak, pembekal menawarkan aplikasi Android VPN tersuai.


Bagaimana untuk menyediakan VPN pada Android

Ikuti langkah yang disenaraikan di bawah untuk menyediakan VPN pada telefon Android anda:

 1. Ikuti pautan yang disediakan oleh perkhidmatan VPN anda, atau cari Google Play Store untuk aplikasi VPN yang bereputasi. untuk senarai perkhidmatan yang kami cadangkan, lihat VPN terbaik kami untuk artikel Android.
 2. Pada halaman muat turun aplikasi, adalah sentiasa idea yang baik untuk membaca ulasan pengguna untuk memastikan aplikasi itu sah. Jika anda berpuas hati, kemudian pilih "Pasang."

memasang perkhidmatan VPN untuk Android

 1. Baca melalui Izin yang diperlukan oleh aplikasinya pada peranti anda dan pastikan anda gembira dengannya. Pembelian dalam apl diperlukan untuk membeli langganan dari dalam aplikasi, dan setiap aplikasi VPN akan memerlukan akses kepada tetapan WiFi anda. Tiada keizinan lain yang diperlukan. Sentuh "Terima" apabila anda bersedia untuk meneruskan.

Android Install 2

Aplikasi ini kemudian akan memuat turun dan dipasang ke peranti Android anda. Setelah ini selesai, lancarkan aplikasi dan log masuk jika diperlukan. Sekali di dalam aplikasi, pilih pelayan yang ingin anda sambungkan, dan tekan "Sambungkan."

Persediaan Android OpenVPN

OpenVPN kini menjadi protokol standard VPN industri. Ia adalah yang ProPrivacy.com mengesyorkan anda menggunakan di bawah hampir semua keadaan.

Aplikasi OpenVPN pihak ketiga utama untuk Android adalah OpenVPN Connect dan OpenVPN sumber terbuka dan terbuka penuh untuk Android (versi F-Droid tersedia). ikuti arahan di bawah untuk mengkonfigurasi OpenVPN di Android:

 1. Muat turun fail konfigurasi OpenVPN dari laman web pembekal VPN anda. Unzip mereka (jika diperlukan) dan pindahkan ke folder pada peranti Android anda. Secara alternatif, muat turun secara langsung ke peranti Android anda dan unzipnya.
 2. Muat turun, pasang dan jalankan OpenVPN untuk Android (jika anda belum lagi). Sentuh ikon + ke bahagian atas sebelah kanan skrin untuk Tambah Profil. Beri profil nama yang sesuai, kemudian tekan "Import."

Android Ovpn 1

 1. Navigasi ke folder di mana anda menyimpan fail config OpenVPN yang dikosongkan, dan pilih pelayan (fail .ovpn). Setelah diimport, sentuh ikon ✔ untuk meneruskan.

Android Ovpn 2

 1. Sebaik sahaja selesai, anda akan melihat nama pelayan di bawah tab Profil. Untuk memulakan VPN, sentuh sahaja. Anda boleh mengimport fail .ovpn untuk seberapa banyak pelayan yang anda suka, dan mereka akan muncul di sini.

Android Ovpn 3

Banyak penyedia termasuk semua kunci penting dan maklumat akaun dalam fail .ovpn yang disesuaikan, jadi tiada konfigurasi lebih lanjut diperlukan. Orang lain mungkin memerlukan anda memasukkan maklumat akaun anda dan butiran lain. Sila lihat dokumentasi penyedia anda untuk arahan khusus.

OpenVPN tambahan untuk tetapan Android (Pilihan tetapi Disyorkan)

Dayakan Laluan IPv6

Anda boleh menghalang kebocoran DNS IPv6 dengan mengkonfigurasi OpenVPN di Android untuk mengendali semua lalu lintas IPv6 dengan betul melalui VPN. Untuk memastikan ini didayakan ikuti langkah-langkah yang disenaraikan di bawah:

 1. Edit sambungan VPN khusus dalam tab "Profil".

Ovpn Android 1

 1. Pastikan IPv6 -> Gunakan Laluan lalai diperiksa. Semasa berada di sini, pastikan juga perlindungan kebocoran IPv4 diaktifkan (ia harus secara lalai).

Perlindungan Android Dns Leak

Muat turun fail .apk Android

Terdapat banyak sebab untuk de-Google peranti Android anda. Jika anda pergi ke laluan ini, maka kebanyakan VPN akan menyediakan anda dengan pakej aplikasi Android (.apk) perisian mereka yang anda boleh sideload ke Android.

Ambil perhatian bahawa sideloading fail dari luar Play Store membentangkan risiko keselamatan. Oleh itu, pastikan untuk mendapatkan .apk dari sumber yang bereputasi - seperti dari pembekal anda. Ia tidak boleh menyakiti untuk mengimbas imbasan malware pada sama ada.

 1. Muat turun apl pengurus fail Android.
 2. Muat turun fail .apk ke peranti anda. Anda boleh memuat turunnya terus dari web menggunakan penyemak imbas web anda, hantar ke peranti Android anda sebagai lampiran e-mel, pindahkannya dari komputer desktop melalui plag USB atau tong USB, akses dari akaun Dropbox anda, atau apa sahaja ....

Android Pasang Ipv Apk2

IPVanish membolehkan anda memuat turun .apk langsung dari laman webnya

 1. Cari fail yang dimuat turun menggunakan explorer fail (atau pilih saja di bawah lungsur pemberitahuan Android drop-down) dan pilih "Pasang". Sebaik sahaja aplikasi dipasang, sila bukanya.

Android Install Ipv Apk

Secara manual tetapkan PPTP atau tetapan VPN L2TP / IPsec

Telefon Android dilengkapi dengan pelanggan VPN yang dipanggang-dalam yang menyokong protokol PPTP dan L2TP / IPsec. Atas alasan yang dibincangkan secara terperinci dalam Penyulitan VPN: Panduan Lengkap, saya sentiasa mengesyorkan menggunakan aplikasi OpenVPN sebaliknya (melalui aplikasi khusus atau OpenVPN untuk aplikasi yang disebutkan di atas).

Sesetengah pengguna, bagaimanapun, seperti hakikat bahawa sambungan PPTP atau L2TP / IPsec boleh tanpa perlu memuat turun aplikasi pihak ketiga. Perhatikan bahawa butiran persediaan mungkin berbeza sedikit daripada arahan di bawah bergantung pada peranti dan versi Android yang anda gunakan.

 1. Pergi ke halaman Tetapan VPN anda. Di telefon saya ini boleh didapati di Tetapan -> Sambungan -> Tetapan sambungan yang lain -> VPN. Pilih "Tambah VPN."

Android Install 3

 1. Masukkan tetapan PPTP atau L2TP / IPsec yang diberikan kepada anda oleh pembekal anda. Tetapan ini biasanya tersedia pada halaman persediaan tapak webnya, atau anda boleh meminta sokongan. Sentuh "Simpan" apabila anda selesai.

Android Install 4

Ambil perhatian bahawa penggunaan kekunci pra-kongsi sangat berkerut dari perspektif keselamatan, walaupun ini dikurangkan sedikit jika akaun dicagar menggunakan nama pengguna dan kata laluan unik.

 1. Pada halaman Tetapan VPN pilih sambungan yang baru dibuat.

Android Install 6

 1. Masuk ke akaun VPN anda dan tekan "Sambung".

Android Pasang 7

Bagaimana untuk menguji VPN anda

Tidak peduli apa jenis VPN yang anda gunakan, Android akan memaparkan ikon kunci kecil dalam bar pemberitahuan bila disambungkan. Ini membolehkan anda mengetahui sekeliling bahawa anda dilindungi.

Android Vpn Key

Untuk pengesahan tambahan, anda boleh menjalankan ujian kebocoran IP ...

Semak VPN untuk kebocoran IP

Android kurang terdedah kepada kebocoran DNS dan WebRTC daripada platform desktop. Sekali bersambung, bagaimanapun, anda harus memeriksa kebocoran IP. Hanya dalam kes.

Perhatikan bahawa Swasta-Penggunaan - IP [RFCxxxx] adalah IP tempatan sahaja. Mereka tidak boleh digunakan untuk mengenal pasti individu atau peranti, dan oleh itu tidak membentuk kebocoran IP.

Membolehkan suis membunuh

Kaedah 1 (Android Nougat 7+)

Versi Android yang lebih baru kini termasuk suis bina terbina dalam yang berfungsi dengan mana-mana VPN. Ini termasuk aplikasi terbina dalam Android PPTP / L2TP, OpenVPN untuk Android, dan aplikasi tersuai. Jika peranti anda menjalankan Android Nougat 7+, gunakan kaedah ini.

1. Pastikan VPN dimatikan, kemudian pergi ke tetapan peranti anda. Pada Samsung Galaxy S8 + ini boleh didapati di Tetapan -> Sambungan -> Tetapan sambungan yang lain -> VPN, tetapi ini mungkin berbeza mengikut peranti.

2 pada ikon gear di sebelah aplikasi atau sambungan yang anda mahu tetapkan suis bunuh untuk.

Android Bunuh 1

3. Hidupkan kedua-duanya "Sentiasa -di VPN" dan sambungan Blok tanpa.

Android Kill 2

4. Sahkan bahawa anda mahu suis membunuh untuk VPN anda

Android Bunuh 3

Dan ta-da! Cantik, eh?

Kaedah 2

Jika anda menjalankan versi Android yang lebih lama, jangan risau! Anda boleh mengkonfigurasi OpenVPN untuk Android bertindak sebagai suis pembunuh. Ini mungkin tidak begitu selamat seperti kaedah di atas kerana ia tidak akan melindungi anda jika OpenVPN untuk Android terhempas, tetapi ia masih cukup berkesan.

 1. Edit sambungan khusus dalam tab "Profil" (lihat di atas).
 2. Pergi ke tab "Lanjutan" dan semak "Tun Persisten" dan tetapkan "Pengambilan Sambungan" ke Tanpa Had.

Ovpn Android 3

Anda kini mempunyai suis pembunuh OpenVPN untuk Android.

Kesimpulannya

Menggunakan aplikasi VPN yang berdedikasi dari Google Play Store adalah cara paling mudah untuk memasang VPN pada telefon anda. Walau bagaimanapun, kaedah lain tidak sukar.

Kredit imej: Dengan .elcic / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me