Jika anda ingin menyediakan VPN anda dengan Ubuntu, Kali atau Mint, maka anda berada di tempat yang betul. Dalam artikel ini, panduan ringkas cara untuk memasang VPN menggunakan Linux VPN GUI's, Pengurus rangkaian, dan kaedah lain.


Terima kasih kepada popularitinya, artikel ini memberi tumpuan kepada memasang VPN di Ubuntu, namun, Arahan yang sama berlaku untuk Linux Mint, Debian, dan Kali (yang berdasarkan Debian), dan harus memberikan panduan berguna bagi pengguna distro Linux yang lain.

Ketahui lebih lanjut tentang menjaga keselamatan dalam talian

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana anda boleh mendapatkan data anda, lihat panduan di bawah:

 • The distros Linux yang paling selamat - Di dalam panduan ini, kami menyenaraikan dua kelebihan Linux yang paling selamat di luar sana.
 • Penyulitan VPN - Segala yang anda perlu ketahui mengenai penyulitan VPN dari PPTP ke OpenVPN.

Pasang perisian Linux adat VPN

Di kebanyakan Sistem Pengendalian, cara paling mudah untuk menubuhkan VPN adalah menggunakan perisian khusus penyedia VPN. Ini juga berlaku di Linux, tetapi pembekal VPN yang sangat sedikit menawarkan klien GUI Linux tersuai.

Malah, satu-satunya pembekal VPN yang saya tahu untuk menawarkan GUI VPN untuk Linux dengan pelbagai ciri yang biasanya terdapat dalam perisian Windows dan macOS adalah AirVPN dan Mullvad .

Persediaan VPN pada Perisian Pelanggan Linux

Pelanggan "Eddie" AirVPN menyokong pelbagai konfigurasi Linux dan merupakan sumber terbuka.

Pelanggan VPN Mullvad menyokong Ubuntu (Debian), Fedora, Linux Elementary Freya dan Arch Linux. Ia juga sumber terbuka.

Pasang VPN di Linux

ExpressVPN juga menawarkan klien Linux tersendiri, tetapi ia hanya baris arahan dan tidak dipaparkan sepenuhnya. Ia boleh didapati untuk Ubuntu, Fedora, dan Raspbian, tetapi bukan sumber terbuka.

OpenVPN Untuk Linux melalui NetworkManager

Di luar pelanggan berdedikasi, mungkin cara paling mudah untuk memasang dan menggunakan OpenVPN pada kebanyakan sistem Linux adalah melalui daemon NetworkManager.

Perlu diingatkan bahawa AirVPN mengesyorkan untuk tidak menggunakan NetworkManager "kerana pelbagai, masalah kritikal." Saya bagaimanapun tidak dapat menubuhkan sebarang maklumat lanjut tentang ini, dan kebanyakan VPN kelihatan senang menggunakannya.

Memasang OpenVPN dalam Ubuntu GNOME

 1. Daftar akaun dengan penyedia VPN yang anda pilih.
 2. Muat turun fail konfigurasi .ovpn penyedia anda untuk pelayan yang ingin anda sambungkan. Ini selalunya boleh dimuat turun sebagai fail .zip, dalam hal ini anda perlu unzip sebelum digunakan.

  Di masa lalu, NetworkManager tidak menyukai sijil dan kunci sebaris. Oleh sebab itu, banyak VPN mengesyorkan memuat turun secara berasingan. Tetapi ini tidak lagi kelihatan perlu.

 3. Muat turun dan pasang pakej Ubuntu OpenVPN untuk NetworkManager dengan membuka tetingkap Terminal dan menaip:

  sudo apt-get install network-manager-openvpn-gnome

 4. Semak bahawa OpenVPN dipasang dengan betul dengan mengklik Ikon NetworkManager dalam bar pemberitahuan.

  Memasang VPN pada Ubuntu

  Kemudian pergi ke VPN Off -> Tetapan VPN -> VPN -> dan klik butang +.

  setup VPN di Ubuntu

  Dalam kotak Tambah VPN anda harus melihat opsyen OpenVPN. Jika anda tidak melihat OpenVPN, maka mulakan semula PC anda.

  Pasang VPN Ubuntu

 5. Dengan mengandaikan anda melihat opsyen OpenVPN, jangan klik padanya. Klik pada "Import dari fail ..." sebaliknya. Navigasi ke mana anda memuat turun fail .ovpn dan klik dua kali pada satu.

  Menyediakan VPN untuk Ubuntu

 6. Kotak VPN Tambah akan muncul dihuni oleh tetapan VPN pelayan. Isikan saja Nama Pengguna dan Kata Laluan anda dan tekan "Tambah".
 7. VPN kini ditubuhkan. Yay! Untuk memulakannya, pergi ke NetworkManager -> VPN dimatikan -> dan pilih pelayan yang anda ingin sambungkan.

  Bagaimana untuk memasang Ubuntu VPN

OpenVPN secara langsung melalui Terminal Linux

Menurut AirVPN, menggunakan OpenVPN melalui Terminal Linux juga lebih selamat daripada menggunakan NetworkManager, walaupun saya tidak dapat mengesahkannya secara bebas atau mendedahkan butiran.

Malangnya, saya tidak boleh membuat panduan persediaan umum untuk ini kerana spesifikasi berbeza-beza oleh VPN dan dengan perasa yang digunakan oleh Linux. Kebanyakan penyedia yang baik, bagaimanapun, mempunyai panduan.

Ambil perhatian bahawa jika menggunakan OpenVPN secara langsung, permintaan DNS tidak akan ditolak ke pelayan DNS penyedia VPN. Kebocoran IP boleh diselesaikan dengan mengubah suai resolvconf untuk menolak DNS ke pelayan DNS VPN anda.

Sebagai alternatif, anda boleh mengkonfigurasi firewall iptables secara manual untuk memastikan semua lalu lintas (termasuk permintaan DNS) mesti melalui pelayan VPN. Sekurang-kurangnya, ini akan memastikan semua permintaan DNS diproksikan oleh VPN anda. Ia juga akan bertindak sebagai suis pembunuh.

Dokumentasi di laman web VPN anda mungkin memberikan panduan lanjut mengenai isu-isu ini.

Secara manual Mengkonfigurasi VPN untuk Linux menggunakan PPTP melalui NetworkManager

PPTP bukan protokol VPN yang selamat, jadi kami umum mengesyorkan agar anda mengelakkannya. NetworkManager datang dengan sokongan PPTP "keluar dari kotak," bagaimanapun, yang boleh menjadikan PPTP penyelesaian yang "cepat dan kotor" yang berguna apabila keselamatan bukanlah keutamaan yang tinggi.

 1. Pergi ke Pengurus Rangkaian -> Tetapan VPN. Klik ikon + bersebelahan dengan kotak VPN -> Protokol Terowong Titik ke Titik (PPTP)

  menyediakan VPN Ubuntu

 2. Isi tetapan PPTP yang diberikan kepada anda oleh VPN anda. Perhatikan bahawa tetapan ini tidak khusus kepada Linux, jadi anda boleh menggunakan tetapan generik atau tetapan yang diberikan untuk platform lain.

  Tambah VPN ke Ubuntu Linux

Mengkonfigurasi secara manual VPN untuk Linux menggunakan L2TP / IPsec

Seperti yang disalahgunakan dalam Panduan Penyulitan VPN Lengkap kami, L2TP adalah protokol terowong yang tidak menyediakan penyulitan atau kerahsiaan kepada lalu lintas yang melaluinya, oleh itu biasanya dilaksanakan dengan suite pengesahan IPsec (L2TP / IPsec).

Bagaimana untuk memasang L2TP / IPsec untuk NetworkManager

NetworkManager-l2tp adalah plugin VPN untuk NetworkManager 1.2+ yang termasuk sokongan untuk L2TP / IPsec.

Untuk memasang, memadamkan Terminal dan masukkan arahan berikut:

sudo add-apt-repository ppa: nm-l2tp / network-manager-l2tp

kemas kini sudo apt-get

sudo apt-get install network-manager-l2tp

Anda mungkin digesa untuk memasang binari tambahan (cth. Untuk GNOME), dalam kes ini teruskan. Mulakan semula PC anda dan L2TP kini hendaklah diaktifkan di NetworkManager.

Memasang VPN L2TP PPTP

Persediaan sangat serupa dengan menggunakan PPTP (lihat di atas), kecuali anda perlu memasukkan beberapa butiran pengesahan IPSec tambahan. Sekali lagi, VPN anda sepatutnya dapat menyediakannya, dan tetapan generiknya baik-baik saja.

Menyediakan VPN L2TP dan IPsec

Kemas kini Mei 2018: Sekarang terdapat bug di xl2tpd yang mungkin berkompromi penggunaannya dengan protokol IPSec. Isu ini telah ditetapkan di Fedora, jadi saya berharap ia akan ditambal di Ubuntu dan Debian tidak lama lagi. Sila lihat di sini untuk butiran dan kemas kini terkini.

Mengkonfigurasi secara manual VPN untuk Linux menggunakan IKEv2

IKEv2 adalah protokol VPN selamat dan cepat yang semakin popular dengan perkhidmatan VPN. Ia disokong di Linux melalui strongSwan. pakej strongSwan tersedia untuk kebanyakan versi Linux, atau anda boleh menyusunnya sendiri.

Bagaimana untuk memasang IKEv2 untuk NetworkManager. Anda boleh membina ini dari sumber, atau pengguna Debian / Ubuntu boleh membuka Terminal dan masukkan:

sudo apt-get install network-manager-strongswan

Digunakan, plugin berfungsi seperti plugin L2PT NetworkManager yang diterangkan di atas.

Cukup masukkan tetapan IKEv2 yang disediakan oleh VPN anda (jika ia menyokong IKEv2).

IKEv2 VPN untuk Linux

Bagaimana Menguji VPN untuk Linux

Jika menggunakan NetworkManager, ikon kunci rangkaian kecil dalam bar pemberitahuan membolehkan anda mengetahui sekilas bahawa anda disambungkan.

Bagaimana untuk menguji VPN di Linux

Untuk pengesahan selanjutnya VPN disambungkan dan berfungsi dengan betul, anda boleh menjalankan ujian kebocoran IP ...

Semak VPN anda untuk kebocoran IP

Sebaik sahaja disambungkan ke VPN (menggunakan kaedah apa pun), ia adalah satu cek idea yang baik untuk kebocoran IP.

Memeriksa VPN Linux untuk IP Leaks

Contoh di atas menunjukkan kes kebocoran IPv6 yang buruk. Hasil DNS IPv4 dengan betul menunjukkan bahawa saya disambungkan ke pelayan VPN di Amerika Syarikat, tetapi laman web itu dapat melihat alamat IPv6 UK sebenar saya melalui kebocoran DNS biasa dan WebRTC. Gagal!

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai terus selamat dengan VPN di UK atau AS, lihat panduan di bawah:

 • VPN UK
 • VPN bersatu negeri

Perhatikan bahawa Swasta-Penggunaan - IP [RFCxxxx] adalah IP tempatan sahaja. Mereka tidak boleh digunakan untuk mengenal pasti individu atau peranti, dan oleh itu tidak membentuk kebocoran IP.

Tetapkan VPN untuk Linux: Kesimpulan

Seperti halnya kebanyakan perkara Linux, perkara-perkara tidak semudah seperti pada platform yang lebih utama. Yang berkata, walaupun pengguna Debian / Ubuntu yang tidak berpengalaman seharusnya tidak mempunyai masalah menubuhkan VPN menggunakan NetworkManager.

Kredit imej: Dengan Profit_Image / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me