Dengan beberapa pengecualian yang jarang berlaku, menggunakan VPN akan memberi kesan negatif pada kelajuan internet anda. Lagipun, data anda perlu bergerak lebih jauh kerana ia disalurkan melalui pelayan VPN, yang juga perlu memproses keperluan penyulitan dan penyahsulitan berpotensi beratus-ratus pengguna VPN yang lain.

Kehilangan prestasi ini sering diukur dari segi bagaimana kesan VPN memuat turun dan memuat naik kelajuan, tetapi terdapat juga faktor lain dalam permainan: ping.

Apa itu Ping?

Dengan tepat, Ping adalah utiliti perisian yang digunakan untuk mengukur kadar ping. Dalam penggunaan biasa, istilah ping sering merujuk secara langsung kepada kadar ping sendiri, jadi untuk mengelakkan kekeliruan, kita selalu memanfaatkan utiliti Ping dan merujuk kepada kadar ping dalam huruf kecil dalam artikel ini.

Utiliti Ping boleh didapati di hampir semua platform dan mengukur masa perjalanan yang dibutuhkan untuk satu paket data untuk mencapai pelayan dari komputer anda dan kemudian melantun kembali ke komputer anda.

Sebagai tambahan kepada kadar ping mentah (waktu minimum, maksimum, dan purata), ia melaporkan butiran seperti kesalahan, kehilangan paket, dan sisihan piawai dari min.


Dari angka-angka ini, kadar purata ping (waktu bulat) dalam milisaat (ms) mungkin yang paling berguna kepada kebanyakan orang.

Kadar ping kadang-kadang juga dipanggil latency, dan istilahnya sama. Dan hanya untuk menjadi jelas, semakin rendah kadar ping (latency), masa respon pelayan yang lebih cepat adalah. Kadar ping begitu rendah adalah baik.

Mengapa ping masalah apabila menggunakan VPN?

Kadar ping yang rendah boleh mengurangkan masa beban laman web, tetapi dalam kebanyakan situasi, anda tidak dapat melihat perbezaan dari menggunakan VPN melainkan pelayan VPN berada di sisi lain dari planet ini kepada anda.

Walau bagaimanapun, pengecualian penting untuk ini adalah apabila menggunakan VPN untuk permainan dalam talian. Untuk bertindak balas dengan ketepatan kilat cepat dalam permainan di mana orang dengan refleks terpantas adalah raja, pemain memerlukan kadar ping tinggi.

Bagi orang-orang ini, kelewatan hanya beberapa milisaat antara menekan butang tetikus mereka dan tindakan yang dilakukan pada skrin boleh menjadi perkara kemenangan atau kematian.

Perhatikan bahawa kadar ping menjejaskan masa tindak balas, dan oleh itu mempunyai sedikit kesan pada streaming dengan VPN, di mana jalur lebar (seperti yang dicerminkan oleh kelajuan muat turun) adalah faktor yang lebih penting.

Bagaimana untuk menguji ping

 1. Menggunakan Ping

  Cara paling mudah untuk menguji kadar ping adalah dengan menggunakan utiliti Ping yang disertakan dengan sistem operasi anda. Anda boleh menjalankan ujian pada mana-mana alamat IP pelayan atau URL - www.google.com adalah pilihan yang popular, walaupun kami akan menggunakan www.proprivacy.com!

  Di Windows, klik kanan Mula -> Command Prompt dan taip "ping [server]".

  Utusan ping prompt perintah

  Dalam Terminal terbuka macOS dan Linux dan ketik "ping [server]". Ujian akan terus berjalan sehingga anda menekan Ctrl + C untuk menghentikannya, di mana Ping akan memaparkan statistik dari ujian.

  ping utility mac

  Ia juga mungkin untuk menjalankan Ping di dalam Utiliti Rangkaian macOS. Pergi ke Sistem - > Perpustakaan -> CoreServices ->Permohonan -> Tab Ping.

  Ujian ping pada mac

  Pengguna mudah alih boleh menguji ping menggunakan aplikasi seperti Ping untuk Android dan Ping untuk iOS.

 2. Menggunakan alat web

  Laman web seperti ping-test.net menawarkan alat ujian ping dan speedtest.net termasuk kadar ping dalam hasil ujian kelajuannya.

  Oleh kerana keputusan ini diasingkan oleh laman web, mereka tidak dapat tepat seperti ujian yang dilakukan secara langsung dari peranti anda. Dan kebanyakan hanya akan membenarkan ujian ke pelayan uji pra-dipilih.

  Ujian Ping pada alat web ping

  Walau bagaimanapun, menggunakan antara muka grafik alat web, boleh menjadikan hasilnya lebih mudah untuk diterjemahkan. Petikan dari ping-test.net di atas, sebagai contoh, dengan jelas menunjukkan jarak kesannya pada kadar ping (ujian dilakukan dari UK).

 3. Ujian ping dalam klien VPN

  Sesetengah apl VPN tersuai menjalankan ujian ping ke pelayan penyedia VPN. Ini adalah ciri yang sangat berguna apabila memutuskan mana yang VPN pembekal itu menyambung ke.

  Ujian Ping dalam klien AirVPN

  Apa yang tidak dilakukannya, bagaimanapun, membandingkan prestasi semasa menggunakan VPN untuk prestasi apabila tidak menggunakan VPN sama sekali. Ia juga perlu diingati bahawa keputusan ping ini hanya untuk pelayan VPN, dan tidak termasuk sebarang latensi yang ditambahkan oleh perjalanan tambahan ke pelayan sasaran dan kembali.

Bagaimana untuk menguji ping VPN

Untuk menguji masa ping VPN, hanya melakukan ujian Ping apabila disambungkan ke pelayan VPN. Anda boleh membandingkan ini untuk ping kali apabila tidak menggunakan VPN dengan menjalankan ujian Ping dengan VPN dimatikan. Dan anda boleh membandingkan masa ping apabila disambungkan ke pelayan VPN yang berbeza dengan menyambung kepada setiap seterusnya dan menjalankan ujian ping.

Ujian Ping di prompt arahan 2

Keputusan Ping tanpa VPN (dari UK). Purata kependaman = 18ms.

ujian ping di command prompt 3

Keputusan Ping apabila disambungkan ke pelayan VPN di Belanda. Purata latensi = 29ms.

ujian ping di prompt arahan 4

Keputusan Ping apabila disambungkan ke pelayan VPN di Amerika Syarikat. Purata latensi = 110ms. Seperti yang dapat kita lihat, jarak membuat perbezaan yang besar!

Sekiranya anda seorang peminat permainan video, anda perlu menyemak masa ping apabila disambungkan ke pelayan permainan kegemaran anda (s).

Bagaimana untuk mengurangkan ping

 1. Kurangkan jarak yang harus dilalui oleh paket

  Untuk mendapatkan hasil ping terbaik apabila menggunakan VPN, peraturan umum adalah untuk menyambung ke pelayan VPN sedekat mungkin ke tempat pelayan sasaran (cth. Pelayan permainan anda) terletak secara fizikal.

  Beban pelayan dan masalah rangkaian boleh merumitkan ini, bagaimanapun, itulah sebabnya anda mungkin mahu menjalankan ujian ping pada beberapa pelayan yang berbeza.

  Sekiranya mungkin, juga sentiasa memilih pelayan sasaran yang mendekati lokasi fizikal anda.

 2. Gunakan protokol VPN yang lebih cepat

  Sebagai peraturan ibu jari, semakin kuat penyulitan VPN menggunakan kuasa pemprosesan yang lebih banyak diperlukan untuk menyulitkan dan menyahsulitnya. Oleh itu, adalah mungkin untuk mengurangkan masa ping dengan mengorbankan keselamatan (yang jarang sekali menjadi masalah utama ketika permainan).

  Anda boleh melakukan ini dengan menukar protokol VPN yang digunakan, misalnya kepada PPTP. Dari yang paling cepat hingga paling lambat, protokol VPN utama adalah:

  1. PPTP
  2. L2TP / IPsec
  3. IKEv2
  4. OpenVPN (UDP lebih cepat daripada TCP, dan AES-218 lebih cepat daripada AES-256).
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me