Sesetengah orang mahu menyahaktifkan akaun Gmail mereka kerana kebimbangan privasi. Kini, terdapat banyak pembekal e-mel yang selamat di sekeliling. Perkhidmatan tersebut menyulitkan e-mel pengguna. Mereka juga menyulitkan e-mel antara penghantar dan penerima. Dengan pilihan e-mel yang lebih baik tersedia, ramai orang memutuskan untuk memadam Gmail sekali dan untuk semua.


Sesetengah orang juga ingin mengetahui cara mengarkibkan e-mel, cara memadam e-mel, dan cara memuat arkib seluruh akaun Gmail mereka sebelum membuatnya berenang dengan ikan. Di bawah, kami telah menyediakan panduan langkah demi langkah tentang bagaimana untuk memadam secara kekal .

Bagaimana untuk Menghapuskan Gmail secara kekal

1. Navigasi ke akaun Google anda dan log masuk.

2. Masukkan alamat e-mel dan kata laluan anda untuk Gmail.

gmail-my-account2

3. Navigasi ke halaman 'Akaun Saya' dan pilih Pilihan akaun.

4. Pada menu di sebelah kiri, klik pada Padam akaun atau perkhidmatan anda.gmail-preferences

5. Klik pada Padam produk.

gmail-delete-account

gmail-delete-products

6. Anda kini akan diminta untuk memasuki semula kelayakan. Masukkan mereka dan log masuk.

7. untuk ikon untuk akaun Gmail anda, klik pada ikon tong sampah.

8. Taipkan alamat e-mel utama yang baru (sama ada akaun e-mel lama yang anda juga merancang untuk menggosok atau alamat e-mel yang disulitkan baru). Masukkan kata laluan anda sekali lagi dan klik pada REMOVE GMAIL.gmail-dustbin

gmail-baru-e-mel

9. Sekarang anda akan diberitahu untuk pergi dan menyemak e-mel anda di alamat e-mel baru yang anda berikan Google. Pilih 'Ok, dapatkannya.'

10. Buka mesej Pengesahan Permintaan Gmail yang telah dihantar ke e-mel baru anda. Klik pautan pengesahan.

e-mel-pengesahan-e-mel

11. Sekarang pilih Padam dan sahkan.

gmail-confirm-delete1

Seperti yang anda dapat lihat, Google telah membuat penyahaktifan Gmail operasi berbilang peringkat. Itu mungkin untuk memanjangkan, menunda, dan menghalang pengguna daripada memadamkan akaun mereka.

Tahniah, sekarang anda telah memadamkan Gmail dari Akaun Google anda.kejayaan gmail

Bagaimana untuk Menghapus E-mel secara kekal dalam akaun Gmail

Untuk memadam e-mel dari Gmail secara kekal, hanya hantarkannya ke folder sampah anda dan kosongkan folder sampah. Dari titik tersebut pada e-mel akan dipadamkan dari akaun anda dan dari pelayan Gmail. Ingat, bagaimanapun, bahawa semua mel anda disimpan di dalam Folder 'semua mel'.

Pada kenyataannya (walaupun ia kelihatan seperti itu), tidak ada folder lain tetapi semua mel. Semua folder lain hanyalah pandangan sekunder peti masuk, yang mana semua mel sebenarnya.

gmail-all-mail

Atas sebab itu, untuk menghapus e-mel dari akaun Google anda, selalu hantar mereka ke sampah dari peti masuk. Jika tidak, mereka masih akan berada di sana.

Ingat: jika anda tidak menghantar mel ke sampah dari peti masuk utama semua e-mel anda akan kekal dalam folder itu.

Cara Muat Turun Arkib Gmail anda

Jika anda yakin bahawa akaun Gmail anda adalah pengebumian digital, maka sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan memuat turun arkib penuh semua e-mel anda. Untuk melakukan itu, ikuti langkah-langkah di bawah.

1. Navigasi ke Muat turun halaman data anda Gmail. Log masuk ke akaun Gmail anda untuk mengaksesnya.

gmail-include-archive

2. Pilih apa yang anda mahu Google memberikan anda arkib yang boleh dimuat turun. Untuk melihat lebih banyak pilihan untuk setiap perkhidmatan Google, pilih anak panah ke bawah.

gmail-options

3. Setelah anda memilih perkara yang ingin anda simpan, klik Seterusnya.

4. Pilih jenis fail untuk muat turun anda.

5. Akhir sekali, pilih cara yang anda mahu arkib anda dihantar.

Ingat bahawa lagu Google Play Muzik anda tidak boleh disertakan dalam arkib yang diminta. Oleh itu, anda perlu pergi ke Google Play Music Managerto memuat turun muzik anda secara manual.

gmail-download-delivery-options

Sebaik sahaja anda telah mendapat arkib anda dari Google, anda boleh meneruskan ke akaun Gmail anda. Jika anda tidak mahu arkib e-mel dan data peribadi lain, teruskan untuk memadam Gmail.

Mengarkibkan Vs. Memadam E-mel

Sesetengah orang memadam e-mel semasa mereka pergi, supaya tidak mempunyai peti masuk berantakan. Masalahnya ialah bahawa Google memotong mesej dalam folder sampah anda setiap 30 hari. Itu bermakna, pada akhirnya, anda mungkin akan kehilangan e-mel penting.

E-mel pengarkiban adalah cara yang baik untuk membersihkan peti masuk anda tanpa kehilangan e-mel yang mungkin diperlukan kemudian.

E-mel boleh diarkibkan dengan meleret atau menggunakan kotak dengan anak panah ke bawah di dalamnya (dalam bar tugas mesej). Anda juga boleh memilih berbilang mesej dalam peti masuk, kemudian gunakan kotak dengan ikon anak panah ke bawah.

arkib gmail

Nyahaktifkan Akaun Gmail: Pertimbangan

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum anda menyahaktifkan akaun Gmail anda. Pertama, jika anda memadamkan Gmail, anda akan kehilangan akses sepenuhnya - selama-lamanya. Itu bermakna jika anda melanggan mana-mana laman web atau media sosial lain menggunakan alamat e-mel itu, anda akan kehilangan keupayaan untuk menetapkan semula kata laluan anda. Ini berpotensi untuk mengunci anda daripada satu atau lebih perkhidmatan lain.

Ini boleh menjadi kesakitan yang serius. Untuk mendapatkan semula akses kepada anda, anda perlu menyediakan laman web dengan bukti bahawa anda adalah pemilik yang sah. Ini boleh menjadi masalah yang serius bagi orang yang menggunakan laman media sosial di bawah nama samaran atau nama samaran. Sekiranya anda berbohong tentang siapa diri anda dan tidak memuat naik gambar yang membezakan ke akaun tersebut, anda mungkin mendapati ia amat sukar untuk membuktikan akaun anda adalah milik anda.

Satu lagi masalah biasa adalah apabila akaun bank didaftarkan ke akaun Gmail. Ini membawa kepada keperluan untuk menghubungi pasukan perkhidmatan pelanggan bank, yang mungkin bermakna panggilan kadar premium dan memasukkan masa menunggu yang panjang.

Pilihan Penyedia E-mel Disulitkan

Sebaik sahaja anda telah menyahaktifkan akaun Gmail anda, anda akan memerlukan alamat e-mel yang baru. Dengan itu, anda perlu memikirkan mana pembekal e-mel yang selamat yang akan dilanggan.

Hari-hari ini, privasi digital telah menjadi sesuatu yang rakyat harus mencari untuk diri mereka sendiri sekiranya mereka mahu melindungi diri mereka secara siber. Dengan, penggodam, dan kerajaan semua pergi selepas data internet swasta, risiko yang tinggi.

Hasil dari realisasi ini telah meningkat tajam dalam pengambilan alat penyulitan dan perkhidmatan yang membantu orang mengurangkan jejak digital mereka.

Perkhidmatan VPN

Perkhidmatan VPN adalah bahagian tengah revolusi privasi digital. Penyedia perkhidmatan VPN terbaik membolehkan orang ramai untuk menutup alamat IP sebenar mereka dan menyekat kandungan ditapis. Di samping itu, perisian VPN menggunakan penyulitan gred tentera untuk menjamin semua lalu lintas web pengguna. Hasilnya jauh lebih tinggi dari privasi dan keselamatan dalam talian untuk anda dan keluarga anda.

Penyedia E-mel Disulitkan

Orang ramai berusaha untuk meninggalkan gergasi teknologi multinasional yang tidak bertanggungjawab seperti Google. mereka memilih penyedia e-mel yang disulitkan bebas yang berjanji untuk memberikan perkhidmatan e-mel yang benar-benar selamat.

Gabungan VPN dan perkhidmatan e-mel yang boleh dipercayai menyediakan pengguna dengan pengalaman web yang sama sekali berbeza. Ini dengan pantas menjadikan aktiviti dalam talian mereka tidak dapat dilihat oleh kuasa luar yang tidak diingini.

Bagi anda yang berminat untuk menggunakan perkhidmatan penyulitan mutakhir ini untuk mengelakkan diri ditonton, kami mencadangkan anda melihat perkhidmatan VPN terbaik kami.

Untuk membantu anda dalam peralihan anda, berikut adalah beberapa cadangan untuk mendapatkan akaun e-mel yang disulitkan.

Hushmail adalah penyedia popular e-mel yang disulitkan. Dengan akaun Hushmail, e-mel anda disimpan dalam bentuk yang disulitkan dan disahsulit dengan kata laluan anda semasa anda log masuk. Di samping itu, e-mel yang dihantar di antara pelanggan Hushmail dienkripsi dan didekripsi tanpa gagal. Apabila menghantar e-mel kepada pembekal e-mel pihak ketiga (seperti Gmail atau Yahoo), anda boleh mempersetujui pertanyaan rahsia dengan kenalan anda untuk menyahsulitkan e-mel.

VaultletMail adalah serupa dengan Hushmail. Ia menyulitkan semua e-mel antara pengguna VaultletMail secara automatik. Di samping itu, pengguna boleh melayari penyedia lain secara selamat dengan menggunakan sistemnya. Ia berfungsi dengan membiarkan mana-mana penerima membuat frasa laluan selamat, yang kemudiannya boleh digunakan untuk menyahsulit semua e-mel masa depan yang diterima dari akaun VaultletMail. VaultletMail juga mempunyai ciri-ciri tambahan seperti masa merosakkan diri untuk e-mel dan pencegahan menyalin, mengutip, mencetak dan menghantar e-mel.

Padamkan Gmail secara kekal - Amaran

Sesetengah orang berfikir bahawa mereka boleh menyahaktifkan akaun Gmail mereka, kemudian menyertai Gmail sekali lagi dengan nama pengguna dan alamat e-mel yang sama. Ini tidak benar.

Apabila anda memadamkan Gmail, alamat e-mel ini tidak terhad kepada semua orang - selama-lamanya - untuk menghentikan sesiapa sahaja daripada dapat menyamar sebagai anda.

Oleh itu, anda mesti mengemas kini semua akaun media sosial, laman web, dan langganan perkhidmatan yang didaftarkan ke akaun Gmail anda. Anda tidak akan dapat kembali alamat e-mel itu. Jadi, pastikan anda mengemas kini alamat e-mel anda dengan setiap langganan tersebut satu persatu sebelum anda memadamkan Gmail.

Kebimbangan Privasi Gmail

Dasar privasi Gmail mengatakan bahawa e-mel yang dihantar ke atau dari akaun Gmail tidak pernah dibaca oleh manusia (selain daripada penghantar dan penerima). Di samping itu, Google Inc. mendakwa bahawa e-mel yang diproses oleh komputer hanya digunakan untuk menghalang spam dan meningkatkan penargetan iklan.

Walau bagaimanapun, ramai orang percaya cara e-mel diproses oleh Gmail tidak dapat digunakan lagi. Kembali pada tahun 2004, 31 penyokong privasi bebas dan organisasi hak asasi manusia meminta Google untuk menggantung perkhidmatan e-melnya disebabkan masalah privasi tersebut. Kemudian pada 2013, Microsoft juga menyerang Google untuk e-mel pengimbasan secara elektronik. Microsoft mendakwa bahawa kebanyakan pengguna tidak menyedari bahawa Google memantau peti masuk mereka untuk menyasarkan iklan.

Pada tahun yang sama, Pengawas Pengguna mendapati bukti litigasi di mana Google mendakwa bahawa pengguna Gmail tidak 'secara kerahsiaan terjamin kerahsiaan e-mel mereka.' Google membalas tuduhan itu dengan mengatakan bahawa,

"... semua pengguna e-mel semestinya menjangkakan bahawa e-mel mereka akan tertakluk kepada pemprosesan automatik ... Sama seperti pengirim surat kepada rakan sekerja perniagaan tidak boleh terkejut bahawa pembantu penerima membuka surat itu, orang yang menggunakan e-mel berasaskan web hari ini tidak boleh terkejut jika komunikasi mereka diproses oleh ECS [penyedia komunikasi elektronik] penerima semasa penghantaran."

Padamkan Gmail: Kesimpulan

Artikel ini telah menyediakan panduan terperinci untuk menyahaktifkan akaun Gmail secara kekal. Di samping itu, kami telah menjelaskan bagaimana untuk menghapuskan e-mel individu dengan betul dan bagaimana untuk mengarkibkannya. Kami juga telah menunjukkan cara untuk meminta data anda dari Google sebelum memadamkannya.

Bagi mereka yang ingin memadamkan Gmail kerana mereka mahu mula melindungi jejak digital mereka, kami juga menyediakan maklumat mengenai VPN. VPN adalah alat keselamatan internet yang paling penting dari semua. Kami telah mencadangkan beberapa disulitkan (untuk anda bergabung untuk menyahaktifkan Gmail).

Dengan semua langkah yang diperlukan di satu tempat, anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk memulakan data anda dengan tepat di sini. Jika anda mempunyai sebarang soalan sama sekali, jangan ragu untuk bertanya kepada kami di bahagian komen di bawah. Selamat hapus!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me