Mari hadapi: ada beberapa perkara yang lebih memalukan daripada sejarah Carian Google anda. Itulah sebabnya anda secara berkala membersihkan sejarah penyemak imbas anda sekiranya seseorang meminta menggunakan komputer anda, hanya untuk mengetahui bahawa carian paling terkini anda ialah "bongkahan merah misteri di lengan" dan bahawa forum untuk penggemar layang-layang adalah laman web pertama yang muncul apabila mereka menaip huruf "k".


Dengan membersihkan sejarah penyemak imbas anda, anda boleh menyimpan perkara-perkara ini rahsia kecil anda, betul?

Salah.

Bagaimana jika kami memberitahu anda bahawa membersihkan sejarah penyemak imbas anda sebenarnya tidak memadamkan sejarah carian Google anda? Mengosongkan sejarah pelayar anda hanya mengalih keluar apa yang disimpan pada komputer peribadi anda, dan tidak menjejaskan sejarah yang telah disimpan oleh Google pada pelayan mereka?

Lebih buruk lagi, bagaimana jika kami memberitahu anda bahawa Google mempunyai sejarah carian orang yang disimpan sepanjang perjalanan dari tahun 2005?

Ya, saya katakan "2005".

Biarkan tenggelam sebentar.

Adakah anda telah melakukan pemotretan yang mengerikan kepada semua perkara yang memalukan yang mungkin anda cari ketika itu? Baik. Kemudian, mari kita beralih kepada panduan definitif ini dari ProPrivacy.com tentang cara memadamkan sejarah carian Google anda secara tetap supaya anda dapat mengalih keluar sebahagian besar jejak digital anda, meningkatkan privasi dalam talian anda dan - terima kasih - mencari yang selamanya selama-lamanya.

Cara Mendownload Sejarah Web Google Sebelum Memotong

Walaupun mereka tidak mempamerkannya, Google mempunyai ciri yang membolehkan anda memuat turun sejarah keseluruhan carian anda sebelum memadamkannya. Walaupun ini mungkin kelihatan seperti ciri yang agak ganjil pada mulanya, ia berfungsi sebagai fungsi yang lebih sentimental, yang akan saya pelajari secara terperinci dalam panduan ini. Buat masa ini, berikut langkah mudah yang mesti anda ikuti untuk memuat turun dan menyimpan sejarah carian Google anda:

 1. Navigasi ke halaman Aktiviti Saya pada akaun Google anda.
 2. Klik ellipsis menegak di sudut kanan atas, kemudian klik "Aktiviti Google yang lain."
  Arkib Google
 3. Tatal ke bawah halaman sehingga anda sampai ke topik "Muat turun carian anda yang lalu." Klik "Buat Arkib."
 4. Pilih data yang ingin anda sertakan. Ia secara automatik memilih segala-galanya, tetapi jika ia hanya carian yang anda kehendaki, anda boleh menemuinya keempat dari bawah.
 5. Peribadikan format arkib anda. Jenis fail pilihan ialah .zip, .tgz, dan .tbz, manakala saiz arkib anda boleh menjadi 1 GB, 2 GB, 5 GB, 10 GB, atau 50 GB.
 6. Pilih kaedah penghantaran pilihan anda. Anda boleh menghantarnya sebagai pautan muat turun melalui e-mel, atau secara alternatif ditambah ke Drive, Dropbox, atau OneDrive.
 7. Klik "Buat arkib." Semak e-mel anda atau sandaran dalam talian untuk memastikan bahawa arkib telah diterima.

Bagaimana untuk Menghapus dan Melumpuhkan Sejarah Carian Google anda

Sekarang bahawa sejarah carian Google anda selamat tersembunyi di dalam e-mel atau sandaran dalam talian, anda akhirnya boleh memusnahkan dan melumpuhkan fungsi tersebut. Kami membimbing anda melalui setiap proses langkah demi langkah dalam dua bahagian di bawah.

Padamkan Sejarah Google Anda

Untuk membersihkan log aktiviti anda, ikuti empat langkah berikut:

 1. Kembali ke halaman Aktiviti Saya. Klik pada ellipsis menegak dan pilih "Padam aktiviti oleh."padamkan sejarah carian Google
 2. In "Padam mengikut tarikh," pilih "Setiap masa."
 3. Dalam bahagian di bawah, cuti "Semua produk" dipilih. Sebagai alternatif, jika anda hanya mahu menghapus sesuatu yang spesifik, anda boleh melakukannya dalam menu drop-down ini. Yang berkata, kami sangat mengesyorkan anda memadam semuanya!
 4. Klik "DELETE". Klik "okey" pada halaman seterusnya apabila digesa oleh Google untuk dipertimbangkan semula.

Sekiranya berjaya, anda tidak perlu lagi melihat sebarang log pada halaman Aktiviti Saya.

Lumpuhkan Pembalakan Aktiviti Google

Untuk menghalang Google daripada menjejaki sebarang aktiviti masa depan anda di enjin carian mereka, matikan keupayaan mereka untuk melakukannya dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Kembali ke halaman Aktiviti Saya. Klik pada ellipsis menegak dan pilih "Kawalan aktiviti."lumpuhkan pengumpulan data Google
 2. Leret suis biru bersebelahan "Web & Aktiviti Apl" ke kiri.
 3. Pop timbul akan muncul yang mengatakan "Jeda Web & Aktiviti Apl?". Bacalah dengan teliti maklumat yang diberikan dan kemudian klik "PAUSE."
 4. Jika berjaya, suis di sebelah "Web & Aktiviti Apl" akan menjadi kelabu dan jelas akan mengatakan bahawa aktiviti telah dijeda.
 5. Jika anda terus menatal ke bawah halaman, anda akan dibentangkan dengan pilihan untuk berhenti seketika "Sejarah Lokasi," "Maklumat Peranti," "Suara & Aktiviti Audio," "Sejarah Carian YouTube," dan "Sejarah Tontonan YouTube." Sekiranya suis adalah kelabu, biarkannya. Sekiranya mereka berwarna biru, sapu ke kiri untuk menjeda mereka.
 6. Sekiranya berjaya, semua suis akan menjadi kelabu dan dengan jelas akan mengatakan bahawa aktiviti telah dijeda.

Tidak seperti pemadaman sejarah carian anda, penangguhan pembalakan aktiviti Google anda boleh diterbalikkan. Walau bagaimanapun, kami menghalang pembaca daripada melakukannya, kerana mereka benar-benar kalah dengan berhenti semua fungsi di atas adalah hasil carian diperibadikan (dan semua pengiklanan yang disasarkan yang datang dengannya).

Mengapa Harus Saya Hapus Sejarah Google saya??

Jika alasan dalam pengenalan panduan ini tidak mencukupi untuk meyakinkan anda untuk memadamkan sejarah penyemakan imbas anda secara kekal, dan anda memerlukan beberapa tambahan yang meyakinkan, di sini anda memilikinya.

Melalui sejarah carian anda, Google mengetahui segala-galanya mengenai anda. Ia mengetahui setiap imej dan pautan yang telah anda klik, setiap laman web yang anda lawati, dan semua yang pernah anda masukkan ke dalam enjin carian mereka.

Dengan menggunakan data ini - yang telah mereka kumpul dan menyimpan lebih dari sepuluh tahun - mereka dapat menyatukan gambaran yang sangat tepat tentang anda. Ini termasuk umur, jantina, bahasa yang anda ucapkan, dari mana anda berasal, hobi dan minat anda, sekolah yang anda hadiri, dan banyak lagi. Menggunakan profil ini, mereka dapat membuat anda sasaran untuk iklan tertentu dan mengarahkan anda ke laman web tertentu.

Tidak berbunyi terlalu paranoid, tetapi ini mengalir cukup jauh ke wilayah Orwellian. Bagaimana jika jumlah maklumat yang besar tentang anda pernah berakhir di tangan yang salah? Anda berhutang kepada diri sendiri untuk mengambil langkah berjaga-jaga keselamatan yang perlu dan pastikan penyemakan imbas dalam talian anda adalah selamat dan peribadi yang mungkin.

Cara Lain untuk Meningkatkan Privasi Dalam Talian Anda

Memadam sejarah carian Google anda hanyalah tip dari ais krim privasi dalam talian. Walaupun kami pergi mendalam tentang bagaimana untuk meningkatkan privasi dalam talian anda dalam Panduan Privasi Ultimate dari ProPrivacy.com, berikut adalah beberapa petua bersaiz kecil yang dapat anda ambil dari artikel ini:

Gunakan enjin carian tanpa nama

Google tidak boleh dinafikan raja enjin carian dalam talian, tetapi bukan satu-satunya pilihan. Saya tidak mencadangkan anda menggunakan orang-orang seperti Yahoo! atau Bing, di sini. Sebaliknya, saya menggesa anda untuk melihat enjin carian yang tidak menjejaki atau menyimpan log aktiviti carian anda, seperti StartPage atau DuckDuckGo.

Padamkan akaun yang tidak digunakan

Setiap orang mempunyai akaun lama dari forum, tapak membeli-belah dalam talian, dan sejenisnya yang telah dilupakan atau ditinggalkan. Ini adalah langkah berbahaya, seolah-olah seseorang berjaya menggodam salah satu akaun ini, mereka dengan mudah boleh menggunakannya untuk menggodam ke akaun yang lebih penting seperti Gmail atau Facebook anda. Oleh itu, saya mengesyorkan agar anda menggunakan sejarah carian Google yang anda muat turun (saya memberitahu anda bahawa ia boleh berguna!) Untuk menyemak tapak yang mempunyai akaun lama. Selepas itu, anda boleh mundur dan memadamkannya.

Daftar untuk perkhidmatan VPN

Setelah fungsi Google My Activity anda bersih dan bersih, anda boleh memberi aktiviti pelayaran dalam talian masa depan anda dengan tambahan sekuriti keselamatan dengan mendaftar dengan pembekal VPN. Perkhidmatan yang baik (seperti ExpressVPN atau NordVPN) akan menggunakan penyulitan atas-talian dan meletakkan beberapa pelayan yang berlainan di seluruh dunia pada pelupusan anda.

Semak seksyen ulasan VPN yang mendalam mengenai ProPrivacy.com untuk mencari VPN yang sempurna untuk anda, atau baca halaman kami di VPN untuk pemula untuk mengetahui semua yang anda perlu tahu mengenai apa yang mereka dan bagaimana mereka berfungsi.

Cara Menghapus Kesimpulan Sejarah Carian Google Anda

Memandangkan gergasi enjin carian telah menyimpan data anda selama lebih dari satu dekad, ia adalah tentang masa yang anda berikan sejarah carian Google anda sebagai semak yang baik. Bukan sahaja akan memadam dan melumpuhkan fungsi Aktiviti Saya memadamkan iklan yang ditargetkan dan menyingkirkan sebarang carian yang lebih memalukan, tetapi juga akan meningkatkan privasi dalam talian anda. Untuk maklumat lanjut tentang cara memberi jaminan dalam talian anda, jangan ragu membaca panduan kami. Atau, jika anda mempunyai sebarang tips untuk anda tambah, bantu rakan anda dengan meninggalkannya di dalam kotak komen di bawah.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me