NoScript adalah pelanjutan privasi dan keselamatan internet yang tersedia untuk Firefox, Seamonkey dan pelayar berasaskan Mozilla yang lain - serta Chrome. Ia merupakan lanjutan yang dianggap perlu oleh banyak penyokong privasi. Dalam panduan ini, kami menunjukkan kepada anda bagaimana ia berfungsi dan cara menggunakan NoScript.

NoScript berfungsi dengan menyekat skrip yang tidak diperlukan dan tidak diinginkan pada halaman yang anda lawati. Ini boleh menghalang anda daripada menjadi mangsa untuk mengeksploitasi JavaScript yang memanfaatkan dan skrip yang berpotensi jahat. Jenis-jenis perkara yang anda boleh menyekat dengan NoScript termasuk iklan, skrip jahat, dan pop timbul yang menjengkelkan.

Kami fikir NoScript adalah lanjutan yang sangat baik yang patut mengambil kesempatan. Walau bagaimanapun, ia mempunyai reputasi untuk menjadi lebih sukar untuk digunakan daripada banyak sambungan privasi lain. Dengan itu, kami telah membuat panduan ini untuk membantu anda memulakan NoScript.

Logo NoScript


Bagaimana NoScript berfungsi

Apabila anda melayari web, skrip memuat laman web untuk memberikan visual dan fungsi yang berkaitan dengan halaman mereka. Bergantung kepada sifat skrip tersebut, sesetengah daripada mereka mungkin memasang ke sisi pelanggan pelayar anda.

Sesetengah skrip memuat terus dari halaman yang anda lawati, yang lain datang dari laman web pihak ketiga yang berafiliasi dengan halaman yang anda lawati. Skrip lain boleh benar-benar tidak diingini - seperti skrip jahat yang telah dimasukkan ke dalam laman web yang dikompromi oleh penggodam.

NoScipt adalah percuma dan sepenuhnya sumber terbuka

NoScript adalah sambungan bebas dan sumber terbuka yang menghalang JavaScript, Java, Flash, dan plugin lain daripada dijalankan oleh apa pun selain laman web yang dipercayai. Keputusan di mana laman web yang dipercayai dibuat oleh anda, yang bermaksud bahawa anda mempunyai kawalan penuh terhadap skrip yang memuat.

NoScript juga menyediakan perlindungan skrip lintas tapak (XSS) dari dalam pelayar anda. Ini adalah kelemahan biasa yang disebabkan oleh pelaksanaan tapak web dan kesalahan pemaju yang tidak tepat, yang menyebabkan penggodam dapat menyuntik kod jahat dari satu laman web yang lain. Hacker menggunakan kelemahan ini untuk mencuri kelayakan anda dan meniru anda di laman korban.

Di samping itu, NoScript menyediakan perlindungan anti-Penjejak yang dikenali sebagai ClearClick. Ini memastikan bahawa anda tidak pernah mengklik sebarang item pada skrin yang dilindung atau dipindahkan - yang sengaja direka untuk menipu anda oleh penggodam.

Cara menggunakan NoScript

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memuat turun sambungan NoScript ke pelayar Firefox atau Chrome anda. Sebaik sahaja ia telah dimuat turun dan dipasang, anda sudah bersedia untuk mula menggunakannya. Walaupun keizinan untuk NoScript mungkin kelihatan sedikit penuh, perlu diingat bahawa NoScript perlu dapat membaca data dan data anda di laman web yang anda lawati untuk melaksanakan tugasnya.

Dengan NoScript dipasang anda sudah bersedia untuk mula menggunakannya. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah pergi ke laman web yang biasa anda gunakan. Kami melawat CNN demi membuat panduan ini, dan, seperti yang diharapkan, halaman itu tidak memuat dengan betul kerana skrip yang telah disekat.

AddScript browser addon

Secara lalai, NoScript cenderung untuk menyekat semua skrip. Ini bermakna laman web pada mulanya kelihatannya rosak. Jika tapak web tidak memuat semua yang anda perlukan - dan tidak berfungsi seperti yang anda harapkan - maka perlu untuk membuka sekatan skrip tertentu yang diperlukan untuk menikmati halaman dan isinya.

Dalam panduan ini, kami akan membimbing anda melalui membuka kunci kandungan yang diperlukan untuk mendapatkan kerja CNN. Walau bagaimanapun, langkah-langkah ini adalah sama untuk mana-mana laman web yang anda lawati. Mula dengan mengklik ikon NoScript di bar alat sambungan anda untuk melihat skrip mana yang sedang disekat oleh pelanjutan.

NoScript menunjukkan laman dipercayai dan tidak dipercayai

Untuk membuat, kerja CNN, kita perlu mengubah tetapan untuk cnn.com daripada tidak dipercayai kepada yang dipercayai. Ini dicapai dengan mengklik pada S biru di sebelah kiri URL yang anda berminat.

tambah tapak sebagai laman web yang dipercayai

Sebaik sahaja anda telah menetapkan tapak web yang anda lawati kepada Dipercayai, anda boleh mengklik butang refresh hijau untuk memuatkan semula laman web. Laman web kini perlu memuatkan tanpa isu - kerana skrip yang diperlukan tersedia.

Menambah cnn.com sebagai perkhidmatan yang dipercayai

Seperti yang anda lihat dalam tangkapan skrin di atas, kami meninggalkan postrelease.com dan sharethrough.com yang disekat oleh NoScript, kerana ini bukan perkhidmatan penting (mereka adalah pelacak pihak ketiga). Dengan halaman yang segar, kami dapat menggunakan laman web CNN tanpa sebarang masalah. Perkara yang sama akan berlaku untuk laman web lain yang anda lawati.

Selepas halaman dimuat dengan betul dengan skrip penjejakan yang tidak diingini masih disekat dalam pelanjutan, skrip tambahan akan mula muncul. Bagi kami, ini hanya dimuatkan apabila kami melumpuhkan penyekatan pada CNN (itulah sebabnya NoScript kini menyekatnya secara berasingan sekarang). Skrip ini boleh dibiarkan disekat kerana mereka tidak perlu menikmati CNN, dan perkara yang sama berlaku untuk skrip tidak perlu yang mungkin muncul di laman web yang anda gunakan.

menambah laman web sebagai sumber yang dipercayai

Dalam imej di atas, anda dapat melihat bahawa satu-satunya skrip yang sedang kami benarkan untuk memuat ialah CNN.com, yang ditunjukkan dengan kunci hijau di sebelah URL. Kunci hijau ini menunjukkan bahawa skrip ini dibuka.

Sekarang laman web CNN sedang memuatkan dengan betul, kami lawati salah satu artikel untuk melihat apakah skrip lain mungkin diperlukan. Artikel yang kami lawati sepatutnya termasuk video, tetapi ia tidak memuatkan. Sekilas pandang di NoScript mendedahkan bahawa sambungan telah menyekat skrip CNN lain, kali ini datang dari pelayan di URL: CNN.io.

menunjukkan tapak yang disekat

CNN.io adalah satu-satunya alamat CNN yang muncul dalam senarai kami, sehingga jelas bahawa ini adalah skrip yang memerlukan perhatian kami. Untuk menyelesaikan masalah ini, kami pergi ke hadapan dan tetapkan alamat ini Dipercayai, membenarkan video memuatkan pada halaman.

apabila ccn ditetapkan kepada sumber cnn lain yang dipercayai juga dipercayai

Dengan kedua skrip CNN kini ditetapkan kepada Dipercayai, Tugas kami menubuhkan laman web ini dilakukan. Setiap kali kami melawat halaman ini dari sekarang, sambungan akan berkelakuan seperti yang dikehendaki dan hanya menyekat skrip tidak perlu yang tidak diperlukan untuk tapak berfungsi.

Malangnya, kawalan penuh datang dengan mengorbankan kemudahan, bermakna anda perlu mengulangi proses ini untuk setiap laman web tunggal yang menghadapi masalah memuatkan ketika anda melawat. Sisi cerah adalah bahawa ia hanya perlu dilakukan sekali di laman web dan kelebihannya adalah besar - membolehkan anda melawat laman web tanpa memuatkan pelacak yang tidak diingini, dan skrip yang berpotensi berbahaya yang membolehkan penjenayah siber untuk menggodam anda.

Diakui, jumlah skrip yang memuatkan halaman boleh membuatnya mengelirukan dari semasa ke semasa, mendorong anda untuk menggunakan percubaan dan kesalahan ketika mencari skrip yang ingin Anda bloki. Syukurlah, NoScript mempunyai ciri-ciri lain yang boleh melindungi privasi anda seperti yang anda lakukan.

Tetapan penting lain

Walaupun menetapkan skrip ke Dipercayai atau Tidak Dibenarkan adalah kaedah utama menggunakan pelanjutan NoScript, ia patut memahami beberapa ciri-cirinya untuk melindungi diri anda dengan lebih baik.

Jika anda tidak pasti apa yang anda perlukan untuk menyahsekat, anda boleh memilih untuk mempercayai mereka buat sementara waktu dengan Temp.Dipercayai tag dan muat semula halaman untuk menguji mereka. Ini memastikan bahawa jika anda menetapkan sesuatu untuk dipercayai dan melupakannya, ia tidak akan menjejaskan privasi dan keselamatan anda secara kekal.

banyak skrip yang menghalang pengguna daripada memainkan video

Di laman web berita UK Express.co.uk, kami mendapati bahawa video tidak akan memuat dengan hanya URL express.de yang ditetapkan Dipercayai. Pandangan pantas dalam senarai menjadikannya sangat sukar untuk melihat mana skrip diperlukan untuk membuat video tersedia.

Seperti yang selalu berlaku semasa menggunakan NoScript, kami terpaksa menguji setiap skrip satu demi satu untuk mengetahui skrip yang kami perlukan. Dalam imej di atas anda dapat melihat bahawa kami menetapkan skrip yang datang dari URL brightcove.com ke Temp.Trusted.

Tetapan sementara yang dipercayai adalah sangat berguna kerana ia membolehkan anda menggunakan percubaan dan kesilapan tanpa membuat sebarang keputusan tetap. Apabila anda memulakan semula penyemak imbas anda, NoScript akan secara automatik membalikkan Skrip Temp.Trusted secara automatik untuk disekat.

Apabila kami menyegarkan halaman dengan skrip brightcove.com diaktifkan - video dimuatkan. Untuk sebab ini, kami pergi ke hadapan dan mengubahnya dari Temp.Trusted to Trusted. Ini memastikan bahawa skrip ini akan dipercaya kali ini kami lawati laman web ini.

gstatik skrip memuatkan fon

Sesetengah skrip dikemukakan oleh NoScript dan akan ditetapkan secara automatik Dipercayai untuk pelbagai sebab. gstatic.com adalah contoh dalam kes kami, menjadi skrip memuatkan font yang merupakan keperluan yang diketahui untuk tapak web untuk berfungsi. Anda boleh mempercayai skrip ini dan tidak perlu berbuat apa-apa dengan mereka, namun yang lain boleh kekal Lalai atau Tidak dibenarkan.

Tetapan global

Sebagai tambahan kepada tetapan kepercayaan yang terletak di sebelah kiri setiap skrip individu, NoScript menyediakan tetapan global di bahagian atas kanan. Ini boleh digunakan untuk menetapkan semua skrip pada laman web Dipercayai, Tidak dibenarkan, atau untuk Temp.Trusted.

pilihan yang dipercayai, tidak dipercayai, atau temp.trusted

Menggunakan tetapan global adalah cara yang cepat dan mudah untuk membuat laman web bekerja jika NoScript memecahkannya apabila anda memerlukan akses. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa membuat semua skrip pada halaman secara kekal Dipercayai bermaksud bahawa NoScript tidak memberi anda manfaat apa-apa apabila anda melawat halaman itu.

Atas sebab ini, kami biasanya mengesyorkan meluangkan masa untuk hanya mempercayai skrip individu. Sekiranya anda memilih untuk menggunakan tetapan global, lebih baik mempercayai halaman untuk sementara waktu, supaya ia semula semula ke blok lalai pada kali anda melawat tapak web. Dengan cara itu, jika anda mempunyai masa di masa depan, anda boleh menetapkan laman web dengan betul dengan hanya skrip yang mempercayai yang penting untuk menjalankan halaman.

Satu lagi tetapan yang menarik ialah sekatan Disable untuk tab ini. Ini membolehkan anda melumpuhkan NoScript supaya anda boleh mengakses semua ciri pada halaman web, tetapi hanya dalam tab yang anda gunakan. Begitu juga dengan ciri Temp.Trust, ini memastikan bahawa kali seterusnya anda melawat laman web, NoScript akan kembali kepada lalai menyekat semua skrip.

Tetapan peribadi

Untuk pengguna yang lebih maju, terdapat pilihan untuk menggunakan NoScript untuk menyahsekat elemen individu tertentu pada domain yang mereka lawati. Ini membolehkan pengguna untuk menyahsekat skrip individu dan bukan seluruh domain. Pembatalan khusus membolehkan pengguna untuk membuka sekatan elemen yang dibahagikan kepada lapan kategori: skrip, objek, media, bingkai, font, webgl, mengambil, dan lain-lain. Anda boleh melihat pilihan ini dalam imej di bawah.

tetapan peribadi

Dalam contoh kami, semua pilihan yang mungkin ditetapkan pada masa ini, kerana CNN.com adalah domain yang telah kami setujui sebelum ini.

Umumnya, kebanyakan pengguna tidak mahu menggunakan ciri lanjutan ini. Walau bagaimanapun, sesiapa yang mempunyai pemahaman yang lebih mendalam tentang apa yang dimuatkan di halaman web yang mereka lawati boleh menggunakan ciri ini untuk menyesuaikan NoScript lebih jauh.

Bagi sesiapa sahaja yang ingin menggunakan ciri tersuai untuk mempelajari bagaimana untuk menyekat elemen laman web individu - adat boleh digunakan secara sementara. Ini bermakna bahawa NoScript akan kembali semula ke lalai apabila anda memulakan semula penyemak imbas anda. Ini akan membolehkan anda untuk menguji tetapan peribadi tanpa kebimbangan bahawa mereka akan kekal.

NoScript Options

Akhirnya, ada kemungkinan untuk menetapkan ciri NoScript tertentu dengan mengklik pada ikon pilihan.

ikon pilihan

Mengklik butang ini akan membuka halaman web yang membolehkan anda untuk selanjutnya menyesuaikan pelanjutan. Pilihan ini dibahagikan kepada empat kategori; Umum, Keizinan Per-tapak, Rupa, dan Lanjutan. Kebanyakan tetapan itu jelas, bagaimanapun, terdapat beberapa pilihan yang patut dilihat dengan lebih dekat.

pilihan

Mengklik pada Jenderal boleh membenarkan anda Buat sementara tapak setingkat pada TRUSTED. Ini adalah cara mudah untuk menjadikan semua domain peringkat atas berfungsi seperti biasa, bertindak sebagai cara yang cepat dan mudah untuk menubuhkan NoScript supaya ia masih melindungi anda daripada skrip jahat di tapak rawak yang mungkin anda tersandung - tanpa memecahkan majoriti laman web yang anda ingin gunakan.

Mengklik pada Izin Per laman membolehkan anda menyemak laman web mana yang telah ditetapkan untuk Dipercayai, termasuk domain yang dipratetap oleh NoScript, seperti YouTube.

Kesimpulannya

NoScript adalah skrip penyekat skrip hebat yang dapat memberi anda lebih banyak privasi dan keselamatan dalam talian. Sesiapa yang bimbang akan menjadi mangsa penipuan iklan, pop timbul, laman web berniat jahat, dan malware yang berbahaya termasuk muat turun dari pemacu, sangat disyorkan untuk mula menggunakan NoScript pada Firefox atau Chrome.

Semasa membuat NoScript memerlukan sedikit usaha pada kali pertama anda melawat laman web, tidak ada keraguan bahawa NoScript dapat memberikan tahap privasi dan keselamatan yang tinggi. Atas sebab ini, kami mengesyorkan meluangkan masa untuk membaca panduan ini supaya anda boleh menggunakan NoScript untuk membuka kunci skrip laman web apabila anda memerlukannya, sementara masih menghalang segala yang lain yang anda tidak perlukan.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me