Pada tahun 2011, Jonathon Keats menulis sebuah artikel di Majalah Wired bertajuk "Mengapa Wikipedia Sama Pentingnya Piramid." Dia berpendapat bahawa kesan Wikipedia, kerana skala dan jangkauannya, sama pentingnya dengan Piramid atau Stonehenge. Walau bagaimanapun, terdapat kerajaan tertentu yang melihat Wikipedia sebagai ancaman kepada nilai terasnya.

Titik perubahan dalam sejarah Wikipedia datang pada 2015, ketika memutuskan untuk berpindah dari HTTP ke HTTPS. HTTPS ialah protokol komunikasi yang digunakan untuk transaksi pembayaran. Ia menggunakan penyulitan untuk melindungi daripada serangan "lelaki di tengah". Pergerakan ini bermakna bahawa tidak mustahil bagi negara-negara seperti China dan Turki untuk menyekat laman Wikipedia tertentu. Tidak mengejutkan, langkah itu tidak diterima dengan tangan terbuka oleh setiap negara. Kerajaan terpaksa memilih antara menyensor semua Wikipedia atau tidak.

Berkman Klein Centre for Internet and Society di Harvard baru-baru ini menganalisis 15 negara yang berbeza dengan sejarah penapisan. Hasilnya sejak 2015 sangat menggalakkan. Ia dapat menyimpulkan bahawa,

"Secara seimbang, terdapat penapisan kurang berlaku sekarang berbanding sebelum peralihan ke penghantaran kandungan HTTPS sahaja pada bulan Jun 2015. Data awal ini menunjukkan keputusan untuk beralih ke HTTPS telah menjadi yang baik dari segi memastikan akses kepada pengetahuan."

Berdasarkan laporan terkini, China dan Turki adalah satu-satunya negara yang secara komprehensif menyensor Wikipedia.


Adakah Wikipedia disekat di China?

Pengguna Internet di China berjuang untuk mendapatkan akses kepada kandungan Wikipedia Cina. Ini akan terus berlaku sehingga China melancarkan versi sendiri pada tahun 2020, menurut BBC. China telah mengupah 20,000 orang untuk menghasilkan 300,000 penyertaan kira-kira 1,000 perkataan panjangnya. Yang Muzhi, ketua Persatuan Pembahagian Buku dan Periodicals China, melaporkan bahawa China memberi tumpuan kepada mewujudkan ensiklopedia yang paling sesuai untuk masyarakat dan masyarakatnya. Ini adalah cara yang baik untuk mengatakan bahawa kerajaan China ingin tahu apa yang anda lihat pada setiap masa. Apa-apa lagi yang tidak akan diterima.

Penapisan Meningkat

Pada 2017, Reuters melaporkan bahawa China telah meningkatkan penapisan filem, blog, dan kandungan pendidikannya. Ia merancang menutup semua laman web yang tidak mematuhi "piawaian sosialis teras." Sebagai sebahagian daripada proses itu, Persatuan Perkhidmatan Netcasting China yang disokong kerajaan telah melancarkan peraturan internet yang baru. Juruaudit akan menentukan sama ada kandungan sesuai dengan visi masyarakat. Inisiatif ini meliputi laman web asing dan domestik.

Kenapa Penapisan begitu Penting di China?

Tidak ada jawapan yang mudah untuk soalan ini. Sepanjang sejarahnya, China telah secara konsisten imperialistik. Ia tidak merasakan ia boleh mencapai dominasi dunia dalam keadaan demokratik. Kerajaan China menggunakan internet untuk mengedarkan sejumlah besar kandungan mengenai dirinya dan kemuliaan empayarnya. Ia bertujuan untuk mengharamkan apa-apa kandungan yang bertentangan dengan mesej ini. Kerajaan berjalan dengan lancar untuk mengelakkan pemberi kuasa pengkritik "Parti." Ia adalah tuan yang menggunakan internet untuk mengalih perhatian perhatian orang ramai dari kawasan di mana ia terdedah. Ia bukan memesongkan rakyat ke kawasan-kawasan di mana ia dapat bersinar terang.

Di China hari ini, kerajaan menggalakkan pengedaran kandungan mengenai patriotisme, tanah air yang mulia, bahan sejarah yang megah, ketakwaan keluarga, dan pelanggan yang murah hati membantu golongan miskin. Anda tidak boleh mengagihkan bahan yang berkaitan dengan agama, menghina China, keganasan yang jelas, pergaulan seksual, perjudian, alat kelamin, merokok, membunuh haiwan terancam, dan bahasa yang busuk. Jika anda melanggar peraturan ini, maka pedang besar akan jatuh dan kerajaan akan menutup laman web anda.

Apa yang boleh saya lakukan?

Sekiranya anda berada dalam lingkungan Great Firewall China, tetapi memerlukan lebih banyak perspektif daripada kerajaan China yang bersedia memberikan anda, periksa 5 VPN Terbaik untuk China pada tahun 2020.

Adakah Wikipedia Disekat di Turki?

Pada bulan April, kerajaan Turki menuntut agar Wikipedia menghapus dua halaman Inggeris yang menggambarkan hubungan Turki dengan militan Syria dan pengganas yang ditaja oleh kerajaan. Turki telah sering menyekat artikel Wikipedia sejak 2008, menurut Pusat Berkman Klein untuk Internet dan Masyarakat. Bagaimanapun, ia tidak pernah menyekat keseluruhan laman Wikipedia - sehingga kini. Ya, Turki telah bergabung dengan China dalam kelab elit dan meragukan.

Mesin Erdogan telah berjaya menyekat Wikipedia. Walau bagaimanapun, ada bukti laman "cermin" muncul dari mereka yang tidak mahu Turki menjadi seperti China. Sebagai contoh, Sistem Fail Inter-Planet (IPFS) dibina di atas rangkaian hosting rakan sebaya. Rangkaian desentralisasi adalah sukar untuk menapis. Ia menawarkan screenshot bukannya versi dinamik kandungan. IPFS menjalankan keseluruhan usaha tanpa bantuan Yayasan Wikimedia.

Kenapa Penapisan begitu Penting di Turki?

Pada 15 Julai 2016, sebuah puak Angkatan Bersenjata Turki merancang untuk menggulingkan Presiden Erdogan. Percubaan itu tidak berjaya, tetapi ia berjaya membuat Erdogan lebih paranoid daripada sebelumnya. Kemudian, pada pemilihan referendum pada 16 April, Erdogan memenangi kemenangan sempit dan memperoleh kedudukan yang menyerupai autokrat lebih daripada presiden yang dipilih secara sepatutnya.

Walaupun kuasa menyapu, Erdogan tahu bahawa dia dan pentadbirannya sedang meluncur pada ais tipis. Mereka mesti membantah perbezaan jika mereka menghindari percubaan kudeta lain.

Apa yang boleh saya lakukan?

Oleh kerana keadaan yang sangat tidak menentu di Turki, pertaruhan terbaik bagi mereka yang ingin membaca kandungan tidak diisi adalah untuk mengakses VPN Terbaik untuk Turki 2020.

Kesimpulannya

Langkah dari HTTP ke HTTPS pada tahun 2015 mengakibatkan pengurangan penapisan global. Walau bagaimanapun, negara-negara kini sedar bahawa ia adalah permainan "semua atau tidak" dengan Wikipedia (dan banyak laman web lain). China dan Turki tidak boleh perut kehilangan kawalan kandungan yang ditunjukkan kepada warganegara mereka. Oleh itu, mereka memilih untuk mengharamkan semua kandungan Wikipedia. Walaupun China cuba mengganti Wikipedia dengan versi tersendiri, daya maju ini adalah dipersoalkan, memandangkan bagaimana terhubung secara digital kepada dunia kita. Sementara itu, Turki adalah sokongan hidup dan Erdogan mahu semua orang percaya bahawa penapisan adalah demi kepentingan negara. Malangnya, keadaan tidak mungkin dinaikkan lagi.

Kebimbangan sebenar adalah sama ada lebih banyak negara akan menyertai China dan Turki dalam menyekat tapak seperti Wikipedia. Kerajaan telah menyensor kandungan sejauh sejarah boleh ditarik balik, jadi adalah masuk akal bahawa negara-negara lain akan menghalang laman web yang menawarkan maklumat yang menyimpang dari naratif rasmi mereka. Walau bagaimanapun, kita hidup di dunia yang berbeza. Tak satu pun dari kita tinggal di pulau digital. Walaupun kerajaan mungkin mempunyai sumber, mereka tidak komprehensif.

Kredit Imej: Photostock10 / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me