Kata laluan telah menjadi langkah keselamatan utama sejak komputer pertama pada tahun 1961, melindungi pengguna dengan pengesahan. Tapak web telah menaikkan bar sepanjang tahun dengan membuat aksara campuran keperluan, tetapi kesilapan dan kebolehpastian manusia masih pucat berbanding dengan rawak sebenar pengurus kata laluan. Pengurus kata laluan juga memastikan kata laluan anda selamat.

Menguatkan Kata Laluan Anda

Kata Laluan Dos dan Larangan

Pelbagai syarikat menjalankan penyelidikan ke dalam kata laluan yang paling biasa setiap tahun, dengan hasilnya menggabungkan beberapa kombinasi yang sama tahun demi tahun. Sama ada rentetan nombor berturut-turut (12345), huruf (qwerty) atau menambah 1 pada akhir (password1), semua membawa tahap yang sama seperti mudah diramal yang mudah retak di zaman moden.

Satu lagi jenayah kata laluan membuat perkara terlalu peribadi. Pusat Keselamatan Siber Kebangsaan UK (NCSC) mendapati bahawa kata laluan 2020 paling popular di negara itu termasuk kelab-kelab bola sepak Liga Perdana seperti Liverpool, Chelsea, dan Arsenal, watak-watak seperti Superman dan nama-nama pelbagai ahli keluarga - yang sangat mudah ditebak.

Bukan sahaja kata laluan ini kelihatan lemah, tetapi majoriti orang yang mencipta dan mengekalkan kata laluan mereka sendiri akhirnya menggunakan semula yang sama dalam variasi yang berbeza di beberapa laman web. Kerana hacks adalah sedozen sedozen pada masa kini dan anda boleh mendaftar kepada beratus-ratus domain yang berlainan, kemungkinan butiran ini dapat ditangkap dalam kebanyakan peningkatan kebocoran, yang berpotensi mengompromikan sejumlah akaun secara serentak. Ini amat buruk apabila menyentuh maklumat sensitif seperti alamat rumah dan kad kredit.


Tekanan telah diletakkan di laman web untuk melindungi pelanggan dan maklumat mereka dengan lebih baik, tetapi mitigasi tidak sempurna. Sesetengah tempat kerja memaksa perubahan kata laluan selepas tempoh yang ditetapkan, tetapi ini memerlukan anda untuk mengingati pelbagai kata laluan yang baru, sebaik-baik rawak tanpa mengulangi tapak lama.

Jadi, apa yang kita kumpulkan dari semua ini? Sebaik-baiknya, seseorang perlu membuat kata laluan yang berbeza untuk setiap laman web yang mereka buat dengan akaun, masing-masing terdiri daripada rentetan teks, angka dan kemungkinan simbol jika mereka disokong.

Sudah tentu, ini benar-benar tidak realistik untuk orang setiap hari. Malah Fernando Corbato, pencipta kata laluan itu, memberitahu The Wall Street Journal bahawa kaedah perlindungan telah menjadi "semacam mimpi ngeri" sejak mempopulerkan World Wide Web. Nasib baik, masalah ini adalah perkara yang past terima kasih kepada pengurus kata laluan.

Bagaimana untuk memastikan kata laluan anda selamat?

Menggunakan kata laluan pengurus kata laluan adalah cara terbaik untuk mendapatkan akaun dalam talian anda. Di teras mereka, pengurus kata laluan berperanan sebagai hab terpusat untuk menyimpan kata laluan, sering membolehkan anda menghasilkan alternatif yang lebih kuat, rawak. Anda hanya perlu mengingati satu kata laluan anda sendiri - kata laluan utama, yang memberikan akses kepada perisian. Seterusnya pengurus kata laluan selebihnya, walaupun maklumat auto-mengisi pada skrin log masuk.

Saya tahu apa yang anda fikirkan: apakah pengurus kata laluan benar-benar selamat dengan semua data sensitif itu? Oleh kerana pengurus kata laluan mengenakan pengguna mereka, keseluruhan model perniagaan mereka bergantung pada kepercayaan pendapatan. Kebanyakan menggunakan penyulitan terbaik yang ada, menggunakan dasar pengetahuan sifar dan tertakluk kepada audit tahunan dari Penilai Keselamatan Bebas, yang tidak dapat dielakkan menyoroti kelemahan bagi syarikat untuk menapis dengan cepat.

Tetapi akan menggunakan pengurus kata laluan menyimpan kata laluan anda dengan selamat, saya mendengar anda bertanya. Memang benar tidak ada yang benar-benar selamat di dalam ruang dalam talian kerana selalu ada kelemahan untuk dieksploitasi, tetapi menggunakan pengurus kata laluan masih jauh lebih baik daripada alternatif yang dinyatakan di atas sekiranya berlaku pelanggaran keamanan sementara. Saya terutamanya mengesyorkan orang-orang yang berusaha untuk memaklumkan pelanggan mereka apabila kata laluan telah dikompromi, membolehkan anda menukar kata yang lama untuk sesuatu yang baru.

Petua untuk kata laluan yang kuat

Buat kata laluan tuan kata yang kuat dan tidak dapat dilupakan

Ia bukan semua pada pengurus kata laluan, tentu saja. Adalah penting bahawa anda membuat kata laluan tuan yang kuat kerana banyak perkhidmatan tidak menyimpan ini pada pelayan mereka dan oleh itu tidak menawarkan pilihan pemulihan kata laluan. Ini membantu memastikan maklumat peribadi anda selamat sekiranya berlaku pelanggaran.

Tidak perlu dikatakan, hanya gunakan ini sebagai kata laluan tuan dan jangan beritahu sesiapa sahaja. Nasihat tradisional menentukan bahawa kata laluan buatan sendiri harus 12 aksara minimum dan termasuk huruf besar, huruf kecil, angka dan simbol di mana dibenarkan. Ini juga membantu untuk tidak mengikuti struktur kalimat biasa, seperti kata sifat diikuti dengan kata nama dan menggantikan huruf dengan nombor yang jelas (B1gTr33).

Gunakan perisian antivirus yang boleh dipercayai

Terdapat beberapa sebab untuk menjaga sistem anda bersih, tetapi dalam kes ini, ia membantu mengelakkan malware supaya penyerang tidak dapat mengawal sistem anda dari jauh. Perisian antivirus boleh membantu mengimbas sistem anda untuk kelemahan yang ada, melindungi anda daripada memuat turun perisian berniat jahat dan kadang-kadang memantau web secara real-time.

Kami telah membuat ini sebagai tidak menyakitkan yang mungkin untuk anda dengan pecahan perisian antivirus terbaik untuk Windows, Mac, Android, dan iPhone pada tahun 2020.

Kemas kini sistem anda

Seperti banyak kesakitan sebagai pembaharuan boleh ada pada masa-masa, ia bernilai mengemas kini sistem operasi anda dan program yang dipasang untuk mengurangkan ancaman. Pemaju kerap menampal kekurangan dalam kod mereka, menyingkirkan backdoors dan eksploitasi lain yang boleh disalahgunakan oleh pihak ketiga.

Akhir sekali, ia bernilai memastikan keselamatan tempatan dengan mengekalkan tab yang mempunyai akses kepada sistem anda.

Mencari pengurus kata laluan

Terdapat beberapa pengurus kata laluan di luar sana, bermakna ia boleh mengelirukan untuk pendatang baru untuk memilih perkhidmatan terbaik untuk mereka. Harga berbeza-beza dan banyak bungkusan pelbagai ciri lain untuk mempermanis perjanjian, seperti penapisan web gelap untuk menentukan kebocoran kata laluan, rangkaian persendirian maya bersepadu dan banyak lagi.

Mujurlah, kebanyakan pengurus kata laluan menawarkan versi percuma dengan ciri-ciri terhad, percubaan dan / atau jaminan wang balik yang membolehkan anda mencuba sebelum melakukan pembayaran jangka panjang. Kami telah terperinci apa yang kami anggap pengurus kata laluan terbaik dan sentiasa mengesyorkan melihat laman web syarikat sebelum membeli.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me