The Linksys N300 v2 adalah penghala yang sangat murah (tersedia dari Amazon untuk hanya $ 35), jadi tidak menghairankan bahawa ia tidak pecah dengan jenis ciri yang anda mungkin jangkakan untuk mencari pada produk yang lebih tinggi, dan jika anda mahu Port USB, penerimaan dual-band 5 GHz, kuasa pemprosesan, atau mana-mana ciri funky lain yang terdapat pada banyak router moden maka anda harus mencari di tempat lain.


Yang berkata, dan berkuasa walaupun ia berfungsi sebagai penghala asas dengan sempurna, dan yang paling penting bagi kami, seperti yang telah diterjemahkan dengan DD-WRT, ia boleh digunakan sebagai hab VPN untuk semua sambungan internet anda peranti.

N300 adalah baji plastik hitam yang cukup pintar tetapi sederhana dengan plastik 5 Ethernet (1 x dalam, 4 x keluar), soket kuasa masuk, dan kunci set semula diletakkan pada pinggir bawah unit (supaya anda tidak dapat melihat pelabuhan apabila dilihat dari atas). Ia direka untuk ditempatkan rata pada permukaan, dan tidak boleh dipasang secara menegak atau dinding, dan dua antena adalah dalaman supaya tidak ada yang melekat pada selongsong. Tidak ada lampu status yang kelihatan dari depan atau atas, dan satu-satunya lampu adalah LED di pelabuhan LAN.

Bagaimana Untuk Menetapkan Router DD-WRT Cisco Linksys

Mendapatkan dan berjalan dengan mudah. Kami hanya mematikan modem / router kami, dipasang pada N300 dan dipasang pada modem / router menggunakan kabel Ethernet yang dibekalkan, menghidupkan modem / router, kemudian menghidupkan N300, dan ta-da! - semuanya berfungsi. Kesalahan bukan Flashrouters, tetapi pelanggan bukan AS perlu sedar bahawa palam yang datang dengan unit kami adalah sejenis AS, jadi jangan lupa pastikan anda mempunyai penyesuai antarabangsa (bernasib baik kami lakukan!).

Walaupun arahan mengesyorkan menggunakan sambungan berwayar sehingga semuanya telah disiapkan dengan betul, ini agak sukar bagi kami, jadi hanya pergi ke hadapan dan menyambung PC Windows kami menggunakan WiFi dan tidak menghadapi sebarang masalah sama sekali.

Setelah dihubungkan, perkara pertama yang anda ingin lakukan adalah melawat halaman persediaan router. Arahan yang disertakan adalah teks sahaja, tetapi semuanya jelas dijelaskan.

Menukar nama rangkaian dan menubuhkan kata laluan selamat adalah keutamaan, dan sangat mudah dilakukan.

Adakah router Cisco Linksy boleh dipercayai?

Kami meletakkan router melalui langkahnya dalam konfigurasi 'keluar dari kotak' menggunakan sambungan jalur lebar 20 MB / s kami. Router ini disambungkan ke modem / router Netgear VMDG280 Wireless Nogol (yang disediakan oleh ISP kami, Virgin Media).

Disambungkan terus ke modem / penghala rumah kami (iaitu tidak disambungkan ke N300)

Disambungkan melalui N300

Ujian kelajuan berasaskan Flash seperti yang berasal dari Speedtest.net tidak selalu menjadi indikator prestasi dunia yang paling dapat diandalkan, jadi kami menggunakan perisian Thinkbroadband tbbMeter untuk mengukur berapa lama waktu untuk memuat turun file 100 MB:

Apabila tidak disambungkan ke penghala

Apabila disambungkan ke penghala

Hasil tbbMeter menunjukkan bahawa N300 mungkin lebih perlahan berbanding router ISP kami, sementara hasil speedtest.net sebenarnya menunjukkan peningkatan dalam kelajuan. Kami juga melakukan beberapa ujian pelbagai (sangat tidak saintifik) dan mendapati bahawa kekuatan isyarat N300 adalah sama seperti router / modem stok kami.

Prestasi WiFi pada semua penghala boleh ditingkatkan dengan menggunakan program seperti inSSIDer untuk menganalisis gangguan isyarat, yang membolehkan anda memilih saluran terbaik untuk kawasan anda.

Pengilang menyatakan bahawa N300 sesuai untuk menyambungkan sehingga 3 peranti pada masa yang sama. Kami cuba menyambung dengan semua yang kami dapat tangan kami pada masa menulis ulasan ini (7 peranti termasuk TV pintar) dan tidak menghadapi sebarang masalah atau perlahan.

Menggunakan VPN dengan penghala Cisco N300

Salah satu sebab utama untuk mendapatkan router DD-WRT (dan yang kita lihat di sini ialah ProPrivacy adalah yang paling berminat), adalah bahawa semua peranti yang disambungkan kepadanya boleh menggunakan sambungan internet mereka melalui pelayan VPN. Butiran penyediaan berbeza mengikut penyedia VPN, tetapi kami berhubung dengan PIA tanpa (terlalu) banyak masalah.

Seolah-olah dengan sihir, internet fikir kita berada di New York!

Menjalankan klien VPN mengambil kuasa pemprosesan, sesuatu yang N300 sedihnya kurang, jadi bagaimana ini mempengaruhi prestasi?

Disambungkan ke pelayan VPN di New York menggunakan penghala

Disambungkan ke pelayan VPN di New York menggunakan klien perisian Windows

Tidak disambungkan ke VPN (tetapi menggunakan pelayan speedtest.net yang sama di New York)

Keputusan ini menunjukkan batasan pemproses dan memori N300. Salah satu perkara yang terbaik tentang menggunakan router melahirkan adalah bahawa walaupun peranti yang biasanya tidak boleh menggunakan VPN boleh mendapat faedah daripadanya.

TV pintar kami kini boleh mengakses perkhidmatan geografi yang terhad seperti Hulu (hanya tersedia di AS)

Kesimpulannya

Tidak dinafikan N300 terkawal, dan sementara prestasinya tanpa VPN hampir setara dengan ISP saham kami yang dibekalkan router / modem, ia bergelut dengan VPN.

N300 v2 kelihatan baik dan sangat mudah untuk ditubuhkan, bagaimanapun, dan sebagai penyelesaian yang murah dan ceria untuk menyambungkan semua peranti rumah tangga menggunakan VPN ia berfungsi, cuma tidak mengharapkan seperti router murah untuk menyesuaikan kelajuan VPN quad anda binatang piawai PC boleh menguruskan ...

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me