IPv4 sedang habis, jadi IPv6 adalah masa depan. Malangnya, dunia tidak bersedia sepenuhnya untuk IPv6. Ini termasuk banyak perkhidmatan VPN, yang perisiannya tidak melindungi pengguna daripada "kebocoran IPv6." Penyelesaian yang paling mudah untuk masalah ini adalah untuk melumpuhkan IPv6 pada peranti anda.

Apakah IPv6 itu?

Disana ada 4.29 bilion Alamat IPV4 dan kami kehabisan

Setiap sambungan internet mempunyai alamat nombor unik yang dikenali sebagai alamat Protokol Internet (IP). Pada masa ini, kebanyakan alamat IP menggunakan piawaian IPv4 yang lebih tua 32-bit, tetapi alamat IPv4 sedang habis dengan cepat.

Penyelesaiannya adalah dengan hanya menggunakan alamat IP yang lebih lama, yang sebenarnya IPV6. Dengan menggunakan alamat web 128-bit, IPv6 menjadikan sekitar 340 bilion bilion bilion alamat. Yang sepatutnya membuat kami pergi seketika!

Adakah saya mempunyai IPv6?

Sama ada anda mempunyai keupayaan IPv6 bergantung kepada pembekal internet anda. Penyebaran IPv6 oleh ISP agak perlahan di mana-mana, walaupun di beberapa negara ia lebih umum daripada yang lain. Pada keseluruhannya, pada tahun 2020 kebanyakan orang masih belum mempunyai sambungan IPv6, walaupun ini mula berubah.


Jika anda tidak pasti jika anda mempunyai sambungan IPv6 kemudian lawati ipleak.net (tanpa sambungan VPN).

Ujian IP

Jika anda tidak melihat alamat IPv6 yang panjang, maka anda tidak mempunyai sambungan IPv6 dan anda tidak perlu untuk panduan ini.

Tidak ada gunanya untuk melumpuhkan IPv6 pada peranti anda jika anda tidak mempunyai sambungan IPv6, walaupun jika anda kerap bersambung ke internet menggunakan sambungan orang lain, seperti hotspot WiFi awam, maka anda mungkin mahu melakukannya lagi.

Mengapa melumpuhkan IPv6?

Langkah ke IPv6 adalah perkara yang baik dan perlu, jadi mengapa mematikan IPv6 jika anda memilikinya? Satu-satunya sebab untuk melakukan ini ialah banyak aplikasi VPN dengan betul menggunakan sambungan IPv4 dengan betul melalui antara muka VPN tetapi tidak berbuat demikian untuk IPv6. Ini membolehkan laman web untuk melihat alamat IP sebenar anda dan dikenali sebagai kebocoran IPv6.

Melumpuhkan IPv6 pada tahap sistem memastikan kebocoran tidak mungkin. Berita baiknya adalah bahawa melumpuhkan IPv6 pada kos peranti anda tiada apa-apa. IPv4 tidak akan lama lagi, dan setiap laman web dan sumber internet menyokong IPv4. IPv6 mungkin masa depan, tetapi masa depan tidak lagi di sini.

Ini bermakna anda boleh melumpuhkan IPv6 untuk menjamin sambungan VPN anda tanpa sebarang akibat negatif terhadap penggunaan internet anda.

Satu perkataan di WebRTC

WebRTC adalah protokol komunikasi yang dibina ke dalam pelayar paling moden yang membolehkan komunikasi suara dan video lancar di dalam tetingkap pelayar anda.

Ciri reka bentuk WebRTC ialah ia membolehkan pengguna untuk berkomunikasi melalui firewall dengan hanya memberitahu pengguna WebRTC lain (dan laman web) alamat IP sebenar anda. Sekiranya anda mempunyai sambungan IPv6, ia akan memberitahu alamat IPv6 anda, dan jika anda tidak melakukannya, ia akan memberitahu alamat IPv4 anda

Ciri ini hebat untuk pengguna WebRTC tetapi adalah kesakitan untuk pengguna VPN kerana ia meletupkan alamat IP sebenar anda tanpa mengira sama ada anda menggunakan VPN. Masalahnya biasanya dirujuk sebagai kebocoran WebRTC.

Ambil perhatian bahawa jika anda melihat kebocoran WebRTC kemudian melumpuhkan IPv6 pada peranti anda mungkin membetulkan masalah itu, tetapi sepertinya WebRTC sebaliknya akan membocorkan alamat IPv4 anda. Oleh itu, pelumpuhan IPv6 bukan merupakan penyelesaian yang disyorkan untuk mencegah kebocoran IPv6 WebRTC.

Ada perkara yang boleh dilakukan oleh perkhidmatan VPN di peringkat pelanggan dan pelayan untuk mengurangkan peluang kebocoran WebRTC berlaku, tetapi satu-satunya penyelesaian yang dijamin adalah untuk melumpuhkan WebRTC dalam penyemak imbas anda.

Bagaimana untuk melumpuhkan IPv6 pada peranti anda

Windows (kebanyakan versi)

 1. Klik kanan Mula -> Carian -> taip Panel Kawalan ke dalam kotak carian dan pilih hasilnya.

  panel kawalan di windows start up

 2. Pilih Rangkaian dan Perkongsian (atau Lihat status dan tugas rangkaian jika dalam mod Kategori).

  rangkaian dan perkongsian

 3. Pergi ke Tukar tetapan penyesuai.

  ubah tetapan penyesuai

 4. Klik kanan pada sambungan internet anda -> Hartanah.

  ciri wifi

 5. Tatal ke bawah sehingga anda melihat Protokol Internet Versi 6 (TCP / IPv6) dan nyahtanda kotaknya.

  protokol internet versi 6 dalam ciri WiFi

 6. Klik OK dan anda sudah selesai.

macOS

 1. Pergi ke Keutamaan Sistem...

  Pilihan sistem Mac

 2. Klik "Rangkaian".

  Ikon tetapan rangkaian

 3. Pilih sambungan internet anda -> Advanced.< br />

  Tetapan WiFi dan pilihan tetapan lanjutan

 4. Pergi ke tab TCP / IP -> Konfigurasi IPv6: -> Off.

  Dalam tab TC / IP, tetapkan IPv6 padam

 5. Klik OK dan anda sudah selesai.

Linux

Terdapat dua cara untuk melumpuhkan IPv6 pada sistem operasi Linux. Anda boleh melakukan ini menggunakan sama ada baris perintah atau pengurus rangkaian, lihat langkah-langkah di bawah untuk mengetahui bagaimana.

Menggunakan Pengurus Rangkaian

 1. Pergi ke Tetapan -> Rangkaian. Klik pada tab tetapan / pilihan untuk rangkaian anda.

  Tetapan pengurus rangkaian

 2. Beralih ke tab IPv6 -> Kaedah IPv6 -> Lumpuhkan.

  lumpuhkan butang IPv6

 3. Klik Guna dan anda sudah selesai.

Menggunakan baris arahan

Debian (termasuk Ubuntu dan Mint) dan sistem SuSE

Untuk mematikan IPv6 secara kekal, kita mesti mengedit fail sysctl.conf.

 1. Buka Terminal dan masukkan arahan berikut:
  sudo nano /etc/sysctl.conf
 2. Tatal ke bawah dan tambahkan baris berikut:
  net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
  net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
  net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1

 3. Simpan dan tutup fail itu, kemudian laksanakan perubahan kemudian dengan menggunakan arahan berikut:
  sudo sysctl -p
  Reboot tidak akan menyakitkan sama ada. Untuk mendayakan semula IPv6 hanya keluarkan baris tambah dari /etc/sysctl.conf.

Sistem Red Hat (termasuk Fedora dan CentOS)

Terminal Terbuka dan masukkan arahan berikut:

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1

Untuk mendayakan semula IPv6 masukkan arahan berikut:

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 0

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 0

Android

Tidak mungkin untuk menyahdayakan IPv6 dalam Android untuk sambungan WiFi tanpa rooting telefon anda. Walau bagaimanapun, anda boleh melumpuhkannya untuk sambungan data mudah alih.

 1. Pergi Tetapan -> Sambungan -> Rangkaian mudah alih -> Nama Titik Akses. Pilih pengendali mudah alih anda tatal ke bawah ke protokol APN dan pilihnya.

  Pilihan protokol APN di android

 2. Pilih IPv4.

  Protokol APN IPv4 dan pilihan IPv6

 3. Dan anda sudah selesai.

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa ia mungkin menjadi idea yang lebih baik untuk menggunakan OpenVPN untuk Android dan bukan aplikasi custom bocor anda. Ia dapat memastikan bahawa sambungan IPv6 yang tidak diingini di luar antara muka VPN tidak mungkin.

 1. Buka OpenVPN untuk apl Android dan Edit ikon untuk sambungan VPN anda.

  OpenVPN untuk profil Android

 2. Beralih ke tab Routing dan Blok IPv6 (atau IPv4) tidak digunakan oleh VPN diaktifkan (ia secara lalai).

  blok pilihan IPv6 (atau IPv4)

iOS dan iPadOS

Tidak mungkin untuk melumpuhkan IPv6 pada platform mudah alih Apple di peringkat sistem, walaupun aplikasi OpenVPN Connect boleh membuat sambungan ke laluan melalui IPv4 sahaja. Hanya pergi ke tetapan -> dan pilih IPv6 -> Terowong IPV4 sahaja.

Opsyen terowong hanya IPv4

Chromebook

Ia biasanya tidak mungkin untuk melumpuhkan IPv6 pada tahap sistem di OS Chrome. Jika anda memasukkan mod Pemaju, anda boleh melumpuhkan IPv6 untuk sementara waktu dengan membuka tetingkap Chrome yang masuk:

sudo ip6tables -F

Tetapi ini hanya berfungsi sehingga anda but semula Chromebook anda. Penyelesaian yang lebih baik adalah menggunakan aplikasi OpenVPN untuk Android untuk mencegah kebocoran IPv6 dan bukannya aplikasi peribadi penyedia VPN anda..

OpenVPN untuk Tetapan Android

Seperti semua aplikasi VPN Android berjalan pada Chromebook, ini akan menjamin semua ChromeOS asli dan semua sambungan Android pada Chromebook anda. Namun, tidak akan menjamin sambungan untuk aplikasi Linux yang berjalan di bawah ChromeOS.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me