Raspberry Pi adalah kos rendah, namun komputer mikro yang mampu mengagumkan yang sesuai untuk beberapa projek pengkomputeran rumah yang berkaitan dengan privasi dan keselamatan. Ini termasuk menggunakan Raspberry Pi sebagai pelayan OpenVPN peribadi (PiVPN), sebagai adblocker berasaskan DNS untuk keseluruhan rangkaian rumah anda (Pi-lubang), sebagai pelayan DNS peribadi dan banyak lagi.


Mengapa SSH menjadi Pi Raspberry?

SSHing ke Raspberry Pi membolehkan anda menjalankan piVPN / PiHole / DNS resolver / apa sahaja, sebagai pelayan tanpa tajuk. Iaitu, anda tidak memerlukan peranti skrin atau input (seperti tetikus atau papan kekunci) untuk menyediakan, mengkonfigurasi dan menyelenggara perkhidmatan yang berjalan di Raspberry Pi anda.

Anda bukannya mengakses Raspberry Pi anda melalui Secure Shell (SSH) - protokol terowong selamat yang mempunyai banyak persamaan dengan VPN swasta. Sebaik sahaja ditubuhkan, anda boleh mengawal Raspberry Pi anda dari jauh dari mana-mana peranti berkemampuan internet lain yang disambungkan ke rangkaian yang sama dengan Pi.

Catatan

SSHing ke Raspberry Pi anda menyediakan akses talian arahan ke Pi. Akses GUI yang lebih maju mungkin dilakukan melalui SSH menggunakan forwarding x, tetapi itu diluar skop panduan ini.

Pertama: Dayakan SSH pada Raspberry Pi anda

Cara GUI

Ini memerlukan sekurang-kurangnya sementara untuk menyambungkan papan kekunci dan skrin ke Pi anda (dan tetikus menjadikan kehidupan lebih mudah).

 1. Pergi ke menu Aplikasi (ikon Raspberry ke kiri atas skrin) -> Keutamaan -> Raspberry Pi Configuration dan klik butang radio "Enabled" untuk SSH.

  Konfigurasi Raspberry Pi

 2. Klik OK.

Menggunakan Terminal

Sekali lagi, ini memerlukan sekurang-kurangnya sementara untuk menyambungkan papan kekunci dan skrin ke Pi anda (dan tetikus menjadikan hidup lebih mudah).

 1. Terminal Terbuka dan masukkan:

  sudo raspi-config

 2. Gunakan kekunci anak panah anda untuk tatal ke bawah ke Pilihan Antara Muka dan tekan .

  pilihan antara muka mengkonfigurasi sambungan

 3. Tatal ke SSH dan tekan .

  SSH Enable / Disable

 4. Apabila ditanya "Adakah anda mahu pelayan SSH diaktifkan?" Pastikan Ya dipilih dan .

  adakah anda mahu SSH Server diaktifkan?

Cara tanpa kepala

Anda boleh mengaktifkan SSH pada Raspberry Pi tanpa menyambungkan skrin atau papan kekunci kepadanya.

 1. Matikan Raspberry Pi anda dan keluarkan kad SD yang mengandungi OS Raspbian daripadanya. Kemudian pasang kad SD pada mesin desktop yang berbeza.
 2. Gunakan editor teks untuk membuat fail yang dipanggil "ssh" (tanpa sambungan nama fail) dan simpan ke bahagian boot dari kad RaspbianSD. Tidak kira apa (jika ada) kandungan fail itu.

  Fail SSH

 3. Selamat mengeluarkan kad SD, kembalikan ke Raspberry Pi anda, dan butuhkan Pi. Apabila Raspbian mengesan fail SSH dalam folder but, ia akan membolehkan SSH.

Kedua: Ketahui alamat IP Raspberry Pi anda

Cara Terminal

1. Letakkan Terminal dan masukkan:

ifconfig

2. Belajar output, cari alamat IP yang sah (192.168.x.x atau 10.x.x.x). Sekiranya menggunakan sambungan Ethernet, anda perlu menemuinya di bawah et0, dan jika menggunakan sambungan WiFi di bawah wlan0.

Alamat IP dalam terminal Pi

Cara tanpa kepala

Masuk ke panel admin router anda (cuba 192.168.0.1 atau 192.168.1.1 di peramban anda, butir-butir masuk mungkin dicetak pada router anda di suatu tempat) dan lihat melalui peranti yang bersambung.

peranti yang disambungkan

Ketiga: SSH ke Raspberry Pi anda.

Untuk SSH ke Raspberry Pi, peranti penyambung mesti disambungkan ke rangkaian tempatan yang sama seperti Pi (iaitu penghala yang sama, walaupun tidak kira sama ada dengan WiFi atau Ethernet).

Arahan adalah serupa, tetapi berbeza sedikit dengan platform. Jika anda menerima apa-apa ralat, seperti masa tamat, semak bahawa anda telah memasukkan alamat IP dengan betul.

Kelayakan log masuk default untuk Raspberry Pi adalah:

Nama pengguna: pi

Kata laluan: raspberry

Jika anda telah mengubahnya, maka gunakannya sebagai gantinya.

macOS, Linux, dan Windows 10

macOS dan Linux termasuk klien SSH terbina dalam yang boleh diakses melalui Terminal. Windows 10 kini juga termasuk klien SSH terbina dalam yang boleh diakses menerusi Command Prompt / PowerShell.

1. Buka Terminal (atau dalam Windows klik kanan Mula -> Prompt Command atau PowerShell) dan masukkan:

ssh [email dilindungi]

adalah alamat IP Raspberry Pi yang kami dapati di atas. Sebagai contoh:

ssh [email dilindungi]

Perhatikan bahawa jika anda telah menukar nama pengguna Pi dari piawai ("pi"), kemudian masukkan itu apabila menyambung. Sebagai contoh:

ssh [email dilindungi]

2. Kali pertama (hanya) yang anda sambungkan akan menerima amaran keselamatan. Taipkan ya, kemudian masukkan kata laluan anda.

amaran keselamatan

3. Permintaan arahan akan berubah kepada Raspberry Pi anda.

perintah skrin tidak ada jaminan

Anda kini boleh mengawal Pi anda seolah-olah anda menaip terus ke tetingkap Terminalnya.

Windows (versi lama)

Dalam versi lama Windows, anda perlu memuat turun aplikasi sumber terbuka dipanggil PuTTY.

 1. Dalam tab Sesi, pastikan jenis Sambungan: SSH dipilih (ia secara lalai), masukkan alamat IP Pi ke dalam nama Nama Hos dan tekan Terbuka. Anda boleh meninggalkan nombor Port pada tetapan lalainya.

  skrin konfigurasi dempul

 2. Kali pertama (hanya) anda bersambung, anda akan melihat amaran keselamatan. Klik ya.

  Amaran Keselamatan PuTTY

 3. Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda (lihat lalai di atas).

  Permintaan arahan akan berubah kepada Raspberry Pi anda.

Android

Muat turun dan pasang aplikasi klien SSH. Kami akan menggunakan ConnectBot kerana ia adalah sumber terbuka dan boleh dimuat turun dari Gedung Play atau melalui F-Droid.

 1. Apabila aplikasi dibuka, ia akan menunjukkan "Tiada tuan rumah yang dicipta lagi." Klik simbol + untuk menyediakan sambungan baru.
 2. Pastikan Protokol adalah ssh (ia secara lalai) dan di bawah [dilindungi email]: port masukkan: [email dilindungi]Anda boleh membenarkan aplikasi untuk mengisikan nama medan nama Nick atau memilih sendiri. Tiada tetapan lain yang perlu diubah. Sentuh butang + apabila anda selesai.

  tambahkan protokol dalam mengedit skrin tuan rumah

 3. Pada skrin seterusnya, pilih baru yang dicipta.

  Pilih tuan rumah yang baru dibuat

 4. Kali pertama (hanya) anda bersambung, anda akan melihat amaran keselamatan. Pilih ya.

  amaran keselamatan sebelum menyambungkan

 5. Masukkan kata laluan anda apabila diminta untuk log masuk ke Pi anda.

  masukkan kata laluan dan log masuk

  Permintaan arahan sekarang akan menjadi Ras Raspberry Pi anda.

iOS / iPadOS

Pelanggan SSH sumber terbuka sukar untuk mendapatkan iPhone atau iPad anda, jadi kami akan menggunakan aplikasi Terminus yang popular. Ciri-ciri premium boleh didapati melalui pembelian dalam apl tetapi tidak diperlukan hanya untuk SSHing ke Pi.

 1. Open Terminus (anda tidak perlu mendaftar untuk akaun baru) dan pilih Host Baru.

  tuan rumah baru

 2. Pastikan Penggunaan SSH didayakan (secara lalai), masukkan alamat IP Pi anda di sebelah Nama Host, Nama Pengguna dan Kata Laluan ("pi" dan "raspberi" secara lalai). Kemudian tekan Save.
 3. Pilih tuan rumah yang baru dibuat. Kali pertama (hanya) anda bersambung, anda akan melihat amaran keselamatan. Pilih Teruskan.

  pilih tuan rumah yang baru dibuat

 4. Semua yang baik, pelanggan akan menyambung dan anda akan melihat perintah-perintah Pi anda.

  pelanggan disambungkan

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me