Hari-hari ini kita semua mempunyai sejumlah besar dokumen teks, lagu, foto, video, dan data peribadi lain yang kita mahu melindungi. Menyimpan data kami secara tempatan mungkin berisiko kerana cakera keras boleh menjadi korup, dan peranti mudah alih boleh hilang, dicuri, atau rosak.


Laporan telah pun muncul daripada orang yang kehilangan koleksi keseluruhan mereka apabila mereka mengemas kini sistem pengendalian Windows mereka, sehingga berputus asa. Menyimpan data dalam talian adalah cara terbaik untuk melindungi terhadap jenis kehilangan ini, tetapi, penyimpanan awan selamat?

Apabila ia datang untuk membuat sandaran data dalam talian, terdapat beberapa perkhidmatan utama yang digunakan oleh orang ramai. Ini adalah; Google Drive, Dropbox, OneDrive, dan iCloud. Dalam artikel ini, kami akan melihat perkhidmatan storan yang popular ini dan semak bagaimana selamatnya perkhidmatan storan awan ini sebenarnya.

Adakah Google Drive selamat?

Google Drive adalah cara yang mudah dan cekap untuk membuat sandaran data ke awan, dan, kerana ia boleh didapati secara percuma (sehingga 5GB storan) dengan akaun Gmail, ia sangat popular.

Walau bagaimanapun, bagi orang yang menyokong dokumen sensitif, kebimbangan mungkin wujud tentang betapa selamatnya Google Drive. Lagipun, keterangan sebelum ini muncul dari Google yang bekerja dengan NSA pada program pengawasan PRISMnya. Oleh itu, jenis keselamatan Google Drive benar-benar memberi? Jika anda sedang mempertimbangkan Google Drive sebagai pilihan, lihat kajian Google Drive kami.

Dalam Transit

Risiko keselamatan pertama yang mungkin untuk data anda adalah semasa penghantaran. Apabila anda memuat naik data anda ke pelayan pusat Google, ia mesti pergi ke sana melalui internet yang bermaksud ia dapat dicegat semasa dalam transit.

Untuk mengatasi ini, Google menyulitkan data anda menggunakan TLS sebelum memuat naik data anda. Ini adalah standard penyulitan yang sama digunakan untuk mengamankan sambungan penyemak imbas ke laman web HTTPS. Cek cepat dengan alat pengawal penyulitan bebas Qualys SSL Labs mendedahkan bahawa sambungan TLS Google diberi nilai A + (yang sebaiknya mendapatnya).

Google juga menyulitkan data anda setiap kali ia dalam transit dalam rangkaian dalamannya. Ini bermakna bahawa data anda sentiasa disulitkan apabila ia bergerak dari satu pelayan Google ke yang lain, dan semasa penyegerakan dengan pelbagai peranti anda.

Sedang berehat

Sebaik sahaja data anda tiba dengan Google, ia disulitkan untuk memastikannya selamat di dalam pelayan awannya. Google menggunakan penyulitan AES 128-bit untuk semua data yang sedang berehat. Walaupun ini tidak setanding dengan penyulitan 256-bit; ia masih dianggap bukti masa depan buat masa ini.

Untuk keselamatan tambahan, Google menyulitkan kunci penyulitan AES yang digunakan untuk menyulitkan data anda dengan set kekunci tuan putar. Ini menambah lapisan tambahan keselamatan kepada data yang disimpan di pelayan Google.

Google menyulitkan semua fail anda "dengan cepat" untuk memastikan bahawa data anda sentiasa disimpan dengan selamat dan hanya fail yang sebenarnya anda mahu akses disahsulit. Walau bagaimanapun, Google memegang kunci kepada fail anda bagi pihak anda, yang bermaksud bahawa firma itu boleh masuk ke dalam fail anda jika mahu.

Dasar privasi

Syarat perkhidmatan Google menyatakan bahawa "anda mengekalkan pemilikan mana-mana hak harta intelek yang anda pegang dalam kandungan itu. Singkatnya, apa yang dimiliki oleh anda tetap milik anda." Bagaimanapun, firma itu mengatakan bahawa ia mempunyai hak untuk menggunakan kandungan peribadi anda untuk meningkatkan perkhidmatannya.

Ini bermaksud firma boleh mengimbas dokumen anda untuk maklumat dan kata kunci agar dapat memberi anda iklan yang lebih baik (merentas perkhidmatannya yang lain) atau untuk memperbaiki perkhidmatannya dan membangunkan yang baru. Kerana Google meminta persetujuan untuk mengakses semua yang anda muat naik, ia tidak boleh menuntut pematuhan HIPAA.

Google juga mengekalkan hak untuk menyerahkan data anda kepada pihak berkuasa sekiranya ia disampaikan kepada waran. Ini bermakna bahawa kerajaan AS boleh masuk ke dalam semua fail anda dan anda tidak akan tahu (kerana perintah pesanan). Tak satu pun dari ini adalah ideal dan merupakan sebab utama mengapa perkhidmatan storan awan yang tidak menyediakan penyulitan akhir-ke-akhir tidak dapat dianggap benar-benar selamat.

Adakah OneDrive selamat?

OneDrive adalah perkhidmatan penyimpanan awan yang popular yang disediakan oleh Microsoft. Seperti Google Drive, ia memberi pengguna storan percuma 5GB sebaik sahaja mereka mendaftar untuk akaun Microsoft. Jika anda seorang pengguna OneDrive, anda mungkin tertanya-tanya betapa selamatnya data anda. Jadi, mari kita lihat ...

Dalam transit

Data yang dihantar ke storan awan Microsoft OneDrive disulitkan dengan penyulitan TLS menggunakan kekunci 2048-bit. Ini adalah penyulitan kuat yang memastikan bahawa data anda dilindungi daripada penggodam dan pengesanan semasa dalam transit.

Untuk memastikan data anda selamat kerana ia berpindah dari satu pelayan ke pelayan yang lain (Microsoft menyimpan data anda di beberapa lokasi untuk melindunginya daripada bencana), firma juga menyulitkan data anda sebelum memindahkannya secara dalaman. Microsoft menyatakan bahawa walaupun "data telah dihantar dengan menggunakan rangkaian persendirian, ia dilindungi lagi dengan penyulitan terbaik dalam kelas."

Sedang berehat

Walaupun Microsoft secara muktamad memberikan maklumat tentang penyulitan pada rehat untuk membayar pengguna peringkat "perniagaan" OneDrive. Cuba mencari bukti penyulitan di rehat untuk pengguna OneDrive percuma lebih rumit.

Pengguna perniagaan diberitahu bahawa BitLocker menyulitkan semua data yang mereka simpan di pelayan Microsoft. Penyulitan setiap fail menyediakan penyulitan dalam perjalanan untuk setiap fail individu yang anda muat naik. Menurut Microsoft, ia menggunakan penyulitan AES 256 iaitu Standard Pemprosesan Maklumat Persekutuan (FIPS) 140-2. Ini adalah penyulitan kuat.

Walaupun terdapat kekeliruan mengenai perbezaan antara akaun perniagaan dan peribadi, kita hanya boleh menganggap bahawa Microsoft sememangnya menyediakan penyulitan untuk semua pengguna OneDrive. Artikel ini sememangnya menunjukkan bahawa ia adalah benar:

"Setiap fail disulitkan di berehat dengan kunci AES256 yang unik. Kekunci unik ini disulitkan dengan satu set kunci utama yang disimpan dalam Azure Key Vault. "

Pernyataan itu menunjukkan bahawa semua pengguna OneDrive mendapat penyulitan yang tersisa dan penyulitan ini adalah on-the-fly. (Walaupun lebih baik jika Microsoft membuat perbezaan antara akaun perniagaan dan peribadi yang sama sekali jelas).

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa OneDrive adalah perkhidmatan storan awan yang sepenuhnya dimiliki. Ia adalah sumber tertutup, yang bermaksud tidak mustahil untuk mengesahkan betapa selamatnya data anda. Di samping itu, kerana firma itu menyulitkan data anda bagi pihak anda - dan ia memegang kunci penyulitan pada pelayannya - ia mempunyai keupayaan untuk mengakses data anda jika ia mahu dan boleh mengimbas dokumen anda kerana ia ingin.

Dasar privasi

Seperti halnya dengan perkhidmatan Google, OneDrive Microsoft dilindungi oleh dasar privasi am untuk semua produk dan perkhidmatan Microsoft. Dasar ini menyatakan bahawa Microsoft mempunyai hak untuk mengakses data anda untuk memberikan perkhidmatannya dengan lebih baik. Ia juga membolehkan firma mengakses data anda untuk tujuan mengesan dan menyiarkan iklan.

Dasar Microsoft juga mengingatkan pengguna bahawa ia akan mematuhi waran kerajaan jika diminta untuk:

"Akhir sekali, kami akan mengakses, mendedahkan dan memelihara data peribadi, termasuk kandungan anda (seperti kandungan e-mel anda, komunikasi peribadi atau fail peribadi dalam folder peribadi), apabila kami mempunyai kepercayaan yang baik untuk melakukannya: Memperolehi undang-undang yang berkenaan atau bertindak balas terhadap proses undang-undang yang sah, termasuk dari penguatkuasa undang-undang atau agensi-agensi kerajaan yang lain. "

Maksudnya, data anda boleh diakses oleh pihak berkuasa pada bila-bila masa, dan kerana AS menguatkuasakan perintah gag - anda tidak akan diberitahu tentang pencerobohan ini ke dalam data anda.

Oleh itu, seperti yang selalu berlaku, jika anda ingin data anda disimpan secara dalam talian dengan selamat adalah penting untuk memilih perkhidmatan yang menyediakan penyulitan akhir yang benar (dan itu adalah sumber terbuka).

Adakah iCloud selamat?

iCloud adalah perkhidmatan storan awan Apple. Memandangkan perkhidmatan yang dimasak di rumah Apple yang dibakar ke dalam produknya, ia adalah perkhidmatan yang sangat popular di kalangan pengguna Apple. Ia sering dianggap baik untuk privasi dan lebih selamat daripada beberapa pesaingnya.

Bagaimanapun, seperti perkhidmatan popular yang lain dalam artikel ini, iCloud adalah sumber tertutup. Ini bermakna kod sumbernya tidak boleh diaudit oleh profesional keselamatan. Oleh itu, anda hanya perlu mempercayai Apple untuk memberikan tahap keselamatan yang ia katakan.

Apple sebelum ini diturunkan (oleh Edward Snowden) telah bekerjasama dengan NSA untuk mengintip penggunanya. Jadi, bolehkah anda mempercayainya? Dan iCloud Apple benar-benar lebih selamat daripada pesaingnya?

Dalam Transit

Pada tahun 2014, Apple menerima banyak akhbar buruk selepas rentetan serangan terhadap pengguna iCloud. Menurut laporan tersebut, sambungan ke pelayan iCloud terdedah kepada seorang lelaki dalam serangan pertengahan. Apple menafikannya, mendakwa bahawa mangsa sebenarnya telah dipalsukan. Walaupun demikian, firma itu telah membuat penambahbaikan terhadap keselamatan perkhidmatan iCloudnya.

Apple menyatakan bahawa semua komunikasi dengan pelayan iCloud dilindungi dengan penyulitan TLS 1.2 dengan Forward Secrecy. Kami memeriksa keselamatan TLS iCloud menggunakan Qualys SSL Labs dan dengan senang hati mendapati bahawa perkhidmatan mendapat A +. Oleh itu, keselamatan data dalam transit mestilah baik.

Untuk keselamatan tambahan, apabila anda mengakses perkhidmatan iCloud menggunakan aplikasi Apple asli seperti Mel, Kalendar, atau Kenalan, pengesahan ditangani menggunakan tanda selamat. Token selamat menghapuskan keperluan untuk menyimpan kata laluan iCloud anda pada peranti atau komputer anda. Tidak seperti kata laluan (yang boleh digunakan untuk melog masuk dari peranti lain) token tersebut tidak boleh dicuri kerana ia adalah cryptographically terikat pada peranti anda (dan tanpa peranti itu tidak berguna).

Kami juga tidak dapat mengesahkan jenis perlindungan yang Apple menggunakan untuk menyampaikan data di sekitar rangkaian persendiriannya. Orang akan menganggap bahawa firma itu menggunakan penyulitan untuk menghantar data antara pelayan awan, tetapi maklumat mengenai tahap keselamatan tidak tersedia secara bebas.

Sedang berehat

Apple menyatakan bahawa semua data disimpan pada pelayan menggunakan penyulitan AES 128. Ini tidak selamat seperti penyulitan AES 256 yang disediakan oleh banyak perkhidmatan storan awan tetapi masih dianggap bukti masa depan untuk masa ini

Penyulitan end-to-end tersedia untuk beberapa data yang disampaikan kepada pelayan Apple (Apple menggunakan penyulitan akhir untuk iMessages dan FaceTime, dan untuk data rumah, data kesihatan, Rantai kunci iCloud, maklumat pembayaran, Quicktype keyboard perbendaharaan kata yang dipelajari, masa skrin, maklumat Siri, dan maklumat rangkaian Wi-Fi).

Walau bagaimanapun, ia tidak tersedia untuk fail individu yang dihantar ke iCloud. Ini bermakna Apple mengekalkan kawalan ke atas kunci penyulitan untuk fail yang disulitkan bagi pihak anda di storan awannya. Ini jauh dari ideal kerana ini bermakna kunci kepada data anda boleh diakses oleh kakitangan Apple, bocor dalam talian atau mungkin digodam dari pelayannya oleh penjenayah siber.

Dasar privasi

Dasar privasi Apple jelaskan bahawa data pengguna iCloud boleh diakses dalam keadaan tertentu:

"Kami juga menggunakan maklumat peribadi untuk membantu kami membuat, mengembangkan, mengendali, menyampaikan, dan meningkatkan produk, perkhidmatan, kandungan dan pengiklanan kami, dan untuk pencegahan kehilangan dan tujuan anti penipuan. Kami juga boleh menggunakan maklumat peribadi anda untuk tujuan perakaunan dan keselamatan rangkaian, termasuk untuk melindungi perkhidmatan kami untuk kepentingan semua pengguna kami, dan pra-penapisan atau pengimbasan kandungan yang di-upload untuk kandungan yang berpotensi haram, termasuk bahan eksploitasi seks kanak-kanak. "

Seperti yang anda lihat, dasar itu membolehkan Apple mengimbas dokumen anda untuk memastikan bahawa ia tidak menyalahi undang-undang. Tidak jelas jika Apple menggunakan keupayaannya untuk mengimbas dokumen untuk sebarang tujuan lain, tetapi ia juga memberi kebenaran sendiri untuk menggunakan data orang untuk membangunkan perkhidmatan baru. Oleh itu, nampaknya ia sedang melakukan beberapa tahap pengintipan korporat. Sudah tentu, kerana Apple adalah sumber tertutup, adalah mustahil untuk mengesahkan apa jenis pengintipan yang mungkin berlaku.

Begitu juga dengan Google dan Microsoft, dasar Apple juga menyatakan bahawa ia akan mematuhi permintaan undang-undang untuk data. Ini bererti bahawa firma itu boleh disampaikan dengan perintah lelucon dan data iCloud anda boleh diakses tanpa pengetahuan anda:

"Mungkin perlu - oleh undang-undang, proses undang-undang, litigasi, dan / atau permintaan daripada pihak berkuasa awam dan kerajaan di dalam atau di luar negara tempat tinggal anda - untuk Apple mendedahkan maklumat peribadi anda. Kami juga boleh mendedahkan maklumat mengenai anda jika kami menentukan bahawa untuk tujuan keselamatan negara, penguatkuasaan undang-undang, atau isu kepentingan awam yang lain, pendedahan adalah perlu atau sesuai. "

Jadi, berapa kerap Apple sebenarnya masuk ke akaun orang? Pada separuh pertama tahun 2015, Apple mengaku memperoleh 4,472 permintaan daripada pihak berkuasa polis di seluruh dunia. Apple menyatakan bahawa ia mendedahkan data kepada polis untuk 1,886 permintaan tersebut (yang mana 1,407 diberikan kepada penguatkuasa undang-undang AS).

Akhir sekali, ia juga perlu diperhatikan bahawa Nota yang disimpan di iCloud tidak pernah disulitkan.

Adakah Dropbox selamat?

Dropbox adalah perkhidmatan penyimpanan awan yang berpusat di San Francisco, California. Ia adalah satu-satunya perkhidmatan storan awan pada senarai ini yang bukan milik gergasi berteknologi, sebaliknya, ia telah meningkat kepada populariti atas kekuatan perkhidmatannya semata-mata.

Walaupun begitu, sukar untuk mempertimbangkan Dropbox lebih selamat daripada pesaing lain yang popular dalam artikel ini. Sebenarnya, perkhidmatan ini telah dikritik secara langsung oleh Edward Snowden, yang sangat bersuara mengenai kekurangan privasi yang pengguna mendapatkan di platform.

Dropbox sebahagiannya adalah lesen GPLv2 dan sebahagiannya tertutup. Ini bermakna bahawa tidak mustahil untuk mengesahkan semua kod sumber untuk perkhidmatan secara berasingan. Ini cukup untuk meletakkan beberapa orang dari perkhidmatan ini kerana terdapat perkhidmatan storan awan sepenuhnya terbuka di pasaran.

Dalam Transit

Sama seperti perkhidmatan lain yang disebut dalam senarai ini, Dropbox menggunakan TLS selamat untuk melindungi semua data yang diluluskan daripada pengguna kepada pelayan syarikat. Dropbox menyatakan bahawa sambungan TLSnya mewujudkan terowong yang dilindungi dengan penyulitan AES 128.

Kami menyemak perkhidmatan Dropbox dengan Qualys SSL Labs untuk melihat sama ada ia melewati ujian juruaudit bebas. Qualys menilai sambungan TLS dengan A + yang bermaksud bahawa sambungan tersebut boleh dipercayai untuk melindungi data pengguna semasa berada dalam transit.

Walau bagaimanapun, Dropbox tidak menyediakan penyulitan akhir-ke-hujung, yang bermaksud bahawa data masih terdedah kepada kemungkinan dipintas.

Sedang berehat

Dropbox menyimpan semua data pada pelayannya dengan penyulitan AES 256 yang kuat. Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk memberitahu dari penerbitannya sendiri sama ada penyulitan itu disediakan secara on-the-fly untuk setiap fail yang diakses.

Sama seperti perkhidmatan lain dalam artikel ini, Dropbox tidak menyediakan penyulitan akhir-ke-akhir. Sebaliknya, ia memegang kunci penyulitan untuk semua orang dan mengekalkan kawalan penuh ke atas penyulitan dan penyahsulitan data bagi pihak pengguna. Ini adalah risiko dari segi keselamatan dan privasi kerana ia bermaksud bahawa firma boleh mengakses data pengguna bila-bila masa ia mahu.

Di samping itu, data pengguna mungkin terdedah jika terdapat kebocoran dalaman atau jika penggodam berjaya mencuri kunci penyulitan pengguna daripada pelayan syarikat.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa perkhidmatan itu sebelum ini telah mengalami masalah dengan mekanisme pengesahannya, hasilnya sesiapa sahaja boleh mengakses fail Dropbox semua orang selama kira-kira empat jam - tanpa memerlukan kata laluan akaun. Di samping itu, penyelidik keselamatan sebelum ini menemui kesalahan dalam aplikasi iOS Dropbox yang menyimpan maklumat log masuk pengguna dalam teks biasa.

Walau bagaimanapun, ia telah menetapkan masalah tersebut dan telah menambah langkah keselamatan untuk membolehkan pengguna melindungi akaun mereka. Ini termasuk pengesahan dua faktor, halaman untuk memeriksa log masuk aktif ke akaun, sistem automatik yang menyemak aktiviti luar biasa, dan kemasukan kata laluan paksa untuk akaun yang dianggap bertindak dengan mencurigakan.

Walaupun peningkatan ini, sesiapa yang ingin menggunakan Dropbox dengan cara yang benar-benar selamat, perlu menggunakan perisian pihak ketiga untuk menyulitkan data mereka sebelum memuat naik ke Dropbox.

Dasar privasi

Dasar privasi Dropbox dengan jelas menyatakan bahawa data anda akan sentiasa kekal milik anda. Walau bagaimanapun, dasar ini memberi kebenaran kepada firma untuk "mengimbas" semua data anda untuk alasan penyediaan perkhidmatannya dengan lebih baik:

"Apabila anda menggunakan Perkhidmatan kami, anda memberi kami perkara seperti fail, kandungan, mesej, kenalan, dan sebagainya (" Barang Anda "). Perkara anda adalah milik anda. Terma ini tidak memberi kami hak kepada Barang Anda kecuali hak-hak yang terhad yang membolehkan kami menawarkan Perkhidmatan.

Kami memerlukan keizinan anda untuk melakukan perkara-perkara seperti Mengehoskan Barang Anda, menyandarkannya, dan membagikannya apabila anda meminta kami. Perkhidmatan kami juga menyediakan anda dengan ciri seperti lakaran foto, pratonton dokumen, mengulas, mengurutkan mudah, mengedit, berkongsi, dan mencari. Ciri-ciri ini dan lain-lain mungkin memerlukan sistem kami untuk mengakses, menyimpan dan mengimbas Barang Anda. "

Seolah-olah itu tidak mencukupi, mendaftar ke Dropbox juga bermakna data anda boleh dikongsi dengan pihak ketiga:

"Anda memberi kami kebenaran untuk melakukan perkara-perkara itu, dan kebenaran ini memanjangkan kepada sekutu kami dan pihak ketiga yang dipercayai kami bekerjasama."

Menjadi firma AS, juga bermaksud Dropbox boleh disampaikan dengan waran dan perintah gag. Di bawah keadaan sedemikian, kerajaan AS boleh mendapatkan akses kepada data sesiapa sahaja, tanpa batas waktu. Oleh kerana perintah lelucon, pengguna tidak akan tahu bahawa agensi perisikan AS melakukan pengawasan terhadap kandungan akaun orang.

Dropbox menjelaskan bahawa ia akan mematuhi permintaan undang-undang dan memberi amaran kepada pengguna bahawa mereka tidak boleh menggunakan akaun mereka untuk berkongsi kandungan berhak cipta:

"Anda bertanggungjawab terhadap kelakuan anda. Perkara Anda dan anda mesti mematuhi Dasar Penggunaan Boleh Diterima kami. Kandungan dalam Perkhidmatan mungkin dilindungi oleh hak harta intelek orang lain. Tolong jangan menyalin, memuat naik, memuat turun, atau berkongsi kandungan melainkan anda berhak untuk melakukannya. "

Dasar ini menjelaskan bahawa privasi tidak terjamin dengan menggunakan perkhidmatan ini. Kandungan anda akan diimbas dan boleh digunakan untuk mendakwa anda jika anda didapati bersalah melanggar mana-mana undang-undang termasuk lakaran hak cipta.

Amalan terbaik untuk menggunakan storan awan

Seperti yang anda lihat dari artikel ini, terdapat banyak persoalan yang mengelilingi privasi data yang disediakan oleh perkhidmatan storan awan yang popular. Tiada penyulitan akhir-ke-akhir bermakna anda mesti mempercayai pembekal untuk menyimpan data anda dan melindunginya. Dan, kerana pangkalan mereka di AS, selalu ada kemungkinan bahawa kerajaan dapat menyusup data dalam akaun tersebut dengan menggunakan perintah gag.

Sama ada perkhidmatan storan awan di atas adalah penyelesaian yang boleh diterima untuk anda bergantung kepada keadaan peribadi anda. Sekiranya membenarkan Google, Apple, Microsoft, atau Dropbox, untuk menyimpan dokumen anda yang disulitkan bagi pihak anda kelihatan cukup selamat untuk anda, maka dengan segala cara, gunakan perkhidmatan tersebut. Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar menghargai privasi, ia akan menjadi lebih baik untuk mencari alternatif sumber terbuka dengan penyulitan akhir-ke-akhir.

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan salah satu perkhidmatan di atas, terdapat beberapa amalan terbaik yang kami cadangkan:

  • Pilih kata laluan yang unik dan unik. Setiap akaun anda memerlukan kata laluan yang unik untuk memastikan ia benar-benar selamat. Kegagalan berbuat demikian mungkin bermakna data anda didedahkan kerana serangan phishing.
  • Gunakan Kebenaran Dua Faktor. Kata laluan anda adalah kunci kepada semua dokumen anda, yang bermaksud bahawa sesiapa sahaja yang mencubanya - atau meneka kata laluan - akan dapat memperoleh akses ke fail anda dengan serta-merta. 2FA memberikan anda perlindungan tambahan yang menghalang penggodam mendapat akses ke fail anda.
  • Secara lalai, fail yang anda buat dalam Google Drive, OneDrive, iCloud, dan Dropbox ditetapkan kepada peribadi. Walau bagaimanapun, jika anda memutuskan untuk berkongsi akses kepada fail atau folder dengan seseorang yang menggunakan pautan, bolehlah pihak ketiga ini dapat berkongsi fail atau folder itu dengan orang lain. Atas sebab ini, adalah penting untuk sentiasa mempertimbangkan siapa yang anda sediakan akses kepada data anda dengan, bagaimana, dan mengapa.
  • Gunakan perisian pihak ketiga untuk menyulitkan data anda sebelum memuat naiknya ke perkhidmatan awan dalam talian. Menyulitkan data sebelum dimuat naik ke perkhidmatan bermakna anda hanya memegang kunci kepada data. Walau bagaimanapun, ini adalah pendekatan yang panjang berikutan bahawa terdapat penyedia sumber terbuka dengan penyulitan akhir-ke-akhir yang terdapat di pasaran.
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me