Kebanyakan pembekal VPN mempunyai panduan persediaan Mac terperinci di laman web mereka, tetapi artikel ini memberikan gambaran keseluruhan tentang cara memasang VPN untuk Mac.


Gunakan perisian Mac adat VPN

macOS tidak begitu disokong oleh klien VPN tersuai seperti Windows, tetapi kebanyakan VPN menawarkan perisian Mac khusus. Seperti yang akan kita lihat sedikit, mengkonfigurasi VPN secara manual di MacOS tidaklah sukar, tetapi menggunakan VPN tersuai adalah mudah sahaja.

Kerana sifat khusus perisian, butiran setup boleh berubah sedikit dari VPN ke VPN. Walau bagaimanapun, secara amnya:

  1. Daftar ke VPN, lihat panduan VPN terbaik untuk maklumat lanjut.
  2. Muat turun perisian Macnya.
  3. Pasang aplikasinya. Ini biasanya hanya melibatkan klik dua kali pada fail .dmg yang dimuat turun dan arahan berikut.
  4. Jalankan aplikasinya. Anda mungkin akan diminta untuk memasukkan butiran akaun anda pada jangka masa pertama. Ambil perhatian bahawa ia adalah perkara biasa untuk apl VPN untuk menghendaki keistimewaan admin untuk dijalankan.

Sekali di dalam aplikasi, hanya pilih pelayan VPN yang anda mahu sambungkan, dan tekan "Sambungkan." Namun, ia bernilai melalui pilihan aplikasinya. Tetapan penting seperti perlindungan kebocoran DNS dan suis bunuh sering pilihan dan mesti didayakan secara manual. Saya tidak tahu mengapa, tetapi di sana anda pergi.

Expressvpn Mac 2

Ciri "Lock Lock" ExpressVPN menyediakan suis pembunuh berasaskan firewall dan perlindungan kebocoran DNS. Oleh itu, pastikan ia dihidupkan.

Anda juga mungkin ingin memeriksa bahawa aplikasi menggunakan protokol OpenVPN, kerana kebanyakan lalai untuk protokol VPN kurang selamat (tetapi mungkin lebih cepat). Gembira lihat di sini untuk maklumat lanjut mengenai protokol VPN.

Tunnelblick

Tunnelblick adalah sumber terbuka percuma untuk memuat turun klien OpenVPN yang boleh dikonfigurasikan untuk berfungsi dengan sama ada fail konfigurasi Tunnelblick khas (.tblk), atau sebarang fail konfigurasi OpenVPN standard (.ovpn dan .conf).

Ia kini termasuk kebocoran DNS penuh dan perlindungan kebocoran Web Komunikasi Masa Nyata (WebRTC). Pelanggan beta terkini juga mempunyai suis pembunuh berasaskan firewall.

1. Muat turun Tunnelblick atau fail konfigurasi OpenVPN yang teratur dari perkhidmatan VPN yang anda pilih. Anda memerlukan satu fail setiap lokasi pelayan VPN, walaupun sering mungkin memuat turun beberapa konfigurasi dalam satu fail zip. Dalam kes ini, anda perlu unzip fail sebelum boleh digunakan.

2. Muat turun, pasang dan lancarkan Tunnelblick. Pada skrin Selamat Datang, pilih "Saya mempunyai fail konfigurasi."

Tunnelblick 1

3. Seret fail konfigurasi (atau gandakan fail untuk konfigurasi berbilang pelayan) ke ikon Tunnelblick dalam bar menu.

Tunnelblick 3

4. Tekan "Pasang," kemudian pilih sama ada untuk memasang hanya untuk diri sendiri atau semua pengguna Mac anda. Ia mungkin akan meminta kata laluan Admin anda.

Tunnelblick 6

5. Dan persediaan itu selesai! Untuk menyambung ke pelayan VPN, klik pada ikon Tunnelblick dalam bar menu dan pilih pelayan VPN.

Tunnelblick 4

Ikon akan menjadikan warna gelap untuk menunjukkan bahawa anda disambungkan. Jika anda menggerakkan kursor ke atasnya, ia akan memaparkan maklumat tambahan.

Addendum:

Hidupkan perlindungan kebocoran DNS

Perlindungan kebocoran DNS IPv4 dan IPv6 tidak diaktifkan secara lalai dalam Tunnelblick. Untuk mendayakan perlindungan kebocoran DNS, pergi ke Konfigurasi -> Tetapan dan tandakan kotak di sebelah "Jalankan semua lalu lintas IPv4 melalui VPN" dan "Lumpuhkan IPv6."

Tunnelblick 7

Perhatikan bahawa Tunnelblick tidak melindungi daripada kebocoran WebRTC. Oleh itu, anda perlu menetapkan masalah secara manual (Safari tidak terjejas, bagaimanapun).

Hidupkan suis pembunuh pada Mac

Baru kepada versi beta terbaru Tunnelblick adalah ciri suis pembunuh yang sangat mengalu-alukan. Ini memastikan bahawa alamat Protokol Internet (IP) sebenar anda tidak didedahkan sekiranya berlaku penurunan VPN.

Untuk mengaktifkan suis membunuh, pergi ke Konfigurasi dan klik pada konfigurasi VPN individu (suis pembunuh mesti diaktifkan bagi setiap konfigurasi). Klik pada medan "Di luar jangkaan" dan pilih Lumpuhkan Akses Rangkaian dari menu lungsur.

Tunnelblick Kill Switch

Secara manual Mengkonfigurasi VPN untuk Mac PPTP, L2TP / IPsec, atau IKEv2

macOS dilengkapi dengan klien VPN terbina dalam yang menyokong PPTP, L2TP / IPsec, dan protokol VPN IKEv2. Atas alasan yang dibincangkan secara terperinci dalam Penyulitan VPN: Panduan Lengkap, saya selalu mengesyorkan menggunakan aplikasi OpenVPN sebaliknya. Tetapi IKEv2 juga merupakan pilihan yang baik.

Kelebihan besar PPTP, sambungan L2TP / IPsec dan IKEv2 VPN adalah bahawa mereka boleh menjadi persediaan tanpa perlu memuat turun aplikasi VPN pihak ketiga.

  1. Pergi ke Keutamaan Sistem -> Rangkaian. Klik butang + dan pilih Antara muka: VPN dalam kotak dialog pop timbul.
  2. Pilih protokol VPN ("Jenis VPN") dan pilih nama untuk sambungan VPN (pilihan).

Macos 1

  1. Isi butiran pelayan dengan tetapan yang disediakan oleh perkhidmatan VPN yang anda pilih.

Macos2

Klien VPN macOS yang terbina dalam tidak mempunyai sebarang bentuk perlindungan kebocoran WebRTC, jadi jika menggunakan pelayar yang lemah anda harus mematikan WebRTC secara manual. Perhatikan bahawa Safari tidak menggunakan WebRTC dan oleh itu tidak terdedah kepada kebocoran WebRTC. Walau bagaimanapun, perisian tertutup sumber tertutup.

Bagaimana Menguji VPN untuk Mac

Tidak peduli apa jenis VPN yang anda gunakan, macOS akan memaparkan ikon dalam bar pemberitahuan setiap kali VPN disambungkan. Ini membolehkan anda mengetahui sekeliling bahawa anda dilindungi.

Airvpn Mac

Mengklik pada ikon biasanya akan memaparkan butiran dan pilihan tambahan. Untuk pengesahan selanjutnya VPN disambungkan dan berfungsi dengan betul, anda boleh menjalankan ujian kebocoran IP ...

Semak VPN Mac untuk kebocoran IP

Sebaik sahaja disambungkan ke VPN (menggunakan kaedah apa pun), ia adalah satu cek idea yang baik untuk kebocoran IP.

Ip Leak Contoh 2

Contoh di atas menunjukkan kes kebocoran IPv6 yang buruk. Hasil DNS IPv4 dengan betul menunjukkan bahawa saya disambungkan ke pelayan VPN di Amerika Syarikat, tetapi laman web itu dapat melihat alamat IPv6 UK sebenar saya melalui kebocoran DNS biasa dan WebRTC. Gagal!

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang pengendalian secara dalam talian di United Kingdom, lihat panduan VPN UK Terbaik kami.

Perhatikan bahawa Swasta-Penggunaan - IP [RFCxxxx] adalah IP tempatan sahaja. Mereka tidak boleh digunakan untuk mengenal pasti individu atau peranti, dan oleh itu tidak membentuk kebocoran IP.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me