Menyediakan VPN pada iPhone bukan tugas yang sukar. Walau bagaimanapun, bergantung kepada VPN yang anda pilih, terdapat beberapa cara yang berbeza. Perkhidmatan VPN iPhone terbaik mempunyai aplikasi tersuai yang boleh dimuat turun sama ada dari kedai iTunes atau tapak web VPN. Memuat turun dan memasang VPN ini adalah sama seperti memasang mana-mana aplikasi lain. Walau bagaimanapun, untuk memandu anda melalui proses yang telah kami tulis panduan ini.


Sesetengah VPN tidak mempunyai perisian VPN tersuai (dikenali sebagai klien VPN) untuk peranti iOS. Bagaimanapun, kebanyakan VPN menyediakan pelanggan dengan akses kepada fail konfigurasi OpenVPN (fail .ovpn). Fail-fail ini boleh digunakan dengan perisian OpenVPN Connect pihak ketiga yang luar biasa.

OpenVPN Connect adalah pelanggan VPN yang ditulis oleh pemaju protokol OpenVPN. Ini adalah protokol VPN yang paling selamat yang ada. Memasang OpenVPN Connect dan mengimport fail .ovpn sangat mudah, dan anda tidak perlu berfikir sama sekali. Walau bagaimanapun, untuk membantu anda, kami telah memasukkan panduan dalam artikel ini.

Cara Menyediakan aplikasi VPN di iPhone

Untuk menyediakan aplikasi VPN pada iPad, sediakan VPN pada iPhone, atau sediakan VPN pada mana-mana peranti iOS yang lain, ikuti langkah berikut:

 1. Pilih VPN dari senarai perkhidmatan VPN iOS terbaik.
 2. Navigasi ke laman web VPN dengan mengklik pada pautan dan melanggan VPN iOS kegemaran anda. Dalam contoh ini, kami menggunakan ExpressVPN. Ingat, langganan tahunan akan menjimatkan banyak wang.
 3. Selepas melanggan, Log masuk menggunakan kelayakan dan kata laluan yang anda masukkan semasa anda melanggan.ExpressVPN untuk iPhone
 4. Ketik Akaun saya atau Muat turun bergantung pada VPN. Sebagai alternatif, anda boleh mendapatkan pilihan untuk klik "Sediakan ExpressVPN" (atau mana-mana VPN yang anda langgan).
 5. Anda kini akan diarahkan ke halaman penyediaan iOS.

  Pilih "Muat turun dari kedai aplikasi". Anda kini akan diarahkan semula ke perisian VPN. Pemasangan adalah mudah, jadi ikuti arahan pada skrin. Semasa persediaan, peranti iOS anda boleh meminta anda kod laluan peranti anda, masukkan atau gunakan ID sentuh dan klik membenarkan.ExpressVPN untuk iPhone

 6. Sebaik sahaja anda memasang apl VPN iOS, jalankan perisian. Anda perlu memasukkan semula kelayakan anda.
 7. Dalam menu VPN anda, pilih Tetapan (biasanya dalam menu hamburger atau cog).
 8. Pilih protokol VPN pilihan anda

  . Kami mengesyorkan agar anda menggunakan TCP atau UDP penyulitan VPN Terbuka. UDP adalah yang terbaik untuk streaming. Sekiranya ini tidak tersedia, sila pilih Protokol Terowong 2 Lapisan (L2TP) / Internet Protocol Security (IPSec) atau IKEv2. Kedua-dua protokol itu kuat. Tolong jangan gunakan Protokol Tunneling Titik ke Titik (PPTP), kerana PPTP tidak selamat.Protokol VPN untuk iPhone

 9. Akhirnya, pilih pelayan VPN dari senarai

  lokasi pelayan dan klik Sambungkan.ExpressVPN untuk iPhone

 10. Apabila sambungan VPN telah ditubuhkan, VPN iPhone / iPad anda akan menunjukkan sambungan telah didayakan pada skrin. Alamat IP anda sekarang ialah dari VPN dan data anda selamat, jadi anda boleh akses mana-mana laman web yang anda mahukan.

Sesetengah VPN mempunyai ciri auto-mula dan ciri auto auto. Jika anda ingin menyimpan VPN aktif setiap kali anda menggunakan internet, pilih pilihan ini dalam tetapan VPN. Sebagai alternatif, hanya mulailah aplikasi secara manual setiap kali anda mahu menggunakannya, pilih pelayan, dan klik Sambungkan.

Ekspress VPN untuk iPhone

Protokol VPN Terbaik Untuk iPhone

Terdapat beberapa protokol penyulitan yang tersedia di iOS:

 • PPTP - menyediakan keselamatan dan privasi yang kurang tetapi pantas.
 • L2TP / IPSec - keselamatan lebih kuat daripada PPTP tetapi masih tidak sempurna.
 • Internet Key Exchange versi 2 (IKEv2) - protokol yang paling banyak digunakan untuk klien VPN iOS. Ia selamat, tetapi tidak sekuat VPN Buka.
 • OpenVPN - sumber terbuka dan protokol yang sangat selamat. Protokol ini menyediakan penyulitan gred tentera jika dilaksanakan dengan betul. Semua VPN untuk iOS dalam artikel ini menyediakannya dengan selamat. Kadang-kadang perlu memuat turun perisian pihak ketiga Connect. Ini sangat mudah dan akan membolehkan anda menggunakan OpenVPN jika anda mahu. Untuk arahan tentang cara menyediakan VPN anda secara manual, lihat panduan saya di bawah.

Tidak pasti apa penyulitan untuk digunakan? Semak kami Panduan Penyulitan Muktamad untuk maklumat lanjut.

Mengkonfigurasi OpenVPN pada iPhone

Kadangkala mungkin diperlukan untuk menyediakan VPN anda menggunakan OpenVPN Connect pihak ketiga pada peranti iOS. Jika penyulitan OpenVPN tidak tersedia dalam perisian iOS adat VPN, anda perlu memuat turun perisian klien VPN pihak ketiga. Ini sangat mudah:

 1. Muat turun aplikasi OpenVPN Connect

  .OpenVPN untuk iPhone

 2. Pasang perisian pada peranti anda.
 3. Navigasi ke laman web VPN anda dan muat turun fail konfigurasi OpenVPN (fail OVPN). Anda biasanya akan perlu melakukan ini pada PC kerana ia telah zip. Fail-fail ini akan berada di kawasan muat turun di mana anda mendapat perisian VPN. Sekiranya anda mempunyai sebarang masalah sama sekali mencari fail-fail ini di laman web VPN anda hanya meminta pasukan sokongan mereka. Muat turun fail konfigurasi untuk pelayan yang ingin anda gunakan.Konfigurasi VPN untuk iPhone

 4. Unzip fail dan e-mel mereka kepada diri sendiri (supaya anda boleh membukanya pada iPhone anda). Buka e-mel pada iPhone anda dan muat turun fail ke peranti anda untuk menggunakannya dalam aplikasi.
 5. Buka aplikasi Connect dan klik Import. Pilih fail yang anda simpan pada peranti anda dalam langkah keempat.Buka VPN untuk iPhone

 6. Setelah fail diimport, klik pada pelayan yang ingin disambungkan dan taipkan nama pengguna dan kata laluan anda.OpenVPN untuk iPhone

 7. Apabila apl tersebut disambungkan, peranti anda dicagar dengan penyulitan dan alamat IP anda adalah pelayan jauh.
 8. Kini semua yang anda perlu lakukan ialah memulakan aplikasi Sambung dan bersambung ke pelayan bila-bila masa anda mahu menggunakan VPN anda. Kata laluan harus disimpan secara automatik dalam aplikasi sambung supaya anda tidak perlu memasukkannya semula setiap kali.

Ingat: VPN anda akan mempunyai panduannya sendiri untuk ini. Sekiranya anda mahu menggunakannya, minta sokongan pelanggan mereka untuk menghubungkan anda dengan panduan tersebut atau lihat di bahagian FAQ laman web. Panduan itu akan khusus kepada VPN yang anda langgan. Walau bagaimanapun, ia akan mempunyai langkah yang sama yang telah disenaraikan di sini.

Bagaimana Menguji VPN untuk iPhone

Di sini di ProPrivacy.com, kami selalu menguji VPN untuk menyemak prestasi mereka. Ini bermakna anda boleh membaca tentang kelajuan dan prestasi keseluruhan mereka pada ulasan individu mereka. Walau bagaimanapun, kami benar-benar faham jika anda ingin menyemak prestasi klien VPN anda sendiri. Untuk melakukannya, hanya pergi ke laman web ini untuk menguji kelajuan internet anda dengan dan tanpa VPN.

Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah memilih pelayan ujian yang berdekatan dengan anda. Kemudian klik 'ujian gabungan' Ini akan menguji muat naik dan kelajuan muat turun anda. Ingat untuk memeriksa kelajuan anda dengan dan tanpa VPN untuk membandingkan tahap prestasi.

Bagaimana untuk Menghapuskan VPN dari iPhone anda

Menghapuskan VPN dari peranti anda adalah sama seperti memadam aplikasi lain dari gedung Apple. Cukup pilih pada skrin aplikasi anda dan hapuskannya. Untuk memastikan anda masih tidak mempunyai profil VPN yang berlarutan di peranti anda, ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka Tetapan.
 2. Klik pada Ketua, kemudian tatal ke bawah dan pilih Profil.
 3. Pilih Profil Konfigurasi VPN.
 4. Setelah profil konfigurasi VPN dibuka, klik Padam Profil.
 5. Permintaan pop timbul akan meminta anda untuk pengesahan. Klik Padam.

Fail profil kini juga akan dialih keluar dari peranti iOS anda.

Kredit imej tajuk: Chayantorn Tongmorn

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me