Sekiranya anda ingin tahu cara memadam Facebook secara kekal, anda berada di tempat yang betul. Kami menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh memadamkan Facebook secara kekal dalam tiga langkah mudah.

memadamkan facebook secara kekal

Walaupun ia mungkin terdengar cukup jelas, kerana begitu banyak data yang dipertaruhkan tidak ada salahnya memastikan segala-galanya dijaga dengan baik.

Bagaimana untuk memadam Facebook selama-lamanya

 1. Untuk memadamkan akaun facebook anda terlebih dahulu pergi ke; https://www.facebook.com/help/delete_account.
 2. Baca maklumat dalam tetingkap dengan berhati-hati dan kemudian klik 'Padamkan akaun saya'.

memadam akaun facebook

 1. Sediakan identifikasi dan kata laluan anda apabila diminta, dan klik pada 'OK'. Itu saja, akaun Facebook anda dipadamkan.

Pada peringkat ini, akaun Facebook anda telah dipadam dan anda tidak dapat mengakses arkib atau akaun anda lagi. Yang lebih penting lagi, anda berhenti menambah pembentukan pangkalan data Facebook anda yang berterusan.


Satu perkara yang perlu diingat ialah apabila anda memadamkan Facebook, mesej lama dan perbualan yang anda miliki semasa anda menjadi ahli masih kekal di dalam peti masuk orang lain. Anda tidak akan mempunyai akses kepada perbualan lama, tetapi kenalan lama dan kenalan anda akan.

Bolehkah anda mendapatkan kembali akaun Facebook apabila ia telah dipadamkan?

Apabila anda memadamkan Facebook, ia benar-benar hilang selama-lamanya. Anda tidak akan dapat mengubah fikiran anda kemudian. Jadi jika anda hanya ingin membuat akaun Facebook anda hilang buat sementara waktu, anda harus mempertimbangkan untuk menyahaktifkan akaun Facebook anda. Dengan menyahaktifkan akaun anda, anda masih boleh mengakses messenger tanpa akaun Facebook.

Bagaimana untuk memuat turun data Facebook anda

Apabila anda memadamkan akaun Facebook anda hilang selama-lamanya dan anda tidak dapat mengaksesnya lagi. Atas sebab itu, anda mungkin mahu memuat turun arkib akaun Facebook peribadi anda terlebih dahulu. Memuat turun data anda bermakna anda boleh menyimpannya untuk keturunan. Mungkin anda juga boleh menggunakannya untuk menulis memoir anda!

 1. Untuk memuat turun data Facebook anda, pergi ke https://www.facebook.com/settings.
 2. Seterusnya, pergi ke bahagian bawah halaman dan klik pada Muat turun salinan data Facebook anda.

Bagaimana untuk menghapus facebook

 1. Klik pada Mula Arkib Saya. Anda perlu memberikan kata laluan anda apabila digesa, untuk menyelesaikan tahap ini.

arkib facebook

 1. Anda akan menerima e-mel dari Facebook dengan arkib peribadi anda yang dilampirkan semasa siap. Perlu diketahui bahawa ia mungkin mengambil masa sehingga 90 hari untuk dikumpulkan untuk anda.

Adakah Facebook selamat?

Realitinya adalah terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan pengguna untuk melindungi data mereka di Facebook. Sekiranya anda seorang pengguna Facebook, ini mestilah pertimbangan pertama anda. Sekiranya anda menggunakan Facebook secara bertanggungjawab, anda mungkin mempunyai profil yang tidak mendedahkan perkara penting mengenai anda. Anda tidak perlu memberitahu segala-galanya di Facebook. Pada penghujung hari, ia adalah pilihan anda sebagai pengguna.

Dasar Privasi Facebook

Max Schrems dari Eropah v. Facebook, sebuah organisasi yang melawan sifat invasif Facebook bagi pihak kliennya, membuat komen berikut:

'Saya sering menyemak tetapan privasi saya, mengubah segala sesuatu kepada' Kawan sahaja 'dan mematikan' Platform. 'Pengguna perlu menyedari bahawa anda tidak hanya berkongsi dengan Kawan anda, tetapi anda sentiasa berkongsi dengan Kawan AND Facebook anda.'

Maklumat apa yang ada pada Facebook?

Facebook diketahui menyimpan banyak data Facebook anda. Sesetengah data juga disimpan semasa anda memadamkannya. Ini mungkin termasuk:

 • Maklumat akaun asas:
  nama anda, nama pengguna, nama pengguna masa lalu, kata laluan, alamat e-mel, dan nombor telefon.
 • Maklumat sekitar kandungan:
  Maklumat tentang kandungan yang anda buat dan kongsi ketika menggunakan Facebook. Ini termasuk butir-butir mengenai apa yang anda kongsi dan dengan siapa yang anda kongsikan. Di samping itu, Facebook mengumpul maklumat tentang anda dari pengguna lain dan komen (gambar, sebagai contoh).
 • Maklumat hubungan sekitar:
  Facebook tahu siapa kenalan anda, dan apabila anda telah menghubungi mereka. Ia juga tahu apabila anda bersama mereka. Mendengar pasif bahkan dipercayai mengumpulkan data tentang pengguna bukan Facebook yang anda jumpai dalam kehidupan nyata - 'Subjek A' - (nenek anda, misalnya).
 • Maklumat Pembayaran:
  Jika anda menyelesaikan transaksi dengan menggunakan perkhidmatan Facebook, maklumat pembayaran anda (mis. Nombor kad, alamat pengebilan, dll.) Boleh disimpan oleh Facebook.
 • Pautan dan kuki:
  Facebook menggunakan kuki untuk menyimpan rekod bagaimana pengguna berinteraksi dengan semua pautan yang dikemukakan kepada mereka. Ia juga menargetkan pautan tersebut dengan lebih khusus dengan membina profil terperinci mengenai pilihan anda. Facebook juga menyimpan rekod peranti, OS, pelayar web, dan alamat IP yang digunakan untuk mengakses perkhidmatan mereka.

Bagaimanakah Facebook boleh menggunakan data saya??

Walaupun tetapan privasi Facebook semua dimanfaatkan dan 'rakan' anda hanya dapat melihat data anda, Facebook masih bekerja tanpa henti di belakang tabir untuk mengumpulkan maklumat daripada anda. Di samping itu, Syarat Perkhidmatan ialah data peribadi dan gambar yang dimuat orang ke akaun Facebook tidak lagi sah secara sah.

Ini bermakna Facebook berpotensi melakukan apa sahaja yang dikehendaki dengan data pengguna. Facebook boleh menyalurkan data pengguna kepada pihak ketiga, yang mewujudkan potensi yang tidak dapat dikesan untuk penyebaran data pengguna.

Apa yang berlaku kepada data Facebook saya?

Kemudian ada persoalan di mana Facebook menyimpan data pengguna. Di manakah pelayan Facebook? Lebih penting lagi, apakah undang-undang di negara di mana data itu disimpan?

Untuk masa yang lama, keselamatan siber sangat tidak difahami oleh orang awam. Privasi digital telah diterima begitu sahaja dan orang berpendapat bahawa tiada siapa yang melihat data yang mereka buat dalam talian. Snowden membantu mengubahnya, dan orang ramai bangun.

Kesimpulannya

Dalam panduan ini, kami telah menyediakan langkah langkah demi langkah yang terperinci untuk anda memadamkan akaun Facebook anda secara kekal. Dengan cara itu, anda boleh dengan mudah meneruskan pemotongan tali tengah antara anda dan perkhidmatan yang dilihat oleh ramai sebagai parasit yang menyerang privasi.

Terima kasih kepada panduan ringkas kami, anda akan kembali ke luar rumah yang hebat. Mengklik 'seperti' boleh memudar ke masa lalu anda, dan anda boleh menikmati mengisi paru-paru anda dengan udara segar - sambil mencari kejiranan anda - untuk Pokemon yang sangat jarang berlaku, mungkin.

Alamat IP anda membenarkan Facebook menyimpan pangkalan data setiap lokasi yang pernah anda log masuk ke Facebook. Terdapat penyelesaian, walaupun. VPN teratas boleh menyimpan data anda dengan selamat dan peribadi. Untuk senarai VPN terbaik, lihat senarai perkhidmatan VPN terbaik kami.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me