Apakah OpenELEC itu?

OpenELEC adalah Sistem Operasi berasaskan Linux (OS) yang direka khusus untuk main balik media. Ramai orang menggunakan OpenELEC untuk menjalankan Kodi - menggunakannya sebagai antara muka pengguna lalai. OpenELEC adalah popular kerana ia adalah "sistem operasi yang cukup" untuk mendapatkan pekerjaan. Ia juga dapat boot sangat cepat. Oleh kerana saiznya yang kecil, ia boleh berjalan dari kad memori kilat atau set perkakasan perkakasan set-top box yang minimum. Sesetengah orang memasangnya pada peranti seperti Raspberry Pi, yang membolehkan mereka mempunyai sistem Kodi yang benar-benar mudah alih.


Tidak seperti yang sukar

Memindahkan fail dan tugas mudah lain mungkin kelihatan agak menakutkan pada mulanya kerana OpenELEC tidak mempunyai explorer fail asli. Walau bagaimanapun, memasang repositori baru dan addon menjadi sangat mudah setelah anda menguasai beberapa perintah Linux yang mudah. Dalam panduan ini, kami akan membimbing anda melalui langkah-langkah untuk menyediakan dan menggunakan VPN pada OpenELEC - termasuk semua arahan yang anda perlukan untuk mengetik.

Kenapa saya memerlukan VPN untuk Kodi?

VPN untuk Kodi berguna untuk beberapa sebab. Pertama, ia menyediakan privasi dan keselamatan dengan menyulitkan semua data anda dan menyembunyikan alamat IP sebenar anda. Ini menghentikan ISP anda daripada mengetahui apa yang anda lakukan dalam talian, ia juga menghentikan ISP di AS daripada dapat menjual bahawa tabiat pelayaran web anda kepada pihak ketiga. Privasi yang memberi VPN bermakna pengguna Kodi bebas mengakses sebarang kandungan yang mereka mahu tanpa rasa takut ditemui.

VPN juga membenarkan orang berpura-pura berada di negara yang berbeza. Ini hebat jika anda mahu menyahsekat kandungan yang biasanya geo-terhad. Ini membolehkan anda mengakses pertandingan sukan luar negara, saluran tv, dan perkhidmatan langganan yang tidak akan tersedia di sistem Kodi anda.

Bagaimana Memasang VPN pada Sistem OpenELEC

Untuk menyambung ke VPN pada sistem OpenELEC, anda mesti menyediakan sambungan VPN secara manual. Anda tidak boleh memuat turun perisian VPN anda dari laman web. Ini tidak bermakna ia sangat sukar - ia hanya bermakna ia memerlukan sedikit usaha untuk dilakukan. Pertama, anda perlu mendapatkan repositori Zomboid. Inilah langkah-langkah yang diperlukan untuk memasang Zomboid:

 1. Untuk memasang perisian yang anda perlukan ke sistem OpenELEC anda, perlu disambungkan ke komputer lain melalui protokol Shell (SSH). Mula dengan memuat turun PuTTY ke komputer itu. Ini antara muka yang diperlukan untuk anda berkomunikasi antara komputer anda dan sistem OpenELEC anda.
 2. Sebaik sahaja PuTTY telah dipasang, jalankan program dan tetapkan Jenis sambungan kepada SSH.
 3. Sekarang anda perlu menukar beberapa tetapan pada sistem OpenELEC anda. Dari halaman utama Kodi, klik ikon gear. Sekarang klik OpenELECpilihan di sebelah kanan.

  Pasang VPN pada OpenELEC

 4. Sekarang klik Perkhidmatan tab dari senarai di sebelah kiri. Cari SSH dalam senarai dan klik Dayakan SSH pilihan. Gelangsar akan bertukar putih apabila diaktifkan - jika kelabu itu, sila klik sekali lagi.

  Persiapkan VPN di OpenELEC

 5. Sekarang kembali ke halaman tetapan. Pilih Tetapan sistem pilihan. Klik pada Add-ons tab dan kemudian Sumber yang tidak diketahui. Apabila memberitahu anda bahawa menggunakan perisian dari pihak ketiga boleh klik berisiko Ya. Pengurus VPN yang anda perlukan adalah boleh dipercayai, jadi anda tidak perlu risau. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda selesai menyediakan VPN anda, anda mungkin mahu kembali dan mematikannya untuk memastikan anda tidak memasang perisian yang tidak dipercayai pada masa hadapan.
 6. Kembali ke halaman tetapan dan klik Maklumat sistem butang. Cari alamat IP peranti OpenELEC anda dan buat nota mengenainya. Saya telah dikosongkan dalam screenshot untuk privasi.
  Pasang VPN pada OpenELEC
 7. Masukkan alamat IP sistem OpenELEC anda di Nama Hos bidang di PuTTY pada komputer anda. Sekarang klik Buka butang di bahagian bawah program.

  bagaimana untuk Konfigurasi VPN pada OpenELEC

 8. Seterusnya, anda akan diminta untuk maklumat log masuk anda. Nama pengguna lalai adalah akar dan kata laluan itu openelec. Ia tidak akan menunjukkan asteris apabila anda menaip, tetapi anda memasukkan butiran dengan betul. Apabila anda telah memasuki data, tekan Masukkan kunci pada papan kekunci anda. Anda kini dapat mengawal sistem OpenELEC anda.
 9. Setelah dihubungkan sila taip arahan teks berikut seperti yang tertulis di sini:
  wget https://github.com/Zomboided/service.vpn.manager/archive/master.zip
 10. Sebaik sahaja fail telah dimuat turun, kembali ke sistem OpenELEC anda dan pergi ke skrin utama Kodi
 11. Klik Add-ons tab, diikuti oleh ikon kotak di sebelah kiri atas skrin seterusnya.
 12. Pilih Pasang dari fail zip dan pilih Folder rumah di skrin seterusnya yang terbuka. Pilih sekarang master.zip. Ini akan memasang pengurus VPN.
 13. Setelah Pengurus VPN untuk OpenVPN addon telah dipasang, anda akan mendapat pemberitahuan di bahagian atas sebelah kanan skrin.

Cara Setup Pengurus VPN untuk OpenVPN

Sekarang bahawa anda telah memasang Pengurus VPN untuk OpenVPN ke dalam sistem OpenELEC anda, anda boleh menyediakan sambungan VPN anda. Untuk melakukannya ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Pada halaman utama Kodi, tuding ke atas Add-ons tab dan klik kanan Pengurus VPN untuk OpenVPN.
 2. Klik Tetapan dan pilih penyedia VPN anda dari senarai. Jika anda belum melanggan VPN lagi, sila lihat pada 5 VPN terbaik kami
 3. Sekarang masukkan maklumat login VPN anda (nama pengguna dan kata laluan).
 4. Pilih Sambungan VPN tab dan klik pilihan untuk memilih pelayan pilihan pertama anda.
 5. Popup akan cuba menyambung ke pembekal VPN anda. Jika butiran log masuk yang anda pilih adalah betul, senarai semua pelayan yang tersedia akan muncul. Anda boleh memilih mana-mana pelayan yang anda mahu menjadi pelayan VPN utama anda. Anda boleh memilih sehingga 10 pelayan untuk menatal. Anda juga boleh menukar lokasi pelayan ini apabila anda mahu.
 6. Kini anda boleh menguji sambungan VPN anda. Untuk membaca lebih lanjut mengenai Pengurus VPN untuk aplikasi OpenVPN, klik di sini.

Persiapkan VPN secara manual pada VPN Manager untuk OpenVPN pada OpenELEC

Banyak VPN yang popular di pasaran secara automatik boleh didapati di VPN Manager (Akses Internet Persendirian, IPVanish, VyprVPN, Invisible Browsing VPN, NordVPN, TigerVPN, HMA !, PureVPN, LiquidVPN, AirVPN, CyberGhost, Privasi Sempurna, TorGuard, HideIPVPN, LimeVPN, VPN Unlimited, BTGuard VPN, ExpressVPN, SaferVPN, Celo VPN.ht, TotalVPN, WiTopia, proXPN, Windscribe, VPN.ac, VPNSecure, IVPN (untested), SecureVPN.to (untested), RA4W (belum dicabar).

Walau bagaimanapun, jika anda melanggan VPN yang tidak disenaraikan dalam langkah 2 "Cara Setup Pengurus VPN untuk OpenVPN " (di atas), maka anda masih boleh menyediakan sambungan VPN anda secara manual. Untuk melakukannya ikuti langkah berikut:

 1. Pertama, anda perlu memuat turun fail tertentu dari laman web VPN anda. Fail-fail ini akan membenarkan anda menyambung ke rangkaian VPN anda. Biasanya, fail-fail ini disebut dalam panduan pemasangan Linux yang disediakan di laman web VPN anda. Anda memerlukan a .crt fail dan satu (atau lebih) .ovpn fail. Jika anda tidak dapat mencari fail ini, sila hubungi VPN anda secara langsung untuk mereka.
 2. Dalam menu utama Kodi, klik ikon gear di sebelah kiri atas.
 3. Pilih Pengurus Fail pilihan dan klik Tambah sumber.
 4. Taipkan lokasi konfigurasi VPN (URL yang disediakan oleh VPN anda) ke dalam kotak yang muncul dan beri nama sumbernya.
 5. Pada halaman tambahan Kodi, klik kanan pada Pengurus VPN untuk OpenVPN tambahan.
 6. Pilih Tetapan dan kemudian Pengguna Ditakrifkan nilai di bawah Penyedia VPN.

  Konfigurasi VPN ke OpenELEC

 7. Tatal ke bawah dan klik pada Wizard import yang ditentukan Pengguna pilihan.

  Pasang VPN pada OpenELEC

 8. Sekarang beritahu Pengurus VPN di mana untuk mencari fail penyedia anda. Mereka sepatutnya telah dimuat turun ke anda Folder rumah, jadi pergi ke sana dan pastikan anda memuat naik semuanya.
 9. Anda akan ditanya sama ada anda mahu Pengurus VPN mengemas kini fail pelayan. Ini secara automatik membetulkan sebarang pautan yang rosak. Klik Ya.
 10. Setelah wizard selesai, navigasi kembali ke halaman tetapan Pengurus VPN dan pilih pelayan VPN pilihan anda dari Sambungan VPN tab.

Kredit imej tajuk: logo OpenELEC

Untuk Panduan Kodi Yang Lain Klik Pautan Di Bawah:

 • VPN Kodi
 • 50 Best Kodi Add ons
 • Panduan Kodi Terbaik untuk Peminat Streaming
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me