Kebanyakan pelayar moden membenarkan laman web memohon geolokasi anda. Ini mempunyai faedah yang sah, kerana ia membolehkan laman web untuk menyesuaikan perkhidmatan mereka kepada keperluan individu anda dan memudahkan mereka menyediakan ciri khusus lokasi.


Ia juga merupakan mimpi buruk privasi, kerana pelayar anda boleh berkongsi lokasi sebenar anda dengan laman web walaupun menggunakan Rangkaian Peribadi Maya (VPN). Mujurlah, ciri ini adalah opt-in secara lalai dan anda boleh memilih sama ada untuk menggunakannya mengikut kes demi kes. Walau bagaimanapun, anda boleh mematikannya sama sekali.

Bagaimanakah kerja Geolocation HTML5 berfungsi?

Butiran tepat bagaimana kerja geolokasi bervariasi bergantung pada penyemak imbas. Pelayar desktop menggabungkan petunjuk seperti alamat IP anda, maklumat ejen pengguna pelayar, dan senarai rangkaian Wi-Fi yang dikesan di kawasan anda bersama-sama kekuatan isyarat mereka untuk menganggarkan lokasi anda..

Jika ini menakutkan, ia akan menjadi lebih teruk pada peranti mudah alih di mana maklumat di atas digabungkan dengan data penjejakan telefon bimbit untuk menentukan lagi lokasi anda. Ini termasuk data GPS anda, maklumat rangkaian mudah alih, dan nombor pengenalan IMEI unik telefon anda.

Seberapa tepat geolokasi?

Dalam ujian saya, cukup bagus! Walaupun mempunyai VPN yang dibolehkan, mylocation.org dapat mencari saya ke alamat sebenar saya apabila menggunakan pelayar desktop dengan ciri Geolocation Penyemak Imbasnya. Di telefon, ketepatan adalah beberapa kaki!

Geolokasi

Tetapi jangan panik!

Sokongan geolokasi penyemak imbas adalah opt-in

Secara lalai, semua pelayar akan meminta kebenaran anda sebelum menghantar data geolokasi ke tapak web.

Geolokasi Pilihan

Walau bagaimanapun, mungkin (atau mungkin ahli keluarga) anda berubah secara tidak sengaja tetapan penyemak imbas anda untuk mendayakan geolokasi secara lalai. Ia juga biasa bagi perisian hasad untuk menukar tetapan geolokasi penyemak imbas.

VPN dan geolokasi HTML5

VPN akan menyembunyikan alamat IP anda dari tapak web yang anda lawati, tetapi ini dilangkau jika anda membenarkan tapak web menggunakan geolokasi.

Sebagaimana yang diperhatikan, penyemak imbas anda harus meminta izin sebelum menghantar data ini, tetapi ada kemungkinan ia tidak akan. Mengirim data geolokasi boleh menyebabkan halaman menghalang anda jika ia tidak membenarkan sambungan dari lokasi anda.

Jika tapak web dapat mengesan lokasi anda apabila anda menjalankan VPN, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah pastikan anda tidak mempunyai kebocoran IP dengan melawat ipleak.com. Sekiranya pada laman tersebut anda dapat melihat alamat IP milik anda sama ada secara peribadi atau Penyedia Perkhidmatan Internet anda (ISP), maka masalahnya adalah kebocoran IP - bukan geolokasi HTML5.

Sebaik sahaja anda telah menyemak untuk memastikan kebocoran IP tidak menjadi punca, maka anda boleh cuba melumpuhkan geolokasi secara manual dalam penyemak imbas anda.

Tapak Pengguna Blok VPN

Ia semakin biasa untuk perkhidmatan streaming untuk menyekat pengguna VPN apabila mereka mengesannya. Ini kerana ramai orang menggunakan VPN untuk menonton kandungan yang terhad kepada khalayak di negara tertentu untuk alasan pelesenan.

Adalah penting untuk memahami, bagaimanapun, bahawa perkhidmatan ini jangan entah bagaimana tahu di mana anda benar-benar. Mereka hanya menyimpan pangkalan data IP yang diketahui milik kepada perkhidmatan VPN dan menghalang sesiapa yang cuba mengakses laman web mereka menggunakan salah satu IP tersebut.

Mencegah kebocoran IP dan melumpuhkan geolokasi pelayar tidak akan melakukan apa-apa untuk mengatasi taktik mudah tetapi berkesan ini.

Bagaimana Melumpuhkan Geolokasi HTML5

Anda boleh melumpuhkan geolokasi sepenuhnya pada pelayar anda dengan menggunakan kaedah berikut:

Lumpuhkan Geolokasi di Firefox (desktop dan Android)

  1. Masukkan kira-kira: config ke dalam bar URL dan klik "Saya terima risiko" (desktop sahaja).
  2. Ketik geo.enabled ke dalam kotak Carian dan kemudian klik dua kali entrinya untuk menetapkan Nilai ke salah.

Geolocation Firefox

Lumpuhkan Geolokasi di Chrome (desktop)

Pergi ke Menu () -> Tetapan -> Advanced -> Privasi dan keselamatan -> Tetapan kandungan -> Lokasi dan togol "Tanya sebelum mengakses (disyorkan)" kepada Diblokir.

Geolokasi Chrome

Lumpuhkan Geolokasi pada Chrome (Mudah Alih)

Tepat sama seperti di atas, kecuali pergi ke Menu (⋮) -> Tetapan -> Tetapan Tapak -> Lokasi.

Lumpuhkan Geolokasi pada Safari (macOS)

Pergi ke Safari (kiri atas di Bar Tugas) -> Keutamaan ... -> Laman web - > Lokasi. Pilih "Deny" untuk mana-mana tapak web yang disenaraikan yang anda tidak mahu geolokasi anda. Untuk menghalang semua laman web daripada mengakses data geolokasi pada masa akan datang, pilih Apabila melawat laman web lain: -> Deny.

Safari geolokasi

Lumpuhkan Geolokasi pada Safari (iOS)

Pergi ke Tetapan > Privasi > Perkhidmatan Lokasi -> toggle button off.

Geolocation Safari Ios

Lumpuhkan Geolokasi di Microsoft Edge

Edge adalah aplikasi Windows Store, jadi untuk melumpuhkan geolokasi pergi ke Start Window -> Tetapan -> Privasi -> Lokasi dan togol "Lokasi" ke Matikan.

Edge Geolocation

Lumpuhkan Geolokasi di Microsoft Internet Explorer

Pergi ke Menu (ikon cog ke kanan atas) -> Pilihan internet -> Tab Privasi -> Lokasi dan semak "jangan sekali-kali membenarkan laman web meminta lokasi fizikal anda" -> okey.

Geolocation Ie

Lumpuhkan Geolokasi pada Opera

Pergi ke Menu -> Tetapan -> Laman web -> Lokasi dan pilih "Jangan benarkan mana-mana tapak untuk menjejaki lokasi fizikal saya."

Opera Browser

Lumpuhkan Geolokasi dalam Pelayar: Kesimpulan

Walaupun geolokasi pelayar HTML5 boleh menjadi sangat invasif apabila ia datang kepada privasi, ia biasanya tidak menjadi masalah kerana ciri adalah opt-in secara lalai.

Sekiranya anda mempunyai kecenderungan paranoid, bagaimanapun, atau jika tapak web tahu di mana anda berada dengan VPN dihidupkan dan selepas anda menyemak kebocoran IP, maka anda boleh cuba melumpuhkan geolokasi di penyemak imbas anda.

Kredit imej: Dengan Nukleartist / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me