Adakah anda fikir anda berjaya memadamkan data peribadi anda dengan memformat pemacu keras anda, SSD, atau USB stick?Bagaimana Format SSD


Malangnya, inilah salah faham yang lazim.

Hakikatnya adalah bahawa melainkan anda mengikuti langkah-langkah dalam panduan Format SSD ini, siapa saja yang mempunyai kemahiran yang betul boleh memulihkan data yang dipadam dari pemacu lama anda.

Ramai orang menganggap bahawa pemformatan pemacu SSD sudah mencukupi. Bagaimanapun, data yang dipadamkan masih boleh dipulihkan. Ini boleh menimbulkan risiko jika komputer lama anda berakhir dengan kepunyaan orang lain. Seorang ahli atau penjenayah siber boleh memulihkan sejumlah besar data dari sini dengan mudah.

Bagaimana Format SSD dengan selamat

Seperti yang akan anda lihat kemudian, memulihkan data dari SDD sangat mudah.

Sebenarnya, sangat mudah yang tidak memastikan semua data memadam dari pemacu lama cukup bodoh.

Syukurlah, ada cara untuk memformat pemacu SSD dengan betul supaya data tersebut benar-benar digosok. Mulai sekarang, kami sangat mengesyorkan agar anda mengambil langkah-langkah ini.

Pemadam Perisian HDD

Cara paling murah dan paling mudah untuk memadam pemacu sepenuhnya adalah dengan pemadam perisian profesional. Perisian Boot And Nuke (DBAN) Darik bebas dan cara mudah untuk format SSD. Untuk menggunakannya, hubungkan cakera keras yang dikehendaki ke PC dan jalankan perisian tersebut.Format Keselamatan SSD

Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa perisian tidak memerlukan masa yang lama. Di samping itu, ia tidak berfungsi pada cakera yang rosak.

Untuk menggunakan perisian, buat CD atau DVD lap. Sekarang masukkan pemacu yang anda mahu lap ke PC, dan jalankan perisian itu. Berhati-hati dengan tidak sengaja memadam pemacu yang mengandungi data yang anda perlukan, kerana anda tidak dapat mengembalikannya sesudahnya.

Saya cadangkan menggunakan PC ganti - atau sekurang-kurangnya memutuskan semua cakera keras yang anda perlukan - berada di sisi yang selamat. Tidak apa-apa untuk melakukan ini kerana anda akan boot dari cakera Boot And Nuke yang anda buat, bukan pemacu dalaman.

Sila baca dokumentasi Boot dan Nuke dengan teliti. Jika anda membuat kesilapan dan memadamkan cakera yang salah, data akan hilang selama-lamanya.

Alat Pemformatan Khusus SSD

Drive Negeri Pepejal (SSD) boleh diformatkan dengan selamat dengan menggunakan utiliti pengeluar. Cara terbaik untuk mencari utiliti ini adalah mencari laman web pengeluar SSD anda. Berikut adalah pautan kepada beberapa pengeluar yang paling popular:

 • SanDisk SSD Toolbox
 • Perisian Magician Samsung
 • Kotak Alat Pepejal Intel Intel
 • Corsair SSD Toolbox

Utiliti tersebut akan membimbing anda melalui proses tersebut, dan mereka cukup jelas.

HD / SSD Pemusnahan

Bagi sesiapa yang menghadapi masalah mencari utiliti untuk memadam pemacu SSD mereka, "mencariknya" dengan tukul dan kuku enam inci sempurna. Kaedah ini juga berfungsi dengan cakera keras biasa.

Hanya paku tukul sahaja melalui pemacu di beberapa tempat. Lebih baik jika anda melakukan ini di luar ke dalam blok kayu. Empat kuku jarak sekata sepanjang pemacu sepatutnya cukup untuk memusnahkannya. Malangnya ini juga akan menghancurkan nilai jualan semula.

Memulihkan Cakera Keras atau SSD

Perisian boleh digunakan untuk memulihkan kedua-dua fail 'dihapuskan' secara kekal (SHIFT + DELETE pada Windows) dan pemacu diformat sepenuhnya.Memulihkan Cakera Keras

Lagipun, jika cakera keras anda telah rosak atau terjejas oleh virus, perisian pemulihan fail boleh menjadi rahmat. Walau bagaimanapun, penjenayah siber juga menggunakan perisian seperti ini untuk memulihkan data lama dari cakera keras. Ini dapat memberi mereka tingkap ke dalam hidup anda dan membolehkan mereka menyebabkan segala masalah.

Kecurian kad kredit, kecurian akaun, kecurian data, kecurian harta intelek: senarai kejahatan yang mungkin dicapai dengan memulihkan cakera keras lama mengganggu. Atas sebab ini, penting untuk meluangkan masa untuk menghapus data lama dari pemacu sebelum membuang, menjual atau memberikannya dengan betul.

Berikut adalah senarai penuh dari beberapa masalah yang boleh berlaku jika pemacu tidak diformat dengan betul:

 • Kecurian identiti
 • Penipuan berkaitan pekerjaan
 • Penipuan telefon atau utiliti
 • Penipuan bank
 • Penipuan manfaat kerajaan
 • Penipuan cukai
 • Penipuan pinjaman
 • Penipuan kad kredit
 • Hacking

Proses Pemulihan

Terdapat banyak jenis perisian pemulihan profesional di pasaran. Sebaik sahaja anda - atau penggodam - mendapat satu daripada program ini, memulihkan fail adalah mudah.

Untuk memulihkan fail, anda meletakkan cakera keras ke dalam komputer kerja sebagai pemacu menengah. Sebaik sahaja anda telah memasangnya, dan komputer menunjukkannya dalam explorer, anda sudah bersedia untuk memulihkan data daripadanya. Jalankan Wizard pemulihan data dan pilih lokasi (cakera keras) dengan fail yang dipadam secara kekal yang perlu pulih. Sekarang klik Imbas.

Perisian pemulihan biasanya mempunyai pilihan untuk Imbas Cepat atau Imbas dalam untuk mencari semua fail yang hilang.

Setelah perisian mula mencari fail lama, anda boleh melihat dan memilihnya. Jika ada sesuatu yang menarik, klik Pulihkan untuk menyimpan data tersebut ke dalam folder pada PC atau ke peranti storan luaran. Sebaik sahaja anda mengembalikan data ke cakera keras, ia dapat diakses sepenuhnya.

Kesimpulannya

Dalam artikel ini, kami telah menerangkan semua yang anda perlu tahu mengenai memformat cakera keras dengan selamat. Prosesnya mudah, jadi anda tidak mempunyai alasan untuk tidak melindungi diri anda dengan mengikuti prosedur ini pada masa akan datang. Ia amat berbaloi!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me